ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sankt Petersburg — un vis implinit, dar cu escala la Varsovia (1)

TIPĂREȘTE

Titlul pus exprima adevarul, dorinta si visul sotului meu de a vedea acest oras. De cativa ani tot spune ca isi doreste sa mergem in Rusia, mai exact la Sankt Petersburg, dar de fiecare data se lovea de impotrivirea mea.

Asta pana in acest an cand, impreuna cu baiatul nostru, am gandit sa-i facem o surpriza la aniversarea ce marca trecerea unui nou deceniu si cu lectiile oarecum invatate, mai exact rezervarea biletelor de avion, ne-am prezentat cadoul. Surpriza a fost pe masura si urma sa continuam pregatirile.

Unii aveau de facut rezervarea cazarii, obtinerea invitatiei si vizei, iar altii cu documentarea. Timp aveam, eram in martie la inceput si hotarasem sa plecam in iunie, mai exact 9iunie, in asa fel incat sa ne bucuram din plin de noptile albe.

Obtinerea vizei nu a fost o problema asa cum spunea si ”Mury” si nici obtinerea unei invitatii, pentru ca ai nevoie de invitatie daca vrei sa vizitezi Rusia. Invitatia o poti obtine de la hotelul la care esti cazat sau de pe un site, care ne-a fost recomandat de administratia aparthotelului unde am rezervat.

Deci cu bilete de avion dus-intors, cu viza obtinuta, cu rezervarea cazarii pentru 7 nopti am asteptat sa vina ziua de 9 iunie cand am zburat spre Rusia, cu escala la Varsovia pentru 6 ore la dus si 3 la intors.

La dus, in cele 6 ore de asteptare in Varsovia, ne-am permis sa iesim in oras pentru o plimbare prin centrul vechi al orasului.

Nu am mai fost in Polonia, nu stiu cum este Cracovia, de care am auzit ca merita vazuta, dar si capitala are farmecul ei. In orele petrecute in Varsovia, am batut la pas centrul vechi sau Orasul Vechi. Am intrat prin poarta vechii fortatrete Barbakan construita din caramida, distrusa in totalitate in timpul celui de al 2 lea razboi mondial si reconstruita apoi. De fapt intreaga Varsovie a fost distrusa, dar polonezii au refacut orasul in totalitate. Brav popor!

Drumul, pe sub bolta de caramida din zidul de aparare, ne duce spre piata veche a orasului, dar nu contenim sa admiram cladirile vechi cu basoreliefuri sau fresce colorate, cu statui aurite sau doar din marmura alba. Strazile petruite si fara borduri de jumatate de metru inaltime, cladirile cu aer de epoca si oamenii zambitori si relaxati creaza atmosfera unui film in care te crezi eroul principal.

In larga piata sunt numeroase terase unde poti savura o cafea sau servi masa, precum si multe magazine cu bijuterii din chihlimbar sau suveniruri mai mari sau mai mici.

Am continuat plimbarea si am ajuns in fata bisericii Sf. Ioan, una dintre importantele biserici din oras, construita in sec. al XIV-lea si refacuta dupa al 2-lea Razboi Mondial. Intram odata cu alti turisti si ne lasam coplesiti de linistea si maretia constructiei refacuta dupa razboi.

Dupa cateva minute ajungem in piata din fata Palatului Regal, cladire construita ca resedinta regala in sec. al XVII-lea, distrusa si reconstruita dupa un incendiu devastator si apoi bombardat si distrus definitiv de nemti. Dupa razboi, palatul este din nou refacut. In perioada tarista a fost locul preferat de tarul Alexandru I, iar Nicolae I a fost incoronat, aici, rege al Poloniei.

Sunt sigura ca palatul merita vizitat, dar noi eram doar in trecere si alte palate ne asteptau. In piata din fata palatului poate fi admirata Columna cu statuia lui Sigismund al III –lea, regele care a mutat capitala de la Cracovia la Varsovia in 1596. Columna este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Europa, fiind construita in anii 1600.

Am iesit din Piata Palatului Regal si dam peste biserica Sf. Ana, cu o fatada impresionanta strajuita de patru coloane corintice si cate doua firide cu statui de o parte si alta a intrarii. Gasim biserica deschisa si intram sa-i admiram si interiorul deosebit de frumos, cu picturi si candelabre de cristal, cu un balcon din marmura rosie decorat cu ghirlande de flori aurite si ingerasi.

Urmatoarea biserica este cea a Ordinului Carmelitelor, dar pe care o admiram doar la exterior, apoi Palatul Prezidential, locul unde a fost semnat celebrul Tratat de la Varsovia, iar in fata acestuia se afla mai multe cruci din lemn, in memoria victimelor accidentului din padurea Smolensk.

In plimbarea noastra am ajuns si in Gradinile Saxone, unul dintre primele parcuri din lume, deschis vizitatorilor in 1727. Din parc am facut cale intoarsa nu fara a remarca si un alt obiectiv turistic, Palatul Stiintei si Culturii, cladire facuta cadou de sovietici si care seamana foarte bine cu Casa Presei Libere de la noi.

Pe drumul de intoarcere am poposit pe o banca, dar nu orice fel de banca ci una muzicala. Varsovia se lauda cu circa 15 banci pe care te poti relaxa ascultand muzica de Chopin doar apasand un buton. Dupa minutul de cultura muzicala suntem invitati de un tanar sa vizitam intr-o curte o macheta a principalelor cladiri din oras. Platim taxa si intram in lumea lui Guliver.

Se apropia finalul escalei noastre in Varsovia si ne-am indreptat spre o terasa din Piata Veche pentru a manca ceva. Alegem terasa restaurantului Romantyczn si cu produse locale ne ostoim foamea. Fiecare a ales altceva si toti am gustat din toate. Bune, gustoase si la un pret rezonabil, cu preparatele poloneze servite intr-o atmosfera placuta, am incheiat mica noastra incursiune in Polonia.

Daca se va mai ivi o ocazie vom reface mai pe indelete traseul. Ne-am indreptat spre zona din afara cetatii pentru a lua masina comandata pe un cunoscut site de transport si am continuat zborul spre tinta noastra principala.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 03.07.18 21:16:38
Validat / Publicat: 03.07.18 22:55:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 1846 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Aspecte din frumosul interior al bisericii Sf, Ana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.07.18 22:59:22]
»

@DOINITA: Start vot! De abia astept sa citesc seria, Sankt Petersburg și Moscova sunt doua orașe pe care îmi doresc sa le vizitez.

Felicitări, votat cu mare drag, acum trec la poze.

elviramvio
[03.07.18 23:02:45]
»

@DOINITA:

Asta da surpiză!!

Să-ţi trăiască şi să vă bucuraţi de multe vacanţe împreună!

DOINITAAUTOR REVIEW
[03.07.18 23:08:35]
»

@mishu: Multumesc, Mihaela! Nu stiu cum faci tu, dar cam prinzi startul sau bonusul. Iti doresc sa ti se împlinească si tie visul de a vizita cele doua orase. Noi ne-am limitat doar la unul. Poate o altă aniversare va veni si cu o vizită în Moscova...

mishu
[03.07.18 23:10:52]
»

@DOINITA: Întâmplator aveam deschisă tableta și văd mesajele imediat, și chiar este o idee buna de aniversare, am sa ma gândesc serios la asta.

DOINITAAUTOR REVIEW
[03.07.18 23:12:04]
»

@elviramvio: Multumesc frumos! Vacante frumoase si pentru voi!

DOINITAAUTOR REVIEW
[03.07.18 23:22:07]
»

@mishu: Si e si avantajos, sărbătoritul primeste cadoul si beneficiez si tu de el... Sper sa nu citească si Vlad!

mishu
[03.07.18 23:23:45]
»

@DOINITA: Eu ma gândeam sa ma sărbătoresc in primul rând pe mine și apoi cine mai are loc ????... pentru ca merit. ????

DOINITAAUTOR REVIEW
[03.07.18 23:29:29]
»

@mishu: Ai mare dreptate!

ANILU
[04.07.18 08:50:53]
»

@DOINITA: Așa se explică lipsa ta pe aici, voi erați hai-hui... să sărbătoriți... să vă plimbați.

Să fiți sănătoși și să sărbătoriți mulți ani împreună!

Am citit și despre cazarea din Sankt Petersburg și credeam că voi citi despre descoperirea orașului... dar mai întâi despre escala la Varșovia... și ce ați făcut voi în cele 6 ore prin oraș. Arată bine... ingenioase băncile muzicale... cred că este o plăcere să te odihnești ascultând muzică!

Ceva tărie era în păhărelele de pe platoul cu bunătăți?

Aștept și impresiile despre nopțile albe de la Sankt Petersburg.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[04.07.18 09:16:51]
»

@DOINITA: O incursiune scurtă, dar intensă în capitala Poloniei; frumoase fotografii!

E fantastică operațiunea de reconstruire a unui oraș distrus în proporție de circa 85%. A fost decizie politică, dar și o imensă implicare a localnicilor. Vizionați imagini/filme și citiți amănunte aici: historia.ro/sectiune/gene ... -razboi-mondial.

Am observat și asemănarea izbitoare între Palatul Culturii și Științei din Varșovia și Casa Scânteii din București. Ambele au fost construite în anii '50 și au avut legătură cu epoca stalinistă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITAAUTOR REVIEW
[04.07.18 11:16:06]
»

@ANILU: Da, am avut o pauza lunga si am multe restante la citit, dar si la scris. Sper sa reusesc sa recuperez-

Multumesc frumos pentru urari si vizita si promit ca revin cu impresii despre oras!

Vacante frumoase!

DOINITAAUTOR REVIEW
[04.07.18 12:01:54]
»

@tata123: Ca intotdeauna, multe completari interesante si binevenite!

Tenacitatea si dorinta, poporului polonez, de a supravetui ca natiune este o lectie de invatat. La fel am intalnit si la rusi, care au refacut din cenusa, Sankt Petersburg.

Multumesc frumos pentru completari si vizita!

adrianaglogo
[04.07.18 22:13:28]
»

@DOINITA: Astept cu nerabdare articolele viitoare. Noi am vazut Sankt Petresburg acum 35 de ani, cand nu se numea asa.

Varsovia este un oras frumos, ai dreptate. Cracovia parca o intrece, sau cel putin asa mi s-a parut acum tot vreo 30 de ani, cand le-am vizitat.

Cu BTT-ul, cei de varsta noastra isi amintesc- Biroul de turism pentru tineret, se faceau excursii in tarile comuniste, la preturi accesibile.

DOINITAAUTOR REVIEW
[04.07.18 22:20:33]
»

@adrianaglogo: Ma straduiesc sa va povestesc cate ceva despre minunatia de oras ce m-a fermecat. Nu doar palatele ci si oamenii sunt minunati. Nu mi-am inchipuit ca excursia mea, in Sankt Petersburg, imi va schimba parerea despre rusi. Sunt sensibili, politicosi si dispusi sa te ajute, iar femeile sunt foarte frumoase, au o frumusete pura, naturala.

Multumesc pentru vizita si vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[05.07.18 08:29:28]
»

@adrianaglogo: Excepționale excursii se făceau cu BTT-ul pentru voi, cei mai tineri. Noi cei mai bătrâni, dar în floarea vârstei atunci, mergeam cu ONT-ul la fiecare 2 ani și ne schimba oficial contravaloarea a 250 lei, în moneda respectivă. Amănunte cu care am rămas.

Toate țările feste socialiste le-an făcut atunci.

Așteptăm impresiile Doiniței!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[05.07.18 08:40:36]
»

Mi-ai trezit amintiri. Undeva prin centrul orașului, pe bulevardul central este Biserica Sf. Cruci, sau poate o fi aceiași cu Sf. Ana, nu mai știu. Acolo se află depusă într-o urnă inima lui Chopin. El a murit la Paris, dar inima i-a fost dusă în Polonia, patria lui dragă.

Mi-ai amintit de cetatea Barbakan, una mare, pătrată, aglomerată și mărginită de clădiri vechi. Pe acolo e și casa în care s-anăscut Maria Sklodowska Curie, dublu premiată Nobel.

Foarte inspirați cu această călătorie!

Multe felicitări! Aștept orașul lui Petru și al Ecaterinei!

DOINITAAUTOR REVIEW
[05.07.18 21:29:17]
»

@mihaelavoicu: Biserica Sf. Cruce, este tot in centrul vechi si daca iti amintesti, are in fata statuia lui Isus cu crucea pe umeri.

Varsovia merita mai mult decat i-am alocat noi, dar a fost un inceput.

Stiu ca prin ONT si BTT se putea merge in strainatate si asta doar in tarile comuniste, cel putin din orasele mici.

Multumesc pentru tipul acordat sa-mi citesti impresiile!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, ANILU, DOINITA, elviramvio, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057870864868164 sec
    ecranul dvs: 1 x 1