GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piazza delle Erbe
Din tot ce am vazut in Verona, doua locuri mi-au placut in mod deosebit; amfiteatrul, unde din fericire de multi ani de desfasoara evenimente artistice care parca mai spala din pacatele luptelor cu gladiatori si dau in fiecare vara o nota de calda melodie si lumina orasului... si Piazza delle Erbe.
Piaza delle Erbe este, sau cel putin asa am perceput-o eu, o alta intruchipare a unui for roman. Stiti, in toata Italia, mai ales in Roma, la orice pas se aude ca in x sau y loc, a fost un for. Pentru unii, ramane un simplu cuvant la care nu se gandesc prea mult si nu incearca sa isi inchipuie cum arata un for roman in antichitate. Ei bine, eu asa simt ca arta un for; ca Piazza Erbe (am mai intalnit si in alte orase din Italia piete asemanatoare). Altii m-ar contrazice si ar spune ca este o piata tipica evului mediu; si asta este corect, dar sa nu uitam ca multe lucruri s-au inspirat din antichitate.
In Piata delle Erbe am petrecut ceva mai mult timp. Nu aveam mari pretentii; tot ce am dorit a fost o salata de fructe care se vinde in pahare mari din plastic si ragazul de a sta cateva minute sa admir in tihna locul. Stiam ca ziua marilor descoperiri care imi vor incanta ochiii si sufletul abia incepuse si incercam sa imi dozez un pic efortul; in plus vroiam sa „ casc un pic gura „ la ce se intampla in piata. Din pacate, vremea a fost cam ploioasa si din acest motiv nu era prea mare aglomeratie. Dar erau inca destui turisti, calmi, relaxati, ca „ omul in vacanta „... fara griji caci le-au lasat acasa, dornici doar sa admire si sa se bucure de tot ce vad nou, ca si mine dealtfel, fara sa se lase speriati de cativa stropi de ploaie.
Numele pietei insemna plante aromate sau mirodenii si in evul mediu chiar asta era; o piata de mirodenii. Acum la tarabele din piata se vand fructe si suveniruri. Am vazut atat de multe masti venetiene, la tarabele comerciantilor, de putem crede ca sunt la Venetia nu la Veriona. Preturile, asa cum aveam sa remarc in zilele urmatoare erau similare cu cele din laguna.
Cat mi-am savurat salata de fructe, am admirat piata stand pe loc, apoi am dat o tura pentru a vedea de aproape toate aceste monumente istorice, cum doar in vechile centre istorice poti gasi. Unii ar spune ca „ toate sunt la fel”, dar eu vad ca difera atat de mult de la un oras la altul, gratie arhitectilor care le-au dat viata si artistilor care le-au infrumusetat.
Piata Erbe, este o piata dreptunghiulara si pe toate laturile ei exista cladiri impunatoare, importante si frumoase. Piata are tot ce isi poate dori un turist sa gaseasca acolo si tot ce are nevoie un oras pentru o buna administrare.
In partea de nord, adica pe una din laturile mici ale pietei, am admirat Palazzo Maffei, Primaria sau Casa dei Giudici, Turnul Lamberti si Palazzo Mazzanti.
Primăria, sau Palazzo della Ragione este o cladire masiva cu trei etaje, ce dateaza de la inceputul sec. XII. A fost curte de justitie si a adapostit tot felul de birouri. Este usor de recunoscut; este din caramida si langa ea se ridica impozant si mandru Turnul Lamberti.
In primii doua sute de ani de viata turnul era mult mai mic, dar dupa ce a fost lovit de un fulger, a fost renovat si inaltat. Ceasul a fost adaugat abia in sec. XVIII. Turnul are 84 m. si este mult mai inalt decat caladirile din oras care abia ating 50m. In turn sunt si doua clopote, cel mai mare avand peste 4t.
Deosebit de interesant mi s-a parut Palatul Maffei. Cladirera a fost construita in sec. XIV si doua sute de ani a fost renovata si marita prin adaugarea ultimului etaj. Asta mi s-a parut demn de apreciat. Cat de bine si de solida a fost constructia initiala, care nu doar ca nu s-a deteriorat, dar avand o fundatie foarte solida, a suportat si suporta si astazi, greutatea unui etaj suplimentar. Palatul poate fi usor recunoscut; la parter are magazine de lux in spatele vitrinelordin la primul etaj sunt tot cinci ferestre impodobite cu masti si separate de coloane avand fiecare cate un mic balcon; iar al doilea etaj are fereste ceva mai mici ferestrele sunt mai mici dar la fel de frumos impodobite cu stucaturi. Frumos si de un bun gust medieval mi s-a parut partea de sus a cladirii, deasupra cornisei, unde sunt statuile de marmura a sase zei; Jupiter, Hercule, Venus, Apollo, Mercur si Minerva. In fata palatului este o coloana inalta de marmura alba in varful careia este o statuie a leului inaripat al Sf. Marcu.
O alta cladire care mi-a placut este Domus Mercatorum sau Casa Comerciantilor. Este o cladire mai mica, doar cu un singur etaj, care in evul mediu era sediul breslei de arte si meserii. Acum este sediul unei banci. Cladirea este din caramida si atat la parter cat si la etaj, arcele din jurul arcadelor si a ferestrelor au si cate o caramida alba, care sparg monotonia de caramiziu a ansamblului. Tot parterul este inconjurat cu un portic.
Simpatice mi s-au parut cladirile de pe partea drepata a pietei, cladiri care au fatadele acoperite cu fresce - Case de Mazzanti. De la distanta, la inceput nu mi-am dat bine seama ce acopera zidurile si mi-a s-a parut ca sunt neingrijite, mai ales ca toate au fereste cu obloane din lemn, care demul ar fi trebuit revopsite. Aceste "case" au fost in evul mediu case de locuit, depozite si magazine, iar proprietarul lor le-a pictat fatadele pentru a fi mai "vesele" si a mai masca mizeria din interior. Acum sunt locuinte.
In partea stanga a pietei, in fata Hotelului Aurora - si el un vechi palat - este o statuie din bronz, ce reprezinta o femeie ce tine in mana o sulita indreptata spre cer. Este o statuie - monument, ridicata in aminteirea victimeleor din 1915, din timpul Primului Razboi Mondial, cand un avion de lupata austriac, a omorat toti civilii neinarmati care se aflau in piata in acel moment.
Ca orice piata care se respecta si Piata delle Erbe are in centru o fantana arteziana. Este rotunda ca o fructiera cu picior si deasupra a fost fixata o stauie a Madonei Verona.
La mica distanta de fantana, deci tot in centru este Tribuna del Podesa, un spatiu de 4 mp, ca o piramida in trei trepte din piatra, incadrat de 4 coloane, locul unde in care erau legati in lanturi infractorii in evul mediu. Erau tinuti acolo intre 2 si 10 zile, in functie de gravitatea faptei, iar in acest timp, toata lumea care trecea pe langa ei, ii jicnea, arunca cu mancare stricata in ei si ii scuipa. La baza aceste constructii este o fantana publica cu apa potabila. Daca veronezii sunt supersticiosi si nu s-ar cocota acolo in ruptul capului, noi tuiristii nu am avut nici o retinere in a ne face cate o fotografie si a ne aplauda reciproc, intr-un loc in care in urma cu cateva sute de ani, era o mare rusine sa ajungi.
Din Piazza delle Erbe, in partea de Nord se ajunge la Arche Scalieri, monumente funarare ale familiei Scalieri; si in partea din drapta a pietei, trecand pe sub Arco della Costa (Arcul coastei de balena) se trece in Piazza dei Signori (Piazza Dante). Tot din Piazza delle Erbe, la mai putin de 50m. mergand pe via Capello se ajunge la Palazzo Capuleti, sau Casa Julietei.
Piata este animata de statui vivante, de scamatori si de pictori, fiecare incercand sa isi vanda marfa sau serviciile sutelor de turisti care trec prin piata sau se opresc la una din terase.
Trimis de Diaura* in 30.09.12 23:16:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 Verona – orasul de care te poti indragosti pe negandite — scris în 04.01.23 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Verona - orașul iubirii eterne — scris în 22.10.19 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Verona, orașul care l-a fascinat pe Shakespeare — scris în 11.06.19 de roberto92 din VERONA, ITALIA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Cinci zile la Verona — scris în 28.07.19 de Rofri din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Apr.2019 O scurtă vizită la Verona — scris în 04.07.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Un concediu minunat în nordul Italiei — scris în 03.08.18 de johnnybegoode din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Verona – ce să vizitezi într-o zi — scris în 09.08.17 de GCC din DROBETA-TURNU SEVERIN - RECOMANDĂ