ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Centrul orasului Varsovia, cartierul Mariensztat

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am plimbat seara prin Mariensztat, cartierul istoric de-a lungul raului Vistula din centrul Varsoviei, in care muzeele, bisericile si palatele se inlantuiesc pe 1 km lungime, de o parte si de alta a bulevardului Krakowskie Przedmieście, incepand din Piata Castelului. Desi seara totul este spectaculos, luminile punand in valoare cladirile si monumentele, am parcurs acelasi traseu, in sens invers si a doua zi, pe lumina.

Terasa panoramica se afla in turnul cu multe scari, fara lift, care desi nu este foarte inalt, ofera o deschidere de 360°, fiind cel mai bun loc de unde se vad cladirile Orasului vechi si cele de pe Traseul regal, inclusiv Palatul Regal, cateva biserici si monumentele din zona.

Una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului este Biserica Sf. Ana, fondata in anul 1454 de catre Ducesa de Masovia, Anna Fiodorowna. De-a lungul timpului, a cunoscut numeroase reconstructii, ajungand de la stilul rococo la actuala fatada neoclasica, neschimbata din 1788. In prezent este principala parohie bisericeasca a comunitatii academice din Varsovia.

Biblioteca Centrala Agricola este principalul centru al Poloniei de prelucrare a informatiilor si materialelor privind economia alimentara. Beneficiarii sunt in primul rand cercetatori afiliati universitatilor si institutelor de cercetare.

Inca doi pasi si ajungem la Monumentul lui Adam Mickiewicz, poet si scriitor polonez, luptator pentru independenta si reintregirea patriei natale, considerat unul dintre cei mai buni poeti romantici polonezi din secolul al XIX-lea. Statuia il reprezinta pe Mickiewicz stand in picioare, capul fiind usor ridicat si mana dreapta asezata pe inima.

Una dintre cele mai frumoase biserici din Varsovia este Biserica carmelita, care apartine astazi Seminarului Superior Mitropolitan din Varsovia, institutie ce pregateste preotii pentru slujirea lor spirituala. Din punct de vedere istoric, nu are nicio importanta, fiind mentionata foarte rar in ghidul orasului. Cu toate acestea, exista totusi o poveste legata de aceasta. La 1 septembrie 1705, aici au inceput negocierile privind pacea finala intre Polonia si Suedia, Stanisław Leszczyński si Carol al XIII-lea luand parte la discutii. La 18 noiembrie pacea a fost semnata.

Palatul Prezidential, momentan cu fatada in renovare, nu e deschis publicului deoarece aici locuieste presedintele Poloniei. La 7 ani, Frédéric Chopin a sustinut primul sau concert public la palat. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cladirea a ramas aproape intacta. Monumentul din fata palatului e dedicat lui Jozef Poniatowski, nepotul ultimului rege al Poloniei, Stanislaw August Poniatowski. Monumentul original a fost distrus si topit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ne-am mutat privirea peste drum de Palatul Prezidential, fata in fata cu acesta aflandu-se Palatul Potocki, ce gazduieste Ministerul Culturii si Patrimoniului National, protejat de un frumos gard in stil neorococo. Si acesta a suferit mai multe modificari, iar in 1944 a fost distrus de catre germani dupa Revolta de la Varsovia si reconstruit, dupa razboi.

O alta cladire emblematica, capodopera Art Nouveau, este Hotelul Bristol, printre putinele repere ale Varsoviei care au ramas relativ nevatamate din distrugerea aproape totala a orasului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este considerat cel mai vechi hotel din oras si unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Polonia, care a gazduit artisti, cantareti celebri, dar si oameni politici.

Peste drum de hotel Bristol e un alt palat neorenascentist cu atmosfera atragatoare si unica, ce gazduieste Hotelul Europejski, fondat pentru a introduce traditia hoteliera in Varsovia. A fost unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Imperiul rus, grav avariat in timpul retragerii nemtilor dupa razboi. A fost reconstruit si a suferit schimbari structurale majore, insa pentru a servi drept scoala militara. Dupa ce a fost sediul Academiei Politice Militare, guvernul a decis sa redea cladirii destinatia initiala, cea de hotel, care a gazduit incepand cu anii ' 60-' 70 presedinti de stat, vedete din lumea muzicala si politicieni. La parterul acestuia se afla un magazin pe masura pretentiilor celor care sunt cazati aici, Hermès, primul din Polonia, deschis in anul 2019.

Continuam plimbarea pe bulevardul Krakowskie Przedmieście, cu o alta cladire remarcabila, Biserica Vizitatorilor, in stil baroc cu ornamente rococo, o biserica romano-catolica, in care Chopin canta la orga duminica, in copilarie. Fatada nu este plana, astfel ca, daca stai in fata intrarii si privesti in sus, ai senzatia ca biserica„te imbratiseaza” , datorita unui truc arhitectonic. In fata acestei biserici se afla o statuie a cardinalului Stefan Wyszyński, lider spiritual al opozitiei din Polonia.

Palatul Uruski, care actualmente este sediul Facultatii de Geografie si Studii Regionale a Universitatii din Varsovia, poarta numele maresalului Seweryn Uruski, care l-a detinut. Acesta a comandat demolarea vechiului palat si construirea actualei cladiri renascentiste. In timul revoltei de la Varsovia a fost incendiat, iar din 1947 apartine Universitatii din Varsovia, care l-a modificat.

Ne apropiem de finalul calatoriei pe bulevardul Krakowskie Przedmieście, cu toate acestea inca mai exista cladiri pe langa care nu poti trece fara a le cunoaste povestea.

Academia Poloneza de Stiinte isi are sediul in palatul Staszic, care a suferit de-a lungul timpului nenumerate schimbari, incepand cu anul 1620, cand aici a fost o capela mica ortodoxa, devenita apoi capela Ordinului Dominican, reproiectata intr-un palat neoclasic, devenita din nou biserica ortodoxa, apoi palat in stil ruso-bizantin, readus la un stil neoclasic, similar cu designul sau original. Avariat in timpul revoltei si aproape distrus in 1944, a fost reconstruit.

In fata acestuia se afla monumentul lui Nicolaus Copernicus, unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai Poloniei, care il reprezinta asezat pe un scaun, privind modelul din bronz al sistemului sau solar.

Statuia se afla chiar langa Biserica Sfanta Cruce, ce gazduieste inima unui alt polonez, Frédéric Chopin. Biserica in stil baroc are doua turnuri inalte si o sculptura chiar deasupra intrarii, reprezentandu-l pe Hristos purtand crucea.

Pentru a nu plictisi, am hotarat sa impart prezentarea centrului Varsoviei, oprindu-ma deocamdata, inainte de a vorbi despre alte cladiri istorice, la fel de importante si spectaculoase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 27.11.22 08:26:16
Validat / Publicat: 27.11.22 10:49:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 1116 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Palatul Uruski, in timul revoltei de la Varsovia a fost incendiat, iar din 1947 apartine Universitatii din Varsovia, care l-a modificat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[27.11.22 12:20:19]
»

@geani anto: În 2016 am făcut un revelion în Cracovia dar am dormit şi două nopţi în Varsovia. Poate că fiind ger, poate atmosfera de revelion nu m-au lăsat să văd nici jumătate din obiectivele pe care le-ai văzut tu. Din poze, uitându-mă şi la ale mele, am recunoscut câteva .Reviewul tău vine ca o completare şi aducere aminte pentru care îţi mulţumesc.

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[27.11.22 12:33:13]
»

@Michi: Ma bucur. Nici eu nu am văzut tot ce se putea vedea, insa cred ca majoritatea le-am„atins". Urmează și Gradinile Saxone, gradinile Krasinski, dar și doua palate, mai în sud, excepționale.

mprofeanu
[27.11.22 17:14:13]
»

@geani anto: Deosebită și continuarea, am recunoscut multe din cele descrise de tine. De fapt ce ai prezentat acum este o parte din Drumul Regal ce pleacă din Piața Castelului Regal despre care ai scris în articolul precedent și se continuă pe ul. Krakowskie Przedmiescie apoi pe ul. Nowy Swiat și de aici mai departe...

Aștept continuările ce vor veni!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054962873458862 sec
    ecranul dvs: 1 x 1