ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Varsovia, intre orasul vechi si cel nou

TIPĂREȘTE

In Varsovia am aterizat pe aeroportul Modlin, situat destul de departe de centrul orasului, de unde am urcat intr-un autobuz care a ajuns foarte repede in gara Modlin. Ghinionul nostru a fost ca, din nu stiu ce motive, trenul spre oras a avut intarziere circa 50 minute, dupa care drumul pana la destinatia finala a durat o ora.

Am ajuns in Gara centrala (Warszawa Centralna), situata chiar in mijlocul orasului, langa Palatul Culturii si Stiintei (Casa Scanteii poloneza). Cladirea aminteste de anii comunismului, asemanatoare cu cea din Bucuresti, impresionanta, este in continuare cea mai inalta cladire din Polonia, desi a fost construita in 1955. In interior exista birouri, cinematografe, teatre, cluburi sportive, iar la etajul 30, o terasa care ofera o panorama asupra orasului, deschisa intre orele 10 - 20. Am gasit un loc foarte bun de unde sa o vedem in splendoarea ei si sa facem cateva fotografii, dupa care ne-am indreptat spre statia de autobuz pentru a merge la hotel.

Dupa ce ne-am cazat, nu am intarziat foarte mult si am pornit spre Centrul istoric (Stare Miasto), zona cea mai aglomerata a orasului. Orasul este strabatut de Vistula, cel mai mare rau al Poloniei, pe al carui mal vestic sunt cele mai multe obiective notabile ale Varsoviei, in timp ce dincolo de rau, sunt Gradina Zoo si Stadionul National.

Desi Varsovia a fost bombardata in timpul razboiului si aproape 85% din suprafata a fost distrusa, polonezii au reconstruit totul dupa schitele si fotografiile constructiilor, readucand orasul la viata.

In Old town, cel mai important obiectiv turistic este Castelul regal (Zamek Krolewski), care se distinge prin culoarea rosiatica a zidurilor. Pe latura estica insa, castelul regal nu are acea culoare, dand astfel impresia ca nu are nimic in comun cu restul palatului. Noi am ajuns in aceasta parte, la poalele castelului, pe malul raului Vistula, unde se afla Arcadele Kubicki restaurate meticulos si gradinile pe doua niveluri.

Arcadele Kubicki au fost construite in anii 1818-1827, dupa un proiect al arhitectului Jakub Kubicki si sunt unice la scara nationala, fascinante prin arhitectura lor neobisnuita, monumentala, amplasata intr-un complex de gradini frumoase. Acestea au conectat gradina superioara, situata pe deal, cu cea inferioara, situata in apropierea albiei raului Vistula. In mod paradoxal, acestea au supravietuit celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar s-au deteriorat deoarece nu au fost intretinute. Dupa ce arcadele au fost incredintate castelului, in 1995 s-a decis sa se consolideze panta prin introducerea unei structuri gigantice din beton armat, protejand monumentul impotriva presiunii solului. Spatiul Arcadelor a fost apoi inchis cu obloane de sticla, adaptate nevoilor contemporane, devenind un loc popular si pretuit pentru diverse evenimente.

Gradina castelului se intinde de la Castel pana la raul Vistula, de-a lungul pantei abrupte a dealului si de-a lungul bazei acesteia. A fost extinsa pe versant, in secolul al XVI-lea si infrumusetata odata ce orasul a devenit capitala, la inceputul secolului al XVII-lea. La inceputul secolului al XIX-lea, a fost amenajat parcul imens, proiectat de Jakub Kubicki, impreuna cu Arcadele Kubicki.

In perioada interbelica, cand castelul a inceput din nou sa indeplineasca cele mai importante dintre functiile sale de stat, s-au intreprins din nou lucrari de restabilire a gradinilor regale neglijate, amintind de gradinile barocului francez.

Am urcat acest deal, traversand gradinile, pentru a ajunge la intrarea in Castelul Regal, simbol al suveranității statului polonez. In zilele de miercuri, intrarea este gratuita, dar biletul trebuie ridicat de la casa de bilete. Din pacate, am ajuns prea tarziu pentru a vizita palatul pe interior, casa de bilete inchizandu-se cu o ora inainte de ultima intrare.

Povestea acestuia a inceput la sfarsitul secolului al Xll-lea, cand aici a fost construita o cladire din lemn, cu un turn, pentru ca mai tarziu, in secolul al XVI-lea sa devina resedinta regelui Sigismund al ll-lea. La ordinul acestuia, dimensiunea castelului a fost extinsa la scurt timp dupa ce Varsovia a fost declarata capitala Poloniei.

De-a lungul timpului, castelul a suferit o serie de modificari, cele mai insemnate find acelea realizate in timpul domniei ultimului rege al Poloniei, Stanislaw Augustus, atunci cand a fost construita aripa sa sudica.

A devenit tinta atacurilor militare germane inca din primele zile ale Razboiului Mondial, iar in timpul Revoltei de la Varsovia din septembrie 1944, lunetistii germani au aruncat in aer zidurile Castelului, distrugandu-l. Castelul a fost recladit, cu fatada in caramida rosie, cu turnuri patrate la fiecare colt si cu turnul principal cel mai inalt, cu ceas, situat la mijlocul fatadei principale.

Piata Castelului este un loc popular de intalnire pentru turisti si localnici, marcand inceputul Traseului Regal, spre sud. Spatiul amplu al pietei este dominat de Coloana Regelui Sigismund III Vasa, cel care a mutat capitala, de la Cracovia la Varsovia, in secolul al XVI-lea. La 1 septembrie 1944, in perioada Revoltei de la Varsovia, sculptura a fost demolata de catre germani, iar statuia de bronz a regelui, puternic avariata. Coloana a fost reconstruita apoi in anul 1949.

Astazi, pe coloana confectionata din granit, care in trecut era din marmura rosie, se ridica mandra statuia de bronz a regelui Sigismund, imbracat in armura si purtand intr-o mana o cruce, iar cu cealalta manuind o sabie.

Am continuat plimbarea prin Piata Centrului Vechi (Rynek Starego Miasta), plina cu terase asezate in mijlocul acesteia si cladiri foarte frumos decorate, galerii de arta si magazine cu suveniruri. Totodata pe una dintre laturi functioneaza Muzeul de Istorie si pe alta se gaseste Muzeul de literatura Mickiewicz. In piata, pe locul fostei primarii s-a ridicat o frumoasa statuie de bronz, ce reprezinta Sirena Varsoviei, un alt simbol al orasului. Legenda spune ca, odata au existat doua sirene surori, una dintre ele decizand sa inoate in Stramtoarea Danemarcei, astazi putand fi admirata stand pe o stanca la intrarea in portul Copenhaga. Cealalta a inotat spre Gdansk, a urcat pe raul Vistula si a ajuns in Varsovia. In fiecare seara le canta pescarilor pana cand, un comerciant bogat a vazut-o si a prins-o crezand ca va castiga multi bani. A inchis-o intr-o baraca de lemn departe de apa, insa un muncitor i-a auzit plansul si a eliberat-o. In semn de multumire, sirena, a promis ca daca orasul va avea nevoie de ajutor, se va intoarce sa-l protejeze. De aceea, sirena din Varsovia, plasata in centrul pietei, este inarmata cu o sabie si un scut.

Tot in orasul vechi am descoperit catedrala romano-catolica Sf. Ioan, una dintre cele trei mari catedrale din oras, care a servit ca loc de incoronare si inmormantare pentru ducii de Masovia. In 1944, nemtii au introdus in catedrala un tanc incarcat cu explozibil, distrugand o mare parte din cladire. Mai tarziu catedrala a fost aruncata in aer fiind distrusa in proportie de 90%. A fost reconstruita dupa razboi.

Langa Catedrala Sf. Ioan exista un alt lacas sfant, Biserica Iezuita, construita la inceputul sec. al XVII-lea. Si aceasta a fost distrusa de mai multe ori, renascand din cenusa.

La granita dintre orasul vechi si cel nou se afla fortificatia orasului cunoscuta sub numele„Barbican” , avand forma unui bastion semicircular cu trei nivele, intinzandu-se de-a lungul a 14 m, la o altitudine de 15 m, dispunand si de o extensie de 30 m de la zidurile exterioare.

Barbican-ul a fost in mare parte distrus in timpul celui de-al Doilea razboi mondial, ca majoritatea cladirilor din Orasul vechi. A fost apoi recladit intre anii 1952 - 1954, iar ca material de constructie au fost utilizate caramizile din cadrul cladirilor istorice demolate ale oraselor Nysa si Wroclaw.

Dupa o plimbare pe zidurile fortificate, am intrat in Orasul nou, indeptandu-ne spre Multimedia fontain parc. Mi-a placut aranjamentul floral care reprezenta o sirena, aseamanatoare cu cea din Piata Centrului vechi, avand in maini sabia si scutul.

Fantana are jeturi de apa frumos colorate, iar in weekend se poate urmari aici un spectacol de lumina, sunet si apa, insotit de lumini laser. Iarna, luminile danseaza in locul jetului de apa, iar spectacolele sunt insotite de muzica de Craciun.

Plimbarea noastra a continuat, intorcandu-ne in Piata Castelului, pornind catre cartierul Mariensztat.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 18.11.22 19:24:01
Validat / Publicat: 18.11.22 20:08:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 1282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 Fantana are jeturi de apa frumos colorate, iar in weekend se poate urmari aici un spectacol de lumina, sunet si apa, insotit de lumini laser. Iarna, luminile danseaza in locul jetului de apa, iar spectacolele sunt insotite de muzica de Craciun.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.11.22 20:10:16]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[27.11.22 10:50:22]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

mprofeanu
[27.11.22 16:56:55]
»

@geani anto: Mi-a plăcut plimbarea ta prin Varșovia pe care am descoperit-o în acest an în septembrie. Am revăzut cu plăcere în pozele tale atât de multe locuri frumoase. Nu am vizitat Palatul Regal dar am pozat Grădinile văzute de lângă Vistula, sunt deosebite.

Bazilica Catedrală din Varșovia sub numele de Martiriul Sf. Ioan Botezatorul are o criptă deosebită, intrare 5 zloți, cu mormintele ducilor mazovieni, arhiepiscopilor de Varșovia, ultimul rege al Poloniei Stanisław August Poniatowski, primul președinte polonez Gabriel Narutowicz, scriitorul și laureatul Premiului Nobel Henryk Sienkiewicz.

Biserica Iezuită numită și Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria, Preacurată Patroana a Varșoviei are în față pe scări ursul iezuit. În aceeași zonă în spatele Bisericii Sf. Ioan este o piațetă cu un clopot care nu a atârnat niciodată. Legenda spune că, pentru a avea noroc, este suficient să îl înconjori de trei ori. Sunt multe de spus, sper să scriu și eu cândva despre Varșovia...

Mulțumesc pentru aducere aminte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063906908035278 sec
    ecranul dvs: 1 x 1