ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Șușiței – creație continuă a Naturii

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru pitorescul peisajelor, obiective cultural-istorice și relaxare deplină alegem de multe ori să revenim într-o anumită zonă. Totuși de fiecare dată încercăm să găsim și locuri noi, fie ele de importanță locală, fără o amploare națională vădită. Pentru a îmbina cultura cu natura am căutat ceva oarecum apropiat de locul cazării, pensiunea Andreea din Baia de Fier (vezi impresii). Cercetând harta online am descoperit acest sector de chei situat în apropierea municipiului Târgu Jiu: Cheile Șușiței.

Adresă: sat Vaidei, com. Stănești, jud. Gorj

Coordonate: 45.190157204462494,23.269180548272182

Acces auto: DN 67D Târgu Jiu – Baia de Aramă, apoi DJ 672B/DJ 664A

Întrucât vremea era destul de mohorâtă, mai mult o toamnă târzie decât plină iarnă, ne-am deplasat toată ziua cu autoturismul până la punctele de interes. Urmând drumul național care iese din Târgu Jiu către Baia de Aramă și Băile Herculane după numai câțiva kilometri virăm pe un drum județean urmând indicațiile aplicației de navigație. Șoseaua asfaltată ne poartă cale de peste 15 km până în zona submontană a munților Vâlcan străbătând câteva sate cu accente picturale.

Sate gorjene tradiționale

În drum spre chei am traversat două sate, Curpen și Vaidei, care păstrează încă trăsăturile arhitecturii tradiționale a Gorjului submontan. Sate de tip răsfirat așezate pe valea râului Șușița și versanții văilor secundare păstrează încă multe gospodării tradiționale formate din casa de locuit, anexele destinate creșterii animalelor și acareturile necesare depozitării produselor agricole și alimentare.

Am fost fascinat de îmbinarea perfectă dintre piatră și lemn în procesul de construcție a caselor, dar și gardurile vechi din bolovani de piatră de râu. Având în vedere zona în care ne aflăm e de înțeles că a existat materie primă din belșug! Piatra s-a utilizat pentru realizarea soclului, de multe ori înalt pentru a face loc beciului, nivelul superior fiind realizat din lemn de stejar. Dacă inițial se utiliza pentru acoperirea caselor șița ori șindrila, ulterior țigla a ajuns la putere. La mai toate casele vechi nu lipsește prispa cu parapeți din lemn traforat și stâlpi împodobiți cu crestături decorative. Stâlpii de pridvor din satul Curpen fac parte dintre cele mai vechi reprezentări ale civilizației lemnului de factură populară din nordul Gorjului.

Porțile din lemn abundă în decorațiuni sculptate cu o simbolistică populară deosebită; gardul din piatră de râu și fântâna nu lipsesc din peisaj. Am oprit de mai multe ori în fața unor gospodării pentru a face fotografii, dar multe le-am admirat din mersul autoturismului.

Cheile Șușiței

Asfaltul se termină la intrarea pe drumul forestier Șușița Verde, lângă Ocolul Silvic. Dar chiar înainte de a se termina ultimele case ale satului Vaidei ghicim profilul sectorului de chei, versanții apropiindu-se tot mai mult iar locuitorii fiind siliți să exploateze fiecare petec de pământ disponibil pe malul râului. La un moment dat peretele de stâncă se înalță chiar la marginea șoselei, mai multe grote căscându-se în zidul de piatră. Ici-colo punți de lemn traversează râul, vedem și un izvor de unde oamenii se alimentează cu apă.

Lăsăm autoturismul într-o alveolă imediat după ce se termină drumul asfaltat și facem câțiva pași pe jos; șoseaua forestieră continuă o bucată în stare bună. Poposim pe malul râului învolburat, cu creste înspumate, cu debit crescut din pricina ploilor recente. Pe râul Șușița se află o captare de apă potabilă pentru orașul Târgu Jiu, iar puțin mai sus cascada Vaidei. De fapt, de-a lungul cursului de apă, aflându-ne într-un sector de chei, sunt prezente mai multe cascade, de înălțimi diferite.

Se pare că undeva mai sus se află niște cuptoare vechi închise în care se ardea lemn pentru a obține mangal, așa-numite „bocșe” . De asemenea, din cheile Șușiței se ajunge sus în munte pe mai multe trasee turistice. În satul Vaidei găsiți un centru de informare și promovare turistică, dar nu cred că mai e deschis; în curte găsiți un panou cu harta zonei.

Alegeri inspirate!

P. S. Pe un drum paralel se ajunge la Poiana lui Mihai Viteazul din Schela Gorjului, unde se află un monument din piatră și bronz înălțat în 1932 de „Liga Cultul Eroilor” . Monumentul marchează locul pe unde voievodul a trecut în anul 1600 în Transilvania, prin Pasul Vâlcan (verticalonline.ro/%E2%80% ... 9i-povestea-lui).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.02.23 10:37:07
Validat / Publicat: 13.02.23 12:16:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

VIZUALIZĂRI: 1309 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Râul Șușița - vijelios.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[13.02.23 15:38:25]
»

@tata123 ????: Doamne, ce bine faci că vezi şi ne prezinţi ţara în amănunţime! Una din hibele noastre (inclusuv a mea) e că ne aruncăm să vedem ţări şi continente străine înainte de a bate cu piciorul sau roţile maşinii meleagurile mioritice. De ex. eu am văzut monumentele lui Brâncuşi şi să zic că m-am plimbat prin Tg. Jiu, am vizitat Hobiţa şi Lainici, peşterile Muierii şi Polovraci, cheile Sohodolului, Baia de Fier şi transalpina dar în excursii disparate la distanţă de ani şi ani, aşa că nu mi-a rămas în cap frumuseţea judeţului Gorj în ansmblu, ţinutul pe care-l descrii atât de frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.02.23 14:32:45]
»

@Michi: Încerc! Mulțumesc! Mi-au plăcut aceste sate gorjene aflate chiar sub munte și mai ales arhaismul lor, chiar dacă sunt situate foarte aproape de orașul Târgu Jiu. În zonă au supraviețuit multe gospodării tradiționale în care predomină piatra și lemnul, care ne bucură ochiul și sufletul cu pridvoare traforate și acoperișuri din șiță.

Pe drumul forestier Valea Șușiței Verde se ajunge în stațiunea Straja, în zonă sunt mai multe bierici de lemn (Stănești, Curpen, Vaidei), izbucuri și chiar peșteri (așa-numita „Peștera Oilor” ).

România e frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.79457402229309 sec
    ecranul dvs: 1 x 1