GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Levoca, perla culturală și istorică a Slovaciei.
Următoarea destinație turistică din sejurul slovac a fost orașul Levoca aflat pe drumul european 18 între Spisska Kapitula și Poprad. Când eram aproape de intrarea în Levoca am observat din mersul mașinii, pe partea dreaptă a șoselei, în vârful unui unui deal, silueta unui frumos castel. După vreo 500 de metri am găsit drumul de acces din șoseaua principală și am purces spre castelul cu pricina,
Am urcat vreo 6 km pe un drum destul de bun, dar cam strâmt, și am ajuns într-un parc amenajat cu foișoare și băncuțe pentru relaxare. Aici am lăsat mașina și după ce am parcurs o alee, am ajuns la ceea ce văzusem eu din șoseaua principală, ”un castel”. În realitate era vorba despre o biserică impresionantă cu o arhitectură diferită de alte biserici pe care le vizitasem până atunci.
Biserica Fecioarei Maria sau Marianska Hora (Dealul lui Marian), cum o numesc localnicii, este una dintre cele mai vechi și mai importante locuri de pelerinaj din Slovacia. Este construită în stil neo-gotic la începutul secolului XIII, în semn de recunoștință că acest loc a salvat locuitorii din Levoca în timpul invaziei tătarilor.
Foarte frumoasă și amplasată într-un cadru natural deosebit, biserica impresionează prin turla înaltă, vizibilă de la mare depărtare, și altarul cu statuia aurită a Fecioarei Maria. În curtea bisericii mai sunt și alte construcții religioase și o casă pentru pelerini. Din acest loc avem imagini panoramice deosebite asupra orașului Levoca.
Anual vin aici mii de pelerini să se încarce spiritual și să admire o capodoperă arhitectonică rară. Printre pelerinii care au poposit pe Dealul lui Marian s-a aflat și Papa Ioan Paul al II-lea (1995). Cu acea ocazie s-a înregistrat un număr record de participanți la ceremoniile religioase ale bisericii:650000. Împreună cu un grup organizat de turiști polonezi am vizitat și noi biserica și împrejurimile, apoi am coborât dealul spre Levoca, principalul obiectiv turistic bifat pe agenda noastră în acea zi de august.
Înainte de a pleca în acest sejur aveam unele informații despre acest oraș, însă la fața locului mi-am dat seama cât de mare este diferența între a citi și a vedea. Când am trecut de principala poartă de intrare în orașul-cetate, Kosice, am crezut că am intrat în alt secol. Clădirile vechi, bisericile vechi, străzile pavate cu piatră cubică, turnurile, arcadele, zidurile de apărare, toate acestea mă duceau cu gândul la filmele cu doamne îmbrăcate în rochii de seară cu pălării elegante, domni în frac și papion coborând din trăsuri cu cai albi.
Levoca este un oraș mic, dar din cale afară de frumos! Este considerat bijuteria culturală și istorică a regiunii Spis și personal, după ce l-am vizitat, pot să spun că în această afirmație nu există nici o exagerare. La un moment dat eram tentat să compar Levoca cu Sighișoara noastră, însă văzând aglomerația de construcții vechi din zona centrală a orașului mi-am dat seama că nu este cazul.
Vizitarea orașului –cetate (eu așa l-am numit, având în vedere zidurile care îl înconjoară și porțile de intrare) se poate face ușor pe jos. Aproape toate obiectivele turistice sunt concentrate în jurul zonei Namestie Majstra Pavla (Piața Maestrului Pavel, piață ce poartă numele celui care are în biserica principală a orașului o lucrare artistică de excepție. Intrarea principală, din E 18, se face prin poarta Kosice și se plătește pentru asta în jur de 2 euro. Odată plătind biletul de intrare poți parca mașina pe oricare din străzile orașului.
Ca urmare a numeroaselor sale clădiri vechi, orașul Levoca a fost înscris în anul 2009 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Am să descriu în câteva cuvinte câteva dintre aceste clădiri istorice vechi, pe care le-am vizitat în sejurul nostru slovac.
Biserica Sf. Iacov (Kostol Svatevo Jakub)
Este principalul obiectiv turistic din Levoca și se găsește pe centrul pieții maestrului Pavel. Biserica este construită în secolul XIV în stil gotic pe locul alteia mai vechi. Cele 13 altare exterioare și turnul înalt al bisericii domină întregul oraș, însă cel mai prețios punct al bisericii îl reprezintă interiorul, care poate fi considerat un muzeu de artă medievală. Altarul gotic cu Sf. Iacov este cosiderat cel mai înalt de acest gen din lume (18,6 m). A fost construit între anii 1507-1517 din lemn în atelierul maestrului Pavel și are o valoare artistică de excepție. În interiorul fascinant al acestei biserici atrage atenția și statuia Sf. Gheorghe ucigând balaurul.
Primăria din Levoca
O altă clădire deosebit de frumoasă, vecină cu Biserica Sf. Iacov, este cea a primăriei. A fost construită inițial în stil gotic (secolul al XV-lea), are unele picturi alegorice pe latura de sud și un impresionant turn clopot. La etajul I există un muzeu în care sunt expuse și unel lucrări grafice al maestrului Pavel.
Cușca Rușinii
Amplasată în fața primăriei, la începutul secolului XVI, cușca era folosită în trecut ca stâlp al infamiei pentru femeile de moravuri ușoare, dar și pentru cei care săvârșeau unele delicte minore. Scopul acestei cuști era de a pedepsi vinovații și de a da ca exemplu de neurmat pentru ceilalți locuitori ai urbei. Executată din fier forjat și bare din sârmă sudate între ele surprinde decorarea exterioară cu crini și inimi-simboluri ale iubirii și inocenței.
De remarcat faptul că impricinații erau expuși în cușcă în perioada tărgurilor periodice, când piața era plină, astfel ca efectul descurajării să fie cel scontat. Se zice că cei mai mulți trecători scuipau și aruncau cu alimente stricate în cei pedepsiți, însă erau și alții care aruncau bezele (mai ales în cazul femeilor de moravuri ușoare).
Biserica Evanghelistă
Această biserică cu o cupolă foarte frumoasă se află în vecinătatea primăriei, pe latura sudică a orașului. A fost construită în stil clasicist la începutul secolului XIX și face parte din patrimoniul cultural al Slovaciei.
Casa Thurzo
Este una din cele mai vechi și interesante case medievale din Levoca. Este construită în 1904 în stil neo-renascentist și atrage atenția prin culoare și arhitectura unică a fațadei.
Teatrul Levoca
Este cea mai veche clădire din Slovacia (secolul XVIII) ca sediu a unui teatru. Împreună cu Sala Congreselor găzduiește principalele evenimente culturale ale orașului Levoca.
Muzeul Național Slovac (Slovenske Narodne Muzeum )
O altă clădire istorică veche, ce a aparținut lui Pavel din Levoca, găzduiește un muzeu cu exponate din creația maestrului. Este o casă de tip medieval, cu detalii arhitecturale deosebit de frumoase, construită în stil gotic și o fațadă pictată la începutul secolului XVII.
Statuia Ludovit Stur
Este situată în piața centrală și a fost ridicată în memoria poetului, filozofului, jurnalistului și politicianului Ludovit Stur, liderul revoluționarilor slovaci de la 1848 (un fel Bălcescu al nostru).
Orașul mai are și alte clădiri istorice vechi (Hotel Barbakan, Hotel Arkada, Hotel U leva), dar cum sunt mai greu de descris în cuvinte, o să las pozele să le scoată în relief frumusețea. O altă zonă interesantă din punct de vedere istoric este cea din nordul pieței principale (strada Klastorska). Aici sunt vechile ziduri medievale ale orașului, turnuri de apărare, creneluri de tragere, etc.
În final, amintesc că în jurul pieței sunt numeroase restaurante, terase și cafenele unde se poate încheia vizita în acest oraș mic, dar care oferă atât de multe turiștilor.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 17.09.15 20:13:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Arata superb. Pozele sunt excelente si relevante pentru a crea o impresie excelenta. Frumoase locuri ai vizitat. Felicitari pentru articol
Salut,
Frumoasă descriere, frumoase și pozele.
Am totuși o observație: pe una din poze ai scris la explicații Hotel Uleva. Am verificat pe net și este așa cum am bănuit: în limba cehă și slovacă se folosește acest "U" înaintea cuvântului propriu zis, cu sens de "La". In română o astfel de firmă ar suna cam așa "La Costică". Pentru asta folosesc cehii și slovacii "U", deci numele corect al hotelului este "U Leva" (la hotelul Leva).
@Arya, @Maryka -Vă mulțumesc pentru vizită și apreciere!
@Florin Andrei-Mulțumesc pentru vizită, apreciere și... observație!
Corectă intervenția! . La încărcarea pozelor m-am grăbit când am scris textul explicativ și am trecut greșit Uleva în loc de U Leva, deși era clară afișată denumirea pe frontispiciul clădirii. Spre finalul review-ului trecusem denumirea corectă (însă și aici Leva cu literă mică .
”Orașul mai are și alte clădiri istorice vechi (Hotel Barbakan, Hotel Arkada, Hotel U leva)
@traian. leuca: Va salut. Dupa doua sejururi consecutive in Grecia, ma bate gandul sa petrec vacanta si intr-alta tara. Stiu, Slovacia nu are litoral, dar ca un turist care a vizitat mare parte din aceasta tara, in ce zona credeti dvs. ca ar fi potrivit un sejur pentru un cuplu cu copil mic? Multumesc.
@over: O să vă dau amănunte într-un mesaj privat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 O bogăție de monumente UNESCO în Regiunea Košice — scris în 16.03.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Un oraș interesant la poalele munților Tatra, Spisska Nova Ves — scris în 12.09.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Spišský Hrad - Castelul Spis — scris în 27.11.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ