GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La plimbare prin Turda “indulciti” la Cofetaria Dana
Intotdeauna cand avem drum spre Turda /Cluj, la intoarcere oprim la Cofetaria Dana. Prin urmare, dupa vizita noastra la Salina Turda, am oprit sa mancam o prajitura la aceasta cofetarie. “O prajitura” vorba vine, frecvent luam cate doua feluri fiecare. Chiar si sotul meu, cand merge singur, ne aduce prajituri la pachet. Cofetaria se afla chiar in sensul giratoriu, inainte de ramificatia care duce spre centura.
Si la Tg. Murse avem cofetarii, dar majoritatea au activitate importanta pe comenzi pentru diverse ocazii, iar magazinele de prezentare sunt mai mult goale. Totusi, aceasta cofetarie reuseste sa atraga multi clienti. E o cofetarie mereu plina, rar, daca e o ora putin circulata se intampla sa fie doar 2-3 clienti. Interiorul este mic, sunt cam 5-6 mese / 4 locuri fiecare. Cofetaria dispune si de o terasa, delimitata de trotuar cu un gardulet pe care in sezon sunt asezate jardiniere cu flori multicolore.
Aspectul cofetariei nu are nimic deosebit, dar ceea ce atrage clientii aici sunt prajiturile. Aici sunt prajituri pentru toate gusturile: cu frisca, fara frisca, cu ciocolata, cu nuca, cu crema caramel, cu fructe, cu vanilie, insiropate, neinsiropate, mai dulci, mai putin dulci, mai mari, mai mici, etc. Eu nu am o prajitura preferata si am consumat din foarte multe feluri. Unele dintre ele sunt ceva mai dulci pentru gustul meu, dar sunt in lista de preferinte ale altor clienti. Sotul meu prefera cremesul si e singura prajitura care si-o cumpara (... poate din cauza ca e foarte mare, cam de 2-2.5 ori mai mare decat un cremes obisnuit).
Indata ce se schimba o tava, este rapid inlocuita cu alta, astfel ca mereu sunt foarte multe sortimente. In plus, datorita faptului ca au clienti multi, prajiturile nu apuca sa rataceasca prea mult prin vitrina, motiv pentru care prajiturile sunt mereu proaspete.
De dorintele clientilor se ocupa mai multe tinere, cam 2-3 pe schimb, ele sunt indemanatice. Chiar daca sunteti speriati la inceput de coada ceva mai marisoara, tinerele sunt descurcarete si randul avanseaza rapid.
Pe langa produsele de cofetarie, aici se mai gasesc diverse dulciuri, ciocolati, sucuri, snacks-uri, etc.
Preturile sunt obisnuite, astfel ca ele sunt cuprinse intre 1.5-3 lei / bucata, sper sa nu ma insel.
Din cofetarie, pe o usa laterala sau din exterior, pe alta parte a cladirii este si un restaurant, cu acelasi nume. In restaurant am fost acum 2 sau 3 ani, nu-mi amintesc foarte multe detalii, dar stiu ca a fost OK si nu am avut nimic de comentat.
Restaurantul/cofetaria dispune si de parcare proprie, pozitionata in stanga cladirii. Intotdeauna am remarcat masini din alte judete, frecvent turisti care opresc aici pentru a se delecta cu o prajitura.
Mai multe informatii puteti gasi aici: click aici
Dupa ce ne-am delectat din nou cu gustoasele prajituri, ne-am plimbat putin prin oras, sa ‘nu ni se aplece’ de la atata dulce, ocazie cu care am studiat putin zona orasului unde ne aflam.
Chiar in sensul giratoriu, inconjurat de flori si mici arbusti ornamentali, putem admira Monumentul Latinitatii - Lupoaica. Acest monument este o copie a Monumentului Latinitatii din Tg. Mures, realizata din bronz. Conform Wikipedia, monumentul original din Tg. Mures a fost primit in semn de omagiu a originii latine al poporului roman din partea statului italian in 1924. Odata cu Cedarea Ardealului de Nord in august 1940, acest monument a fost mutat la Turda, din motive de securitate, dar revine la Tg. Mures la inceputul anilor 1990. In 1992, administratia Tg. Mures realizeaza o replica a acestui monument care va ramane in Turda, in Piata Romana, unde se afla si acum. Acest monument are pe soclu, o inscriptie in latina „Alla citta di Turda-Potaissa, Roma madre, MCMXXI” ("Oraşului Turda-Potaissa, Roma mamă, 1921"). click aici
In apropiere, o cladire impresionanta, inscrisa in lista monumentelor istorice ale judetului Cluj este Cladirea Primariei Turda, ridicata in anii 1884-1886, fosta Prefectura. In fata primariei Statuia lui Ion Ratiu, pe al carei soclu din bronz sta inscriptia „Existenţa unui popor nu se discută, ci se afirmă”, afirmatie rostita in timpul procesului memorandistilor din Cluj in 1824.
Un alt monument interesant, cu un soclu din marmura neagra, amintind jertfa unor eroi pentru libertate, este tot aici, in fata primariei, dar din pacate nu este trecut anul si nu stiu la ce batalie au participat. Nici macar pe internet nu am gasit referinte despre el, dar, dupa cum arata, pare un monument modern si sunt tentata sa cred ca sunt eroi de la Revolutia din1989. Monumentul este o coloana franta, dar care totusi se inalta, asezat pe un soclu de marmura neagra, unde sunt amintite numele eroilor care s-au jertfit pentru libertatea noastra. Sunt nominalizati eroii langa o cruce neagra, asupra carora sta aplecat un reflector, de unde deduc ca noaptea monumentul este luminat.
Contrastand cu acest monument stralucitor e cladirea in fata careia este amplasat. E o cladire parasita si lasata in paragina. Ceea ce frapeaza si mai mult este faptul ca atat cladirea cat si monumentul fac parte din panorama care se observa de la ferestrele Primariei, asa ca nu pot sa nu ma gandesc la peisajul sumbru pe care-l au edilii orasului cand privesc pe fereastra.
In apropiere se gaseste si Turnul cu Ceas, sau Biserica Reformata Calvina care este cel mai vechi monument care s-a pastrat din Turda. El a fost construit in sec. XV, pe vremea lui Sigismund de Luxemburg, in locul unde fusese o alta biserica, de rit romano-catolic, cu hramul Sf. Ana. Inaltimea turnului este de 60 m. Noi am gasit-o inchisa, asa ca am admirat zidurile exterioare, Turnul cu Ceas, unul dintre portaluri care este deosebit, in forma de arc frant si un altul cu motive din frunze de stejar.
Excursia noastra se incheie cu o vizita la Mormantul lui Mihai Viteazul, amplasat pe locul unde acesta a fost ucis, aflat langa Manstirea Mihai Voda, cu biserica din incinta, copie dupa Manastirea Mihai Voda din Bucuresti ridicata de Mihai Viteazul.
Trimis de biancuta in 16.06.10 22:46:41
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
DA, sunt foarte bune prajiturile de la Dana.
S-a deschis si in Cluj. Intr-o zi cand treceam prin centru, am vazut reclama, dar ma crezi ca nu mai tin minte exact unde? Cred ca pe str. Eroilor.
Alina Morar, pe site apare si cea din Cluj, ( pe str. Eroilor) iar in drumul nostru spre casa am vazut ca si in Campia Turzii s-a deschis o cofetarie din aceeasi familie.
Am vazut si eu ca exista cofetarii Dana si in Cluj si Campia Turzii, dar am auzit ca in Cluj prajiturile nu sunt asa de bune ca la Turda. Spun doar din auzite, nu le-am incercat.
Cele din Turda sunt, intr-adevar, foarte bune sau cel putin asa erau ultima oara cand le-am incercat. N-am mai oprit de mult pe la Dana.
Tin minte ca eram prin liceu cand s-a deschis cofetaria din Turda si, netinand minte ca se numeste Dana, o numeam "cofetaria cu prajituri gigantice". Erau bucatile de cremes cat caramizile! Toate prajiturile erau imense, iar preturile erau ca la alte cofetarii, unde portiile nu erau la fel de mari.
Intre timp s-au mai smecherit si ei, parca nu mai sunt portiile asa de mari ca pe vremuri.
Dar calitatea e pe primul loc, deci important este faptul ca prajiturile sunt delicioase, asa ca e de preferat sa fie mai mici, pentru ca, la cat sunt de bune, nu te lasi pana nu termini prajitura!
Mi-ai facut ppofta de prajituri, pai asa ne fu vorba? Eu vreau sa slabesc si tu m-ademenesti....
Nu era vorba de slabit, era vorba de un exercitiu sado-maso gastronomic seara tarziu si apoi la prima ora a diminetii. Iti dai seama ca numai simpla rememorare , precum si sugestia transmisa cititorului , deschide toate glandele salivare si -ti trimite fluturi in stomac !Poate ca e numai o impresie personala, dar cofetariile din Ardeal le intrec pe cele din Muntenia sau Moldova, macar din cate am umblat, observat dar mai ales mancat eu. Ma gandesc aici la lantul de cofetarii Vatra Ardealului, eu am descoperit-o pe cea din Brasov, de pe Muresenilor, chiar in Piata Sfatului, in urma cu mai multi ani, cand o saptamana in fiecare luna, timp de 1an sa jumatate am avut cursuri in Brasov. Cofetaria Vatra Ardealului a fost ca Tara Minunilor. Asa varietate de prajituri, foietaje, pandispanuri, creme si blaturi, rulade si friscarai,tarte si copturi, dar si produse de patiserie (incercati covrigeii cu chimen si cascaval sau branza si mai vorbim! ), bomboane si torturi, rar mi-a fost dat sa vad. Preferatele mele erau si sunt - ca de cate ori ajung in Brasov trec obligatoriu pe acolo, iau la pachet dar si mananc - cele cu crema mascarpone: prajitura Deliciu, rulada cu crema mascarpone si fructe, de tiramisu nu mai vorbesc, e clasica. Cand am fost de un 1 mai la Moeciu, intamplandu-se sa avem si-o aniversare in grupul nostru, ne-am dus la V. A. si-am luat un tort care a iscat vii dispute dar si delectare maxima. Cofetaria este plina mereu, are 4-5 mese inauntru si intr-un timp si doua masute afara, in ciuda ingustimii trotuarului. Poti sa bei si-o cafea, dar in ciuda spatiului mic de-acuma ptr adresabilitatea uriasa, nu s-a intamplat sa aud vreodata ca s-a terminat vreun sortiment din cele, am aproximat eu 35-40. Am inteles ca exista si in Cluj, dar n-am ajuns.
Asa ca biancuta, am inceput ziua bine, cu cofeturi si bomboane, sa ne indulcim cu drag.
Vine si... bomboana de pe tort, superbonusul!
Acum am observat ca furati de dulcele inceput al review-ului am trecut sub tacere minutioasa descriere a monumentelor si altor obiective istorice din oras. Inca o data , felicitari !
Corinka, si noi am aflat de cofetarie de la prieteni, carene-au spus sa oprim la cofetaria din Turda si nu vom regtreta!
pepsi70ro, o exceptie mica nu face asa mult rau....
TORA INGRID, e un exercitiu sado-maso, dar dulce, cu lanturi din zale de ciocolata, bici de frisca si haine din blat de tort... (glumesc, desigur)!
Va multumesc pentru aprecieri!
Dar de la Olympus, ati incercat? Nu stiu daca exista si in alte orase. Sunt.....nici nu gasesc un cuvant sa descriu. Sunt f. f. f. bune. Dar si scumpe.
Alina Morar, nu cunoastem cofetaria Olympus, dar scrie un review sa ne-o prezinti si noua! Avem si la Tg. Mures o cofetarie excelenta, dar nu are asa multi clienti, lucreaza mai mult pentru comenzi, dar sunt prajituri de casa, foarte bune, foarte variate si foarte aspectuoase! Si aici sunt mai scumpe decat in mod obisnuit... Poate voi scrie un review intr-o zi. Colegilor mei care le-am spus de aceasta cofetarie si au gustat din cele pe care le-am dus la diverse ocazii, le-au placut atat de mult incat atunci cand buzunarul le permite, numai de-aici isi comanda pentru sarbatori! E in Cartierul Tudor, pe strada Cernavoda, langa scoala, chiar pe colt, inainte de a urca pe drumul care duce in cartierul Rezidential.
Am citit si eu impresiile dimineata, nu am mancat inca, dar tare as savura o prajitura!!!
@biancuta, multumim pentru impresiile frumoase, ca de obicei.
+ vot, dar nu inteleg de ce nu se vad voturile si punctele. vreo problema de calculator (la mine) sau de soft? ar fi pacat sa se piarda.
Va multumesc pentru aprecieri, nu stiu ce se intampla, nici eu nu vad voturi la nimeni, au fost retrase, se vad doar cele care s-au dat dupa retragere. Cu siguranta vom primi explicatii!
@biancuta, nimeni nu a retras voturile, este doar o problema tehnica care necesita putin timp pentru a putea fi rezolvata,va rugam sa aveti putina rabdare si totul va fi ca inainte. Multumim pentru intelegere
De "Vatra Ardealului" n-am auzit sa fie prin Cluj. De Olympos am auzit, au cele mai bune prajituri din Cluj, cred eu. Comercializeaza prajituri grecesti, toate au denumiri elene: Atena, Sparta, Afrodita etc.
De asemenea, au si produse de patiserie: pateuri cu ciuperci, branza, spanac etc. sau deserturi cu miere, asa cum am vazut prin Grecia. Iti vine sa papi vitrinele!
Prajituri asemanatoare cu cele de la Olympos, dar si retete clasice romanesti am vazut la cofetaria "Lemnul Verde" din Iulius Mall.
web10, am vazut ca nimeni nu mai are voturi si credeam ca s-au retras tuturor pentru ceva modificari. Oricum, situatia nu mai e ca inainte, s-au pierdut voturile date de la ultima salvare pana la caderea sistemului, situatie valabila tuturor. Asta e...
la campulung muscel ( jud. Arges ) este o cofetarie-patiserie extraordinara " IEPURASUL" unde marea majoritate din turistii aflati in trecere de pe rucar-bran-moieciu opresc pentru un pateu sau ceva dulce ; voi posta o impresie...mersi de ideie.
si de la mine 400 inghitiri in sec...
Mirelutza, ma bucur ca ti-am dat ideea de a scrie despre ea. Cand suntem la drum, ne prinde bine sa stim unde putem opri pentru ceva dulce si un suc. Multumesc de aprecieri!
dar ce facem cu caloriile biancuta? le ardem in parcul cel minunat din oras nu-i asa??
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Istorie si religie in acelasi loc — scris în 29.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Rugaciune pentru suflet — scris în 27.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O vacanta frumoasa — scris în 21.08.22 de anabella1 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cheile Borzesti, vecinele Cheilor Turzii si ale Cheilor Turenilor — scris în 20.08.18 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Imprejurimile Turzii — scris în 02.08.18 de Ffrom din CLINCENI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 De la Moldovenești până la Buru — scris în 09.06.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mormântul și comuna Mihai Viteazu — scris în 06.06.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ