ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.12.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Splendorile Apusenilor – Prin Vidra și împrejurimi

TIPĂREȘTE URM de aici

Mai întâi vă urez Sărbători de iarnă cu bucurii, liniște și sănătate. Sfântul Crăciun să vă adune pe toți în jurul bradului, alături de familie, prieteni și cei dragi. Bucate gustoase, căldură și daruri tuturor celor care au fost cuminți! ????

Moții sunt legați de munți cu lanțuri trainice, cu neputință de rupt. Ei nu știu să vorbească mult despre dragostea lor; simt numai, că după câteva luni în câmpie, încep să se usuce

– scrie Geo Bogza în „Țări de piatră, de foc și de pământ” , în 1939.

Fiind cazați la pensiunea Drumul Iancului (vezi impresii), chiar într-unul din satele comunei Vidra – sonorul Ponorel – am putut vedea sau revedea locuri pitorești. Comuna Vidra e formată din 39 de sătulețe și cătune înșirate pe valea Arieșului Mic și pe costișe însorite. Ne aflăm doar la câțiva kilometri distanță de orașul Câmpeni (vezi impresii), „capitala” Țării Moților.

Sunt atât de multe locuri frumoase în zonă, unele cunoscute la nivel național, altele știute doar pe plan local. Dacă scotocești și prin cotloanele Internetului mai găsești informații despre obiective mărunte, dar la fel de frumoase ca altele arhicunoscute. Sintetizez câteva atracții turistice din zona Vidrei, poate cândva vor fi de folos viitorilor turiști:

✏️Cascada Pișoaia – într-unul din cătunele comunei – Nemeși – găsim o spectaculoasă cădere de apă, o adevărată rezervație peisagistică. Și spun spectaculoasă nu din prisma debitului mare, ci din punctul de vedere al înălțimii (circa 18 m) și al frontului de împrăștiere a apei – pe o distanță de 25 m firele de apă pică ca o perdea diafană. Nu mai puțin frumoase sunt bazinele succesive și micile cascade din aval.

O bucată de drum trebuie să mergeți pe jos, printre case și fânețe, după care veți auzi vuietul apei. Deși mai vizitasem această „duruietoare” nu am ezitat să mai mergem încă o dată și cu ocazia acestei vacanțe. Bucurați-vă de peisaj!

✏️Dealul cu Melci – o rezervație paleontologică, importantă mai ales pentru specialiști – geologi. Vorbim despre un punct fosilier în care vedem cochilii ale unei specii de scoici, cu „căsuța” asemănătoare melcilor. Trebuie să fiți atenți pentru a nu trece nepăsători pe lângă acest mic obiectiv, se află chiar în dreptul uliței de acces către cascada Pișoaia. La această a doua vizită am mai descoperit printre copacii din zonă alte câteva felii de gresie în care au rămas înțepenite în timp cochiliile.

✏️Casa memorială „Avram Iancu” – în cătunul Incești, chiar pe marginea drumului județean, descoperim muzeul memorial dedicat „Crăișorului Munților” . Complexul muzeal e format din casa natală a lui Avram Iancu și mai multe corpuri de clădire care găzduiesc un muzeu istoric, etnografic, o biserică și biblioteca (vezi impresii). De data aceasta nu am mai vizitat muzeul, ne-am mulțumit doar cu o privire admirativă asupra căsuței din lemn cu acoperiș țuguiat, matrice natală a patriotului român.

✏️Izbucul Văii Morilor – în mijlocul unei rezervații naturale (Cheile Văii Morilor) se află un izbuc mirific. Am mai întâlnit în zona Apusenilor astfel de izvoare de unde apa țâșnește cu presiune (vezi impresii) și am fost impresionat de frumusețea lor. Din acest motiv am mers și pe Valea Morilor în căutarea acestui loc de naștere a unui curs de apă, mai ales că se afla foarte aproape de pensiune.

Se poate ajunge cu autoturismul pe drumul comunal asfaltat DC 185 care trece prin locuri minunate legând de lumea contemporană un cătun pierdut pe înălțimi. Acolo unde se termină asfaltul, pe lângă un pod, urmați la început o potecă, apoi vuietul apei ce iese din stâncă. Am descoperit mai multe cascade mici, brazi înalți, stânci și o cavernă care se căsca în peretele de piatră. Este un obiectiv mai puțin cunoscut, eram doar noi și zgomotele naturii

✏️Alte obiective în zonă: iubitorilor căilor ferate le recomand o plimbare cu Mocănița Apusenilor din Câmpeni (vezi impresii), chiar dacă traseul nu e spectaculos; cele câteva biserici vechi din cătunele comunei Vidra; marea întindere de apă a lacului Mihoiești străjuită de biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” ; numeroasele case și anexe gospodărești tradiționale întâlnite prin sate.

Recomand tuturor să viziteze zona Apusenilor, Natura a creat absolut totul la superlativ.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.12.22 17:48:24
Validat / Publicat: 25.12.22 06:57:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 469 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Izbucul Văii morilor (în spate grota).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

liviu49
[25.12.22 07:38:34]
»

Start vot!

Totodata cele mai bune urari de sanatate, noroc si fericire!

Si de asemenea felicitari pentru acest articol care ne prezinta locuri mirifice din Apuseni.

Nu am mai fost in Apuseni de prea mult timp si sper ca in 2023 sa reusesc macar o saptamana sa o petrec in acea zona. Dupa anul nou voi incepe sa pregatesc aceasta drumetie, chiar daca va fi facuta, probabil, mai muklt cu masina. Sunt atat de multe locuri pe care imi doresc sa le revad, dar si mai multe pe care imi doresc sa le vad prima data. Acest articol, ca si altele publicate pe AFA imi vor fi de folos pentru configurarea traseelor si obiectivelor de vizitat.

Numai bine si calatorii placute!

Michi
[25.12.22 09:33:07]
»

@tata123 ????: Mă alătur şi eu urărilor tale şi doresc tuturor celor care-ţi citesc reviewul (dar şi celorlalţi, ocupaţi cu sărbătorirea Naşterii Domnului), Crăciun Fericit şi un an 2023 mai bun decât cel care se încheie.

Citindu-ţi reviewul mi-au sărit în ochi denumirile Cascada Pisoaia, Dealul Melcilor şi Mihoieşti (eu am văzut barajul, probabil că era şi un lac). La fel ca şi Liviu49 am fost demult acolo, dar când? Oricum, înainte de 2018 când a fost o cotitură în activitatea mea turistică. Şi caută Michi şi caută un review sau măcar o poză despre cele de mai sus. Da, am fost în oct. 2014, am găsit câteva poze dar review nema, că mă ocupasem de Roşia Montană. La cascada Pisoaia ştiu că am mers ceva pe jos, am escaladat un bolovan, am admirat frumuseţea ei şi am zărit în dreapta deasupra cascadei o căbăniţă. Dacă nu era reviewul tău, amintirea ar fi rămas în straturile uitate ale memoriei.Si un sfat pentru cei care nu au memorie prea bună: înafară de centralizatorul pe ţări sau după dată pus la dispoziţie de sait, după ce scrieţi un review, salvaţi-vă undeva trei rânduri despre el, neapărat cu denumirile a ce aţi văzut şi data.

mprofeanuPHONE
[25.12.22 18:11:35]
»

@tata123 ????: Crăciun Minunat! Țara Moților este și pe lista mea. Am fost pe acolo, am văzut alte obiective dar cascada și Dealul cu melci nu au fost în vizorul meu deși dacă îmi aduc aminte pe lângă deal am trecut, era un indicator acolo...

mishu
[25.12.22 18:25:03]
»

@tata123 ????: Craciu feicit si tie si celor dragi tie! Frumoase locuri ne prezinti acum si este cea mai buna invitatie pentru a ajunge prin aceste locuri ia pozele sustin cele spuse.

Felicitari, votat cu mare drag.

Rodel
[27.12.22 10:01:50]
»

Superbă această zonă, iar pozele postate sunt grăitoare pentru frumusețea locurilor!

Felicitări pentru impresiile și imaginile postate!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.12.22 21:59:02]
»

@liviu49: Nu poți număra frumusețile din România. Mereu există posibilitatea de a descoperi locuri inedite, surprinzătoare. Vă doresc să aveți o vacanță minunată în Apuseni, timpul nu va fi niciodată suficient pentru a vedea tot ce ne dorim.

Dar stabiliți-vă un plan în linii mari, cu obiective principale de vizitat și, obiective secundare, de rezervă (în caz de vreme rea, oboseală etc.). Distanțele deși par scurte în număr de kilometri între obiective, timul efectiv de parcurgere e mai mare, doar suntem la munte și drumul șerpuiește în serpentine peste tot.

Vacanțe frumoase! Un An Nou cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.12.22 22:11:34]
»

@Michi: Mă bucur că (și) acest articol a stimulat amintiri frumoase din călătoriile prin România. La Mihoești există într-adevăr pe lângă lac și baraj - 29 m înălțime (miez de balast). De fapt pe baraj trece șoseaua care face legătura cu comuna Vidra astfel că toate autovehiculele traversează barajul pe coronament.

Până la cascada Pișoaia se merge pe jos pe o uliță șerpuitoare, pe lângă câteva gospodării. Câțiva săteni întreprinzători și-au deschis curțile și au încropit parcări ad-hoc. Sper ca peisajul natural să nu se strice cu vremea (în P02 deja se vede o construcție care nu prea dă bine).

Să auzim de bine! Un An Nou cu sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.12.22 22:19:16]
»

@mprofeanu: Mulțumesc, Apusenii sunt atât de ofertanți din punct de vedere turistic. Vom fi mereu surprinși de Natură și Moți!

@mishu: Locurile frumoase sunt prezente peste tot! Trebuie doar să avem curajul să le căutăm și să scriem despre ele. Iar fotografiile exemplifică frumusețea acestor locuri (păcat că puțini apreciază). Mulțumesc!

@Rodel: Câtă liniște și relaxare ne induce Mama Natură! Apusenii ne demonstrează cu prisosință acest lucru. Imaginile captate redau doar o parte din ceea ce vede ochiul. De când am fost prima dată în Apuseni îndemn pe toată lumea să meargă măcar o dată în acestă zonă, vor fi uimiți. Mulțumesc!

@all :Un An Nou cu speranțe de mai bine, sănătate și călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Michi, mishu, mprofeanu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055160045623779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1