GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca v-am promis voua si mai ales profesorului de franceza pe plaja frumoasa din Mbour voi continua calatoria mea prin Senegal... citeste de aceea primele 2 parti ale calatoriei prin Gambia si Senegal.
... dupa cateva zile petrecute in Mbour intr-un hotel direct pe strand pornisem din nou la drum, de data aceasta pentru a vizita capitala tarii: Dakar si Insula Goree.
Cat am platit pe taxiul care ne-a dus pana la hotel nu imi mai aduc aminte, dar imi aduc aminte cat de greu a fost drumul pana acolo. Dakar este un oras cu cel putin 2, 5 milioane de locuitori – si acesta este un numar doar estimat pentru ca cati locuitori traiesc cu adevarat in toate suburbiile acestui oras nu se stie cu siguranta. Imi aduc foarte bine aminte de inghesuiala pe strazile nepavate pline de praf, zgomotul si tipetele magariilor care sunt inca si acum mijlocul de transport principal precum si mirosul fecalelor uscate la soare si a gunoaielor de la marginea strazii.
Hotelul fusese o recomandare a profesorului din Mbour ca fiind unul dintre hotelurile comfortabile si totusi ieftine. Trebuie sa va ganditi insa ca in Africa comfortul are cu totul si cu totul alta definitie. Aici daca ai un acoperis deasupra capului, curent si poate chiar si apa la robinet este deja lux. Si preturile sunt extrem de ridicate – pentru o camera simpla platesti in jur de 100 de dollari. Planuisem sa ramanem in oras cel putin 3 zile, dar dupa drumul facut pana la hotel si dupa ce am vazut camera hotarasem sa parasesc cat se poate de repede acest oras. Dupa ce ne-am cazat am iesit sa vizitam centrul orasului – daca il pot numi asa - unde se aflau cateva cladiri ale unor firme si banci internationale.
Cautam posta cand urcand pe treptele cladiri sotul meu imi atrage atentia:
Nu te uita la stanga!
De ce? intreb eu intre timp ce imi intorc privirea curioasa, auzind prea tarziu …
pentru ca vei vedea doi cersetori …bolnavi de lepra!
Dupa aceea am observat ca intreaga piata era plina de cersetori ce isi prezentau handicapurile cerand mila trecatorilor. Multi dintre ei ce fusesera in copilarie bolnavi de poliomelita isi trageau dupa ei picioarele paralizate. Dar nimeni nu ii baga in seama.
Imi duc instinctiv mana la umar sa ma inconstiintez ca cicatricea vaccinului primit in copilarie mai era acolo.
A doua zi trecem cu ferrybotul spre Insula Goree intrata in patrimoniul national UNESCO. Insula este in totalitate un muzeu cu o reputatie foarte neplacuta. De aici fusesera expediati cei mai multi sclavi ai Africii. Aici pe aceasta insula fusesera tinuti inchisi sapatamini sau chair luni de zile in asteptarea transportului peste ocean spre lumea noua. Trecand prin “poarta fara de intoarcere” multi dintre ei nu reuseau insa sa puna piciorul pe pamantul american (pana la 40% mureau pe drum) si cei care supravietuiau ajungeau in Charleston fiind apoi vanduti ca sclavi pe piata cea mai mare de sclavi a americi. (citeste daca vrei si reviewul despre Charleston).
Muzeul sclavilor gazduieste multe, multe exponate, poze si descrieri in detaliu a vapoarelor si a conditiilor de transport. De exemplu sclavii de sex masculin erau legati cu lanţuri cate doi împreună dar invers, adica mana de picior pentru a nu putea fugi.
Insula este plina de foste cladiri coloniale acum derapanate, fara curent, fara apa potabila in care tousi se adapostesc zeci de familii cu copii si animale in conditii igienice inumane.
Pe drum inapoi de pe insula inca cutremurati de pozele si atmosfera pe care chiar am last-o in urma noastra am fost spectatorii unei scene care imi va ramane pentru totdeauna in memorie.
Chiar ieseam dinr-o brutarie unde cumparasem niste croissants francezi cand nu departe de noi opreste brusc o masina si o fata de circa 12-15 ani iese din masina si o ia la fuga strigand in gura mare. De pe partea cealalta coboara un barbat (alb) mai in varsta si foarte corpolent strigand la randul sau: “arrête la, arrête la”... Situatia este foarte clara – fata fugea cerand ajutor pasantilor…dar acestia in loc sa o ajute o prind si o duc cu forta inapoi, ea zbatanduse si zbierand intre timp ca din gura de sarpe. Barbatul o ia in primire si o palmuieste zdravan pe fata obligand-o pe urma sa urce din nou in masina.
Noi ramanem impietriti si nu stim cu sa reactionam, la care barbatul vazandu-ne ne avertizeaza pe un ton foarte agresiv: It´s not your bussines!
Sclavia in Africa se mai practica si acum…
Am parasit dupa cateva zile orasul, tara si Africa de vest incercand sa uitam si mai ales sa ignoram ceea ce am vazut si simtit precum o fac toti cei care nici nu vor sa afle adevarul despre Africa…
Trimis de Pami* in 14.03.10 19:29:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri]. A mai fost în/la: Kenia, Africa de nord (Tunisia, Maroco, Egipt)
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent prezentata realitatea africana si sunt convinsa ca ai fost blanda cu noi...nu ne-ai relatat exact sentimentele de neputinta traite fata de oamenii aceia fara de luminita la capatul tunelului....
Sa ne traiesti si sa ne mai povestesti!!
pami, am atasat aceasta melodie cantata in limba wolof, limba oficiala a Senegalului, daca nu esti de acord cu aceasta putem schimba!
Ca de obicei impresiile tale sunt pline de informatii pretioase, multumim!
Interesante relatarile tale si cutremuratoare in acelasi timp. O experienta de viata ce merita traita.
Votul 7 de la mine!
Randurile si pozele tale m-au rascolit. Un trecut trist, o realitate cruda. Ramane, totusi, speranta intr-un viitor mai bun pentru ca fara speranta lumea n-ar merge inainte.
Fara cuvinte!
pami, pami... ma bucur ca ti-ai facut curaj si timp de noi si ti-ai continuat povestea de pe continentul negru.
Citind impresiile tale imi revin amintirile despre Djibouti. Acolo se mai pastreaza influenta Legiunii Straine, si chiar daca sclavia practic nu mai exista, totul capata noi intelesuri in momentul cand se "impune" o directie de urmat. Un vot si de la mine.Felicitari!
Am citit de doua ori povestea ta. Aveam speranta (stupida) ca la a doua citire povestea sa fie mai lunga. Parca e versiunea prescurtata si scrisa de o romanca a romanului " Indragostita de un masai " cu cele doua continuari ale sale. Chiar daca pe moment impresiile traite de tine sunt socante, cu trecerea timpului probabil capata o alta valoare.
Plina de sarm relatata experienta senegaleza.
Am fost si eu pe insula Gorée in 2010 si pot spune ca m-a impresionat profund ce am vazut si ce am auzit din partea ghizilor, lucruri referitoare la suferintele sclavilor negri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2022 Restaurant ' Suedez' în Senegal — scris în 07.04.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Hai hui prin Casamance — scris în 06.04.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Imperiul Leilor — scris în 16.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Senegal — scris în 09.05.15 de horachira din BISTRIţA - RECOMANDĂ
- Feb.1999 Faux pas in Senegal sau nu plecati la drum fară a va informa inainte de tara pe care vreti să o vizitati — scris în 26.10.09 de Pami* din MANNHEIM GERMANIA - RECOMANDĂ