ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 15.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursii prin Valea Arieşului: 3. Cascada Pătrăhăiţeşti şi Cascada Pişoaia

TIPĂREȘTE URM de aici

… Şi am plecat spre cascada Pătrăhăiţeşti. Este indicator vizibil cum mergi din Gȃrda spre Arieşeni. Accesul se face pe un drum forestier (cca 5 km) pe care este permis accesul auto, drum destul de rău, eu am mers tot drumul cu 15-20 km/h.

La un moment dat drumul se ramifică, spre dreapta fiind accesul spre Vf. Bihor (este indicator), nu am fost interesaţi, ţinȃnd cont de starea drumului.

Ei, şi acum ȋncepe partea interesantă: se ajunge la o nouă intersecţie, unde un drum merge ȋnainte, orizontal, are un banner deasupra şi marcaj pe copaci, iar un drum puţin dreapta urcă destul de abrupt, avȃnd săgeţi improvizate pe care scrie “spre muzeu şi cascadă” . Neştiind ȋncotro să o luăm, am lăsat maşina acolo şi am luat-o pe jos (ȋn sus) spre “muzeu” .

Ȋn curte se pot parca cam 3 maşini. Acest muzeu este de fapt o casă tradiţională ȋn care locuiesc proprietarii (sunt ȋn vȃrstă), şi unde se găsesc obiecte tradiţionale expuse pentru vizitare şi, mai ales, spre vȃnzare. O doamnă a cumpărat ȋn faţa noastră o ie la frumosul preţ de 300 lei! Mie mi s-a propus să cumpăr un tulnic!

Eşti ȋntȃmpinat cu un păhărel de afinată sau pălincă, mai puţin din ospitalitate ci mai mult tot ȋn scop de vȃnzare (că dacă o guşti, poate ȋţi place şi cumperi). Apropo, aici am găsit cel mai ieftin preţ la palincă, 40 lei/l. Noi nu am fost interesaţi să cumpărăm ceva (spre dezamăgirea gazdelor) aşa că am ieşit din casă şi am luat-o după aceleaşi săgeţi amintite mai sus pȃnă am regăsit marcajul turistic.

Sunt cam 2 km de mers pe jos pȃnă la cascadă, traseu frumos şi variat, pe loc deschis, apoi prin pădure, iar aproape de cascadă este un urcuş mai susţinut, dar nu de speriat. Cascada este frumoasă, merită vizitată.

La ȋntoarcere, spre finalul traseului per pedes, am urmat marcajele şi am ajuns la maşină fără a mai trece pe la magazin (pardon, muzeu).

Prin urmare, dacă nu sunteţi interesaţi să vizitaţi muzeul puteţi să mergeţi pe drumul orizontal ȋncă cȃteva sute de metri şi este loc de lăsat maşina pe dreapta. Sau mai mergeţi ȋncă cȃteva sute de metri şi veţi găsi o parcare cu plată (ghiciţi voi preţul ????). Sau procedaţi cum am făcut noi, dar ȋn cunoştinţă de cauză.

Şi ca să ȋnchei subiectul, eu am apreciat ȋn principiu acţiunea de marketing realizată de “muzeografi” , adică de a devia oarecum traseul pentru ca turiştii să treacă vrȃnd-nevrȃnd pe la casa lor, dar ceea ce nu am apreciat a fost partea morală a acestei acţiuni, de a induce ȋn eroare turistul neştiutor, doar-doar cumpără ceva.

Ei, şi după alte 8 ore de hălăduit prin arşiţă am revenit rupţi de oboseală la pensiune. Ȋntrucȃt această minivacanţă a avut ca scop vizitare/turism, precum şi relaxare, iar de cea de a doua nu am avut parte decȃt seara, am hotărȃt ca a treia (şi ultima) zi să facem o excursie mai scurtă, ȋn vizită la Dealul cu Melci şi Cascada Pişoaia, pentru a avea mai mult timp de leneveală la pensiune. Zis şi făcut. Aceste obiective nu se află pe Valea Arieşului ci pe drumul spre Cȃmpeni, iar la baraj se face dreapta spre com. Vidra, ştie GPS-ul şi vă va duce corect.

Dealul cu Melci nu ni s-a părut cine ştie ce, dar este interesant să vezi diverse cochilii fosilizate ȋncastrate ȋn stȃncă. Chiar la panoul indicator este loc de lăsat maşina pe marginea drumului, şi cum ȋnaintam pe lȃngă şosea să vedem ȋn continuare stȃncile cu fosile (nu sunt doar acolo unde este panoul) am văzut indicatorul-săgeată spre cascadă (15 min. pe jos). Prin urmare, puteţi lăsa maşina acolo, sau mai megeţi cȃteva sute de metri cu maşina şi o lăsaţi ȋntr-o parcare cu plată.

Accesul la cascadă este f. uşor pentru oricine, iar cascada…. este extraordinar de frumoasă, nu doar căderea de apă propriu-zisă, ci şi formaţiunea stȃncoasă de pe care cade. Pe podeţ aerul este ȋmbibat de minuscule particule de apă produse de căderea apei, aer răcoritor şi pe care ȋl inspiri cu plăcere.

Am fost şi sus, de unde cade, luȃnd-o ȋn continuarea podeţului, nu ţineţi cont că pe acolo e accesul spre o pensiune, urmaţi doar cărarea. Este incredibil cum un asemenea rȃuleţ creează ceva atȃt de frumos şi spectaculos. Ne-am petrecut mult timp aici, vrăjiţi de ceea ce vedeam şi auzeam, dar şi pentru că era devreme şi era ultimul obiectiv de vizitat pe ziua aceea. Deşi ne sfȃrȃiau călcȃiele să mai mergem pe undeva, ne-am respectat decizia şi ne-am ȋntors la pensiune pentru a ne relaxa aproape jumătate de zi.

Aceasta a fost minivacanţa noastră ȋn Apuseni, ne-a plăcut foarte mult totul, iar la anul ne-am propus să revenim, dar ȋn zona Bihor – Padiş, pentru a ne bucura şi de alte frumuseţi pe care le oferă aceşti munţi.

Nu pot să ȋnchei fără să recomand cu cea mai mare căldură vizitarea Cetăţii din Alba Iulia (noi am vizitat-o ȋn drum spre casă), este nemaipomenit de frumoasă.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DanSta in 12.08.21 08:59:32
Validat / Publicat: 12.08.21 09:28:52
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #EXCURSII şi CĂLĂTORII

VIZUALIZĂRI: 653 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanSta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cascada Pisoaia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.08.21 09:26:32]
»

foto?

webmasterX
[12.08.21 10:44:10]
»

@DanSta: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

liviu49
[12.08.21 12:30:09]
»

Felicitari pentru aceste drumetii intr-o zona extrem de frumoasa. Pacat ca nu ati mai incercat sa vizitati si altceva, mai ales ca ati fost doi adulti, nelegati ca noi de un copil de 5 ani. Dar poate veti invata ca nu trebuie ratata nicio ocazie de vizitare atunci cand se iveste.

La anul sper sa revin, dupa foarte multi ani, in Apuseni, iar articolele tale sper sa imi fie de folos.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elenaadinaPHONE
[12.08.21 17:26:00]
»

Foarte frumoasa cascada Pisoaia!

Rivalizează cu cascada Bigar!

MioritikPHONE
[12.08.21 19:45:25]
»

Tanti cu tulnicele de la muzeul Pătrăhăițești mai are, uneori, de vânzare plăcinte din alea moțești sau gogoși, cu umplutură sau fără. Cam pe unde te duci pe la obiectivele turistice din Apuseni găsești plăcinte (calde sau nu), cum se fac acolo: cu brânză sau varză sau cartofi, 3 - 4 - 5 lei bucata, n-ai cum să ratezi când mergi să vizitezi, asta pe lângă alte produse locale: gemuri, dulcețuri, zacuscă și, evident, tradiționala pălincă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.21 21:15:30]
»

@Mioritica: Așa e, nu am pomenit de ele că nu am fost interesați. Plăcintele au preț standard peste tot, 5 lei. Plăcinte avea și atunci, doar că noi mancasem deja la ghetar.

DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.21 21:21:47]
»

@elenaadina: Așa e. Am înțeles că Bigar nu mai e ce a fost...

elenaadinaPHONE
[13.08.21 10:37:44]
»

@DanSta: nu știu cum a fost înainte noi am vazut-o în iunie și ne-a plăcut! ????

liviu49
[13.08.21 10:44:24]
»

@DanSta: Bigarul, categoric nu mai e ce-a fost. S-a rupt o bucata din piatra pe care curgea apa. Dar Bigarul, ca de altfel multe cascade de la noi, are farmec daca are apa debit mare de scurgere. O cascada asemanatoare cu cele doua este cascada Chisoaia pe valea raului Turcu intre cele doua Moieciuri (de Jos si de Sus), despre care am scris intr-un articol (vezi impresii).

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[15.08.21 08:16:22]
»

@liviu49: Mulțumesc de informație, nu am auzit de ea, deși sunt din Bv.

liviu49
[15.08.21 11:39:54]
»

@DanSta: Scuzele mele, pentru ca eu sunt cu defectul stricat! Cascada de care vorbesc eu se cheama La Chisetoare si este in locul specificat de mine. Despre ea am scris un articol in data de 12,08,2018 (vezi impresii), articol care a inaugurat o noua rubrica, iar dupa 2460 de vizualizari m-am pricopsit si cu 24 de voturi (mai multe ca la articolele despre Voronet publicate saptamana trecuta) si 8 ecouri.

Cascada poate nu are spectaculozitatea cascadei Pisoaia sau a Bigarului, dar are linistea si farmecul ei.

Ca brasovean, daca ajungi in Moieciu, imediat dupa iesirea din Moieciu de Jos spre cel de Sus, pe dreapta langa un podet din lemn, vei intalni aceasta cascada.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[15.08.21 16:43:03]
»

@liviu49: Bine că am aflat de ea. Cât despre voturi, nu cred că pentru ele scriem noi aici. Atâta timp cât eu îmi iau informațiile de aici, sunt convins că și cele scrise de mine vor folosi și altora. Dacă primesc, mă simt dator să și ofer.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DanSta, elenaadina, liviu49, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094774961471558 sec
    ecranul dvs: 1 x 1