GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Când vizitezi China, una din întrebările care te ţin prizonier pe toată durata şederii este “Oare care sunt tradiţiile şi credinţele ce pot ţine în frâu un popor atât de numeros şi previzibil, în acelaşi timp? ”. Urmează un alt şir de întrebări, până la urmă fireşti pentru cel care se află pentru prima dată într-o „naţiune ocean”, aşa cum văd eu China... Cum mai poate fi credinţa budistă dominantă în mintea fiecărui chinez, prin pildele despre viaţa socială, familie şi devotament pentru ţară, în condiţiile în care tinerii par să fi abandonat religia? Care poate fi rolul fricii faţă de autoritate sau cel al constrângerii sociale, în timp ce capitalismul sub forma liberei iniţiative tulbură cutumele seculare ale unui stat autocratic?
O parte din răspunsuri le poţi găsi străbătând, la pas, marile bulevarde sau poposind în localităţi mai puţin populate, în care timpul istoric se împleteşte, într-o metafizică greu de înţeles, cu cel social sau personal.
Cum distanţele dintre localităţi sunt uriaşe, ca şi costurile de deplasare, fiecare chinez se raportează la micro-universul personal, din care nu se poate evada decât printr-o emancipare socială şi culturală pe care niciunul dintre liderii istorici ai Chinei nu le-a avut în vedere de-a lungul secolelor. Mai clar spus, pentru un călător, China aduce cu un roi de albine, în care privilegiile sunt strict teritoriale, iar sarcinile converg, în plan vertical, spre o autoritate supremă încă intangibilă pentru o majoritate covârșitoare. Orice îngerinţă a curentelor reformatoare poate clătina sistemul, motiv pentru care şi rezistenţa la nou este un mod de supravieţuire a miilor de variaţii din culturile locale. Bunăoară, la un oraş de dimensiunile Shan-hai-ului (27 milioane de locuitori), se înregistrează, anual, doar două - trei căsătorii cu persoane străine.
Forţat de împrejurări, guvernul chinez a înfiinţat instituţia căsătoriei spontane, dar şi pe cea a divorţului spontan. Una dintre formele tradiţionale ale căsătoriilor chinezeşti, o variantă orientală a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, aveam să o descopăr chiar în Parcul Central al Shan-hai-ului.
Sunt de câteva ore într-un oraş mamut care, pe durata zilei, privit de pe Marele Turn, un Eiffel sută la sută chinezesc, pare un mixaj nefericit de blocuri comuniste, cu 40 de etaje, şi zgârie-nori americani. Noaptea, în schimb, pe durata croazierelor, jocul de lumini îl transformă într-un veritabil Las Vegas chinezesc, în care pofta de viaţă şi fericirea omului sunt la mare preţ.
În zona Parcului Central, în care mă aflu, câteva intersecţii de magistrale îţi oferă un spectacol viu, în care mii de biciclişti aşteaptă disciplinaţi, dar cu determinare în privire, alături de confraţii de la volan, schimbarea culorii la semafor.
Prin zgomotul traficului pot distinge câteva zeci de voci, cu o intonaţie asemănătoare, rostind un fel de ritual ce-mi aminteşte de reclamele posturilor de televiziune locale. Pe măsură ce intru pe una dintre aleile parcului, corul reclamelor creşte în intensitate. Să asist oare, în premieră, la o demonstraţie aici, în inima unui oraş industrial atât de reprezentativ pentru ţară? Cineva dintre participanţi îmi dezleagă misterul: mă aflu la Târgul de Căsătorii din Shan-hai.
Aşezaţi tacticos pe scaune, sub umbreluţe colorate în roşu şi verde, sute de părinţi sau reprezentanţi ai caselor matrimoniale din regiune, suplinesc distanţele mari dintre tinerii amatori de căsătorii, prin CV-uri ce conţin pozele şi aptitudinile casnice sau sociale ale pretendenţilor. Acestea sunt vizionate atent de cei interesaţi înainte de începerea negocierilor. Atunci când acestea se declanșază, cererea şi oferta îşi dispută supremaţia cu nişte solfegii orientale greu de imitat, în care hiperbolizarea calităţilor unice ale celor doi joacă un rol însemnat. Pari deodată convins că acest popor de negustori, cândva stăpâni ai mărilor şi ai oceanelor, au o genă pe care ar putea să o exploateze la maximum într-o economie veritabilă de piaţă.
Observ cum două dintre disputele cele mai argumentate se sting şi se rezolvă cu o strângere de mână. Apoi, apar în scenariu tinerii care se prezintă unul altuia, cu rezerva pe care ţi-o poate lăsa o persoană încă necunoscută. Urmează o masă în valoare de 5.000 de yoani şi primii paşi în viaţa de cuplu.
Nu departe de noi, câteva perechi fericite stau pe malul unui lac de nuferi, privindu-se în ochi, ca și când s-ar fi împăcat cu alegerea destinului. Poate primul copil va avea un nume de floare…
Trimis de glcitizen in 13.01.18 14:06:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Shanghai, SHANGHAI" (deja existentă pe sait)
@glcitizen: Nu am ce sa comentez, vorbim de o alta cultura, am sa spun doar felicitari, votat cu mare drag
@mishu:
Asa este, dar trebuie sa fim de acord ca pot idescoperi multe lucruri noi... peste vreo saptamina voi fi din nou in inima Africii. De-abia astept sa redescopăr inceputurile lumii...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Ce sa faci in Shanghai o zi si jumatate — scris în 04.02.19 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Pe drumul cârtiței din Shanghai — scris în 04.11.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Biserici creștine în Shanghai — scris în 18.09.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Lujiazui - Manhattanul Chinei — scris în 26.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 De la Peoples Parc pana la Bund pe Nanjing Street — scris în 20.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Shanghai Museum — scris în 14.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Sarpele, pagoda si desfacatorul de bere — scris în 12.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ