ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

In ajun de armindeni prin secuime

TIPĂREȘTE

"Armindeni - 1 mai este ziua lui Ieremia, care avea darul prorociei. În slavonă, era numită "Ieremiinu dini", iar prin românizare şi simplificare a devenit Armindeni" (de aici); alţii susţin că "armindeni" vine de la termenul latinesc "armentum" - cireada, turmă - ca un simbol al caracterului pastoral al sărbătorii.

În ajunul acesteia, în tradiţia teutonă, este noaptea Walpurgiei.

Este ziua când românii, încă din vechi timpuri, serbează trecerea la anotimpul cald, roditor; când se "schimba sângele" cu o cupă (sau mai multe) de vin pelin şi ceva friptură la proţap (mai nou - la grătar)... :)

Anul acesta, sărbătoarea nu a picat tocmai bine, pentru a beneficia de câteva zile libere legate la un sfârşit de săptămâna, fiind chiar duminica.

Şi cum, în acest week-end tot mă aflam în inima "Ţinutului secuiesc", (la Odorheiul lor propriu şi personal), m-am hotărât după oleacă de cumpănire intre câteva destinaţii posibile, sa merg spre Sovata. Era de altfel şi cel mai apropiat loc mai turistic din zonă (cel puţin, din câte ştiam eu şi din informaţiile ce le aveam la dispoziţie).

Drumul este relativ bun (chiar spre foarte bun pe alocuri, dar şi cu vreo câteva cratere ce vă vor pune bine la încercare reflexele) şi nu foarte lung, având doar 44 de km. Trece şi prin Corund (unde am făcut o halta inutilă pentru a 'admira' produsele de artizanat mai mult sau mai puţin chinezesc - păcat, în zona încă mai există meşteri, dar tarabagii nu cred ca îi mai cunosc...) şi Praid (unde nu am mai oprit, prea era înghesuială spre zona de intrare la salină). Prin mai toate satele prin care am trecut, la porţi erau legaţi brazi împodobiţi cu tot felul de "chestii" colorate (voi pune şi poze) - nu am reuşit să aflu rostul lor (posibil să fie legat tot de sărbătoare, dar ştiam că se pun crengi verzi [armindeni] la casele fetelor de măritat, nu brazi împodobiţi!)

Ajungând în Sovata, m-am simţit ca şi cum aş fi revenit într-un loc unde pentru o scurta perioada am fost acasă. Şi cam asa era... Am urcat până sus, în staţiune şi am parcat maşina aproape de parcurile din centru (Petofi şi Bălcescu, parcă), apoi am sărit în trenuleţul celor de la "Danubius" care tocmai terminase o tură prin staţiune şi am aşteptat să ne plimbe şi pe noi, măcar să treacă ploaia de primăvară, liniştită, ce tocmai se pornise ca să ne întâmpine şi să facă florile multicolore din toată staţiunea să ne zâmbească fericite.

În scurta tura de prezentare a staţiunii (circa 30 de minute) este prezentat în trei limbi un scurt istoric şi o descriere a staţiunii şi lacurilor sale.

Aşa cum am bănuit, până să ne întoarcem în punctul de unde pornisem în scurta plimbare, ploicica s-a domolit, iar în timp ce am început a ne plimba pe malul lacurilor şi pe la muntele de sare, chiar s-a oprit de tot şi a lăsat locul liber pe cer unui soare jucăuş, ce se mai ascundea din când în când pe după câte un nor.

Am avut prilejul sa vedem şi un şarpe (!) cam devreme ieşit din hibernare, după părerea mea, dar o fi fost mai blândă vremea pe-acolo ca pe la noi... da' arăta cam ciudat, n-am reuşit să-mi dau seama ce specie era. O sa pun şi poza aia, poate ma lămureşte cineva priceput.

Din păcate, trebuie să spun că, pe lângă o curăţenie deosebita şi o paletă coloristica foarte bogata şi armonios îmbinată intre clădirile staţiunii şi florile plantate peste tot, am observat şi un lucru pe care sper ca autorităţile locale sa-l remedieze cât mai curând: pista de tartan din jurul lacului Ursu, era cam 40-50% stricata, probabil din cauza proastei realizări iniţiale combinate şi cu o iarnă mai grea... Nu e un capăt de ţară, dar era un "accesoriu" util celor care veneau să facă şi mişcare, nu doar tratament.

Aş fi crezut/sperat sa fie ceva mai putina lume, dar fiind şi sâmbătă, şi ajun de sărbătoare (catolicii, în prima duminică de după Paşti îşi conduc odraslele la prima împărtăşanie), era multa lume, localurile erau pline (cele care erau deschise, pentru că foarte puţine - mai ales terasele, încă nu erau toate în funcţiune), era lume şi la cursele trenuleţului mai sus amintit, şi pe alei în parcuri şi pe lângă lacuri, prin pădurea de un verde crud amestecat cu arămiul frunzelor moarte, încă nestrăpunse de verdeaţa ce se aşterne pe sol ceva mai târziu, dar pătată ici-colo de florile de primăvara ce îşi încercau norocul, doar-doar or agata şi ele vreo albinuţă...

As mai fi mers eu pe acolo prin natură, dar foamea începea să îmi aducă aminte că trebuie să o potolesc, altfel încep sa-mi crească rapid urechile, că rezerve nu am...

Drept pentru care, după ce ne-am adăpat potaia dintr-un pârâiaş cu apă dulce care se scurgea prin pădure spre lacul Ursu, am mers cu toţii spre parcare, ne-am recuperat maşina şi am coborât la pizzeria Szorvos, unde, aşa cum zisei (aici), am regăsit aceeaşi calitate şi bune servicii (dar şi preţuri) de anul trecut. După care, am plecat mai tihniţi spre Odorhei, la pensiune, pentru ultima noapte (de dragoste :)) )...


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 02.05.11 14:34:21
Validat / Publicat: 02.05.11 19:26:17

VIZUALIZĂRI: 3306 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Odorheiul Secuiesc - vedere generală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2022 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[02.05.11 14:38:42]
»

PS: fără PMA, fiind doar o revenire, fără mari diferenţe, scrisă doar pentru a aduce câteva poze proaspete. Mulţumesc,

webmaster
[02.05.11 19:05:04]
»

Retras PMA, la cerere.

crima
[02.05.11 20:10:19]
»

P12 = NĂPẤRCĂ, năpârci, s. f. Specie de șopârlă lipsită de membre, cu corpul lung de 25-30 cm, cilindric, de culoare cenușie, acoperit cu solzi strălucitori (Anguis fragilis).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[02.05.11 20:36:23]
»

@crima, mulţumesc frumos - mi se păruse mie că nu seamănă a şarpe, prea are coada "boantă"...

crima
[02.05.11 21:39:36]
»

@Dragoș, cu plăcere. Nu sunt specialist , le cunosc din copilărie, din vacanțele petrecute la țară, la bunici…

Alina Morar
[02.05.11 21:56:12]
»

Mai aveai in apropiere Baile Harghita. Peisajele sunt foarte frumoase acolo.

Eu, daca intalneam o asemenea taratoare... o luam la fuga... nu stateam sa-i fac poza

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[02.05.11 22:27:33]
»

[@AlinaMorar]: Corect; dar de destinaţia aia nu prea ştiam...

Mie nu mi-a fost niciodată frică de animale... fie reptile, batracieni, cefalopode sau alte mamifere. În plus, eram cu fiara din dotare, care nici măcar nu băga târâtoarea în seamă; eu de ce ar fi trebuit să mă tem, atunci? !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, crima
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05756402015686 sec
    ecranul dvs: 1 x 1