GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vivat Potaissa maxima! Traiasca Turda cea mareata! Ave Potaissa!
Stim cu totii ca Potaissa este numele vechi ce l-au dat romanii acestei asezari transilvanene si ca tot ei au inceput aici si exploatarea sarii, in cele "5 gropi adanci umplute cu apa sarata" aflate in valea Durgaului, vale pe care am vazut-o crescand, de cand era "mica". Acum aceste gropi de excavatie salina au format lacurile terapeutice si de agrement ale Durgaului, valoroase "suveniruri" de la romani. Dar de e ce mareata Turda? De ce sa ne "traiasca" acest oras? Pentru ca pentru noi, muresenii si nu numai, Turda este un mic colt de "loisir" turistic, de detenta maxima, aflat la doar 70 de km pe soseaua ce leaga Tg. Muresul de Cluj. Gasesti aici o combinatie "salina-lacuri sarate plus salbaticele chei ale Turzii", combinatie rara, cu care nu multe alte orase se pot mandri. In week-end-ul ce tocmai a trecut radioul si televiziunea ne avertiza ca vom avea cod galben, temperaturi "extreme", ce-ncep sa urce, sa urce, sa urce, si s-atace oamenii mai sensibili precum niste "extreme" de fotbal ce ataca poarta adversa! Dis-de-dimineata sunt 20 de grade C, la micul dejun temometrul arata deja 24 de grade C, la ora 10 sunt 28 de grade C, iar cand ajung la Turda, unde spre norocul nostru exista o salina in care nici macar vara temperatura aerului nu depaseste 12-14 grade Celsius, zici ca te-a prins Dumnezeu de picior. In valea Durgaului, noua salina sta la taifas zilnic cu cele 2 lacuri sarate situate vis-a-vis de ea, lacuri a caror apa are 25-26 grade Celsius si-n care de-abia astepti sa te scufunzi ca sa te mai racoresti un pic. Vai! , dar aerul e deja torid, canicular, are 32 de grade, incepi sa-l vezi cum tremura, cum distantele devin neclare si vaporoase si nu e decat ora 11! Spre ora 16 se ajunge chiar si la 36 de grade C, moment in care la strand se incarca inca o lada frigorifica cu inghetata si se mai aduc inca cateva bax-uri de bauturi racoritoare! Caldura mare, moncher, caldura mare! Asadar nu-ti mai ramane decat sa-ti parchezi pe undeva masina, sa-ti cumperi o "umbreluta-colop", sa te tii strans de un cornet de inghetata supraetajata ca si bazinele sarate si sa intri in apa unuia din cele doua lacuri pana-n gat! Lacuri supraetajate? Da, interesant!... sunt doua lacuri la nivele diferite in aceasta valea a Durgaului, vale aflata langa a doua intrare in salina Turda (atentie! salina mai are o intrare si prin oras, pe langa biserica Evanghelica din centru).
Trec in goana pe langa placa de marmura aflata pe frontispicul intrarii in salina si recitesc inca odata numele primarului din Turda (dl. Stefanie Tudor) care n-a ramas dormitand in fotolilul lui comod de la primarie numarand zilele pana la urmatorul salariu ci s-a zabatut ca sa atraga fonduri PHARE, inca din anul 2005, si ajung la intrarea de la strand unde copiii platesc o taxa e de 5 lei iar eu, ca adult voi scoate din buzunar 10 lei. Strandul a fost renovat in paralel cu salina. Am surprins in 2008 momentul in care intreaga valea era un santier, atunci era urat, macarale si buldozere peste tot, acum e insa superb. Lacurile situate la nivele deiferite, probabil acolo unde au avut chef romanii sa caute sarea, sunt circulare, seamana cu mai toate lacurile din Transilvania, au o terasa de lemn in jur si cateva scari tot din lemn pe care cobori in apa. Lume destul de putina la ora 11, insa "om langa om " la ora 16. Cele 2 parcari, desi destul de mari, nu mai fac fata. Cei nou veniti, asteapta minute-n sir sa gaseasca un loc de parcare sau pun ochii pe cineva care tocmai pleaca si asteapta, cuminti, ca sa-i ia locul. In centrul Turzii se fac sapaturi, asadar apar "gatuituri" si coloana de masini pana in valea Duragului inainteaza cam ca si coloana de masini dintre Busteni si Azuga, duminica seara, atunci cand, daca deschizi geamul de la portiera, poti vedea prin iarba, melcii cum inainteaza mai repede decat tine, fara a "face misto" de alte vietuitoare, ca-ntr-o vestita fabula de-a lui "La Fontaine"!
Strandul Durgau este deschis zilnic intre orele 9-21, n-ai voie cu animale in incinta nici cu biciclete, scutere sau motociclete. De la ora17 ai tarif unic-5 lei. Ai si un punct alimentar, unde poti servi o serie de "minuturi", inghetate, bere, sucuri, ale caror preturi, cam multe si variate, vi le-am atasat la "foto". De la bar poti servi o cafea sau bauturi racoritoare (Fanta, Sprite, Cola, apa minerala la 0, 5 l) la preturi rezonabile, intre, 2 lei si 3, 50 lei. Ai si bere Albacher, Timisoareana si multe alte soiuri. Un sezlong inchiriat pe o zi intreaga te costa 10 lei. Apa de Borsec (0, 5 l) plata sau minerala e doar 2 lei si e rece credeti-ma am baut si eu ca-n masina mea, cand am ajuns, era sauna. Ma gandesc oare cum or fi facand azi baie cei de la Felix? Cand aerul si apa, acolo, egaleaza sau chiar depasesc temperatura corpului omenesc (36 de grece Celsius? , cred c-o iau serios pe racoritoare si inghetata). In jurul "pavilionului-ciuperca" ce mai contine cabine de dezbracat si grupuri sanitare, e o podea de lemn, dar in jurul lacurilor n-ai pe jos decat pamant, ai asadar nevoie de sandale si eventual de o saltea gonflabila, ca sa nu te doara apoi toate incheieturile si sa "strici pe uscat" ce-ai castigat "in apa". O familie simpatica, cu doua umbrelute pe cap, asa cum am si eu, ma invita sa iau loc la masa lor unde imi servesc cele 2 sticle cu bauturi racoritoare si inghetata, ce functioneza aici pe post de "sistemul de racire auto" si ca factor "anti-deshidratare". Fiecare masa de pe acea terasa e ascunsa sub o mega-umbrela sub care incep sa se-adune tot mai multi oameni, mai ales copii. Nici aceste doua stranduri de la Durgau, precum salina, nu vor mai face fata in curand, afluxului din ce in ce mai mare de turisti, veniti de pretutindeni, mai ales la vreme de canicula. In cele doua lacuri, copiii au bazinasul lor, chiar la intrare, adultii au in schimb tot lacul. Undeva cu o treapta mai sus, exista insa si o zona mai selecta de plaje, cu doua feluri de "nisipe, umbreluri si sezloange" (vorba cuiva ce-l imita pe altcineva) zona delimitata de un prag din beton. Cele doua lacuri sunt mari, asa ca trebuie sa pedalez din greu pe un deal cu maracini, ca ele sa "incapa" intr-o fotografie. Dar nu regret nimic, de pe acest deal, vad intreaga valea a Durgaului, unde un grup de arhitecti destoinici au gandit pavilionul salinei, o parcare mare in fata, unde autocare romanesti dar mai ales straine curg unele dupa altele, cele doua lacuri ce au si ele parcarea lor, separat, si o "rezervatie salina" intre ele, unde intrarea e gratuita. Toate acestea sunt legate intre ele prin sosele "first-hand" a caror inaugurare a fost facuta anul trecut si sponsorizata tot din fonduri PHARE.
Am intrat in "Lacul Ocnei", lac adanc de 33 metri si cu diametrul de 78 de metri, apa e "hiper-hiper concentrata", (peste 200 grame de sare la litru) poti sa spui ca e mai multa sare decat apa in lac, de-abia reusesti sa innoti, apa are tendinta de a te ridica la suprafata, si de a te scoate din lac. "Oare cu ce-am gresit eu, lacule sarat? Am platit biletul, ba am mai facut si consumatie... " Daca lacul e atat de adanc si larg, inseamna ca aici a fost multa sare, romanii nu depaseau de obicei adancimea de 18 metri in carierele lor de exploatare conice si sub forma de amfiteatru (mai bine incepeau langa ele o alta excavatie), caci de la o asemenea adancime (33 metri) a cara "cu spatele" caramizile de sare de 3 si 10 kg, la suprafata, era o munca de Sisif... sau in acest loc, ulterior a fost creata o gura de aerisire pentru salina Durgau. Unuia din cele 5 lacuri sarate i se mai zicea inainte si "Lacul fara fund", acesta fiind o astfel de gura de aerisire.
La nici 100 de metri de intrarea la strand, frumos imprejmuita cu un gard de sarma se afla "rezervatia salina "- un muzeu in aer liber, unde poti urmari, cum se formeaza un izvor salin, cum apare sarea la suprafata pamantului, cum cristalizeaza ea dupa evaporarea apei sau mai poti vedea acolo si plantele mov si verzi de saraturi "Armeria Salina" sau "Salsola salsola". Rezervatia seamana cu un tablou pictat de un copil in culorile verde-mov-galben-rosu si alb. Fragilul parc salin e declarat "rezervatie ecologica", n-ai voie sa-l maltratezi cu piciorul sau cu vreo doza golita de bere! Eu calc ca pe oua, n-o deranjez nici macar cu gandul!
Cum ajungi in valea Duragului?
Cand vii dinspreTg. Mures spre Cluj, chiar inaintea santierului ce va schimba fata centrului Turzii, vei vedea o coloana lunga de masini ce este dirijata printr-un semn de circulatie, " sens obligatoriu la dreapta". Apoi, dupa ce ai trecut de "gatuitura" ce se formeaza acolo, vei gasi o tablie maro pe care scrie "Salina si Strandul Durgau". Te lasi condus de sosea si de aceasta tablie indicatoare, care mai apare inca de doua ori si dupa 1 km esti in valea Durgaului, loc unde aerul sarat si rece si apa sarata, mai putin rece, stau la taifas, se privesc fata-n fata si discuta despre vremuri de demult apuse cand doar localnicii mai stiau ceva despre ele. Acum, despre acest loc, stie intreaga Europa! Va spuneam ca eu cunosc aceasta vale si salina de mult. In anii postrevolutionari, si chiar inainte, in salina unele indicatii turistice erau scrise cu pixul pe cate un carton lipit de cate un stalp de lemn. Iluminatul era insuficient. Accesul se facea doar prin intrarea dinspre oras, printr-o galerie inclinata stramta, in care se prelingea un fircel de apa, si-n care sufereai de claustrofobie, de-abia puteai trece pe langa turistii ce ieseau din salina. Acum lucrurile s-au schimbat, dupa o scurta coborare pe scari, lifturi silentioase si transparente incadrate in aluminiu, te poarta intai la nivelul I, unde e baza de tratament si "Children Land"-ul, apoi la nivelul II, unde te poti plimba cu barca pe saramura.
Lacurile, inainte vreme erau 5 la numar din care 4 erau cu apa sarata, toate aveau forma circulara. Primul era cu apa dulce, excelent amplasat acolo pentru a te spala, dupa ce faceai o baie de soare, una de namol si una sarata, in lacurile din aval. Oamenii improvizasera niste scari de lemn pentru a putea cobori mai usor in lacuri si aruncau in ele busteni de care copiii ramaneau agatati "ciorchine" in timpul baii, pentru mai multa siguranta. In jurul lacurilor era un lut care vara se sfarama si ti se lipea de talpa si care mai nastea si un praf galben ce-ti murdarea hainele sau masina. Intrarea la lacuri se facea prin curtea unui CAP.
Astazi aici s-au schimbat multe lucruri. In bine. Si aici la Turda si-n judetul Cluj (parcul Toroc-Dej, baile Cojocna, Nokia sau aeroportul Someseni ce te depune in 2 ore pe plajele din Antalya, incat, daca ar fi permis, ai putea urca in Wizzair imbracat doar in slip, (lucru ce ar facilita "cheking"-ul vamal). Aeroportul iti mai ofera inca vreo 20 de destinatii turistice. Sau de ce nu? Putem aminti si statiunea balneara a lui "nea Misu Rusu" din Gherla (pe care am sa v-o prezint cu alta ocazie, e o statiune pusa pe picioare de un singur om! )... asadar eu cred ca la ora actuala nu Banatul ci Clujul e "fruncea" Ardealului.
Dar, indiferent cine ar fi pe locul intai, (competitia e inca deschisa), o plimbare de-o zi in Valea Durgaului pentru a vizita salina si lacurile si apoi inca doua-trei ore rezervate pentru a va afunda in salbaticia de neegalat a Cheilor Turzii, va garantez ca merita tot efortul si banii, nu veti regreta nici macar o secunda aceasta excursie!
La intoarcere spre casa, in Campia Turzii, nu pot sa nu raman uimit de constructia megalomanica a celui mai bogat "bulibasa" din zona, un palat in stil indian (dar si cu elemete de pagoda japoneza) dotat cu zeci de turnulete din tinichea stralucitoare, cladire inca neterminata, goala, caci bulibasa locuieste intr-o casa mai simpla, alaturi. Palatul e doar "brand"-ul potentei lui financiare, un fel de "carte de vizita" prin care iti demonstreaza ca romii nu sunt deloc discriminati si ca daca muncesc se pot integra in societate, ba chiar o pot chiar depasi, ca nivel de trai.
Dorgo
Trimis de dorgo in 16.08.10 08:23:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ]. A mai fost în/la: cam peste tot
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mutat la "Excursie Turda", sectiune deja existenta pe site.
Foarte util acest review, marca Dorgo! Spre Strandul Durgau am pornit si noi intr-o zi, dar cum vremea se stricase, ne-am oprit in Cheile Turzii! Excelent review!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Istorie si religie in acelasi loc — scris în 29.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Rugaciune pentru suflet — scris în 27.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O vacanta frumoasa — scris în 21.08.22 de anabella1 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cheile Borzesti, vecinele Cheilor Turzii si ale Cheilor Turenilor — scris în 20.08.18 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Imprejurimile Turzii — scris în 02.08.18 de Ffrom din CLINCENI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 De la Moldovenești până la Buru — scris în 09.06.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mormântul și comuna Mihai Viteazu — scris în 06.06.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ