ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hulubăriile din Tinos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Odata ajuns vaporul in raza portului orasului Tinos (capitala insulei) calatorul este ametit de forfota acestuia, un oras alb stralucitor o capitala tipica pentru insulele ciclade, un dute vino permanent atat in rada portului unde stau aliniate unul langa celalalt o multime de restaurante si hoteluri. cat si pe stradutele inguste care urca usor dealul molcom pe care este situat orasul, dincolo de acesta sta ascuns un alt secret bine pastrat al Greciei…insula Tinos.

Tinos (Τήνος) este o insula situata in nordul arhipelagului cicladelor In antichitate, Tinos mai era cunoscut sub numele de Ophiussa (de la ophis, sarpe in limba greaca) si Hydroessa (hydro, =apa). Cele mai apropiate insule sunt Andros, Delos, si Mykonos. Are o suprafata de aproximativ 194 km patrati si o populatie de aproximativ 9000 de locuitori.

Intre 1207 si 1715, Tinos a fost in stapanirea venetienilor (este ultimul teritoriu cucerit de catre Imperiul Otomani), acestea au introdus in insula cresterea porumbeilor in prezent exista aici (diferite sursele indica 600,800 sau pana in 1000) de hulubarii sau “peristerionas”, cladiri din piatra construite pe doua niveluri (primul nivel cu rol de depozitare si cel de-al doilea hulubaria efectiva) artistic decorate cu motive geometrice si zoomorfe. Aceste peristerionas dau o nota aparte peisajului din interiorul insulei. Insula mai este cunoscuta pentru cele 80 de mori de vant cele peste 600 de capele si biserici, cele 50 de sate locuite si mai ales pentru biserica Panagia Evangelistria care adaposteste o icoana facatoare de minuni, aici fiind un loc de pelerinaj pentru multi credinciosi greci, in anul 1960, Junta militara aflata atunci la putere a declarat aceasta insula ca fiind o insula sfanta a Greciei

-PANAGHIA EVANGHELISTRIA-

Biserica Panaghia Evanghelistria este situata in varful strazii Megalochari, strada principala care pleaca din dreptul portului unde acosteaza vapoarele de calatori, paralel cu Megalochari este strada Evangelistria cu acces doar pietonal, aceasta este plina cu magazine si tarabe in care se vand obiecte de cult.

De Sfanta Maria Mare pe 15 august are loc aici cel mai mare pelerinaj din spatiul Marii Egee, multi dintre credinciosi strabat distanta de 800 de metrii dintre biserica si port, in genunchi si in maini.

In anul 1822 in timpul razboiului de independenta al Greciei sora Pelagia (o calugarita de la manastirea Moni Kechrovounion) a avut o viziune prin care Fecioara Maria i-a indicat locul in care se afla ingropata o icoana. Un an mai tarziu s-au facut sapaturi in locul indicat de aceasta calugarita si intradevar a fost descoperita o cripta care continea o Icoana a Bunei Vestiri datata din secolul 9. In momentul acestei descoperiri insula era bantuita de o molima care a incetat, mai mult toti oamenii bolnavi din insula s-au insanatosit.

Biserica Panaghia Evanghelistria a fost construita in anul 1830, pentru a gazduii acesta icoana miraculoasa care se presupune ca are puteri tamaduitoare, biserica este ticsita cu ofrande din metale pretioase, printre acestea si un portocal realizat din aur si argit, ofrande aduse drept multumire de catre credinciosii carora le-au fost indeplinite rugile, chiar si icoana in cauza este acoperita cu obiecte din aur si bijuterii cu pietre pretioase, pictura fiind foarte putin vizibila.

Din cripta in care a fost descoperita icoana izvoreste un izvor cunoscut sub numele de Zoodohos Pigi si se spune ca are deasemenea puteri tamaduitoare.

Daca orasul Tinos este de cele mai multe ori aglomerat, nu acelasi lucru se poate spune despre restul insulei. Marea majoritate a celor ce viziteaza insula vin in pelerinaj, sunt de obicei greci si nu raman mai mult de una sau doua nopti.

Daca va place turismul in masa si plajele aglomerate atunci aceasta destinatie nu este potrivita pentru dumneavoastra. Tinos este o insula pentru cei ce apreciaza vechiul stil de viata cicladic, pentru cei care se asteapta sa gaseasca aici sate pitoresti, si o bucatarie greceasca faimoasa prin simplitatea sa. Veti gasii aici un peisaj presarat cu dealuri molcome verzi mai tot timpul anului sau maronii in lunile fierbinti iulie si august, printre acestea se ghemuiesc sate albe cu biserici cu cupole albastre in care parca timpul a stat in loc, peste tot fermierii locali isi cara inca produsele campului cu magarusi. Toata insula este strabatuta de o retea de poteci pavate, fiecare sat fiind legat de satele invecinate cu astfel de drumuri pe care se pot face nesfarsite plimbari pe dealurile pline cu flori salbatice, presarate cu hulubarii si din loc in loc cu mori de vant. Partea frumoasa este ca atunci cand explorati insula nu sunteti niciodata departe de mare si atunci cand doriti va puteti racorii in apele de cristal deseori singuri fara sa vedeti un suflet in jurul dumneavoastra.

Iar pentru cei mai aventurosi sunt o multime de pesteri de explorat si inaltimi stancoase de excaladat. Satenii sunt prietenosi si dornici sa va dea informatiile solicitate, sa nu va mirati daca uneori veti fi poftiti sa gustati din bautura locala “Raky” facuta in gospodariile lor.

In Tinos exista o indelungata traditie in pictura si sculptura, dovada stau ornamentele fantanilor, r, ancadramentele bisericilor si caselor, statuile, si aeratoarele caselor o creatie tipica insulei Tinos, dar mai ales acele hulubarii unele dintre ele adevarate bijuterii de piatra.

In nord vestul insulei se afla satul Pyrgos, acesta este celebru pentru scoala de sculptura de aici, in zona se gaseste o marmura verde de foarte buna calitate si lucrarile care ies din atelierele de prelucrare de aici sunt printre cele mai fine. Tot aici se afla si Giannuli Chalepa Museum amenajat in vechea locuita a cunoscutului sculptor de la care muzeul si-a luat numele.

La nord vest de orasul Tinos in dreptul localitatii Kiona se afla ruinele Sanctuarului lui Poseidon si al Amphitrite (sotia nimfa a acestuia), excavatiile din ultima perioada au scos la lumina multe columne (kionia) de unde si denumirea zonei. Tot in nordul orasului se afla si Moni Kechrovouniou una dintre cele mai mari manastiri din Grecia intemeiata in secolul 12 acolo se poate vizita chilia sorei Pelagia in care maicuta a avut viziunea cu Fecioara Maria.

Putin mai la nord de aceasta se afla muntele Exompourgko (640m), aici s-a aflat arhaicul oras Tinos peste care s-a construit o fortareata venetiana Sfanta Elena, construita in 1207 de catre membrii familiei Ghisi dupa ce dogele le-a incredintat insula, fiind cel mai greu de cucerit avanpost din ciclade.

Pentru iubitorii plajelor insula are toata gama…de la plaje cu nisip auriu la cele cu pietricele, intinse si plate sau cu stanci, majoritatea dintre acestea au in apropiere taverne in care se serveste peste proaspat din zona. Multitudinea de golfulete linistite sunt ideale pentru snorkeling, flora si fauna marina fiind de o exceptionala diversitate.

Oferta de cazare este totusi generoasa, predomina vilele, bungalourile si apartamentele cu self catering, majoritatea locatiilor de acest fel pastrand stilul cicladic, cu case vopsite in alb si obloane si usi albastre.

In orasul Tinos exista o piata in care fermierii isi vand produsele (fructe si zarzavaturi) numita Pallada, o piata de purici, cinematograf, discoteci, cluburi, internetcafe si toate celelalte facilitati intalnite intr-un oras european modern.

Din insula se pot organiza excursii de o zi in Mykonos (cam 30 minute cu ferry), Andros si Delos, de pe continent cel mai folosite porturi pentru accesul pe insula sunt Rafina si Pireu

Cu toate ca localnicii considera Meltemi, vantul care matura marea Egee in timpul verii o binecuvantare, este bine sa stiti ca uneori poate sa fie suparator iar cei ce sosesc in aceste insule trebuie sa-si ia anumite marje de timp de rezerva, deseori circulatia pe mare este oprita din cauza conditiilor meteorologice, inderdictia de a naviga poate sa dureze chiar 2/3 zile.

SURSA: Wikipedia; www.tinos-tinos.com; ghidul turistic Greek Island editura Eyewitness

  


Pentru alte reviews-uri despre TINOS, vezi eventual și rubricile:

(linkurile de mai sus se deschid în pagină nouă)


[fb]
---
Trimis de webmaster in 31.01.12 18:35:27
Validat / Publicat: 31.01.12 20:44:21
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4926 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Exemplu de "Peristerionas" poza incarcata de pe Tinos-Tinos.com
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

flori_floricika
[02.02.12 12:38:28]
»

Cred ca este foarte frumos, mi-ar placea sa ajung acolo, Grecia este extraordinar de frumoasa, ti se umple sufletul de bucurie cand vezi peisajele acestea. Eu traiesc cu gandul un an la urmatorul concediu care va fi in Grecia, abia astept sa vad marea, plajele, peisajele, tavernele si oamenii de acolo.

webmasterAUTOR REVIEW
[02.02.12 13:19:05]
»

@flori_floricika ne-am propus sa prezentam informatii despre toate insulele grecesti incluse in circuitul turistic, luna aceasta sunt in asteptare alte 8 insule despre care nu s-a scris nimic pe site, asa ca stai pe aproape nu poti sa stii de unde vine idea concediului din acest an!!!

webmasterAUTOR REVIEW
[03.05.14 09:17:08]
»

Am avut surprinderea să aflu (asta dacă este să dăm crezare diferitelor şite-uri) că Tinos este cea mai vizitată insulă grecească, însă 90% dintre vizitatori sunt greci...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
flori_floricika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tinos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040666818618774 sec
    ecranul dvs: 1 x 1