ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Du-mă mamă la Sovata să-l cunosc și eu pe tata...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

“Vorba este veche, de la începutul secolului trecut. Pe atunci nu existau centre care să trateze problemele de infertilitate. Cei care ajungeau la Sovata observau că nămolul, în combinaţie cu apa sărată, aveau efecte benefice şi îi ajutau pe tineri să procreeze. Ei bine, există şi o legendă. Se spune că în zonă era o cazarmă militară, iar femeile singure care ajungeau la Sovata, în timpul liber se întâlneau cu militarii şi astfel în urma tratamentului cu apă sărată şi a nămolului, creşteau foarte mult şansele ca acestea să aibă copii”

Titlul la articolul meu este inspirat din această legendă. În minivacanța între sărbătorile pascale ne-am continuat vizita și am ajuns și în Sovata chiar de 2 ori având în vedere cazarea din apropiere. În trecut am mai fost dar niciodată nu am scris aici pe AFA. Localitatea merită totuși o descriere este de interes turistic național.

Localizare Sovata

Se află în județul Mureș, se află la 57 km de municipiul Târgu Mureș și la 161 km de Sibiu. Orașul de jos se află lângă râul Târnava Mică iar stațiunea (orașul de sus) puțin mai sus într-o vale și înconjurat de vegetație încântătoare.

Din punct de vedere infrastructură orașul și stațiunea Sovata sînt bine puse la punct doar costul parcărilor în stațiune sînt piperate puțin. Mai exact 5 lei/oră sau 25 lei/zi până la ora 16.00 iar după ora 16.00 20 lei. Bineînțeles cei care au loc de cazare sau își servesc masa în vreun restaurant care are parcare proprie nu plătesc. Ar mai fi un mic pont din partea mea, sînt multe locuri de exemplu restaurante nedeschise, sau părăsite, alte parcări înainte de amenajare unde nimeni nu te întreabă de sănătate dacă parchezi acolo mașina. Doar că în caz de incidente nimeni nu răspunde, cam asta ar fi dezavantajul.

Despre Sovata în general

Are localități în componență, acele sate care s-au lipit de orășel. Căpeți, Ilieș și Săcădat se numesc acesta din urmă era și locul nostru de cazare o zonă cu case de vacanță, pensiuni. Cel mai important râu care străbate localitatea este Târnava Mică în confluență cu râul Sovata.

Din punct de vedere relief zona face parte din Carpații Orientali (la poalele munților Gurghiului) iar altitudinea deasupra mării diferă de la 475 m până la 530 m (cel mai înalt punct)

Din punct de vedere demografic, clar sînt mulți maghiari (87%) români (8%) romi (2%) Confesional romano catolici sînt 47%, reformați 33%, ortodocși 9%.

Ocupația de bază bănuiesc că ar fi în primul rând turismul, serviciile, agricultura și industrie. Ca și transport sînt căile rutiere și calea ferată. Aeroportul din Târgu Mureș se află la 60 km.

Scurt istoric

Având în vedere că discutăm despre Ținutul Sării și în zona Sovata s-a început exploatarea sării de toate zilele din timp, mai exact din perioada neolitică. Indiciu din această perioadă ar fi un loc care se numește Câmpul lui Ilie. Următoarea menționare datează din epoca romană. Așezarea romană s-a numit Főldvar (cetate de pământ) Următoarea mențiune apare din perioada medievală 1578.

Prima menționare despre băi datează din 1876, probabil că toate minele de sare s-au prăbușit deja și s-au format lacurile pe care le vedem în prezent. În fine prima atestare ca stațiune balneară este din 1884.

Obiective turistice

Rezervația Lacul Ursu

Sînt ceva obiective turistice de văzut dar noi trei am pus accentul pe vizita rezervației naturale Lacul Ursu și arboretele de sărături. Durează ceva parcurgerea traseelor, cărărilor și toată plimbarea asta este atât reconfortantă cât și didactică. La sfârșitul traseului vei ști garantat mai multe despre această rezervație de interes național.

Traseul va începe din centru din sensul giratoriu unde întorc mașinile, din locul de belvedere de la Lacul Ursu. Se poate începe ori pe stânga ori pe dreapta lacului. Ca în orice rezervație există un regulament de respectat, acesta este afișat la tot pasul. Sînt foarte multe panouri cu obiectivele de văzut precum și multe informații privind flora și fauna zonei. S-a învestit ceva în zonă în amenajare aici discutăm despre căile de acces, cărări, scări, locuri de belvedere, terase, bănci de odihnă, iluminat

Din punct de vedere faună aici trăiește ursul, lupul, căpriorul, râsul, cerbul, mistrețul, bursucul, jderul, pisica sălbatică. Din punct de vedere floră discutăm de o pădure seculară, găsim stejar, carpen, fag, pini, molizi, ierburi diferite, flori endemice, plop, cireș sălbatic, paltin de munte, etc.

Lacurile sărate se numesc Ursu, Aluniș, Roșu, Verde, Mierlei, Paraschiva, Negru.

Traseul nostru a început pe partea stângă a lacului Ursu. Este cel mai mare lac cu suprafața de 40000 mp circumferință de 1180 metri și o adâncime de 18 m. Salinitatea este mare și în acest lac în sezon se poate face baie dar cu intrare doar dinspre ștrand. Cu o zi înainte am parcurs și promenada pe malurile lacului Ursu dar în ziua cu drumeția am folosit mai mult cărările din pădure și Traseul eco-didactic al sării Sovata.

Deci am coborât pe partea stângă pe lângă restautrantul Ciupearca, am trecut pe lângă restaurantul Dracula și am făcut un popas la lacul Aluniș un pui de lac față de lacul Ursu. Acest lac de 0,37 hectare are o adâncime de 6 m nivelul apei se află cu 4 m sub Lacul Ursu în consecință de acolo și vine apa pe mica vale de 60 m lungime.

La capătul rezervației sînt câteva locuri de belvedere și se poate observa peisajul din jur. Ca să ajungi acolo trebuie să parcurgi traseele din pădure. Mai este o cărare peste deal iar de acolo se poate ajunge la Lacul Mierlei. Acesta este un lac tânăr format prin anii 1950 și este alimentat de câteva izvoare cu apă sărată, am observat acestea și eu personal. Are doar 0,14 hectare și 1,85 m adâncime. Pe o scurtătură de aici putem intersecta un alt traseu care ne duce la un alt loc de belvedere și o intersecție de cărări. De pe această cărare putem observa de sus Muntele de Sare. În apropiere vom găsi și Lacul Șerpilor.

Un acces pe cărare până la muntele de sare se face dinspre Lacul Ursu și se va trece pe lângă Lacul Verde și Lacul Roșu. În această mică vale de 120 m la fundul căruia vom găsi muntele de sare vom găsi cele două lacuri care sînt legate între ele. Lacul Verde are suprafața de 0,14 hectare și adâncimea de 2,1 m. Lacul Roșu are suprafața de 0,03 hectare și adâncimea de 1 m. Sînt alimentate de izvoare pe care le-am văzut. În fine formațiunea geologică Muntele de sare se poate admira de jos, este ca o conopidă imensă dar specialiștii le numesc lapiezuri.

Continuând traseul la nord de lacul Ursu un indicator ne arată calea spre Lacul Paraschiva. Acesta este format în 1980 în urma ploilor abundente, dar se pare că apa a rămas acolo. Este mai sus de nivelul lacului Ursu de asemenea adâncimea lacului nu a a juns la zăcământul de sare astfel lacul este mai mult de apă dulce și vom observa și pești aici, s-ar putea să aibă o mică salinitate datorită izvoarelor. Lângă acest lac avem Aleea Terapeutică. Este o cărare amenajată pavată cu diferite materiale delimitate cu rame de scândură. Aceste materiale fiind pietriș mai fin, pământ, nisip, etc. Se trece desculț cine dorește pe această alee.

În fine mai este un traseu în pădure care ne duce până la Lacul Tivoli mai departe de Lacul Ursu.

Lacul Tivoli care nu face parte din rezervație este un lac artificial cu apă dulce. A fost creat pentru cei care vor să facă baie în apă dulce, să se dea cu barca, etc. Fiind făcut de mâna omului și nu al naturii nu s-a reușit pe deplin izolarea masei de apă și pereții lacului au început să cedeze, chiar să ajungă în Lacul Ursu. La un moment dat chiar au secat lacul datorită pericolului pentru rezervație. În 2010 s-a reușit izolarea fundului lacului iar surplusul de apă este redirecționată în altă direcție pentru a nu pericilita ecosistemul din jurul lacului Ursu. La acest lac se poate ajunge și cu mașina, în sezon se va deschide Andrenalin Parc un parc de aventuri amenajat pe copacii pădurii și se pot face plimbări cu barca.

În fine ar mai fi și Lacul Negru vizibil de pe strada Bradului. Am văzut și acolo un ștrand în pregătire pentru sezon.

Alte locuri văzute

S-a investit masiv în clădirile istorice, dacă la ultima vizita acum cca 10 ani vedeam la tot pasul case istorice care stăteau să cadă acum le vedem recondiționate, superbe și în unele funcționează și locuri de cazare, restaurante de lux. Încet Sovata își recapătă renumele de odinioară, iar prețurile sînt destul de piperate mai ales în marile centre cu spa unde poți face baie tot anul.

Apele sărate cu efecte curative sînt indicate pentru afecțiuni reumatismale, ginecologice, post-traumatisme, boli ale sistemului nervos, boli cardiovasculare. Un tratament pentru interesați este posibil tot anul și se practică diferite metode terapeutice, inclusiv băi cadă, băi nămol.

Să nu uităm de Ștrandul Lacul Ursu în sezon. Este minunat să faci o baie în acest lac.

Se pot practica diferite sporturi, ciclism, cățărare sau drumeții în munții din jur (Cireșelul 912 m, Becheci 1080m, Saca 1777m) Avem și o pârtie de schi în apropiere. Să nu uităm nici de Parcul de aventuri de lângă Lacul Tivoli.

Lăcașele de cult văzute și vizitate de noi au fost Biserica de lemn Schimbarea la Față (1932) folosită de greco-catolici pe urmă de ortodocși, Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului (1929) ortodoxă, biserica romano-catolică cu arhitectură modernă (1939) Preasfântă Inimă lui Isus, biserica reformată (1939) din orașul de jos.

Importante locuri de cazare cu spa ar fi Ensana, Aluniș, Mureșul, multe hoteluri, vile, pensiuni la alegere pentru buzunarul fiecăruia. Știu de 2 campinguri, un camping care există de multă vreme (am fost de câteva ori în copilărie) pe strada Trandafirilor, se urcă mult pe serpentine și se află într-o mică vale lângă o apă curgătoare, În fine ar mai fi și Lacul Negru vizibil de pe strada Bradului. Pe strada Cireșului (din strada Bradului) se poate ajunge la Bungalow Sovata, se pare că există și acum am fost cazat acolo acum 20 de ani. Noi am mâncat la Bello Pizza dar sînt multe mâncătorii la alegere, cel puțin pe strada Trandafirilor la tot pasul se găsește un loc unde se poate mânca.

Părculețul din centru se numește Petőfi numit după marele poet maghiar echivalent Eminescu. Parcul este mic, cochet, și a fost împodobit pentru Sfintele Sărbători. În acest parc avem și o scenă unde s-ar mai organiza câte ceva.

Trenulețul turistic care face turul stațiunii de aici pleacă din dreptul parcului. Dar avem și un trenuleț adevărat Mocănița Sovata pleacă zilnic din strada Gara Mică la orele 10.00,13.30,17.00 și parcurge o distanță până în locul care se cheamă Câmpul Cetății.

Pentru cumpărături în stațiune avem suficiente magazine în principiu souvenir dar și articole de baie de exemplu. Pentru cumpărături pentru autogospodărire în cazul în care locuim într-o pensiune este Lidl și Kaufland în orașul de Jos.

Aici finalizez acest articol cred că am trezit interesul pentru cine nu a fost încă în Sovata, enjoy.

WM rog acest video, mulțumesc

https://www.youtube.com/watch?v=ggghPeQnWCU&pp=ygUQc292YXRhIGRpbiBkcm9uYQ%3D%3D

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 21.04.23 22:34:43
Validat / Publicat: 22.04.23 06:58:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].

VIZUALIZĂRI: 4062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Biserică catolică în stațiune
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[22.04.23 07:48:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[22.04.23 08:34:55]
»

@webmaster: Multumesc

Weekend fain

liviu49
[23.04.23 09:01:59]
»

Daca-mi spui ca ai fost si la Zoo Tg Mures, atunci chiar te banuiesc ca ai citit articolele mele (nepublicate, inca) despre ziua de sambata din concediul din Transilvania si Maramures petrecut in 2021. Noi, dimineata, am fost la salina, iar cand copiii s-au saturat de joaca am plecat spre Muzeul Fluturilor. Muzeu care, bineinteles ca era inchis, urmand a se deschide pe 1 iulie, data la care noi eram cam departe. Asa ca ne-am intors la pensiune, am bagat la ghiozdan cu nadejde si apoi am plecat la Zoo Tg Mures. La intoarcere am trecut prin Sovata, cu un scurt tur al statiunii, mai ales in jurul lacului Ursu, apoi ne-am intors la Praid sa vizitaam Canionul si muntele de sare.

Uite asa v-am descris si eu o zi din acel concediu.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[23.04.23 10:35:54]
»

Inainte de revolutie era o cale ferata ingusta care pornea de la Lechinta (de pe calea ferata Ludus - Bistrita), ajungea la Tg. Mures si se termina la Sovata. Portiunea Sovata Campu Cetatii probabil ca este ultima portiune din aceasta cale ferata. Aceasta cale ferata ingusta (sper sa nu gresesc) era 407 sau 408, pentru ca 406 era calea ferata Ludus-Bistrita, iar 409 era Beclean-Salva-Viseu-Sighet.

Din multele linii de cale ferata ingusta au mai ramas foarte putine, doua fiind de mare interes turistic. Cine viziteaza Maramuresul nu admite sa nu mearga cu Mocanita pe valea Vaserului, iar cei care viziteaza Bucovina isi trec obligatoriu in program Hutulca de la Moldovita la Argel.

Stiu ca la Sibiu era cale ferata ingusta de la Sibiu, Mohu, Agnita, Vurpar. Probabil ca nu mai este in functiune.

Numai bine si calatorii placute!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[23.04.23 11:21:53]
»

@liviu49: Ai memorie buna, daca iti aduci aminte de numerele mocanitei de la Sovata.

In zoo Tg Mures unde ai zis ca ai foat nu am vizitat de vreo 20 de ani. Mi-a placut ca avea o suprafata mult mai mare decat zoo din Sibiu.

Cat despre mocanita din Sibiu circula in sezon observ ca in aprilie se pot cumpara bilete online, dar doar duminica.

Detaliile se pot studia pe siteul Mocanitei de Sibiu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056092023849487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1