ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Un weekend aparte în Slanic Moldova şi împrejurimi.

TIPĂREȘTE

Înainte de anii '90 din zecile de staţiuni de odihnă şi tratament de pe la noi se detaşau câteva în care cu greu găseai un bilet, mai ales în perioada verii. Prin sindicat, prin C A.P sau prin agenţiile de turism judeţene toată lumea mergea "la băi"şi mai mereu aceste staţiuni erau ocupate.

După "revoluţie " multe din aceste staţiuni au căzut victime ale luptei pentru împărţirea patrimoniului fostului UGSR sau nu au putut face faţă rigorii economiei de piaţă. Unele şi-au redus activitatea şi nu au mai putut să se dezvolte în pas cu pretenţiile turiştilor (exemplu Herculane), altele au fost pur şi simplu abandonate (exemplu Voineasa).

Una din staţiunile care a reuşit să se menţină, în ciuda noilor condiţii cerute de economia de piaţă, este Slănic Moldova.

Chiar dacă nu mai este ce a fost odată, staţiunea este căutată în continuare de turişti care găsesc aici curăţenie, linişte şi aer curat. Într-unul din weekend-urile din luna august 2010 am hotărât să vizităm şi noi această staţiune şi am rămas plăcuţi surprinşi de ce am găsit aici.

Staţiunea Slănic Moldova , numită şi Perla Moldovei, este amplasată pe versantul estic al Carpaţilor Orientali, într-o depresiune a râului Slănic, nu departe de oraşele Oneşti (30 km) şi Târgu Ocna (15 km).

Este renumită pentru izvoarele sale cu ape minerale clorate, carbonate, sodice sau sulfuroase, folosite în remedierea unor boli, dar şi pentru cadrul natural deosebit în care este amplasată.

Istoria acestor izvoare şi începuturile înfiinţării staţiunii se găseşte scrisă pe un panou lângă "Aleea Izvoarelor", din care am să redau câteva pasaje:

Primele scrieri despre aceste locuri sunt date de hrisovul lui Constantin Racoviţă, în care se spune că a donat această moşie spitalului Sf. Spiridon din Iaşi. Pe la anul 1801 moşia era în arenda serdarului Mihalache Spiridon, un boier de seamă al curţii domneşti şi administrator al salinelor de la Târgu Ocna.

Se spune că acest boier a mers la vânătoare în zona nedefrişată a râului Slănic. La un moment dat s-a aşezat pe o stâncă să se odihnească, când a observat că un izvoraş ce curgea din stâncă în apa Slănicului avea o culoare gălbuie, diferită de cea a apei normale.

Gustă apa cu teamă, apoi îşi umple un vas din lichidul ciudat, lasă un semn din crengi şi pietre apoi purcede la Târgu Ocna, unde este analizată apa şi se constată că este apă minerală.

Boierul se întoarce la scurt timp cu oameni, defrişează zona cu securea, ocazie cu care mai descoperă un al doilea izvor cu un gust diferit de primul. În anii următori continuă defrişarea şi mai descoperă şi alte izvoare.

Cu învoirea domnitorului se mută aici de la Târgu Ocna 12 familii de ţărani care lucrau la minele de sare şi în schimbul scutirii de biruri sunt obligaţi să îngrijească izvoarele pentru cei care de acum începuse să vină la cură.

Serdarul Mihalache construieşte apoi o biserică şi câteva odăi în jurul ei, dar şi un fel de băi numite "feredeie", pentru tratarea bolnavilor.

Mitropolitul Moldovei , Veniamin Costache, vine şi el în vizită, după care construieşte 2 case din lemn, creşte numărul populaţiei în timpul domnitorului Mihail Sturza, iar în împrejurimi încep să se aşeze ţăranii pe Valea Slănicului şi apar primele sate Cerdac şi Satul Nou.

Apele sunt analizate, recunoscute şi medaliate la Viena şi Frankfurt pe Main, iar pe hartă apare staţiunea Feredeiele Slănicului.

După 1900 încep lucrările de sistematizare a staţiunii, regularizarea cursului apei, construirea de poduri, podeţe, alei pentru plimbare şi sisteme de captare a apelor. Se construiesc printre altele hotelurile "Dobru", "Nemira", "Cerbu", "Zimbru" "Racoviţă" , cazinoul şi sala de tratament.

Ca urmare a luptelor care s-au dat pe linia Târgu Ocna Adjud Mărăşeşti staţiunea este bombardată şi prefăcută în ruină. Refacerea staţiunii are loc destul de târziu după naţionalizare.

Staţiunea nu este destul de mare, o poţi străbate cu piciorul foarte uşor. Principalele locuri de agrement şi plimbare sunt Parcul Central şi Aleea Izvoarelor.Parcul este foarte frumos .

Alei pavate cu mozaic presărate cu flori şi multă verdeaţă, iar pe laterale statui ale unor scriitori cunoscuţi. În centrul parcului se găseşte un foişor dotat cu o scenă în care cântă fanfara. Noi am asistat la un spectacol de muzică, port popular şi dansuri prezentat de un ansamblu de copii din Bacău.

În staţiune se mai găsesc şi două biserici frumoase, una ortodoxă cu hramul "Sf. Ilie"şi una catolică cu o arhitectură interesantă, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". O arhitectură frumoasă o are şi Sanatoriul Balnear Slănic Moldova

Pentru amatorii de distracţii de noapte găsim aici Cazinoul cu Disco Barul din incintă sau barurile din hoteluri. Cazinoul se află lângă parc urcând pe nişte trepte. Este construit la sfârşitul secolului XIX în timpul regelui Carol I (a şi făcut aici o vizită) şi este considerat obiectiv de patrimoniu.

Pentru gurmanzi, în afară de restaurantele hotelurilor sunt şi alte restaurante centrale, Crama Voinicului, Expres, Crama Domnească, Slănic, Pizzeria Select, Pizzeria Ştefănel. Noi am servit masa la restaurantul Slănic (cum cobori treptele de la cazinou) şi ni s-au părut cam mari preţurile.

Pentru amatorii de drumeţii sunt câteva trasee interesante, însă nu toate sunt accesibile. Şi nu din cauza dificultăţii traseelor, ci datorită faptului că s-au pierdut marcajele (tăieri de pădure) şi nu s-au mai refăcut în totalitate. În ordinea dificultăţii am să le descriu aici pe cele pe care le-am parcurs noi.

Primul este traseul de pe Aleea Izvoarelor. Se pleacă din stânga parcului, începând cu izvorul nr. 2 (nu sunt chiar sigur, numerotarea nu este făcută în ordine numerică), se merge pe o alee betonata până ieşim într-o mică poiană.

Pe parcursul traseului întâlnim câteva podeţe, la izvorul nr. 3 o mofetă, trecem pe lângă păstrăvărie şi Cascada Slănicului, apoi la capăt pe nişte trepte ieşim în poiană. Ne putem întoarce fie pe unde am venit, fie pe şoseaua paralelă cu izvoarele.

Din acest punct de întoarcere spre staţiune, luând-o în sens invers, șoseaua devine drum forestier (accesibil doar cu ATV-ul sau 4*4) şi iese în localitatea Poiana Sărată aflată pe şoseaua Odorheiul Secuiesc-Oneşti.

Am făcut pe acest drum traseul nr. 2 prin pădure, cât ne-au ţinut picioarele (vreo 4-5 km), după care ne-am întors în staţiune.

Al treilea traseu pleacă din zona hotelului Dobru, pe o stradă laterală în dreapta parcului, iar aproape de ieşirea din staţiune, pe lângă nişte case, se intră în pădure.

De aici pornesc două trasee,unul mai uşor în stânga şi unul drept înainte, mai dificil, care pleacă paralel cu uliţa pe care am venit. Noi am luat-o pe cel mai uşor a cărui parcurgere durează cam 25 minute.

Traseul începe destul de abrupt, apoi intră într-o şa care se parcurge destul de uşor şi se ajunge pe un munte deasupra staţiunii, cam in dreptul complexului balnear. Priveliştea este impresionantă şi îţi taie respiraţia. Din mijlocul unei poieniţe înconjurate de o pădure de brazi se vede staţiunea în toată splendoarea ei (vezi poze).

Ultimul traseu şi cel mai dificil (doar în prima parte), este Traseul celor 300 de Scări.

Din capătul de început al izvoarelor se trece un podeţ peste râul Slănic, apoi încep scările (treptele) şi urcuşul pe Muntele Dobru. La baza pantei treptele sunt din piatră sau beton, apoi ele sunt formate din rădăcinile copacilor.

După urcarea treptelor, ajungem într-un luminiş unde avem ocazia să admirăm culmea principală a Munţilor Nemira.

Mai urcăm o pantă mai mică ca lungime decât prima, apoi coborăm domol într-o şa pe un traseu de vis, după care începem să coborâm în stânga până ajungem la râul Slănic, într-o poiană situată mai jos de popasul turistic Camping Slănic Moldova.

Am ajuns în Poiana Căprioarei şi de aici ne-am întors în staţiune. Până la restaurantul Cascada am mers pe şosea, apoi am trecut puntea peste râul Slănic şi am intrat pe aleea cu izvoare.

Tot în zona Slănic Moldova se poate vizita Mănăstirea Ştefan cel Mare situată pe un drum forestier, la 6 km de satul Cerdac, o mănăstire de călugări înființată la iniţiativa unui localnic stabilit în SUA.

Aproape de Târgu Ocna, pe un traseu în serpentine şi foarte frumos, se află Monumentul Eroilor de pe Dealul Măgura, o construcţie impresionantă ridicată în memoria eroilor căzuţi în primul război mondial. Aproape de monument se află Mănăstirea Măgura, despre care se spune că a fost ctitorită de Alexandru cel Bun.

Cam atât despre staţiunea Slănic Moldova. Nu este o locaţie de fiţe sau un loc pentru distracţii "tari",însă pentru cei ce iubesc natura şi vor să se relaxeze în mijlocul ei aici e locul potrivit.

Vacanţe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 11.04.13 14:24:19
Validat / Publicat: 11.04.13 16:00:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA. A mai fost în/la: Aproape în toate regiunile.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10390 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vila Pufu din staţiunea Slănic Moldova. România.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.04.13 16:00:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Alex_Macedo
[11.04.13 20:00:41]
»

Imi place D-le Leuca ca, faceti aduceri aminte de plaiul care-l indragim. Din cand in cand, imi face placere sa citesc si sa-mi aduc aminte de dragul mioritic, care-l uitam cu usurinta, de multe ori.

Bravos!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.04.13 20:23:22]
»

@ Macedo:Mulţumesc pentru apreciere!

Mă bucur că cineva este în asentimentul meu, în ceea ce priveşte plaiul mioritic. Avem locuri neasemuit de frumoase, pe care din păcate nu vrem să le vedem aşa.

Am scris ultimele review-uri, despre două locaţii pe care le-am vizitat acum trei ani şi mi-au plăcut tare mult.

Plimbându-mă cu ochii minţii prin locurile vizitate, spre aducere aminte, s-a iscat în mine o dorinţă de a le revedea, că de abia aştept să se mai încălzească şi să plec" hai hui".

Sper să vin cu nişte poze mai reprezentative, mai ales din Slănic Moldova.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.04.13 12:06:47]
»

@Webmaster: Am rugămintea dacă puteţi, să prelucraţi (eliminaţi sonorul) acestui filmuleţ şi să-l afişaţi.

Mulţumesc!

Adresa Filmuleţ: http://youtu. be/CxGycr-Td84

Floryn81
[14.04.13 11:06:18]
»

Am citit cu mare plăcere acest articol referitor la o locație pe care am vizitat-o toamna trecută. Noi am stat aproximativ 24 de ore în stațiune și nu am avut timpul necesar pentru a vizita toate obiectivele prezentate de dvs. mai sus. Fapt pentru care am hotărât ca într-unul din weekend-urile viitoare să mergem din nou la Slănic Moldova.

Și acum întrebarea: Ne puteți recomanda o posibilitate de cazare nu foarte scumpă și care să ofere condiții acceptabile? Noi ne-am cazat la Pensiunea Andrei (am postat impresiile pe site) însă dorim să mai studiem și alte alternative, dacă ele există...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.04.13 13:38:01]
»

@Crazy_Mouse: Mă bucur că v-a făcut plăcere să "rasfoiţi reviewul meu. "

Din păcate nu pot să vă recomand pensiunea în care ne-am cazat noi, pentru că nu ne-a plăcut.

Şi noi avem de gând să mai trecem o dată prin Slănic Moldova (în tranzit spre zona Neamţ), cât de curând.

Vă dorim un weekend cât mai plăcut.

izabiza
[24.07.15 12:16:01]
»

@traian. leuca -

Statiunea arata frumusel si acum. 300 de scari nu e cel mai dificil dintre traseele montane ale Slanicului. Dimpotriva e descris ca fiind usor. Hai sa zicem mediu - pentru persoanele care nu sunt obisnuite cu astfel de drumetii. Descrierea traseului e luata de pe site-ul oficial al orasului .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, izabiza, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Slănic Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067958116531372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1