GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Targu Muresul mai e denumit si "orasul trandafirilor" in centrul urbei exista pe langa sute de trandafiri chiar si un gigantic "ceas cu flori" iar in satul Chendu, aflat la 10 km de Tg. Mures, ocupatia de baza a localnicilor este cea de "gradinar", meserie mostenita din tata-n fiu, sau din mai bine zis din mama-n fiica. Dar nu despre aceste doua localitati e vorba acum. Daca ati aflat poate de existenta unui "sat scufundat", a unui "sat al palariilor de paie", a unui "sat al merelor" sau a unui "sat al cireselor"... de ce nu ar exista pe-aceste meleaguri si un "sat al florilor"?
E vorba de satul Ghindari, sat aflat la jumatatea distantei dintre Sovata si Balauseri. Ghindari-ul nu e un sat mare, mare e insa iubirea locuitorilor sai pentru flori. Gasesti aici flori peste tot, in fata caselor, in curti, in gradini sau pe mesele satenilor, asezate intr-o vaza. Dar cele mai multe le gasesti la "Gradina cu flori". Despre ce e vorba?
Dupa anul 1989, un satean pe nume Farkas, ("lupul", in traducere), a carei pasiune de-o viata erau florile, a dorit nespus sa puna pe picioare o mica afacere la care se pricepea el cel mai bine. Cultivarea si comercializarea florilor. S-a dus omu' la Consiliul local si cerut in concesiune cele 4 grajduri din capul satului, grajduri care erau in paragina si pe care el intentiona sa le transforme in sere cu flori. Consilierii s-au opus. Dar cu "lupul" sa nu te pui, omul era indaratnic, pasiunea e pasiune, asa ca s-a dus la o banca si a cerut un imprumut. Peste drum de cele 4 grajduri, el a ridicat prima sera, apoi a doua, apoi a treia. Afacerile ii mergeau bine, soseaua TgMures-Sovata e mereu aglomerata, multi turisti romani sau straini faceau un popas la "Gradina cu flori" a lui Farkas. Nu mult timp dupa aceea, la afacere a inceput sa participe si sotia lui, care culmea, are si ea un nume predestinat, Viorica (Farkas Ibolya).
Si ce lucru e mai frumoas in lumea asta decat o floare? Si ce meserie e mai placuta si mai linistitoare decat cea de gradinar? Nici nu intri bine in curtea gradinii cu flori si ramai impresionat de aceste creaturi minunate uitate poate intentionat aici pe Pamant de Dumnezeu, inainte de a pleca sa populeze alte planete. Vazand atatea gingase creaturi ce n-au alt scop decat acela de a ne imbuna noua sufletul, te simti deodata, precum in gradinile Edenului, inconjurat din toate partile de o feerie parfumata invaluita in zeci de culori. Asa sa arate oare Raiul cel ravnit de toti?
Begonii, petunii, gura-leului, panselute, flori de piatra, flori ornamentale, aranjamente florale, puieti de brad si pin, cactusi, rugi de zmeura si multe alte reprezentate de varf ale florei menite sa incante si sa bucure, te asteapta sa le admiri, sa le duci acasa sau macar sa le fotografiezi. Dar, va zic cu mana pe inima, ca n-am vazut pe-acolo pe cineva care sa iasa din gradina, fara cateva ghivece in maini. Exista si flori la 1 leu, exista si aranjamente florale la 200 de lei. Daca florile sunt deosebit de frumoase, preturile in schimb mi-au parut a fi scandalos de mici. Multe flori merg insa la export, asadar patronul isi permite sa lase din pret la unele flori. Oamenii care le cultiva si le ingrijesc, sunt cu totii din Ghindari. In final cumparam si noi cateva ghivece, cam multe, nu le putem duce la masina, dar femeia de la intrare ne scoate o cutie mare de caton, care costa tot 1 leu.
Undeva in planul secund apare o casa cu "muscate-n ferestre". "Ce-i acolo, intreb eu, acolo sta sefu'? " "Nuuu, mi se raspunde, acolo e bucataria noastra, a angajatilor, acolo servim micul dejun sau pranzul".
Am intrat si intr-o sera. E mare, nu-i vezi capatul. Mii de ghivece isi asteapta admiratorii si cumparatorii. Privindu-le, uiti de toate grijile. Cum a putut Natura-mama oare, sa combine doar 7 culori (adica rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet - culorile curcubeului) si sa obtina in final atatea zeci si zeci de alte nuante minunate. La asta ne pot raspunde doar matematicienii experti in permutari si combinatii. Sau poate nici ei.
La ferma horticola a familiei Farkas, vizitatul si fotografiatul sunt gratuite.
Si-acum, in incheiere, un sfat de amic! Calatorule ce ai drum spre Sovata, poposeste pentru o clipa in acest loc minunat! Sunt convins ca clipa ta de popas va deveni mai lunga. Poate vei avea si norocul sa-l intalnesti si pe dl. Farkas, cel care acum a e cel mai bogat om din satul lui. Vis-a-vis vei vedea si niste grajduri lungi, care acum, chiar spoite pe ici pe colo, inca tot nu si-au gasit vreo intrebuintare. Nimeni nu se va supara daca nu cumperi nimic, dar macar vei vedea, la fel ca si mine, ce ne asteapta in lumea de apoi, daca am fost cuminti in lume de aici.
Dorgo
Trimis de dorgo in 23.07.10 14:58:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: aproape peste tot
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Se spune ca preotii si gradinarii traiesc cel mai mult si nu calca nici odata pe la psihiatru. Este clar ca munca " intre frumuseti ", aromoterapia si natura in general aduc nu doar bucurie admiratorilor, dar si castig celor harnici.
Cum si tu dorgo ai muncit, si tu mertiti un vot.
am deosebita placere de a bifa un S.B , felicitari pentru aceste randuri!
Frumos review,am reusit sa ma imaginez in sera familiei Farkas inconjurata de minunatiile descrise de tine....400 pma si de la mine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Du-mă mamă la Sovata să-l cunosc și eu pe tata... — scris în 21.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (II) — scris în 23.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (I) — scris în 18.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Din nou la Sovata — scris în 27.06.22 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (II) — scris în 09.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (I) — scris în 08.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Excursii optionale din Sovata — scris în 08.06.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ