GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aluniş, hotelul înlănţuit
La Sovata eu trag mereu la Hotelul Alunis, imi place intimitatea, bucataria, SPA-ul, deservirea, baiatul de la bar care mai zice cate o gluma, terasa, pozitia sa in plina natura si medicul hotelului, dr Harsan Cornel, care in ciuda faptului ca de ani buni, face naveta saptamanal laBrasov, unde isi are familia, e mereu vesel. Pleaca vinerea si revine lunea dimineata.
Dar vedeta de necontestat a statiunii nu e nici hotelul Alunis, nici baiatul de la bar ci Lacul Ursu, care devinde destul de caldut dupa o saptamana de "insolatie", adica de prezenta soarelui pe cer. Apa sarata se incalzeste mai puternic decat cea dulce. Salinitatea lacului e de 80 de grame NaCl la litru la suprafata apei si 280 de grame NaCl la litru la 17 metri adancime. Vara la fundul lacului sunt 70 de grade Celsius, daca ai coborat un ou, dupa o jumatate de ora l-ai scos fiert, pentru ca albuminele se coaguleaza la 65 grade Celsius.
Hotelul Alunis avea multi ani aceeasi baza de tratament ca si Hotelul Danubius pentru care platea bani grei chirie. Dl. director al hotelului Alunis, dl. Piroska, a reusit insa sa se elibereze de inlantzuirea lantzului de hoteluri Danubius si si-a creat propria sa baza de tratament, plus o popicarie si o salina terapeutica de suprafata pentru astmatici. Stiu asta datorita faptului ca vreo 5 ani la rand, la Alunis, am fost in cantonamente sportive in perioada "post-revelion", perioade pline de sportivi din intreaga tara. Celelalte hoteluri-Bradet sau Faget, erau inchise. De ce? Pentru ca la dl. Piroska trebuia sa platesti doar mancarea, nu si cazarea, care era gratis!
La Sovata s-au construit, pe vremuri si 72 de vile din lemn, dintre care vreo 10 sunt in paragina. Vila centrala de vis-a-vis de terasa lacului Ursu era sustinuta de grinzi, era periculos sa treci pe acolo. Acum s-a construit in locul ei o moderna parcare. Sovata e o zona ploioasa si vilele din lemn s-au degradat repede ca si cele din Borsec. Au fost scoase la licitatzie, dar nu prea sunt cumparatori. Citeva au fost luate de Banci, Directia taberelor, Baroul avocatzilor, Romgaz, etc si renovate. Vila in care a fost Policlinica balneara a fost retocedata proprietarului care o va darima si va folosi terenul, teren care are o valoare mai mare decit lemnaria de deasupra. Daca n-o darama, cade ea si singura... Vila Tivoli, vila din caramida, situata in plina padure, a luat-o o companie de electricitate din Ungaria si a renovat-o dar duce lipsa de clienti. In fata ei gasesti o fantana circulara, precum Fontana di Trevi din Roma unde e bine sa te-ntorci cu saptele si sa arunci o moneda. Aduce noroc. Lacul cu apa dulce si cu multe barci de agrement pe el, numit Lacul Tineretului, de linga Tivoli, a fost golit de apa, deoarce infiltratziile sale amenintzau "heliotermia" din lacul Ursu dar acum e un santier acolo, semn ca cei ce conduc statiunea si-au dat seamna ca au gresit si-l refac... Un investitor si-a construit o terasa pe malul acestui lac al Tineretului, dar, fara turisti, afacerea lui stagneaza. Pe fundul lacului Tineretului au crescut trestii si papura. Hotelul Sovata a fost licitat si cistigat de lantzul hotelier Danubius. E un hotel de lux.
Sovata prinde viatza in fiecare an dupa 15 Iunie, cind se deschide lacul Ursu si iau vacantza copiii. Apa lacului in Iunie incepe sa se inclzeasca, incepind de la 25 grade Celsius, in timp ce la Marea Neagra, ea incepe de la 16-17 grade C. E o diferentza! In lac se ajunge, dupa 7-10 zile de soare si la 30 grade la suprafatza si la 36-38 grade C la 1, 5 m adancime. Prinde bine celor cu artroze de sold, genunchi sau la femeile suferind de anexita. De jur imprejur ai coline impadurite, esti doar la 650 m altitudine. Potzi spune ca la Sovata ai si munte si mare, la un loc. Lacul nu are nevoie de spray odorizant, pentru ca in jurul lui sunt numai conifere si mirosul de brad il simti si daca stai in mijlocul lacului. Plus de asta aerul e ionizat si foarte curat, in Sovata nu exista industrie grea, Biletul la lac costa 120. 000 lei/persoana (in 2008), in grup organizat de peste 15 persoane, ai 15%-20% reducere. Lacul se deschide la 10 dimineatza iar la ora 13 se pune lantzul la intrarile in lac, potzi ramina in interior, linga lac, sunt puncte alimentare, dar n-ai voie sa intri in lac. Daca ai iesit din incinta lacului, la revenire mai platesti odata biletul. De anul trecut s-a revenit insa, disparand acest obicei. Vox populi! La ora 15, se ia lantzul jos de la intrarea in lac si te mai potzi balaci 3 ore. Pauza de 2 ore e necesara lacului pentru reasezarea straturilor termice ale apei. Heliotermia inseamna-incalzirea puternica a stratului de apa sarata din profunzime direct de la soare, caldura care ramane in lac ca intr-un cuptor e impiedicata sa evadeze, datorita a 5 izvoare de apa dulce ce se preling deasupra apei sarate. Acest echilibru trebuie vesnic pastrat. Lacul e declarat monument al naturii. Vara mai e deschis, non stop, de la 10 la 18, si lacul Alunis, care nu prezinta fenomenul de heliotarmie, deci apa lui e ceva mai rece. Linga acest lac, e un alt lac, lacul Verde, unde, spontan, a aparut si un loc de imbaiere pentru cei fara posibilitatzi finaciare. E numit si lacul saracilor. Exista acolo si mult namol pe fundul baltii. Nu ai nici o amenajare, nici dush, nici vestiare, nici hot dog, nici Coca Cola, dar tot timpul lacul e plin, mai ales cu oameni in virsta, pentru ca totul aici e gratis. Si mai e si criza...
Dorgo
Trimis de dorgo in 03.07.10 17:18:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: in aproape toata tara
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Super informatii, multumesc.
Caut de ....zile niste detalii despre hotel Alunis, altele decat "programul lacului" si le-am gasit la tine, din greseala.
Daca as putea te-as vota de 2 ori, dar oricum aprecierile tin loc pe viitor sa iti caut review-rile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Du-mă mamă la Sovata să-l cunosc și eu pe tata... — scris în 21.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (II) — scris în 23.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (I) — scris în 18.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Din nou la Sovata — scris în 27.06.22 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (II) — scris în 09.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (I) — scris în 08.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Excursii optionale din Sovata — scris în 08.06.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ