ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 8 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Skiathos - sfarsit de vara in ritm de bouzoukia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La plecare din pacate nu am avut prea mult timp sa ma documentez asupra insulei, dar sincer, vroiam sa lucreze putin si elementul "surpriza" si oricum daca eram in grupul AFA nu-mi faceam nici o grija. Stiam ca puteam miza pe informatiile si ajutorul membrilor inscrisi la intalnirea noastra si intr-adevar surprizele nu au intarziat sa vina. Este acum momentul sa amintesc si sa multumesc totodata colegei noastre de sait trandafir1970 care aflandu-se pe insula de ceva timp ne-a indrumat pasii inca din prima seara pe stradutele vechi ale orasului, ne-a plimbat prin bisericutele cocotate pe dealurile insulei si nu in ultimul rand ne-a facut cateva recomandari competente pentru taverne si petrecerea timpului prin portul orasului la un cockteil sau o inghetata.

Compania aeriana care a efectuat zborul dar si agentia de turism organizatoare au acordat sprijin atat pe aeroport cat si pe parcursul zborului surprinzator de placut. Dupa cca o ora si cateva minute, nu am stat cu ochii pe ceas, am aterizat pe aeroportul insulei situat pe un istm al lagunei cu senzatia de aterizare direct in mare, caci pista este foarte scurta. Formatiunile nu mi le amintesc, poate si doar pentru simplu motiv ca nu au existat, ne-am luat bagajele si in putin timp am ajuns la destinatia noastra.

Mica insula cu cca 12 km lungime si 6 latime, cca 50 km patrati, situata in N/V Marii Egee si facand parte din zona vestica a Sporadelor ne-a intampinat cu un soare bland de sfarsit de vara. Cel mai inalt varf nu depaseste 430 de m si se cheama am aflat Karafilzanaka (nu stiu ce inseamna, suna cam ciudat) dar asa scrie pe harta. Zone mai populate ale insulei in afara orasului Skiathos as enumera Xanemos, Troulous, Agia Panaghia, Koukounaries.

Skiathosul nu are mai mult de 6000 de locuitori, cred ca se cunosc intre ei suficient, iar municipalitatea mai include insulitele Tsougria, Maragos, Arkos, Troulouisi dar si Skopelos (pe care colegii AFA au vizitat-o in cadrul unei croaziere, eu nu am putut avea aceasta experienta din motive "tehnice")

Acum pentru ca totusi trebuie sa ne localizam in timp si spatiu si fara a va plictisi am sa amintesc numai cateva repere istorice ale insulei care in anul 480IH a fost loc de popas fortat pentru flota personala a regelui persan Xerxes in urma unei furtuni pe mare. 200 de ani mai tarziu orasul a fost asezat la pamant de Filip al V-lea al Macedoniei. Sarind peste secole in 1207 fratii Gyzi au invadat insula si au construit pe o limba de pamant care imparte acum portul in doua parti numita BOURTZI o mica fortareata in stil venetian pentru apararea insulei impotriva piratilor. Pe aceasta, acum se afla un restaurant elegant (initial acolo a fost o scoala) intr-o vegetatie spectaculoasa cu pini si leandri dar si cactusi mari bogati si la capatul caruia, coborand cateva trepte te afli pe taramul mirific al catorva stanci de unde la apus de soare ai impresia ca trebuie sa iasa din apa marii inspumate sirenele din povestile copilariei.

In secolul al XIV-lea capitala s-a mutat in nord in Kastro (castel). In 1704 calugarii de la Athos au construit Manastirea Evanghelistria care in razboiul de independenta al Greciei a fost loc de rufugiu pentru rebelii greci. In 1807 aici s-a elaborat primul steag grecesc care se spune ca a fost sfintit la Catedrala din Iasi. In secolul al XIX-lea Skiathosul a devenit un centru de constructii navale datorita bogatiei lemnului padurilor de pin ale insulei.

ORASUL Skiathos in sine este o bijuterie pe malul marii Egee care se inalta pe cateva coline. Casele in dulcele stil grecesc, vopsite in alb si albastru sunt construite in panta, nefiind mari, cu incaperi modeste, balcoane mici si imbracate in flori de toate culorile si bineinteles pazite si animate cu strajnicie de liote de pisici prietenoase si dornice de joaca.

BULEVARDUL principal pe care veti gasi la parterul caselor magazine cu de toate, de la amintiri la imbracaminte, incaltaminte, fructe, dulciuri, banci, farmacii dar si taverne se numeste Papadiamantis dupa numele scriitorului local, fiu de preot, care a trait intre 1851-1911 pe insula. Nu a terminat studiul de filozofie la Atena pe care l-a inceput din motive pecuniare si s-a intors pe insula unde a trait extrem de modest, chiar neingrijit, celibatar, murind de pneumonie, fiind caracterizat ca "un calugar in lume". A scris povestiri cu pirati, razboaie, dar si despre instrainarea in capitala in tinerete, despre copilaria pe insula, despre conditia umana. Cel mai cunoscut roman al sau vorbeste despre conditia femeilor din familiile grecesti nascute in saracie si care fara zestre nu se puteau casatori. Bunica familiei ucide 3 fete tinere pentru a le scuti de umilinta si le arunca in fantana dar de fiecare data sugereaza prezenta ei acolo pentru a le salva. Este insa demascata si urmarita de politisti, moare inecata in mare in timpul fugii sale incercand sa ajunga in pustie. Scriitorul spune ca "intalneste moartea la jumatatea drumului intre justitia divina si umana". Exista o casa memoriala intr-o mica piateta care poarta numele scriitorului dar de fiecare data pentru ca am ajuns in zona seara la o ora mai tarzie nu am gasit-o deschisa.

In schimb alaturi de casa memoriala se afla un magazin cu antichitati de cea mai buna calitate si reprezentativ pentru insula, bineinteles la preturi pe masura.

PORTUL are 2 zone, cel vechi cu barcile pescaresti (regret ca nu am fost in stare sa ma trezesc dis de dimineata pentru a vedea intoarcerea pescarilor de pe mare cu peste, am inteles ca este un spectacol formidabil), in care se afla si multe restaurante, si partea mai noua care e populata cu vasele mici de croaziera cu care vin multi turisti nordici sau englezi dar si ferryboaturile de pe continent.

In partea veche a portului exista o zona usor mai inalta cu case superbe si o limba de pamant acoperita cu vegetatie bogata care inainteaza undeva in mare ca un deget aratator care atrage atentia asupra frumusetii dantelate a reliefului insulei.

Ce am mai vizitat pe insula:

BISERICA SF. NICOLAE, cocotata sus pe deal, cu o panorama asupra orasului si a insulei de exceptie. Este micuta, strajuita de un turn cu ceasul adormit in vremuri de mult apuse, care se vede din port, cu o mica esplanada de pe care poti vedea in departare nasfarsitele intinderi ale marii, insulitele din apropiere, rasaritul si apusul astrului zilei dar si aparitia discreta parca din valurile marii ale lunii.

BISERICA SF. TREI IERARHI - care a fost timp de mai bine de 150 de ani catedrala insulei. Aici a oficiat slujbe in calitate de preot chiar tatal scriitorului Papadiamantis. In 1650 a fost aici gasita o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni - Panagia Ikounistria

A fost gasita intr-o padure de pini in plina ocupatie otomana. Povestea spune ca un calugar numit Simeon a vazut intr-o noapte o lumina puterica venind dinspre padure. A mers spre lumina, dar aceasta a disparut. I s-a intamplat acest lucru de mai multe ori asa incat s-a rugat necontenit. A strabatut padurea si in cele din urma a zarit icoana Maicii Domnului pe o ramura a unui pin inalt. Era insa prea batran calugarul si nu a putut ajunge la inaltimea la care era icoana asa incat venea si se ruga neincetat sub copac. In cele din urma a plecat in Kastro si a cerut oamenilor sa-l urmeze. Acestia nu l-au luat in seama, l-au ironizat. Doar cativa turci care locuiau in oras l-au crezut si l-au ajutat sa ridice manastirea. Icoana stralucea can a fost gasita asa incat au numit-o ikonistria - de la cele 2 cuvinte grecesti ikon -icoana si astron-star. Este o icoana speciala de o frumusete remarcabila, altfel decat cele care o reprezinta pe Fecioara cu Pruncul ci ca pe o fata ceva mai tanara. Este celebrata pe 21 noiembrie sau in prima sambata a lunii iulie cand greci din intreaga Elada vin sa cinsteasca icoana sfanta.

MANASTIREA EVANGHELISTRIA - din port din zona parculetului se parcurg cca 5 km cu un microbuz local care face curse sau pe cont propriu daca aveti mijloc de transport propriu/inchiriat.

Am trecut printre livezi de maslini si pana sus in varful muntelui peisajul iti taie respiratia. datorita deschiderii superbe spre mare. Manastirea a fost ridicata pe la 1794 si terminata in 1806 sub directa indrumare a calugarului Nifon din Chios.

Biserica este micuta, cocheta, curata si frumoasa, inconjurata de cladirile aferente trapeza, punctul de informare, de vanzare a amintirilor, care detine si o mica sala de prezentare si vanzare a vinurilor facute de calugari si a uleiului de masline.

Cel mai spectaculos mi s-a parut muzeul manastirii. Am platit 2 Eur pentru vizitarea lui si am fost rasplatiti cu o colectie deosebit de valoroasa de haine preotesti, carti rare, biblii de la 1600, odoare bisericesti, obiecte de cult, icoane din perioada bizantina de mare frumusete si bogatie.

Si ca sa nu credeti ca am stat numai prin biserici sau pe strazile orasului am sa povestesc si despre plaje caci bineinteles acesta este obiectivul central al fiecarui turist de vara pentru Grecia.

PLAJA KOUKOUNARIES (in traducere padurea de pini) despre care s-a scris deja este recunoscuta ca fiind cea mai frumoasa de pe insula. Intradevar este intr-un golf generos, mai mare decat altele pe care le-am vazut si cu o vedere superba asupra micilor insule din imediata apropiere. Are cateva sectoare despartite prin amenajarea locurile pentru desfasurarea activitatilor sportive si a inchirierii de ambarcatiuni pentru agrement., etc. Are terase unde o racoritoare costa invariabil 1,3o Eur, un frappe 3 Eur, si unde se poate servi si masa. Sezlongurile nu sunt de generatie noua, usor invechite iar umbrelele sunt de asemenea usor imbatranite. Un sezlong costa 8 Eur/zi, dar se poate sta si pe nisipul fin. Nisipul este insa de un auriu indescriptibil, extrem de fin si intrarea in apa se face foarte usor, fara dificultati si denivelari, ceea ce este important mai ales pentru familiile cu copii. Plaja nu este curatata sau greblata. Numai sezlongurile sunt maturate cu o perie dupa ora 18, pana la aceasi ora este si un salvamar care supravegheaza destul de superficial plaja. Zilnic pe la ora 13-14 pana in jurul orei 17 vin 2 vaporase de croaziera de pe continent, incarcate cu turisti, majoritari romani care populeaza plaja in stilul caracteristic galagios si insetat. Grecii de la chioscurile plajei sunt in culmea bucuriei, incasarile cresc pentru ca romanii sunt generosi la buzunare in vacanta. Pentru a ajunge la plaja asa dupa cum am povestit in rew. despre Vila Alexis se traverseaza prin rezervatia naturala cu acelasi nume populata de pasari mici si mari, de diverse animale. Pe lacul care printr-un mic canal se varsa in mare sunt lebede albe si negre, rate, gaste care fac deliciul turistilor care le privesc spectacolul.

PLAJA AGIA ELENI se afla la cca 1 km distanta de mers de Koukounaries in dreptul statiei de autobuz 24 pe mana stanga. Este mai mica si usor mai salbatica, strajuita de pini si alte plante arbori si arbusti. Nisipul nu este asa de fin, din contra as putea spune pietris, iar intrarea in apa marii este mai greoaie. Exista si aici sezlonguri si terase dar sa nu va inchipuiti ca fiind sfarsit de sezon grecii lasa ceva la pret chiar daca stau cu sezlongurile goale va trebui sa platiti cei 8 Eur daca atentati la "domnia sezlongului".

Ei, dar aici am vazut intradevar si multumesc lui @Andox pentru recomandare, un apus de soare deosebit de frumos. Pare ca soarele se culca undeva intre muntii de pe insulele invecinate revarsandu-se incet in mare si pierzandu-se parca in apele acesteia, dandu-i o stralucire, ireala, unica si coplesitoare.

Din dreptul plajei Agia Eleni spre dreapta urmand marginea dantelata a insulei care cade abrupt spre mare drumul nisipos duce spre alte cateva plaje KRIFI, AMMOS, MANDRAKI, ELIAS BAY si AGISTOS. Drumul serpuieste anevoios iar pentru a ajunge pe plajele respective se coboara pana in micile golfuri care le adapostesc. Plajele nu sunt foarte mari si nici deosebit de spectaculoase precum Koukounaries, fiind ceva mai putin populate si mai salbatice.

Din mersul autobuzului local se mai pot vedea si alte plaje precum Agio Paraschevi, Troulous si multi turisti care inchireaza mijloace de transport se deplaseaza zilnic pe alta plaja in dorinta de a acoperi cat mai mult din cele 60 de plaje ale insulei.

Despre experientele culinare pe insula, cu alta ocazie

Va doresc tuturor vacante frumoase

ps. daca web gaseste o melodie potrivita ii multumesc anticipat


[fb]
---
Trimis de amero in 26.09.13 16:48:09
Validat / Publicat: 26.09.13 19:07:35

VIZUALIZĂRI: 6232 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 vedere spre zona mai veche a portului si orasului de pe malul micii peninsule Bourtzi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67450 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster23
[26.09.13 17:06:12]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ameroAUTOR REVIEW
[26.09.13 17:16:46]
»

@webmaster23: multumesc, incarc de indata si pozele, merge f. greu

webmaster
[26.09.13 19:06:59]
»

Sper ca melodia atașată să fie pe placul autoarei. Dacă nu, se poate schimba. Yammas!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[26.09.13 19:14:09]
»

@amero: Mulțumesc dragă colega pentru faptul că mi-ai dăruit o jumătate de oră agreabilă... da... atât mi-a luat că m-am pierdut printre fotografile tale... și nu-mi doream să mai găsesc calea -ntoarsă! Cu drag!

ameroAUTOR REVIEW
[26.09.13 20:19:18]
»

@webmaster: multumesc e perfecta

ameroAUTOR REVIEW
[26.09.13 20:23:10]
»

@johnnyredlabel: iti multumesc ptr. gandul frumos si ptr. ca ai avut disponibilitatea sa citesti. chiar am pus mult suflet in acest rew. ptr. ca insula chiar merita

MCM
[26.09.13 20:46:12]
»

@amero: si uite asa, mai cu o vorba, mai cu o imagine, se instaleaza regretul ca n-AmFostAcolo

Vorba lui @johnnyredlabel, nici mie nu-mi mai venea sa gasesc calea de intoarcere. Dar din pacate n-am gasit-o nici macar pe cea de ducere. INCA. Daaaar... exista mereu un "la anu' ". Si-am sa ma pierd pe stradutele ca cea din P36. Sa nu ma cautati sa ma aduceti inapoi. Veniti cu mine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[26.09.13 20:48:15]
»

@MCM: Gata! Acușica... veniiiiim!

danamandache
[26.09.13 21:06:20]
»

Vreau si eu sa gasesc calea spre plaja Koukounaries... poate anul viitor, am citit prea multe impresii si numai de bine iar fotografiile indeamna la visare...

ameroAUTOR REVIEW
[27.09.13 07:13:02]
»

@MCM: buna dimineata si multumesc de ecou, la anul chiar nu te mai iert si te rog sa mergi cu noi, poate cu tine ne impiedicam si ramanem acolo asa, cateva luni, pentru refacere...

ameroAUTOR REVIEW
[27.09.13 07:17:31]
»

@danamandache: multumesc, da visare la apus de soare, in rest ritm de bouzoukea si miscare ca altfel de la mancarea consistenta iar ma "stradui" 5 luni sa dau jos kg... acumulate.

mauricius*
[27.09.13 07:55:33]
»

fara a va plictisi

nu ne plictisim deloc; învățăm și luăm notițe!

ameroAUTOR REVIEW
[27.09.13 09:21:03]
»

@mauricius: multumesc ptr. vizita

Alb
[10.04.14 00:35:48]
»

imi plac pozele

ameroAUTOR REVIEW
[10.04.14 08:41:32]
»

@Alb: multumesc, nu am o mare pricepere si nici aparat de performanta, dar m-am straduit sa redea cat mai bine frumusetea locurilor

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alb, amero, danamandache, mauricius*, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Skiathos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064362049102783 sec
    ecranul dvs: 1 x 1