ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Orasul gradinilor - Suzhou

Ilustrație video-muzicală
Chinese bamboo flute - The Song of the Four Seasons


TIPĂREȘTE URM de aici

Celebrul oras al gradinilor, situat la 80 de kilometri de Shanghai, este important in regiunea sud-estica Jiangsu, datorita culturii Wu si a comertului cu matase de pe animata artera navigabila.

Din pacate, orasul vechi de mai bine de 2500 de ani, l-am parcurs in viteza in drumul meu spre Shanghai (vezi impresiile mele), deoarece in acea zi aveam sa vizitez Wuzhen (vezi impresii) trecand pe Marele Pod Autostrada, Huanzhou Bay Bridge vezi impresii.

Putina istorie:

,,Venetia Chinei sau Orientului '', este leaganul civilizatiei culturii Wu, numele deriva de la triburile locale care, la finalul epocii Shang, in secolul al XI-lea isi spuneau ,,gou wu''.

Din culisele istoriei, aflam ca in anul 514, imparatul Helu din regatul Wu si-a stabilit aici capitala. A inceput sa prospere in timpul Dinastiei Sui (581-618), dupa finalizarile la Marele Canal, devenind centrul comertului cu matase naturala.

In timpul Dinastiei Ming, orasul a inflorit, dar in urma Razboiului Taiping (1860), a primit o lovitura din cauza ocuparii de catre rebeli.

In al II-lea Razboi Mondial a fost ocupat de trupele japoneze fiind, de asemenea, jefuit.

Dupa Revolutia Culturala, orasul a fost refacut in mai multe randuri, recapatandu-si treptat faima pierduta.

Fiind pe locul al III-lea dupa Beijing si Xi'an in ceea ce priveste importanta istorica si culturala; este unul din cele 24 de orase istorice importante ale tarii si are reguli obligatorii de pastrare a mediului.

Gradinile sale celebre au fost inscrise pe lista UNESCO a patrimoniului mondial in 1997.

Marele Canal care lega capitala Beijing de orasul Hangzhou, iriga aceasta zona, devenind astfel un loc prielnic pentru agricultura, pamantul fiind fertil si prosper.

In Suzhou, la mare cautare sunt si artele interpretative locale, cantecele populare Wu, arta Kunqu, gravurile pe stele de piatra, caligrafia si pictura.

Arta peisagistica aici, este o priveliste mult prea frumoasa pentru ochii nostri!

Gradinile clasice din sudul fluviului Yangtze, sunt renumite prin armonie, gratie si imaginatie libera. Nu sunt mari, dar viziunea lor este grandioasa - iazurile apar ca niste mari, stancile devin munti si natura traieste armonios cu arhitectura.

Iata cateva puncte turistice majore ce trebuiesc bifate:

Centrul Vechi

Inconjurat de un canal cu apa, este de fapt oraselul vechi, in mijlocul caruia se gaseste Templul Misterului.

Templul Misterului, deschis intre orele 07:30-16:30, lacas de cult taoist, a fost construit in secolul al III-lea.

Pavilioanele importante dateaza din Dinastia Song (960-1279) si aici se pastreaza o colectie de tablite, dintre care unele poarta semnatura fondatorului taoismului, Lao Ti si este reprezentata zeita milei din cultura budhista, Avalokiteshvara.

Gradina administratorului smerit (Zhuozheng yuan)

Cea mai celebra dintre toate gradinile din sudul Chinei, are un program de vizita, intre orele 08:00-17:00.

Legenda locului spune ca ,,administratorul smerit'' ar fi fost un membru corupt de rang inalt de la curtea Dinastiei Ming, pe nume Wang Xianchen, care dupa ce a fost exclus si-a gasit alinarea si iertarea in natura.

Expresia ,,zhuozheng'' face referire literala la ,,guvernare incompetenta '', iar in cazul de fata, a ajuns in timp sa desemneze ,,dorinta de a ingriji propria gradina, fara a se sinchisi de politica ''.

,,Gradina oamenilor simpli'' (cum mai este cunoscuta), a trecut prin mai multe modificari si reconstructii, cea mai importanta desfasurandu-se in vremurile imparatului Kangxi (1662-1722).

In mijlocul sau se afla un lac plin de insulite cu flori. Insulele artificiale, au fost amenajate din excavarea pamantului, ce provenea de la constructia binecunoscutului ,,Pavilion al celor 36 de perechi de rate '', construit intr-un mod lacustru.

Pagoda Templului de Nord (Beisi Ta)

Edificiul de cult are aproape 78 de metri inaltime, considerata cea mai inalta din partea de sud a fluviului Yangtze.

A fost construita pe locul unui fost templu al imparatului Sun Quan din statul Wu, in secolul 4.

Dispune de opt etaje ce se retrag usor, dar succesiv, iar in varful sau se poate admira panorama orasului.

Deschis zilnic intre orele 08:00-18:00, in interiorul templului se fac ceremonii personalizate, in vederea transmiterii unor rugaminti catre zeitatile budhiste.

Mesajul este sfintit si i se da foc intr-un loc sacru, iar fumul este calauzitorul de drum catre zeitati.

Muzeul Matasii (Sichou Bowuguan)

Renumit pe plan international pentru matasea produsa, ,,capitala matasii'' are radacini adanci in istorie, cu mai bine de 5000 de ani in urma.

In timpul Dinastiilor Tang (618 - 907) si Song (960 - 1279), aici s-a aflat centrul productiei de matase naturala.

In epocile dinastiilor Ming si Qing, filaturile din Suzhou erau furnizoare de matase ale casei imperiale.

Cladirea muzeului pare o imbinare intre stilul modern si elemente arhitecturale stravechi.

Se evidentiaza zidul care urmeaza punctele cardinale a Drumului Matasii. In fata sa, se afla trei statui din marmura alba ce infatiseaza etapele principale ale productiei de matase. (vezi rw Regatul Matasii).

Pe langa salile unde se prezinta acest ciclu magic de transformare a coconilor in fibre de matase, se gasesc reprezentate diferite matasuri ale perioadelor istorice si magazine in stilul acestor dinastii, de unde se pot cumpara aceste produse.

Muzeul este deschis zilnic intre orele 08:00-17:00 si are preturi rezonabile.

Gradina Maestrului Pescar (Wangshi Yuan)

Construita in vremea Dinastiei Song, a fost lasata in paragina si refacuta in secolul XVIII.

Coincidenta (... sau, nu!), potrivit istoricilor, aceasta gradina a fost administrata tot de un functionar retras din activitatea oficiala regala, preferand sa se indeletniceasca cu navoadele facute pentru pescari.

Gradina de mici dimensiuni, este deschisa pentru public intre orele 08:00-17:00 si dispune la intrare de o poarta splendid ornamentata cu sculpturi, pe care ulterior am aflat, ca este trecut rangul avut la curte de proprietar.

Conform standardelor vremii, curtea are in centru un iaz de aproximativ 400 de metri patrati, pe malul caruia serpuieste ca un dragon, o alee inconjurata de flori, savant combinate cu bucati de calcar.

Evident ca in mijlocul lacului se afla un pavilion, legat de data aceasta de mal, cu un drum foarte ingust. In anumite perioade, in acest pavilion se tin spectacole, concerte de muzica traditionala, teatru si dans.

Parcul Colina Tigrului (Huqiu Gongyuan)

Situat la nord-vest de centrul orasului, colina de 34 de metri inaltime, este acoperita de pini si inconjurata de paraiase.

Legenda locului spune ca, dupa ce regele Helu a fost inmormantat aici, a fost vazut un tigru alb ghemuit pe mormantul sau. Astfel s-a construit o pagoda octogonala cu 7 etaje, care este inclinata din aceleasi motive ca si Turnul din Pisa - avand o fundatie gresit calculata!

Pe langa ,,Pagoda inclinata'' se gasesc mai multe blocuri de piatra, considerate de locuitori, sacre. Stancile de incercat sabiile, Stanca celor o mie de suflete sau Piatra ce incuviinteaza - sunt locuri cu mare incarcatura istorica si emotionala, unde si Zhu Daosheng (un propovaduitor al budhismului) isi alegea sa-si tina predicile.

Deschis zilnic intre orele 07:30-17:30, se percepe o taxa modica de 20 de RMB.

Pavilionul Undelor Azurii (Canglang Ting)

Cea mai veche gradina din Suzhou a fost infiintata in anul 1044, in timpul Dinastiei Song.

De asemenea, dispune de un pavilion central, situat pe o colina cu iazuri.

Deschis publicului intre orele 07:30-17:30, Pavilionul Undelor Azurii pastreaza o caligrafie a imparatului Qianlong.

In anul 1828, s-a construit Pavilionul celor 500 de intelepti din Suzhou, care ulterior a ajuns la peste 600, in care sunt enumerate personalitati ale orasului.

Padurea leului (Shizi Lin)

Deschis zilnic, 07:30-17:30, gradina este construita in vremea Dinastiei Yuan (1342), din traditionalele aglomerari de roci, despre care localnicii pretind ca se aseamana cu formele leilor.

Complexul este alcatuit dintr-un pavilion central, Yunyu Tang, folosit candva pentru primirea soliilor sau a oaspetilor imperiali.

Gradina celor cinci pitici antici (Wusong Yuan) este la fel de venerabila, avand peste 1000 de ani vechime.

,,Turnul pentru privit '' (Jianshan Lou) situat pe o colina artificiala, inconjurata de crizanteme si alte turnulete, se gasesc in finalul acestui periplu peisagistic, cu multe pesteri.

Liu Yuan (Gradina care a ramas)

Nu sunt sigur de traducerea numelui acestei gradini!

In chineza cuvantul ,,liu'' inseamna = a dainui, a ramane, de neclintit... traducerea fiind interpretabila.

Aproape de centrul vechi, pe strada Liu Yuan, se ajunge la aceasta suprafata de teren amenajata decorativ.

Timp de 400 de ani a trecut atat prin multe razboaie, cat si prin mana mai multor proprietari si cu toate acestea a ramas cu aceesi frumusete... neclintita.

Se pastreaza aici 300 de placute din piatra inscriptionate, un fel de registru de evidenta al gradinii, in care si-au lasat amprenta artisti si caligrafi celebrii din istoria Chinei.

Gradina este strabatuta de un culoar sinuos si lung de 700 de metri, ce conduce spre marele atractii de admirat: un iaz, 4 gradini diferite in peisagistica cu copaci seculari si bambusi cu siluete elegante.

Orarul pentru public: 08:00-17:00.

Parcul Portii Pan (Panmen Jingqu)

Conform traditiilor feng shui, orasul este traversat de mai multe astfel de treceri. Este o ramasita care facea parte din sistemul defensiv al vechiului oras, poarta fiind una din cele opt, construita in anul 514.

Este singura poarta de intrare pe cale terestra si maritima de pe Marele Canal.

Datorita importantei sale, aici se construiau diferite forturi si se campau ostenii care duceau greul in timpul razboaielor. De-a lungul timpului, a fost refacuta si consolidata in mai multe randuri, dar contrar vicisitudinilor, a ramas cea mai conservata zona antica a orasului.

In anii '80 s-a construit o terasa de unde te poti bucura de panorama Suzhou-lui si este deschis turistilor intre orele 08:00-17:00.

Templul Muntele glacial (Hanshan Si)

Aflat in vestul orasului, pe malul Marelui Canal, este deschis zilnic intre orele 08:00-18:00.

Si aceasta locatie de referinta turistica, beneficiaza de o legenda!

Ea spune ca numele ii vine de la calugarul Han Shan - in traducere ,,muntele glacial'', din Dinastia Tang, care a venit sa traiasca aici si sa conduca ceremoniile de rugaciuni, ajutand totodata la ridicarea altarului.

Complexul este compus din: Sala celor 500 de sfinti, Sala marii comori si o pagoda de 5 etaje.

Sala Altarului principal, are o statuie ce-l reprezinta pe Budha cu cele ,,36 de poezii dedicate templului'' ce duce spre Turnul Clopotelor sau spre Turnul Fengjiang.

Gradina Armoniei (Shuangta Yuan)

Cunoscuta si ca ,,Gradina bucuriei '', a fost resedinta unui functionar imperial din Dinastia Qing.

Este o gradina mai noua si a imprumutat elemente decorative in peisagistica, de la celelalte caracteristici ale parcurilor emblematice ale orasului.

Deschis zilnic intre orele 07:30-17:30, ofera turistilor o liniste meditativa.

Gradina pagodelor gemene (Shuangta Yuan)

Face parte dintr-un complex al unui templu format din doua pagode identice, ca forma, marime, inaltime si constructie din acelasi material, caramida.

Se afla la o distanta de 20 de metri una de cealalta si este deschis publicului intre orele 07:30-17:30.

Au cazut in dizgratie in perioada Revolutii Culturale, fiind lasat in paragina, dar dupa anii ' 90 s-a revenit la refacerea lui.

Dupa tot acest periplu, se mai poate vizita o gradina, Gradina... Zoologica!

Shopping

Cred ca ar fi trebuit sa-ncep cu asta, nu?

,,Tinutul matasii' abunda de pravalii cu baloturi de matase, voaluri, brocarturi tesute pe doua parti, toate in cele mai minunate culori.

Broderiile de Suzhou, sunt celebre inca din perioada celor ,,5 dinastii'', incepand din secolul III. S-a ajuns la o asemenea maiestrie, incat nu deosebesti un tablou de o broderie, chiar daca este facuta pe doua fete, avand modele diferite!

Strada Shilu (drumul de piatra) este doar pietonala, iar scopul ei este de a satisface exigentele dumneavoastra. De curand, municipalitatea lucreaza la un proiect in care sa se construiasca unul din cele mai mari moll-uri din provincia Jiangsu.

Aria cumparaturilor este marita si de strada Shuquan, din apropierea Gradinii Maestrului Pescar, renumita pentru produsele de artizanat, sculpturi in jad, portelanuri fine, caligrafii si bineinteles matasuri.

De remarcat ca, preturile sunt simtitor mai scazute fata de cele practicate in Beijing sau Shanghai, dar... ,,da-i romanului mintea cea de pe urma! "

Transport

In cazul in care nu faceti o deplasare organizata de o agentie de turism, turistul independent poate fi favorizat de cursele care circula pe cont propriu (intr-adevar mai greu de depistat, in lipsa unui agent turistic!) sau de linia atat a autobuzelor, cat si a trenurilor ce pleaca din Shanghai - Nanjing si viceversa; calatoria dureaza aproximativ o ora!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 22.01.13 20:03:12
Validat / Publicat: 22.01.13 22:35:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Beijing, Hangzhou, Yiwu, Shanghai, Suzhou, Wuzhen si Guangzhou
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3992 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[22.01.13 22:32:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Nicu V
[22.01.13 23:01:44]
»

Cred ca totusi ar mai fi ceva de scris... a, da: FELICITARI!!!

webmaster13
[22.01.13 23:13:37]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.01.13 09:02:40]
»

@Admin:

Multumesc pentru aprecieri!

O zi faina!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.01.13 09:25:57]
»

@nicu014:

,,Sa vizitezi China, fara sa nu vezi orasul Suzhou, este un izvor de regrete ulterioare'', spune unul din invatatii Dinastiei Song, ce se gaseste printre celebritatile de pe Pavilionul Undelor Azurii!

Intr-adevar, daca te iei dupa D-na Wikipedia, ar mai fi cate ceva de adaugat...

Din pacate, doamna sus-mentionata, se gaseste intr-o mare confuzie! Ii aloca orasului Suzhou si puncte turistice care se gasesc in imprejurarile sale!

Astfel ca, sate precum Zhouzhuang si localitatile antice Tongli, situate pe malul lacului Tai (Fu Shan), sunt renumite pentru casele lacustre, care dateaza din perioada Dinastiilor Ming si Qing (1386 - 1911).

Ca sa-ti faci o idee, poti vizualiza impesiile mele despre orasul Wuzhen, o alta localitate limitrofa!

Iti multumesc!

Toate cele bune! Pe curand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.01.13 09:32:28]
»

@webmaster13:

Multumesc, DJ AFA!

Nu prefer o alta melodie, deoarece nu ma mai ,,satur'' de cea postata!

Toate cele bune!

amero
[23.01.13 12:17:36]
»

Mi-a placut extraordinar de mult tot ce ai scris despre China. Ai dat extrem de multe informatii, pozele sunt super asa ca ma simt minunat vizitand si eu Colina Tigrului si Pagoda Inclinata. Felicitari

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.01.13 13:45:13]
»

@amero:

Multumesc pentru cuvintele frumoase!

Mai am cate ceva de impartasit, apoi ma -ndrept spre o tara... foarte draga tie!

Sunt convins ca, atat impresiile tale, cat si fotografiile elocvente, ma vor ajuta in noua mea aventura!

O zi frumoasa!

Alb
[02.02.13 23:08:52]
»

China impresioneaza in mod categoric.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alb, amero, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Suzhou - orașul grădinilor:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046815872192383 sec
    ecranul dvs: 1 x 1