ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Feerie de toamna

Ilustrație video-muzicală

Richard Clayderman-Chariots of fire
TIPĂREȘTE

Am scris acest review pentru a va reaminti de farmecul toamnei si in acest sens vor vorbi mai mult pozele, asa ca va rog sa asteptati validarea lor. Nu sunt poate cele mai profesioniste, sau cele mai reusite, dar am incercat sa surprind, atat cat ma lasa pe mine antitalentul si aparatura usor arhaica, tot frumosul oferit de toamna in Bucegi, frumos creat prin schimbarea culorilor frunzelor de la verde la galben – rosu - maro si de reflectarea razelor soarelui printre acestea.

An de an, intre 2000 si 2006, am avut bunul obicei de a merge cu prietenii la munte, in jur de 14 octombrie. Mergeam un weekend lung, sau doar o zi, de regula cu cazare pe Zamora in Busteni, dar nu ocoleam nici Predealul sau Sinaia.

In 2007 am rupt obiceiul, pentru ca am mers la 1 octombrie, pentru prima oara in Grecia si odata banii cheltuiti, nu ne-am mai mobilizat si pentru 14 octombrie. Apoi a devenit un obicei plecatul in Grecia, la sfarsit de septembrie, pana in acest an, cand „din cauza crizei”, totul acum este din cauza crizei, am sters Grecia de pe lista si am revenit la vechiul obicei: vizita in Bucegi in primul weekend insorit. Si cum primul weekend insorit a venit cu mare greutate, abia pe 23-24 octombrie, am purces la drum pe DN1 insotiti de soarele superb, dar cu dinti, maxima fiind de 9 grade C la amiaza.

Am plecat dimineata devreme, pentru ca aveam program incarcat. Privirea ne-a fost furata pur si simplu prin zona Nistoresti. A devenit aproape imposibil sa conduci masina pentru ca ochii fugeau iremediabil pe geam in stanga la frumusetile naturii, iar nevasta, cu dreptate in glas, imi striga in ureche - uitate inainte si nu pe geam!

Drumul pe serpetine, printre dealurile imbracate de toamna a fost o adevarata placere, mai ales ca lipsea aglomeratia si graba specifica weekendurilor de vara.

Prima oprire am facut-o in Sinaia, unde am urcat pana la Furnica si am facut o frumoasa plimbare prin curtea Castelului Peles. Si aici toamna a redecorat gradina, spre incantarea ochilor si sufletului turistilor. Si apropo de turisti: erau o multime: romani, bulgari, evrei, vorbitori de engleza, franceza si germana (greu de apreciat nationalitatea) care fotografiau splendorile toamnei. Pretul pentru vizitarea castelului era de 20 roni adultul, iar pt. aparat foto sau camera video se platea suplimentar 32 roni sau 53 roni. Cam scumput pt.romani, dar cum noi cotizam la greu in afara tarii, asa si turistii straini pot face acelasi lucru pt. noi.

Din Sinaia am continuat spre Busteniul meu de toate zilele si pentru o mai buna aducere aminte, am mers pe strada din Zamora adica nu prin statiune. Am revazut hotelul Margaritar, unde am avut multe, foarte multe cazari si am pozat valea Prahovei de pe pod. Am regasit Pensiunea fara Nume, unde am avut si mai multe cazari, dar mai demult cand se numea „La Max”. Din pacate Max s-a mutat pe DN1, pe marginea soselei, in Poiana Tapului, ocazie cu care ne-a cam pierdut de clienti. Pensiunea arata cam la fel, la exterior si afiseaza 3*, cam mult daca ar fi sa fim realisti. Totusi curtea era plina de masini semn ca au preturi bune.

La plecare am cautat curtea palatului Cantacuzino despre care citisem aici pe AFA, ca s-ar fi deschis vizitarii. Aici odata era un fel de sanatoriu de boli de plamani, pe vremurile comuniste. Accesul nu era permis, incinta fiind pazita de militari. Acelasi lucru si acum, locatia era inchiriata de cineva pe intreg weekendul si nimeni nu putea intra. Am plecat cu un gust amar la fel si turistii veniti cu 2 autocare si un microbuz in spatele nostru.

Ne-am continuat calatoria spre Predeal, si aici am ales locul cu cele mai frumopase privelisti: Cabana Trei Brazi si Cabana Secuilor. In aceasta zona peisajul iti taie rasuflarea in orice anotimp, dar acum ne-a oferit poze ca de calendar. La Trei Brazi avem o formidabila belvedere a Bucegilor si a varfurilor lor usor inzapezite, dar si a Muntilor Fagaras. Tot de aici zarim hotelurile si vilele de la Paraul Rece, care arata din ce in ce mai bine.

Dupa ce am parcat aici, la Trei Brazi si am admirat privelistile deosebite oferite de munti si toamna in aceeasi masura, apoi am plecat pe jos spre Poiana Secuilor. Drumul este scurt, maxim 20 minute pe jos, insa am facut mai mult de 45 de minute din cauza peisajului deosebit. Se vede la un moment dat spre Rasnov si Bran si totul e superb, parca de poveste. Privelistea spre Cheile Rasnoavei este magnifica, inca odata va rog sa priviti pozele, cuvintele de admiratie se repeta, dar nu exprima clar intregul adevar.

La cabana Secuilor erau vreo 30 copii in excursie, care se rostogoleau la vale pe iarba, se gadilau, radeau in hohote, creau o atmosfera vesela de excursie. Doi cetateni foarte croiti concepeau o uriasa tocanita, la un imens ceaun, afara in curte, mirosul de ceapa si carne pusa la fiert ne crea o usoara scurgere gastrica. In scurt timp aceasta s-a transformat intr-o foame uriasa.

Am plecat repede sa mancam ceva si am pornit spre cheile Rasnoavei, prin Paraul Rece. Am oprit si la Paraul Rece ca sa pozam si invers peisajul spre cabana Trei Brazi. Dupa statiunea respectiva sunt cateva serpentine destul de ascutite. Odata am vazut pe acest drum un ursulet, care statea in fund pe marginea soselei si manca de zor dintr-o paine pe care o tinea cu cele doua labute din fata, era asa simpatic ca-ti venea sa-l iei acasa. Dupa aceea de cate ori treceam prin zona ne gandeam ca poate mai vedem altul, dar nu a fost sa mai fie.

Aproape de Rasnov, chiar langa Cabana Cheia (de Rasnov), in jurul intrarii spre cheile Rasnoavei, s-au ridicat cateva pensiuni elegante: Poiana Rasnoavei (Doripesco), hotelul The Cottage si inca cateva mai sus. In apropiere de chei a aparut inca o pensiune destul de mare cu aspect de hotel, care se numeste chiar Cheile Rasnoavei.

Am mers pe jos spre chei, pe langa raul care susura cristalin, admiram in stanga si-n dreapta, pozam, ne incarcam bateriile cu aer curat si tare de munte. In dorinta de va impartasi emotiile schitam deja in minte review-ul, frazele imi invadau mintea, veneau de-a valma, dar tot pozele sunt mai graitoare, o sa vedeti.

In chei gasim multa animatie, grupuri mari de tineri incearca sporturile extreme oferite in zona. Unii iau lectii de catarare si exerseaza timid pe stancile mai mici, profesionistii sunt deja sus pe culmi la inaltimi ametitoare, ba chiar pentru prima oara am vazut un temerar, care traversa pe coarda intinsa intre chei, un fel de tiroliana. Era atat de sus ca nici nu se distinge ce am fotografiat. Alti tineri ambalau nelipsitele ATV-uri, atat de la moda acum, dar care polueaza, inutil dupa mine, fonic si chimic atmosfera, sau incercau tiroliana mai mica. Erau 3 autocare si zeci de autoturisme. Am fost de multe ori in aceste chei, dar niciodata nu am gasit atata lume la distractie.

Parasim cu parere de rau cheile si mergem sa vizitam, a 2-a oara, cetatea Rasnovului. Privelistea asupra orasului Rasnov face toti banii, altfel cetatea parea ca este in refacere, totul este ingradit cu sarma, multe materiale si scule depozitate in toate partile, multe spatii alta data vizitate erau acum inchise, disparuse colivia de tortura, unde se tineau prizonierii, de muzeu nici vorba. Dar odata si odata se vor termina consolidarile si atunci va fii iar mandra si frumoasa. Turistii insa erau si aici la datorie in numar mare, ceea ce ne-a incantat foarte tare.

Am tras apoi o fuga si prin Bran sa aruncam un ochi, mai bine nu o faceam. Multe pensiuni si-au inchis portile, este atat de trist, te doare inima. Chiar si Vila Katharina, unde ne-am intalnit o parte din membrii AFA in februarie, avea un lacat mare la poarta. Este adevarat ca s-au deschis si multe alte hoteluri si pensiuni noi, dar probabil ca nu stiau ce intorsatura o sa ia economia si spera sa reziste. Alfel, Branul ne asteapta ca intodeauna, cu castelul si oamenii locului, impodobit si el de toamna.

Pe la ora 17.00 luam drumul spre Bucuresti, mai admiram din mers un apus de soare senzational, apoi cu luna uriasa in stanga, ajungem acasa.

A fost o zi minunta, senina, vesela si mai ales colorata. Incercati si voi, nu o sa va para rau.

Rog un webmaster, obisnuit cu muzica, sa imi ataseze si mie urmatoarea melodie: http://www.trilulilu.ro/my_kiddo/45e72e62091565, multumesc mult!


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 25.10.10 18:49:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3625 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Culorile toamnei pe serpentinele de la Posada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6700 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[25.10.10 19:00:02]
»

A venit şi muzica.

raduu1972
[25.10.10 19:02:19]
»

Foarte frumoasa aceasta iesire a ta, a fost un wek superr insorit, dau si eu 400 pma pt peisajul tau de toamna.

anadragusin
[25.10.10 19:28:30]
»

Frumoasa zi, dar cred ca si tare obositoare. Un traseu de urmat pt. orice roman pe Valea Prahovei. Felicitari!

Sanziana
[25.10.10 20:07:27]
»

Nu pot sa nu imi imaginez foamea voastra in urma vederii cazanului cu mancare )))

Cat despre ATV-uri daca nu te-a prins microbul le consideri i utile dar iti spun sincer ca o plimbare in mijlocul naturii cu asa ceva merita toti banii iar adrenalina e la ea acasa

Alina Morar
[25.10.10 22:50:06]
»

Azi au fost incarcate pe seit numai poze una si una.

Extraordinar de frumoase sunt si aceste poze, cu toate ca natura, desi frumoasa, ne aminteste ca urmeaza IARNA... brrr.

celeste
[25.10.10 23:23:55]
»

Uite din ce cauza imi place mie toamna... pozele sunt excelente.

georgiana
[26.10.10 00:03:03]
»

Privind pozele tale, nu pot decat sa ma bucur ca-s nascuta toamna!

Frumos, felicitari!

ionescunicAUTOR REVIEW
[26.10.10 07:57:35]
»

Multumesc frumos tuturor si sa stiti ca nu a fost obositor astfel incat a doua zi am luat-o de la capat in alta parte de asta data.

Despre ATV-uri numai de bine, dar pentru mine ele strica ceea ce e frumos la munte: aerul si linistea.

Imi place foarte mult toamna dar mi-ar fi placut si o temperatura un pic mai ridicata, 17-18 grade ar fi fost perfect cum am avut a doua zi la sud de Dunare.

A fost o zi aproape perfecta si bucuria noastra a fost si mai mare din cauza prezentei turistilor, in numar foarte mare, in toate locurile, cu masini, cu autocare si chiar turisti straini de care uitasem cum arata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
chelie_d
[26.10.10 09:25:35]
»

cat mai era intrarea la cetatea Rasnov?

felicitari pentru poze, foarte frumoase

raoulp55
[26.10.10 16:50:00]
»

Frumoase fotografii... superba este toamna, cu paleta ei de culori...

aida.alecu*
[26.10.10 21:00:37]
»

Toate astea le-ai facut intr-o singura zi? ! Felicitari! Fotografiile ne spun ca si toamna e frumoasa! Nu-i asa? !

ionescunicAUTOR REVIEW
[26.10.10 21:34:53]
»

@Chelie D la cetate ne-a luat 10 lei de persoana, pentru copii parca la jumatate. O sa scriu un review cu o comparatie intre ce am vazut acum si ce a fost acum 3 ani.

@raulp55 & aida. alecu: multumesc si da, intr-o singura zi, dar ce zi extraordinar de frumoasa si mult asteptata.

Ceva imi spune ca si in weekendul viitor va fi la fel de frumos (sigur e vorba de accuweather).

Toate anotimpurile sunt frumoase la munte si pot spune ca am fost in fiecare luna din an la munte, la noi si mereu mi-a placut, chiar daca drumul e aglomerat, chiar daca pe vai mai rasuna inca manelele si mai exista si turisti mai putin atenti la mediu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
trandafir 1970*
[31.10.10 13:05:55]
»

In timp ce voi admirati culorile toamnei pe Valea Prahovei, eu eram pe alta, Valea Oltului, unde am facut niste poze super, este o nebunie toamna asta!

Soare cat cuprinde, o vreme tocmai buna de plimbare, review-ul tau vine ca o invitatie sa profitam cat mai putem de soare!

ascent
[02.11.10 11:18:32]
»

Cu toate ca toamna te incanta multitudinea de nuante de galben si ruginiu, mie tot primavara imi place mai mult. Mi-as dori sa fie mereu primavara, este anotimpul care imi da mai mult optimism.

Un SB din partea mea pentru pozele tale atat de frumoase si pentru traseul facut intr-o zi frumoasa de toamna.

Michi
[24.11.10 16:51:54]
»

Saptamana trecuta am fost la Sinaia unde am avut sansa unei vremi de primavara. Daca noaptea nu rezistai fara centrala pusa pe temperatura convenabila (pentru mine 23 de grade) pentru ca se ajungea la 4-5 grade, ziua se ridica la 16-17. Drumetii? Ca pensionarii, in parcul Ghika unde dezbracati de geci si cu manecute scurte la camasi stateam o ora-doua pe banca si citeam ziarul; pana sus la telegondola mergand cu maxi-taxi si apoi coborat pe splendidele stradute mobilate cu vile, vilisooare si viloaie; la targul din spre Poiana Tapului unde ne-am luat papuci de iarna; la braseria de la Peles unde se fac cele mai bune strudele pe care le-am mancat vreodata, in cartierele noi Izvor (unde e si o piata " naturala" de tarani si Platou unde s-au facut blocuri noi de lux, in cautare de cumparatori, pe soseaua Moroieni. Nu am avut curaj sa intram adanc in paduri caci se spunea ca ursii erau nervosi ca nu incepusera hibernarea si erau rascoliti de caldura. Peisajul era superb, padurile nu mai aveau culorile luminoase din fotografiile lui Ionescunic ci trecusera la un colorit potolit cu tenta cafenie. Erau ca o mare de catifea. Am citit undeva, cred ca Blasco Ibanez a scris ca toamna tarzie, culorile cerului nu au egal. Era o vizibiltate perfecta si de la fereastra camerei, cu un binoclu vechi din '44, observam niste punctisoare cum urcau din greu spre Varful cu dor. Odihna de pensionari dar v-am scris toate astea ca sa stiti ca daca din tinerete va place natura, nu scapati de dragoste pentru ea la nicio varsta. Votat cu apreciere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, Alina Morar, anadragusin, ascent, celeste, chelie_d, georgiana, Michi, raduu1972, trandafir 1970*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Prahovei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065202951431274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1