ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ultimul defileu salbatic al Romaniei

TIPĂREȘTE

Ma bucura sa vad ca pe acest site apar si note de calatorie critice. Fara critica nu exista progres. Apar review-uri care scot la iveala mizeria, igrasia, deserviciile si mancarea proasta din unitatile turistice autohtone sau chiar din Grecia, tara frumoaselor noastre vise de vacanta. Ma doare sufletul cand vad si aud ca din “plamanii tarii noastre”, se taie sistematic si cu rapacitate cate-o bucatica ce se vinde apoi in strainatate. Ca aerul ce-l respiram cu totii devine tot mai toxic. In padurea amazoniana, “omul”, aceasta “culme” a evolutiei si inteligentei din regnul animal, defriseaza zilnic cate o suprafata de padure echivalenta cu un teren de fotbal. Atunci sa nu ne mai miram ca parcurile si strazile ni se umple cu randunele si grauri ce cad de la inaltimi de 2-3000 de metri, unde nu mai exista suficient oxigen. Atunci sa nu ne mai miram ca in Decembrie 2012, prevestirea maiasilor s-ar putea adeveri.

Nici pe baladicul taram al “Mioritei”, lucrurile nu stau mai bine. Desfrisari de paduri se petrec zilnic in judetele in care Carpatii au indraznit in urma cu cateva milioane de ani, sa scoata capul de sub pamant. Si sa ne incante cu efectele binefacatoare ale codrilor lor, prin care nici lumina nu mai razbatea. “La noi sunt codrii mari de brad si campuri de matasa…” Suceava, Neamt, Bacau, Mures, Brasov, Hunedoara, Alba, Banatul, nordul Olteniei si al Munteniei, poseda paduri intinse. Insa nimeni nu stie pentru cata vreme. Judetele ce ocupa locul intai in TOP-ul defrisarilor, sunt pe departe Hargita si Covasna. Medalii de aur si argint la olimpiada de protectia mediului si de (dez) orientare turistica. Pentru medalia de bronz, batalia e inca deschisa. Judetul Harghita detine un trist record de 3000 de hectare de padure defrisata (sursa-revista Ecomagazin). Dar nu e nevoie sa consulti nici o sursa, pentru ca totul se vede din sosea. Daca te-apuca vreo nevoie prin codrii celui mai turistic judet al tarii fara toalete ecologice pe margine, vei intra in padure, unde vei observa ca dupa o mica perdea de 4-5 randuri de brazi falnici, apare un mare desert dezolant de cioturi de brazi foarte tristi. Peregrinarile mele montane m-au dus prin padurile din statiunea Harghita-Bai sau prin pasul Bucin. Daca in urma cu un deceniu, din aceste paduri nu se vedea cerul din cauza coroanelor bogate ale arborilor, astazi, poti linistit sa te asezi intre doua cioturi si sa faci plaje. Sau poti sa te asezi pe un trunchi retezat, ca pe un scaun, si sa incepi sa meditezi…Cine suntem? De unde venim? Ce rost mai avem pe acest pamant daca nu deschidem gura? Ce lasam in urma noastra? Ce lasam copiilor nostri? Daca nu ne luptam noi, amicii naturii, cu aceste carteluri (democrate) ce macelaresc codrii seculari, atunci cine s-o faca? Daca nu o facem azi, cand inca nu e prea tarziu, atunci, cand s-o mai facem? Daca Geo Bogza, Calistrat Hogas, Constantin Aricescu, Vasile Alecsandri sau George Valsan s-ar “preumbla” prin muntii nostri, oare ce-ar mai putea ei descrie azi?

Lemnul padurilor noastre e acum mobilier, parchet, lambriuri sau scobitori prin Ungaria, Franta, Germania sau Elvetia, Austria, Danemarca, Suedia si Norvegia. Aceste din urma tari, au si ele paduri intinse dar o lege aspra nu le lasa sa taie nici o aschie dintr-un brad. Pedepsele sunt drastice. In rezervatiile noastre naturale incep sa apara, incet dar sigur, vile, vilute, cabane, terase, buticuri, bazaruri. In USA, nici macar presedintele Obama, nu si-ar permite sa-i construiaca pudelului sau preferat o cusca din lemn in parcul Yellowstone sau pe malul Marelui Canion din Colorado River. La noi insa, in inima cheilor Bicazului a inflorit un talcioc, pe malul rezervatiei naturale "Lacul Ursu" din Sovata au aparut inestetice lazi cu namol ce innegresc iarba iar in cheile Dambovicioarei au rasarit cateva vilisoare particulare.

Defileele marilor fluvii sau rauri, precum Dunarea, Muresul, Oltul, Argesul incep sa se umple cu beton, otel, sticla, bazaruri si manele. Si cateodata cu PET-uri. Semn de civilizatie? O fi bine, o fi rau? Cert e ca in unele locuri, acestea se potrivesc ca” nuca-n perete”.

Dar exista si o exceptie de la regula, un “ultim mohican” care nu vrea sa moara, care se lupta din rasputeri ca sa respinga orice germene al progresului in preajma sa.

E vorba de defileul Jiului.

Prin anii ‘80 ma intorceam de la un turneu de volei din Tg. Jiu si admiram de pe un viaduct suspendat intre cer si pamant, de la 200 de metri, superba crevasa a vaii Jiului ce se casca exact sub picioarele mele si rotile trenului. Un firicel de-abia vizibil se prelingea pe fundul acestei vai. Am trait mereu cu senzatia ca poate intr-o zi am sa ajung la el. Si iata ca clipa cea mare a sosit! In vara anului trecut am reusit sa strabat ”la pas” aceasta frumoasa vale. Dupa cativa kilomteri buni de serpentine incantatoare, asteptam ca sa-mi apara in cale, o terasa, o vila, o benzinarie, ceva cu care eram deja obinuit de prin alte vai. Dar…nimic…doar susurul discret si linistitor al apei, fosnetul bland al frunzelor padurii de gorun si fag si semetia imbatatoare a abruptului stancilor. Intre Bumbesti Jiu si Petrosani n-am intalnit nimic altceva decat apa, stanca, padure si aer curat! De-abia la jumatatea drumului, langa manastirea Lainici, orizontul s-a deschis si au aparut oamenii. Apoi, din nou serpentine dupa serpentine, una mai spectaculoasa decat cealalta, care nu altereaza insa cu nimic virginitatea naturii. Am privit viaductul sapat in stanca, peste ani, de jos in sus, suspendat undeva la cateva sute de metri deasupra mea, un adevarat cuib prelung de vulturi preistorici.

Defileul Jiului se afla intre muntii Parangului si Valcanului, se intinde pe teritoriul judetelor Gorj si Hunedoara si e declarat rezervatie naturala, biologica, geografica si turistica. Fauna rezervatiei e reprezentata de ursi, rasi, lupi, pisici salbatice, vipere cu corn, lilieci, rate salbatice iar flora e alcatuita din fagi, goruni, molizi, tei argintii, carpeni, paltini, plopi, ienupari si jnepeni. Calea fereata ce trece prin viaductul de care v-am vorbit, a fost construita prin “munca patriotica” de brigazile de tineri UTC-isti, intre anii 1947-1948. Tot atunci si tot prin munca viitorilor tineri comunisti a fost constuit si pasajul “Salva-Viseu” din judetul Bistrita Nasaud.

Manastirea Lainici mi-a aparut ca o incoronare a acestui spectacol maret al naturii, un lacas parca pogorit din ceruri de catre o vointa divina.

Manastirea e situata in orasul Bumbesti-Jiu si mai este numita si “mireasa defileului” datorita culorii sale albe ca un voal de mireasa... Este situata la 32 de Km de Targu-Jiu si la 25 de Km de Petrosani si e un loc de pelerinaj al romanilor de pretutindeni.

Intemeietorul manastirii este considerat a fi Sfantul Nocodim din Tismana, care, in anul 1765 dupa ce trupele imperiale austro-ungare conduse de generalul Bukow, ce ocupau Transilvania, au distrus cu tunurile 300 de asezaminte ortodoxe, printre care si manastirea Lainici, s-a ascuns in pestera Surduc din valea Jiului si pus la cale reconstructia ei. Munca lui a fost continuata in anul 1784 de schimnicul Atanasie, tot din Tismana, care a reusit sa adune “la lucru”, 30 de monahi. Multe lucruri s-au realizat prin munca voluntara pe-aici, prin aceasta vale sfantita de Dumnezeu! Manastirea Tismana este cea care a intins intotdeuna o mana de ajutor surorii sale aflata in restriste iar cei care au sustinut financiar reconstructia ei, au fost boierii Brailoiu, Maldarescu si Farcasescu din Targu Jiu, intre anii 1810 si 1817.

Poate ca manastirea Lainici i-a adus binecuvantare acestei frumoase vai, care a fost pana acum ocolita de urgiile tranzitiei spre economia de piata.

Vzitand manastirea Lainici, nu poti sa nu fi coplesit de istoria ei, de sacrificiile locuitorilor acestei vai care si-au pastrat si aparat credinta, de suferintele minerilor care si-au pierdut rand pe rand locurile de munca odata cu disparitia huilei, de apa Jiului care a spalat milioane de tone de minereu de carbune, combustibil care ne-a incalzit decenii de-a randul caminele si locurile de munca.

Cand trecem prin aceasta “vale a plangerii” e bine poate sa ne gandim o clipa la toti acei care au scos la suprafata cu atata truda “aurul negru”, iar in fata manastirii, e bine sa adresam un gand bun celor ce ne-au daruit-o.

In aceasta vale, am reusit, in fine, sa am un dialog cu natura, pentru ca acolo, nu eram decat eu si ea. Oamenii, civilizatia si stresul, erau departe, foarte departe, undeva inainte sau dupa era noastra.

M-am bucurat nespus ca padurea din defileul Jiului a scapat deocamdata de cupiditatea umana. A avut si noroc. In acest defileu lung si ingust, trebuie sa fi un excelent alpinist, asa precum era “clifhanger”, alias Rambo “Sly”Stalone, ca sa ajungi pe versanti si sa tai vreun copac. Valea Jiului nu e ca alte vai, unde padurile au facut greseala sa se apropie prea mult de soselele oamenilor.

Caci oamenii si soselele zilelor noastre, sunt…asa cum sunt!

Acest review se doreste a fi un omagiu adus administratorilor acestei vai, tutoror “verzilor”, amicilor naturii si tuturor ecologistilor ce se ingrijesc de “prezervarea rezervatiilor naturale” ale tarii noastre.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.01.11 14:44:20
Validat / Publicat: 14.01.11 16:20:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3059 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parasesc orasul Targu Jiu si patrund in defileul Jiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2019 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

dartax
[14.01.11 16:39:43]
»

Frumos, dar din pacate si Jiul se sufoca sub povara pet-urilor si altor mizerii aruncate de confratii nostri...

Cred ca "Ultimul defileu salbatic al Romaniei" se potriveste mai bine zonei cheilor Jietului, ce pleaca de langa Transalpina (aproape de Obarsia Lotrului) si coboara spre Petrosani, sau poate chiar vaii Sebesului intre Obarsie si Sugag/Sebes, sau poate altora din tara asta...

dianatm
[14.01.11 17:11:51]
»

Ciao,

Bine ai spus, dartax!!! Am facut anul trecut Transaplina si m-am socat. Este incredibil cata mizerie au putut lasa cei care au fost la picnic acolo si cum s-au instalat tiganii cu corturi din folie prin paduri... nici nu vreau sa ma gandesc ce focar de infectie e acolo. Pacat de Romania!!!

lalita21
[14.01.11 17:18:04]
»

foarte frumos ai scris... eu, ca o apropiata a locului sint mindra ca avem asemenea peisaje dar in acelasi timp am marele regret ca nu stim sa ni le punem in valoare. Stii cit de mindri sint grecii de Valea Tembi a lor si cit vorbesc despre ea si te invita sa o vizitezi prezentind-o ca pe un adevarat spectacol al naturii? Ei bine, Defileul nostru este cu mult mai spectaculos si mai salbatic dar " noi traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".

adryana
[14.01.11 18:53:44]
»

ce frumos descrii locurile prin care treci! asa este, din pacate, am vazut si eu multa mizerie si multe pet-uri plutind pe rauri, sunt multi care nu au constiinta si dupa ce se distreaza in locuri frumoase, lasa dezastru in urma. Prin defileul Jiului si pe la Lainici am trecut si eu odata cu scoala, acu multi ani, dar imi amintesc de frumusetea zonei.

zapacitu
[14.01.11 19:16:46]
»

Ai prezentat extrem de frumos, as jura ca lucrezi pentru APM sau vreun ONG care se ocupa cu protejarea mediului, dar nu conteaza, important este mesajul, care din pacate a devenit superfluu pentru cei ce au parghiile in domeniu.

Si prin zona unde imi fac veacu' se intampla la fel. O plimbare obisnuita, de placere, pe traseul Rm. Valcea- Obarsia Lotrului, se va transforma pe portiunea Voineasa-Ob. Lotrului intr-o expeditie selenara. Peisajul versantilor "tunsi" este dezolant, cauti instinctiv casca de cosmonaut si tubul de oxigen, norocul este ca aerul inca mai asigura facultatea de a respira.

Salbaticia pe care ne-o dorim in mediul natural, din pacate va renaste doar daca omul va disparea. Filozofia palida pe care o "mazgalesc" aici e din pacate dureroasa, omul e prea distructiv, iar ceea ce construieste cu intentii de ocrotire a mediului natural, nu are perenitate, condamnadu-si generatiile de urmasi sa asiste la extinctia propriei specii.

Cu stima,

Z...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.01.11 19:56:21]
»

@zapacitu

Pe termen scurt, se pare ca nu exista vreun pericol de disparitie a speciei umane, mai ales ca toti meteoritii mai periculosi din centura lui Belt de la periferia Sistemului Solar, sunt monitorizati si s-au elaborat deja strategii internationale pentru evitarea unei coliziuni precum a fost cea din Golful Mexic ce a dus la disparitia dinozaurilor sau cea din august 1908, care a pus la pamant in Tungusk-URSS o suprafata de taiga, mai mare decat tara noastra. Un alt pericol ar fi disparitia stratului protector de ozon prin incalzirea globala datorata emisilor de Co2 si alte gaze de ardere si expunerea noastra la radiatiile ucigatoare cosmice si solare, in special ultraviolete si gamma.

Salvarea omului va veni insa tot de pe Pamant, peste 4-5 decenii, cand se vor fi epuizat toate hidrocarburile din adancuri (carbune, petrol, gaz metan), care prin ardere produc efectul de sera.

Atunci cand vom folosi iar forta musculara, eoliana, hidrica, solara si atomica pentru propulsie, locmotie, inclzirea locuintelor, etc, cand vom circula iar cu veliere pe mari si zepeline in aer intre continente, de-abia atunci vom avea iar un aer curat si o natura salbatica, asa ca pe Valea Jiului...

Dar, nu e decat un scenariu SF, imperfect, cu foarte multe necunoscute...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
zapacitu
[14.01.11 20:11:33]
»

Ne-am mai linistit, explicatiile oferite mustesc de informatii stiintifice, a la Jules Verne (la stadiul asta sunt... deocamdata). Am doi copchii, dupa cele relatate mai sus parca am mai prins oleaca de curaj sa dam si dupa al treilea...

Saru'mana don profesore!

Admin
[15.01.11 09:30:25]
»

Constat (cu intarziere, nu am fost aseara deloc pe site) ca review-ul depaseste limita stabilita de Regulament - maxim 5 impresii dintr-o vacanta (sau dintr-o luna - in cazul acesta AUGUST 2010) pot participa la concurs, astfel ca sunt nevoit sa

- retrag punctele standard aferente acestui review

- transform voturile acordate deja (12) in voturi simbolice ("apreciez", in valoare de 1 pma fiecare)

dorgoAUTOR REVIEW
[15.01.11 14:47:48]
»

@Admin... nu e nici o problema!... cand scriu, imi mai aduc aminte, inca odata cu placere despre locurile in care am fost in urma cu o saptamana sau cu cativa ani... si-mi face o reala placere... dupa cum se vede, scriu in mod egoist, mai mult pentru placerea mea (si poate ca sata nu e prea bine)... promit sa scriu ma putin de-acum incolo... cat despre puncte? ... am si eu o propunere, pe care a aplicat-o tara care a devenit cea mai mare economie mondiala a lumii, China.

Tara cu doua regimuri, cu doua viteze, tara care traieste in comunism si capitalism in acelasi timp... sa creem o rubrica" review in concurs" punctabila si o alta "review hors concurs" nepunctabila, la libera optiune a userului... s-ar evita o multime de discutii si dispute... dar cred ca e doar o idee SF...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[15.01.11 14:58:10]
»

Crearea acestor doua rubrici distincte (concurs si hors-concours) ar aduce cu sine fragmentarea informatiilor despre aceeasi destinatie in doua sectiuni distincte - cine ar vrea sa citeasca despre obiectivul X ar trebui sa fie parcurga doua sectiuni distincte - un impediment evident pentru cititor.

Mai fireasca/naturala imi pare situatia de acum: reviews-urile pe acelasi subiect sunt grupate in aceeasi sectiune, dar sunt defalcate pe doua categorii: "cu puncte (std) " si "fara" (hors concours)

dorgoAUTOR REVIEW
[15.01.11 16:32:58]
»

@Admin... am inteles!... se pare ca acum, dupa doi ani de propuneri si modificari, site-ul a ajuns la un grad de obiectivitate destul de ridicat, (perfect nu va fi niciodata, caci perfectiunea nu exista) se simte ca la bunul mers al lui au gandit mai multe minti "de bine" (brain storming) si rezultatele bune nu s-au lasat mult timp astepate, asadar eu cred ca in ciuda "ploii acide urmata de o furtuna binefacatoare" (exprimate printr-o sumedenie de filozofari de suflet), din finalul anului trecut, anul acesta se va desfasura intr-o nota de fair play...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.01.11 20:42:18]
»

@ Admin... se pune totusi o problema de principiu... in august 2011, am de gand sa bat tara noastra in lung si-n lat, un adevarat tur turistic al Romaniei, voi scrie mult, probabil 30-40 de review-uri in acea luna, singura luna cand am mai mult concediu.

Cum fac?

Poate ca acest review-ul cu Valea Jiului si Manastirea Lainici trebuia sa-l postez ca realizat in august 2007 sau august 2001... nu si-ar fi dat nuimeni seama de diferenta, nici valea nici manastirea nu s-au schimbat esential...

webmaster
[15.01.11 20:53:21]
»

@dorga

Ar trebui sa continui discutia cu @Admin, pe forum, pe topicul dedicat click aici

Hai sa lasam review-ul cat mai curat, fara off-topic.

dorgoAUTOR REVIEW
[15.01.11 21:33:49]
»

@web... forumul "nu-mi permite sa intru" asa c-am sa las deocamdata balta discutia cu @Admin, mersi totusi pentru ajutor!

ionica turistul
[15.01.11 22:33:50]
»

Este una dintre cele mai frumoase vai, va recomand sa traversati defileul Jiului noaptea, este foarte inspaimantator insa deosebit de frumos mai ales daca prindeti si luna plina.

Eram intr-un autocar destul de lung care cam taia curbele caci nu avea cum sa le ia drumul fiind foarte ingust. Din autocar aveam impresia ca dedesubtul meu curge Jiul care se auzea cum curge involburat, deasupra se vedeau viaductele falnice iar luna plina lumina varfurile muntilor scotand in evidenta crestele ascutite ale muntilor.

La un moment dat a aparut si un tren ce a iesit dintr-un tunel caci sunt multe tuneluri de-o parte si de alta a drumului.

Aveti grija sa nu ramaneti fara faruri..

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster
[16.01.11 01:54:51]
»

@ Admin... se pune totusi o problema de principiu... in august 2011, am de gand sa bat tara noastra in lung si-n lat, un adevarat tur turistic al Romaniei, voi scrie mult, probabil 30-40 de review-uri in acea luna, singura luna cand am mai mult concediu.

Cum fac?

Simplu dorgo, vei scrie daca doresti 30-40 de review-uri sau cate vrei.

5 se vor puncta iar restul nu.

Doar stiam ca nu te prea intereseaza punctele, ce atatea probleme.

Admin
[16.01.11 08:35:50]
»

@dorgo: caline tu esti un caz aparte si foarte probabil esti defavorizat de Regulament prin aceasta limita de 5 impresii / luna de vacanta.

Sper insa sa intelegi ratiunea pentru care a fost introdusa - fara ea, un rauvoitor si-ar putea fragmenta (evident nejustificat) *fiecare* excursie in 10-15-20 de bucati, fiecare dedicata unui asa-zis obiectiv, adunand astfel un numar mare de puncte, iar acest lucru i-ar defavoriza crunt pe cei care posteaza cu buna credinta, impartind acel review intr-un numar rezonabil de segmente (2-3 segmente sunt, de regula arhisuficiente pentru a "acoperi" o vacanta *standard* - unul in care se descrie cazarea, alte 1-2 pentru a descrie obiectivele din zona).

Fara aceasta regula, ar insemna sa limitam concursul doar la cei care efectueaza circuite - practic nimeni nu ar mai scrie despre altfel de vacante, pentru ca nu ar avea nicio sansa in competitia cu vacantele de tip circuit.

--

In alta ordine de idei, te rog retine ca programul forumului si cel de pe site sunt independente - utilizatorul de pe site NU este recunoscut de programul forumului; pentru a putea scrie pe forum e necesar sa-ti creezi un user si acolo (preferabil sa fie acelasi nume ca pe site), urmand o procedura absolut similara cu cea de la inscrierea pe site.

dorgoAUTOR REVIEW
[16.01.11 12:25:49]
»

@ draga web

Nici o fiinta vie nu e insensibila la recompensa, aceasta este un reflex neconditionat, involuntar, despre care Pavlov (impreuna cu colaboratorul sau Secenov) a scris o biblioteca intreaga si a sacrificat sute de caini, care salivau doar la aparitia bucatelei de carne iar dupa o viata de munca, laureatul premiului Nobel, a recunoscut ca nu stie mai nimic despre cum actioneaza creierul uman!!...

Scriu si eu ca orice user (chiar daca n-o recunoaste), pentru puncte, dar nu voi folosi niciodata mini-premiile (vezi "Ranca" ce-am castigat-o de doua, poate de 3 ori). Voi alege poate doar premiul de la sfarsitul anului 2010, si asta doar la insistentele Danei si mai ales daca premiul e undeva pe la munte, caci ea face o naveta nasoala zilnic Ploiesti-Bucuresti si are nevoie de repaos... iar eu voi avea ocazia sa mai scriu inca 1-2 review-uri despre acea noua locatie...

In rest, @Admin si cu tine m-ati lamurit... acum mi-e clar... fiecare user poate scrie 5x12=60 de review-uri punctabile pe an. Userii vor cauta de-acum incolo "calitatea" si nu "cantitatea", ceea ce mi se pare grozav!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[16.01.11 12:39:05]
»

Caline - e o greseala de intrepretare pe care ma chinui de mult sa o clarific, se vede treaba ca mai am de lucrat la asta...

Termenul "maxim 5 impresii punctabile / luna" NU se refera la luna in care se scrie review-ul, ci la luna in care s-a desfasurat vacanta.

Un utilizator poate scrie astfel mai mult de 60 review-uri punctabile pe an, daca reviews-urile lui se refera la vacante diferite (din luni sau ani diferiti). Cu conditia sa respecte limita de 5 impresii /luna in care s-a desfasurat vacanta

dorgoAUTOR REVIEW
[16.01.11 14:14:28]
»

@Admin... 'nteles! , in sfarsit... greu cu batranii ca mine... scuze pentru timpul irosit!

dorgoAUTOR REVIEW
[04.02.11 16:14:06]
»

draga @web care mi-ai raspuns corect la intrebare, cf, regulamentului in vigoare, se pare c-am fost cam nepoliticos cu intrebarea mea, scuze! Scuze si celui care a reclamat acest review cu Valea Jiului, bine punctat initial si apoi degradat!

Simplu dorgo, vei scrie daca doresti 30-40 de review-uri sau cate vrei.

5 se vor puncta iar restul nu.

Doar stiam ca nu te prea intereseaza punctele, ce atatea probleme

Intrebare... @web, cat de vechi poate fi un review in ani?? ... 3-4 ani? , (poate fi din 2008-2009?)... (anul trecut vechimea valabila era de 10 ani... Sunt unele lucruri care nu s-au schimbat de zeci de ani... lacuri, munti, chei, vai, pesteri, muzee, case memoriale, palate, etc...)

cu stima!

dorgo

webmaster
[04.02.11 17:28:16]
»

Impresiile de călătorie practic nu au o limită temporală - exact aşa cum ai subliniat, natura se schimbă mult mai lent decât putem noi observa. Doar infrastructura se mai poate îmbunătăţi (la ei) sau deteriora (la noi). Dar în general se poate afla ce modificări au apărut între timpul vizitei şi cel al istorisirii şi acestea pot fi eventual menţionate, dar cu sublinierea că se cunosc din surse externe (care e de preferat să fie citate, gen GOOGLE sau Wikipedia).

La cele de sejur sau alimentaţie publică, unde calitatea serviciilor şi dotările pot avea modificări spectaculoase chiar şi în decursul aceluiaşi an, limita de timp pentru a accepta pe site un articol este acum de 3 ani. Se pot face excepţii, pentru zonele neacoperite încă de nicio descriere, dar fără a fi admise şi în concurs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[05.02.11 05:06:11]
»

... mersi@web! acum am inteles...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, dartax, dianatm, dorgo, ionica turistul, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064498901367188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1