ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 01.07.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plaja Sf. Gheorghe / Acolo, undeva in Sfantu’ Gheorghe.

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Mergand pe principiul “bate fierul cat e cald”, la inceputul lui august, apare sotul meu cu inca una din ideile lui crete: “Hai la Sf. Gheorghe! ”. Nimic anormal pana aici, doar ca transportul se facea cu vaporul direct de la Galati (deci posibilitati de bagaje limitate), iar cazarea in cortul personal. Trecand peste transport si gandindu-ma ca daca nu am murit dormind in cort la Vadu, no-i muri nici de data asta (in secret gandind ca vom gasi noi o camera intr-o casa normala), hai la Sf. Gheorghe.

Cum s-a nascut ideea? Un amic, membru in conducerea unui partid, s-a gandit ca nu ne strica cateva zile de relaxare in afara orasului. Ulterior, aveam sa aflam ca respectivul partid organiza anual aceasta iesire “in natura”, cu scopul (oficial) de ecologizare a zonei (am inteles ca se organizau concursuri de stangere a deseurilor de pe plaja!!!) si scopul neoficial si nedeclarat de recrutare de noi membri (mai ales tineri). Trecand si peste aceasta etapa, pana la urma fiecare cu “ciorba lui”, intr-o joi dimineata incarcam in masina rucsacii cu cele necesare si pornim spre gara fluviala. Odata ajunsi, gasim loc de parcare, luam rucsacii in spate si ne indreptam spre locul unde era ancorat vaporul usor de gasit dupa multimea stransa pe cheu.

Acum cred ca va imaginati o croaziera pe Dunare, peisaje, muzica asortata, agale, idilic. Asa a fost, am stat nas in nas, cu unele mici amanunte:

-Pachebotul era un pasager romanesc, cu trei punti, aflat la varsta pensionarii (dupa noua lege), mai ales ca si confort interior; am gasit un colt intr-o sala de jos, ce ne asigura o minima intimitate in compania a cca 300 de persoane, marea majoritate sub 20 de ani, fugiti cu totii de acasa sa faca o nebunie, nu conteaza care;

-Cred ca in loc de motoare avea o formatie de trei broaste testoase care-l trageau dupa ele atunci cand nu dormeau, tinand cont de faptul ca la dus, mergand in aval, am facut din Galati pana la Sf. Gheorghe 8 ore si la intors peste 9 ore;

-Copii aveau la ei foarte multa mancare, frumos ambalata in bidoane de minim 2l, pe care au inghitit-o rapid in prima ora dupa plecare, asta nefiind o problema deoarece persoanele cu spirit comercial facusera aprovizionarea cu multe butoaie cu bere pe care o vindeau ieftin, asa ca pana la Tulcea marea majoritate a pasagerilor se “ratoiau” de zor la pestii din Dunare, asta cei care nu vroiau chiar sa faca cunoastinta de aproape cu ei.

Partea placuta a calatoriei a fost reprezentata de peisajul superb, in special de la Tulcea spre Sf. Gheorghe, zona in care incepe sa-si faca aparitia vegetatia si fauna specifice deltei si care ne-au incantat ochii facandu-ne sa mai uitam de compania superba de pe vas.

Bratul Sf. Gheorghe este foarte populat la mal in sezonul estival. Am vazut masini cu corturi pana la confluenta cu canalul Dunavat, in special pe dreapta, dar erau si pe malul stang. Exista un fel de coji jonci – coji metalice, probabil aruncate din sarjele ratate de la combinatul de la Galati, trase de barci care te scot eficient pe maul celalalt. Acum nu stiu cat de eficienta e comanda de retur.

Odata ajunsi am ignorat mijloacele de transport in comun, denumite “trocarici”, o combinatie intre carute si tractoare cu remorca, masini cu volanul pe dreapta, tot ce se poate deplasa si poate deplasa cat mai multe personae, preferand mersul pe picioarele personale intepenite dupa atatea ore de vapor. De la debarcader pana pe plaja sunt cam 2 km, care se fac lejer in cca 30 minute, indiferent cu ce esti incaltat, nisipul fiind la fel de eficient la a frana miscarea.

In drum spre locul unde era amenajata tabara pentru corturi, am vizitat cateva locatii cu camera de inchiriat tragand concluzia ca mai bine stam in cort. O camera decenta ajunge la 40 ron/noapte, dar asta daca mai si mananci pe acolo (adica la gazda), iar cum un bors de peste era cca. 20 ron (probabil din peste de import sau se plateste ora de pescuit 4$!), am tras concluzia ca ceea ce nu se scoate din sforait se scoate din duoden.

Exista un han frumusel la drum, foarte populat, loc unde se si tine festivalul de film “Anonimul” (au un ecran imens in curte, vizionarile realizandu-se de pe gazon, din foisor sau de acolo de undeva), cu apa calda si alte facilitate urbane, dar la mancare scorurile sunt de 5* (o sticla de apa, APA, da, era minim 5 ron!).

Pentru a evita distrugerea neuronilor pe care-i mai aveam am ratacit intentionat drumul spre tabara si ne-am strecurat prin perdeaua de tufisuri spre plaja, la o distanta suficienta de trupa cea vesela. Aici, dupa bariera de tufisuri si arbusti inalta de cca. 2,5m, urmeaza o portiune larga cu dune modelate eolian, ceva asemanator cu cele desertice africane, de dimensiuni mai mici, lata de cca. 100m, abia apoi urmand plaja maturata de valuri. In zona asta de dune se instalau cele mai multe corturi; era mai ferita de vant si creaza si un pic de intimitate. Recunosc ca in alta parte (Franta de ex.) dunele acestea sunt protejate, nu ai voie nici sa calci pe ele, fiind cea mai importanta zona de protectie a tarmului. La noi nu!

Am realizat repede ca nu eram echipati (cortul) sa stam pe plaja, vantul ne-ar fi dus lejer la bulgari, daca nu mai departe. Asa ca am cautat un loc adapostit intre dune, cum de altfel mai erau corturi (cate unul sau cate doua), la distante mari intre ele. Si cum de obicei locul cel mai bun il vezi cand ai cortul in cap, ne-am pus cortul in cap – nu statea la orizontala nici sa il pici cu ceara, apoi l-am dus in brate, desfacut inca vreo 200 m pana am gasit un culcus chiar izolat, intre trei tufani de cca 1,5 m inaltime. Nu, locul nu era virgin, mai fusese vizitat, erau urme ale civilizatiei umane inca din epoca hartiei iginenice, apoi din epoca servetelelor si terminand cu epoca batistelor nazale. Intr-un cuvant, aveam confort sporit, cu buda in spatele peretelui de tufani; noroc ca vantul batea in permanenta dinspre mare. Chiar trebuie sa intri in intimitatea deltei, sa te manance toti tantarii? Am venit la mare doar!

Instalarea fiind rezolvata, va dati seama ca partea masculina abia asteptat sa faca o baie in mare asa cum a venit pe lume, la apusul soarelui. Marea? Mortala, calda, valuri de cca 1m, atat doar ca trebuia sa mergi vreo 100m in larg sa ajungi la apa peste brau. Deci zona ideala pentru familii cu copii, nisipul cel mai fin ce l-am intalnit (mint, cel de pe plaja debarcarii aliatilor – Franta - era mai fin, dar acolo iti inghetau si unghiile tinute in gura in apa!).

Si astfel am avut parte de cateva zile de relaxare, de plaja de la rasarit pana la apus, de un peisaj superb si nu in ultimul rand de liniste. Si de parca frumusetea locului in sine nu era suficienta, in ultima zi suntem martorii unui fenomen meteo pe care nu stiu daca-l vom mai vedea vreodata, o tornada pe mare, sau tehnic vorbind, o tromba de apa in toata splendoarea ei. Nu stiu ce am fi facut daca dansa avea chef sa ne viziteze, asa, in fuga. Dar a stat cuminte, acolo, in larg, sa o admiram la cafeaua de dimineata. Acasa am aflat ca in weekend-ul acela au filmat si altii mai multe astfel de tornade pe litoralul romanesc.

In fiecare dimineata trocaricul aducea pana la marginea plajei doritorii de cura heliomarina. Dar, repet, discretia e la ordinea zilei. Nu ne-am intalnit cu nici un doritor de cules gunoaie, sau alt gen de curiosi, asta in afara de o cireada de cca 5-6 vacute care insistau sa pasca tepii plantelor ce se infiripau in zona de dune (chiar nu stiu ce puteau sa manance acolo!) si aveau o placere nebuna sa ne pazeasca cortul de la cca 200m distanta.

Sfat: nu cautati lemne de foc din doua motive: unul e ca nu prea aveti ce, al doilea, acolo unde ar putea fi si niste lemne e patria tantarilor si chiar sunt foarte hotarati sa isi apere lemnele.

Relaxati, odihniti si incantati de cele vazute pornim spre vapor unde lumea era deja adunata, ceva mai linistiti ca la venire dar la fel de insetati.

Dupa un drum la fel de superb ca cel de la venire ajungem in Galati, avand in minte cateva idei bine fixate:

-Fiimiu va pleca singur intr-o vacanta dupa implinirea varstei de 30 de ani! (e, orice parinte viseaza asta!);

-Ramanem apolitici “for ever”;

-Ne vom intoarce la Sf. Gheorghe, dar schimband unele date ale problemei.

Nu am mai spune nimanui de locul acesta, poate va ramane la fel de frumos, dar suntem increzatori ca vor ajunge acolo doar cei ce stiu sa suporte si sa doreasca austeritatea locului.


[fb]
---
Trimis de cc_iordachescu in 16.02.10 08:14:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SF. GHEORGHE [TL]. A mai fost în/la: Greu de spus unde nu am fost
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13225 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Scaietii cresc oriunde - nu este indicat sa se calce pe ei!!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Valentina69
[16.02.10 10:33:35]
»

Bravo, foarte frumos mi-ai reimprospatat amintirile dragi mie de la Sf Gheorghe si vad ca foarte multe nu s-au schimbat acolo.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[16.02.10 13:42:37]
»

Webmaster, sterge te rog P07, din greseala am incarcat-o de doua ori. Multumesc!

webmasterXY*
[16.02.10 14:15:16]
»

Executat, sa traiti!

gushpi
[16.02.10 16:22:00]
»

Iti dau al 6-lea vot (asa ca concitadin, in speranta ca pana maine vine si SB)

Vaporasul a mers la vale doar dus de Dunare (ceea ce ati auzit era motorul de la generatorul de curent electric) - altfel costa dublu croaziera. Dealtfel, daca mergeai cu viteza cand mai aveati timp sa va imbatati si sa dati si la "pesti", nu mai zic ca nici privelistea nu o mai bagati in seama...

Chiar nu erau tantari pe plaja? Nici macar pe inserat? Sau ati avut parte de zile deosebit de vantoase?

Referitor la preturi: eu ultima data am fost in 1992 sau 94 (nu mai stiu exact), dar pescarii erau doar pescari: mancare mai ieftina ca atunci nu am gasit NICIODATA!

Povestioara: eram 5 tineri, hamesiti, cu cortul... in ultimul hal de obositi cerem ajutor la o poarta: "ceva de mancare, va rugam!!!"

Gazda, o femeie peste 50 ani, ne pofteste in curte, ne aseaza la masa - tot in curte, ne zice sa asteptam vreo juma de ora (era cam ora 18,00)!

Dupa ceva timp apare si sotul ei, ne da niste tuica (tare, tare) - de acum cred ca am fi mancat si nisip (in ziua de azi ziceai ca e marketing - atunci era ospitalitate).

Nici nu stim cum au inceput sa apara bunatatile pe masa: intai ceva peste sarat - sa mearga cu tuica! apoi un bors de peste marunt (acru-acru); plachia de crap (cred ca era crap) si la urma un peste rasol cu usturoi (poate stiuca?).

Ne-am facut de cap cu tot ce era pe masa, am povestit gazdelor ce frumos e la facultate (aha, deci era 1992), apoi a sosit clipa adevarului "NOTA!"

Fratilor, nu e minciuna: in acele vremuri 1000 de lei erau cam doua paini...

Gazda zice: "mai copii, cat sa fie? 1000 de lei e bine?"

Noi, fara sa cracnim, ne scotocim de CATE 1000 lei/persoana si-i punem pe masa 5000.

Cu o miscare iute-iute femeia ia banii si zice: "eu am spus 1000, dar daca vreti voi si asa e bine!"

Am ramas uluiti, perplecsi (nu am adjectiv la indemana care sa va exprime in ce stare eram)!!!

Mult mai tarziu am aflat ca datorita "ruperii de lumea civilizata" (pe atunci nici curent electric nu era in zona) ei nu aveau bani lichizi, aveau doar peste, peste, peste! Fiind inceputul civilizatiei occidentale, inca nu stiau valoarea adevarata a comorii din baltile din prejur - de aici si suma extrem de insignifianta ceruta de bietii oameni...

Am stat o noapte, tot pe malul marii, dar intre miliarde de tantari (de zicea biata maica-mea - cand m-a vazut - ca nu am fost in viata mea asa de gras...adica umflat de intepaturi).

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[16.02.10 17:02:46]
»

Multumesc pentru apreciere gushpi si punctaj! Normal ca am mers in aval doar la dus, dupa 10 ani alaturi de un geograf am mai prins si eu cate ceva. Cat despre tantari nu-ti pot da o explicatie, vant a fost numai in prima seara, in rest un calm total.

gushpi
[16.02.10 17:08:07]
»

Scuze, n-am fost explicit: vaporul a folosit motorul de propulsie doar la intoarcere spre Galati (ai vazut ca diferenta nu a fost mare de la 8 la 9 ore - intre cele doua curse)!

Este o manevra folosita des, pt a nu consuma motorina inutil (dpdv al lor)

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[16.02.10 17:18:53]
»

Interesant mod de a face economie pe nervii unora. Tinand cont de companie eu mai aveam un pic si incepeam sa musc marinarii (si la dus si la intors).

biancuta
[16.02.10 17:30:43]
»

Am simtit eu ca ai ceva legaturi cu politica... al 7-lea vot!

pepsi70ro
[16.02.10 18:35:32]
»

Bravo, felicitari!

webmaster13
[17.02.10 08:26:16]
»

mi-a facut deosebita placere sa citesc aceste randuri , sper ca melodia atasata sa fie pe placul lui cc iordachescu!

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[17.02.10 08:54:48]
»

Multumesc webmaster13! Superba melodie!

e.iordachescu

rzv007
[23.08.11 17:13:25]
»

rog nr de telefon ceva pensiuni... cu margarete... delta=sf gheorghe (gazda sa si gateasca). trasee pt pescuit... tepe ale localnicilor... traseu cum se ajunge acolo

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cc_iordachescu, gushpi, rzv007, Valentina69
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sf. Gheorghe-Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05998706817627 sec
    ecranul dvs: 1 x 1