ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Experiente inedite in Tara Motilor

TIPĂREȘTE

Periplul nostru prin Apuseni a durat doar cateva zile si a inclus cateva din obiectivele cunoscute ale zonei, dar si doua experiente mai putin cunoscute, insa intense????

Pentru ca micul nostru grup e format din persoane trecute de prima tinerete si cu ceva limitari de mobilitate, obiectivele noastre au fost doar cele la care se poate ajunge usor cu masina

Dintre obiectivele cunoscute pe care le-am vizitat sunt: complexul muzeal Avram Iancu din com Incesti (atentie, mai este un muzeu Avram Iancu in Campeni), cascada Pisoaia, Dealul cu melci, galeriile si muzeul Rosia Montana+taul Brazi, Ghetarul de la Scarisoara, pestera lui Ionele, cheile Ordancusei, casa memoriala si frasinul lui Horea, biserica Poiana Calineasa (cu o priveliste superba, asupra tuturor muntilor din jur), manastirea Albac

Nu voi detalia aici toate obiectivele de mai sus, pentru ca ele sunt stiute si au si aici, pe AFA, recenzii ample

Voi povesti aici despre doua experiente mai putin comune, si anume:

1) O prezentare + demonstratie de tulnice

2) Cina traditionala la o gospodarie din catunul Casa de Piatra (eventual, daca e cazul, rog un WM sa insereze partea cu cina la rubrica “Locuri de luat masa in zona Arieseni/Garda si sa link-uiasca cele doua articole)

Dar sa incep a povesti prima experienta????

1) Tulnicul este instrumental muzical specific motilor din zona Vaii Ariesului; cu niste mici diferente, este “frate” cu buciumul

Pe vremuri, casele fiind izolate si la distanta mare unele de altele, tulnicul era mijlocul de comunicare intre oameni; in functie de sunetele emise, oamenii erau anuntati de diverse evenimente: nastere, moarte, incendiu. De asemenea, fetele si baietii comunicau prin tulnice si-si stabileau intalnirile. Era, asadar, un fel de telefon mobil al vremurilor noastre????

Tulnicele sunt fabricate din lemn foarte bine uscat, iar in zona mai sunt doar doi oameni care stapanesc mestesugul de fabricare a acestor tulnice. Dimensiunile pot varia, dar standardul este undeva pe la 2.5 metri

Sunetele emise sunt grave si, acompaniate de o linie melodica, iti creeaza o experienta si o emotie foarte puternice

“Tulnicaresele din Apuseni” reprezinta un grup de moate inimoase, care duc mai departe aceasta traditie. Nucleul lor il reprezinta “bunica” Mariana Gligor, o venerabila doamna in varsta de 75 de ani, care toata viata a promovat cultura tulnicului si nu a lasat sa piara traditia lui.

A aflat cu aceasta ocazie de titulatura “tezaur uman viu” , care ii este atribuita Bunicii (voi scrie cu majuscule, in semn de respect)

“Tezaur uman viu” este un titlu onorific, care se acorda persoanelor care participa intens la pastrarea si transmiterea patrimoniului cultural traditional, mesterilor de inalta valoare, pastratori ai autenticitatii si modelelor de viata pentru generatia tanara

De tot ceea ce inseamna comunicare si organizarea prezentarilor si momentelor grupului se ocupa doamna C. Tanara, volubila, extrem de placuta, ne-a tinut o prezentare de peste o ora in care ne-a vorbit despre rolul si originea tulnicului, metode de fabricatie (avea expuse chiar si cateva unelte care se folosesc la conceperea lui), detalii despre materialul si procesul de fabricatie si multe, multe informatii despre zona, oameni si traditii. A fost prezenta si simpatica Bunica, care mai completa pe alocuri cu informatii inedite si povesti de demult.

Bunica, doamna C. si o parte din grupul de tulnicarese au dezvoltat, in mod admirabil, si o intreaga retea de activitati conexe, toate avand rolul de a promova si pastra aceasta minunata traditie locala: organizeaza tabere si workshop-uri, atat pentru copii, cat si pentru adulti sau creeaza si lucreaza diverse articole de artizanat sau port popular

De asemenea, ca etalon al traditiei si al patrimoniului cultural, sunt invitate la numeroase festivaluri in tara si strainatate, ba chiar si la intalniri oficiale la nivel inalt

Toata prezentarea a fost presarata cu cantari si chemari din tulnic, momentele au fost savurate cu o rara emotie!

Minunat lucru, sa duci mai departe mostenirea culturala a zonei in care te-ai nascut! In fapt, toata Tara Motilor a fost o surpriza pentru mine: oameni mai mandri de patrimoniul lor istoric si cultural si de identitatea loc, nu am intalnit niciunde in Romania. M-a impresionat si faptul ca Avram Iancu si Horea sunt prezenti la tot pasul: muzee, case memoriale, tablouri cu portretele lor + drapelul romanesc sunt prezente peste tot. Intr-una din bisericile vizitate, chiar aveau chipurile pictate pe peretele de la intrare.

Prezentarea si demonstratia sa se desfasoara in orasul Campeni, in curtea doamnei C. si se stabileste in prealabil, telefonic. Noi am fost un grup mic si am preferat sa le fim oaspeti; dar cred ca, in cazul unui grup mai mare sau a unor evenimente, doamnele se pot deplasa

Daca doriti sa aprofundati, nu trebuie decat sa cautati pe google “Mariana Gligor – tezaur uman viu” si veti gasi informatii foarte detaliate. Sau pe FB si youtube: “Grupul de tulnicarese din Apuseni”

Le recomand cu drag, nu le ocoliti daca sunteti in zona si, mai ales, daca sunteti insotiti de copii. Este o experienta unica, plina de emotie si veti cunoaste persoane de o inalta calitate umana. Cumva atemporali, rataciti in aceste vremuri in care parca vrem sa uitam ca suntem romani.

2) Catunul Casa de Piatra este amplasat la circa 14 km de pestera Poarta lui Ionele. Drumul pana acolo este putin provocator: o parte este sosea asfaltata pe care cu greu incap 2 masini, iar o parte neasfaltata, drum forestier. In principiu, cu putina atentie, se poate ajunge acolo cu orice tip de masina

Catunul este format acum din doar 9 gospodarii, rasfirate, intr-o zona de o rara frumusete. Tot acolo sunt pesterile Coiba Mare si Coiba Mica, neamenajate, dar deschise pentru cei cunoscatori si echipati corespunzator

Noi am ales sa cinam traditional, la doamna L. G, care ofera acest tip de experienta culinara. Impreuna cu familia, doamna are singura pensiune din zona, care poarta numele catunului - “Casa de piatra” , un mic magazin cu obiecte de artizanat si ceva apa, sucuri, dulciuri si snacks-uri, dar si o mini-casa traditionala, pe care au amenajat-o singuri ca un muzeu etnografic; au strans din sat si au expus acolo cam tot ce puteai gasi intr-o gospodarie de pe vremuri: obiecte de uz casnic, obiecte vestimentare de port popular sau diverse unelte.

Actuala pensiune are 4 camere, toate cu baie proprie

Vizavi, familia G. construieste o pensiune mai mare, cu 8 camere si 2 apartamente, toate cu bai propria.

Toata familia G. ne-a intampinat cu bucurie si ne-a fost gazda, pe rand. Parea ca fiecare membru al familiei este responsabil de o anumita sarcina si fiecare stia exact ce are de facut: bunicul s-a oprit din cosit si ne-a prezentat micul muzeu etnografic si obiectele de artizanat din magazin, doamna L. si sotul ne-au servit gustoasele preparate si au raspuns avalansei noastre de intrebari despre zona, bunica era plecata cu vitele in munte, iar simpaticii baieti mititei ai doamnei L. incercau sa fie si ei de ajutor????

Printre altele, sotul doamnei L. este un excelent cunoscator al zonei si ofera servicii de ghidaj pentru persoane sau grupuri ce vor drumetii pe munte sau au nevoie de insotitor-ghid pentru tot felul de alte experiente inedite (ca de ex, scufundari in lacurile din pesteri)

In prealabil, stabilisem meniul impreuna cu doamna L., pornind de la ceea ce putea sa ne ofere; toate produsele sunt home-made sau/si din gospodaria proprie

Asadar, am avut un meniu compus din:

- O gustare traditionala formata din: branzeturi, sunca afumata, lebar, drob, legume proaspete, zacusca

- Ciorba de hribi de padure (gust fantastic, legume proaspete, hribi tocati marunt si o zeama a la grec, dreasa cu smantana) cu ardei iute

- Mamaliga cu branza si smantana si niste carnati de casa grozavi, facuti dintr-un amestec de carne de porc, vita si capra

- Placinta moteasca cu gem de afine

Cu o afinata din partea casei si apa, toate cele de mai sus au costat 80 lei/persoana. A fost un pret non-standard, noi am platit mai mult, pentru ca am avut un meniu mai consistent

In general, am inteles, ca e un cost de 65 lei/persoana si include ciorba de hribi+1 fel principal (care poate fi ce am avut noi sau sarmale, tocanita, gulas etc); in functie de preferinte, puteti discuta si ajusta impreuna cu gazda.

Singurul regret a fost ca nu am putut petrece mai mult timp in compania gazdelor; am fost nevoiti sa plecam rapid, pentru ca se apropiau nori amenintatori de furtuna, tuna si fulgera si ne-a fost teama sa nu ramanem blocati in zona. Pana la urma, ne-a prins pe drum furtuna si ploaia torentiala, dar a meritat din plin experienta! :)

Recomand cu drag, chiar daca accesul pare greoi. Veti gasi acolo o experienta culinara excelenta, dar si oameni frumosi, ospitalieri, gospodari, mereu bucurosi de invitati care sa le calce pragul.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Chloe in 31.07.23 20:31:03
Validat / Publicat: 31.07.23 21:20:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 907 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 mamaliga cu branza, smantana si genialii carnati
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.07.23 21:17:14]
»

daca e cazul, rog un WM sa insereze partea cu cina la rubrica “Locuri de luat masa in zona Arieseni/Garda si sa link-uiasca cele doua articole

Ideal ar fi fost ca partea cu cina să fie direct alocată unui al doilea review, care să fi fost încărcat în acea secțiune — cu mențiunea că și pozele care „țin” de acea parte ar fi trebuit să fi fost încărcate tot acolo...

Am putea duplica textul review-ul - apoi să eliminăm, manual, din fiecare duplicat partea care nu ține de el; apoi să mutăm duplicatul la „Unde mâncăm în Gârda” . Pozele însă nu pot fi mutate (simplu)... Iar video = și mai greu...

După cum vezi, e laborios, nu cred că se justifică raportul preț / ce obținem...

cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.07.23 22:32:33]
»

@Chloe: Ah, ce dor mi s-a făcut de Apuseni și ce dorință de a-i revedea! Poate anul viitor vom reuși să ajungem și acolo. Mi-au rămas la suflet peisajele și obiectivele naturale unice, iar pentru oamenii care se străduiesc să ducă mai departe tradițiile și să își păstreze identitatea culturală, am tot respectul și admirația. ????

liviu49
[01.08.23 08:05:41]
»

Acum 4 saptamani ne-am intors dintr-un concediu in Apuseni. Patru nopti am fost cazati la Cabana Inima Muntilor din Garda Seaca, iar alte doua la Cabana Acasa la Noi din Arieseni. Cabana Inima Muntilor a fost locul de plecare spre Izbucul Cotetul Dobrestilor, Pestera Poarta lui Ionele, Cheile Odarcusei, Poiana Calineasa cu intoarcerea la Pestera Scarisoara. Ziua urmatoare a fost destinata unei plimbari pe Muntele Gaina, la intoarcere vizitand Muzeul si Casa Memoriala Avram Iancu din Incesti, Cascada Pisoaia, Dealul cu Melci, barajul Mihoiesti si noua biserica de langa baraj. Am continuat vizita la Casa Memoriala, Obeliscul si Frasinul lui Horea din Fericet. In ziua urmatoare am fost la Cascada Bucinis, Muzeul Etnografic Patrahaitesti. Dupa amiaza am fost la Pestera Ghetar Vartop, pestera Coiba Mica, Pestera Coiba Mare, Izbucul Tauz.

In fiecare seara am mers pe jos pana la Catunul Casa de Piatra si inapoi, circa doua ore de mers linistit cu un copil de sapte ani.

Portiunea de drum forestier este accesibila fara probleme si turismelor mai fitoase, cu garda joasa, dovada numarul mare de turisme cu care ne intalneam.

Dar iar m-am intins la vorba si nu vreau sa va plictisesc cu vorbele mele.

Numai bine si calatorii placute!

webmasterX
[01.08.23 08:20:08]
»

@liviu49: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

Michi
[01.08.23 08:55:09]
»

@Chloe: Reviewul tău mi-a adus aminte că am fost de mai multe ori în Apuseni. În tinereţe am fost la gheţarul Scărişoara si în ultima excursie am văzut cascada Pisoaia, dealul cu melci, barajul Mihăieşti, Roşia Montana cu coborâre în mină. Foarte frumoase peisajele şi liniştea pe care n-o avem în localităţile aglomerate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053676128387451 sec
    ecranul dvs: 1 x 1