ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rezervația Arheologică din Medieșu Aurit – dacii liberi și marele centru ceramic

TIPĂREȘTE URM de aici

Aflați în vara acestui an în nord-vestul țării, în zona Baia Mare, am dorit să vedem mai multe obiective aparținând unor categorii diversificate: naturale, istorice, culturale, spirituale. Un loc mai puțin cunoscut de turiști se află pe teritoriul comunei Medieșu Aurit din județul Satu Mare, o rezervație arheologică de mare valoare istorică care și-a dezvăluit doar o mică parte din comorile îngropate sub straturi de pământ.

Vizită: august 2022

Adresă: sat Medieșu Aurit – Satu Mare

Coordonate: 47°49' 36.2"N 23°05' 14.9"E

Poziționare și acces. Situl arheologic amenajat pentru vizitatori se află în punctul Șuculeu, la marginea sudică a satului Dumbrava, aparține administrativ de comuna Medieșu Aurit, de care îl desparte aproximativ 5 km. Șoseaua între Medieșu Aurit și Dumbrava este cam îngustă, dar asfaltată, iar obiectivul arheologic este marcat cu indicatoare. Din șosea se pătrunde pe o alee pietruită de circa 80 m lungime, în fața sitului fiind loc de parcare pentru 3-4 autoturisme.

Situl arheologic este deschis permanent și se vizitează gratuit. Este marcat și pe aplicațiile de navigație online, iar la fața locului există un panou trilingv cu informații succinte.

Scurte informații istorice. Despre cercetările arheologice descoperirile din zonă au curs efectiv râuri de cerneală, rezultatele fiind întoarse pe toate părțile de istorici, ipoteze și păreri continuând a apărea în legătură cu subiectul „dacii liberi” din acest areal geografic. Cert este faptul că în anii ' 60 ai secolului trecut un țăran avea să descopere în timpul aratului câteva cioburi ceramice de mari dimensiuni. Sunt anunțate autoritățile și încep sondajele arheologice care scot la lumină câteva cuptoare de mari dimensiuni, nucleul expoziției în aer liber de azi.

Cercetări ulterioare aveau să dovedească prezența unei populații de daci liberi care au trăit decenii întregi după cucerirea romană pe aceste teritorii și au creat aici unul din cele mai mari centre ceramice din Europa acelor vremuri. În anii 2000, în alt punct al comunei Medieșu Aurit, a fost identificat un centru metalurgic de prelucrare a „fierului de baltă” (au fost descoperite până azi 52 de cuptoare de redus minereul de fier). Se poate vorbi astfel de un adevărat „centru industrial” al dacilor liberi care a existat în zonă până în secolul al IV-lea d. Hr.

Au fost atestate arheologic o rețea de așezări ale dacilor liberi: construcții de suprafață, locuințe adâncite, fântâni, vase decorate, morminte de incinerație, ofrande, piese metalice. În zona Șuculeu (rezervația amenajată de astăzi) a existat un sat de olari, daci liberi care confecționau chiupuri imense de lut și care făceau comerț chiar cu romanii de la Porolissum.

În ultimii ani au fost efectuate cercetări geomagnetice care au identificat în teren un număr prezumtiv de peste 300 de cuptoare, unele confirmate prin sondaje arheologice.

Vizita la rezervația arheologică. Ne aflăm în fața unui perimetru îngrădit de forma unui dreptunghi cu laturile de aproximativ 70 m/40 m, în spatele porții de acces putându-se observa câteva acoperișuri de stuf. Citim cele câteva informații sumare de pe panoul existent la intrare și pătrundem în curte; perimetrul este supravegheat video, există într-un colț un țarc destinat adunării gunoaielor deșeurilor.

Descoperim rând pe rând cele 5 cuptoare conservate in situ, adică păstrate exact în locul unde au fost descoperite. Pereții gropilor sunt betonați și înălțați deasupra solului cu o bordură, s-au realizat canale de drenaj și un acoperiș în șarpantă din plăci azbociment, mascate la exterior printr-un acoperiș de stuf. Cuptoarele sunt marcate cu un număr înscris pe o plăcuță, de unde aflăm că datează din secolele al II-lea – al III-lea d. Hr. și vedem o schiță a cuptorului păstrat și câte o imagine din timpul săpăturilor. Ne se poate coborî în perimetrul cuptorului deoarece există montată o plasă de protecție din sârmă, îl privești de la nivelul solului.

Cuptoarele sunt de tip roman provincial, cu grătar pe care se așezau vasele și guri lungi de foc. Camerele de ardere erau semi-ovale și au fost realizate din argilă. În aceste cuptoare se ardeau vase de mari dimensiuni, așa-numitele chiupuri, utilizate pentru depozitarea proviziilor (grâne, lichide, carne sărată). Istoricii vorbesc chiar despre posibile contracte cu armata romană pentru furnizarea acestor vase. De asemenea, se crede că întreaga familie lucra în procesul de realizare a vaselor și de ardere a ceramicii, având în vedere că locuințele se aflau lângă cuptoare. Deși erau specializați în realizarea de chiupuri, olarii daci creau și vase cenușii pentru servit masa și vase borcan pentru gătit.

Am privit fiecare cuptor, au aproximativ aceeași formă și mărime, se observă clar gurile de foc, dar și grătarele cu găuri prin care urca căldura spre vase. Pentru informații suplimentare și imagini cu reconstituiri istorice accesați acest articol: formula-as.ro/2021/10/18/ ... n-mediesu-aurit.

În perimetrul rezervației a fost ridicată și o clădire sub forma unui templu dacic rotund, cu stindardul tip lup în vârf. Sub acoperișul din stuf, mai mult de jumătate din clădire e ocupată de o scenă și un mic amfiteatru, în rest fiind vreo două încăperi cu rol de magazii. În curte sunt reconstituite următoarele construcții: o locuință adâncită în pământ, o groapă de provizii și un grânar. De asemenea, arheologii au recreat un atelier de ars ceramică cu un cuptor aidoma celor descoperite pentru a face demonstrații.

Concluzii. Spațiul rezervației e îngrijit și poate fi utilizat de profesorii de istorie din regiune pentru susținerea unor lecții deosebite. În timpul vizitei noastre au mai sosit un autoturism cu trei persoane care au vizitat situl arheologic. După 30 de minute am părăsit complexul arheologic, nu înainte de a degusta câteva prune dulci din pomii încărcați de lângă gard. Recomand o vizită la cuptoarele dacice din Medieșu Aurit pentru a descoperi o lume fascinantă, vestigii valoroase provenind din vremuri străvechi.

P. S. În centrul localității Medieșu Aurit se află ruinele frumosului palat renascentist ridicat de familia Lonyai pe la mijlocul anilor 1600. Castelul Lónyai încă reușește să redea prin zidurile sale părăginite somptuozitatea de altădată. Poate în al 12-lea ceas se va reuși valorificarea acestui important vestigiu arhitectural transilvănean.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.10.22 08:27:44
Validat / Publicat: 20.10.22 09:44:13
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SATU MARE

VIZUALIZĂRI: 634 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Amfiteatrul/ clădire utilitară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[20.10.22 11:59:56]
»

@tata123 ????: Foarte interesant. Felicitări pentru perseverența cu care ne faci cunoscute frumusețile țării!

webmasterPHONE
[20.10.22 12:35:39]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[20.10.22 16:00:58]
»

@tata123 ???? :Cornel cred că ar trebui să-ţi dea un premiu pentru meticulozitatea cu care ne arăţi România şi locurile ei încă necunoscute. Toţi alergăm după străinătăţuri iar de aici de la noi, dacă am călcat odată de două ori pe litoral sau în staţiunile arhicunoscute de la munte. Avantajul tău este că pe lângă această sete de prospectare dispui sau ştii să cauţi material documentar, care dacă nu ar fi promovat ar zace în coperţile unei cărţi. Eu nu dau pe afară de cunostinte arheologice dar n-am auzit în mas media despre acest obiectiv care ne confirmă rădăcinile. Din nou felicitări!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.10.22 10:18:21]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc! Mă străduiesc! Sunt locuri destul de puțin cunoscute/promovate/vizitate prin țară dar care au valoare cultural-istorică la fel de mare ca alte obiective faimoase. De obicei când plec în vacanță mai multe zile într-o anumită zonă încerc să mă documentez puțin, să scotocesc după locuri inedite, după ținte remarcabile, dar oarecum ascunse.

@Michi: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Scriu și eu cum mă pricep, călătoresc pe unde pot, adun amintiri și sentimente frumoase. Să fim sănătoși!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Țara Oașului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.53825497627258 sec
    ecranul dvs: 1 x 1