GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am ales zona Muntilor Apuseni pentru un weekend datorita faptului ca era destul de aproape de casa, iar in urma cu putini ani am vizitat o alta zona din Apuseni, respectiv Campeni-Vidra si ne-a placut mult.
De data asta am ales localitatea Bucium, unde am fost cazati la Pensiunea Carmen. Bucium este o comuna alcatuita din mai multe sate rasfirate printre munti sau in lungul soselei. Accesul in localitate se face de pe soseaua Abrud-Alba Iulia, Bucium fiind la o departare de nici zece kilometri de Abrud.
Este o asezare linistita de munte, cu oameni binevoitori si gospodari, lucru ce se putea lesne observa dupa casele aratoase si ingrijite. Ca si semne firave ale includerii si a acestei zone in circuitul turistic, au inceput sa apara si cateva micute pensiuni. Zona este una superba, inconjurata de grupa Muntilor Metaliferi a Apusenilor.
Dupa un drum de vreo patru ore prin Deva - Brad - Pasul Buces (si aici privelisti superbe) am ajuns la Abrud, apoi am vrut sa vedem neaparat Campeniul, pe care dupa cum spuneam mai sus il vizitasem cu cativa ani in urma, orasul fiind situat foarte aproape de Abrud si de tinta calatoriei noastre, Bucium.
La Campeni se lucra de zor la infrastructura rutiera chiar in centrul orasului, erau strazi inchise si se refaceau drumuri si alei pietonale asa ca n-am pierdut prea mult timp aici, intorcandu-ne la Abrud iar de aici mai departe la Bucium unde ne-am cazat, dupa cum scriam mai sus, la Pensiunea Carmen.
Chiar vizavi de pensiune se afla un indicator care anunta un obiectiv turistic (cel mai faimos al zonei, dupa cum ne spuneau gazdele) si anume Detunatele. Practic sunt doua varfuri de munte (Detunata Goala si Detunata Flocoasa) care formeaza o rezervatie naturala protejata de interes national, monumente ale naturii unice in Europa.
Detunata Goala este o arie protejata unica datorita coloanelor hexagonale de bazalt, unele cu o inaltime de pana la 75 de metri, care o alcatuiesc, iar numele de Detunata vine tot din cauza acestor coloane de bazalt, care prin cadere produc un zgomot asemanator tunetului. Are altitudinea de 1158 de metri si exista o poteca accesibila pana in varful ei, de unde se poate observa Rosia Montana sau chiar Muntele Gaina.
Detunata Flocoasa este, dupa cum ii spune si numele, acoperita de vegetatie si mai putin accesibila si implicit mai putin interesanta din punct de vedere turistic. Este si mai inalta (1265 de metri). In dupa amiaza in care ne-am instalat la pensiune, am vrut neaparat sa urcam la Detunata Goala, chiar daca era tarziu si astfel am pornit la drum pe carare de munte (era chiar si marcata) destul de abrupta si deseori noroioasa (plouase zilele trecute), astfel ca dupa un drum care a durat ca timp cu mult mai mult decat scria pe indicatorul din sat (45 de minute) am ajuns pe inserat la baza coloanelor de bazalt, iar pana sus nu mai aveam decat cativa zeci de metri, dar fiind noapte deja nu mai vedeam poteca si printre pietroaiele de acolo era destul de riscant. Si asa pe intuneric drumul de intoarcere a fost o adevarata aventura, gazdele noastre de la pensiune incepand sa-si faca griji ca nu mai ajungem.
A doua zi a sejurului a fost una cetoasa, astfel ca daca initial ne-am propus sa mai urcam o data pe Detunata, de data asta voiam pana in varf, din cauza vremii am renuntat, preferand sa mergem sa vizitam centrul orasului Abrud si Rosia Montana (aici am vizitat Muzeul Aurului din centrul comunei - frumos si restaurat, impartit pe trei sectiuni - arheologie, minerit si o sala cu picturi, cu diverse exponate, unele chiar din vremea romanilor) apoi am urcat pana la impunatoarea Biserica Romano Catolica, apoi la Taul Brazi (un lac antropic care alaturi de alte sase de acelasi fel de pe teritoriul comunei erau folosite (apa din ele) la separarea si concentrarea aurului din munte). Acum acest mic lac este folosit pentru agrement.
Toate cele de mai sus legate de Rosia Montana ne-au fost relatate de ghidul de la Muzeul Aurului. Piata Centrala a comunei Rosia Montana a inceput incet incet sa renasca (ma refer si la renovarea cladirilor istorice), poate si datorita in mare parte investitiilor straine recente atat de mediatizate in ultima vreme.
Alte obiective turistice la Bucium, din spusele gazdelor noastre, dar pe care noi nu am apucat sa le vizitam, sunt Casa Fefeleaga, personajul din opera cu acelasi nume al scriitorului Ion Agarbiceanu, casa in care a locuit acesta la Bucium timp de aproape cinci ani, precum si Poiana Narciselor, splendida primavara cand infloresc aceste flori.
Daca aveti drum prin Apuseni, nu ezitati sa vizitati zona Abrud - Bucium - Detunata - Rosia Montana. Va fi o experienta unica.
Trimis de Tucu2009 in 27.11.13 01:01:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tucu2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Prin Apuseni — scris în 12.08.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Experiente inedite in Tara Motilor — scris în 31.07.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Splendorile Apusenilor – Prin Vidra și împrejurimi — scris în 24.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Excursii prin Valea Arieşului: 3. Cascada Pătrăhăiţeşti şi Cascada Pişoaia — scris în 12.08.21 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Excursii prin Valea Ariesului: 2. Peşterile Poarta lui Ionele si Gheţarul de la Scărişoara — scris în 06.08.21 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Excursii prin Valea Ariesului: 1. Pestera Portile Bihorului și Cascada Vârciorog — scris în 06.08.21 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Descopera Comuna Poșaga din jud Alba cu Cheile Poșăgii, Schitul Poșaga și Biserica Izvorul Maicii Domnului — scris în 22.07.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ