GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Santa Susanna este o statiune foarte mica de pe Costa Brava. Clima este prietenoasa. In general ziua sunt 26-28 de grade, iar noaptea intre 20-22 grade. Recordul de temperatura al statiunii este de 34 de grade, deci este putin probabil sa te intalnesti cu canicula. In schimb adesea apar din senin vinaturi si nori. O zi care incepe cu ploaie, nu este o zi compromisa caci circulatia norilor este foarte rapida si soarele revine din nou. In zilele cand ploua este, insa, o caldura umeda care nu-i foarte placuta.
Localitatea propriu-zisa este asezata pe versantii unui deal, ca mai toate localitatile vechi de pe coasta. Alegerea locurilor inalte si destul de greu accesibile era justificata caci asigura securitatea locuitorilor care puteau in acest fel sa supravegheze marea si sa reactioneze prompt la atacurile piratilor. In multe dintre localitatile de pe coasta se mai pastreaza si niste turnuri de aparare. In Santa Susanna sunt 4 sau 5 astfel de turnuri, unul situat chiar langa gara.
Fiind situata pe deal si destul de departe de zona hoteliera de care este despartita de niste terenuri cultivate cu legume, localitatea nu prea este vizitata de turisti, dar are un pitoresc incontestabil, case frumoase si gradini aranjate cu mult bun gust.
Coloana vertebrala a zonei hoteliere este Avinguda del Mar, o strada lunga in paralel cu care merge o cale ferata, pe care circula trenul Renfe, un tren silentios care arata ca un un metrou. Deci exista un sir de hoteluri la nord de Avinguda del Mar si un alt sir de hoteluri si campinguri situate direct pe plaja. Cele doua siruri fiind despartite de calea ferata, accesul spre plaja se poate face doar prin niste pasaje subterane. Pasajele cu pricina nu sunt fatoase deloc, parca sunt neterminate. Nu sunt nici prea curate, asa ca nu-i mare placere sa treci prin ele, dar nu ai incotro.
Statiunea este, cum spuneam, mica, avand sub 50 de hoteluri, majoritatea de 4 stele sau 4 stele superior. Inspre est statiunea se uneste cu Malgrat del Mar, nici nu-ti dai seama cand treci dintr-o statiune intr-alta.
Privite de la exterior, hotelurile sunt frumoase, iar statiunea curata si aerisita. Are putine magazine, doar vreo 3 mai mari, in care suvenirurile si marfa populara, de taraba, coexista cu produse ale ale unor branduri celebre precum Diesel, Marc Jacobs, Pepe Jeans, Calvin Klein, Lacoste. Exista si mici magazine de tip bazar, in care gasesti articole de plaja si suveniruri. Daca intri intr-unul este suficient caci toate au aceeasi marfa. Din fericire numarul lor este mic, drept pentru care statiunea este aerisita. Malgrat del Mar este mult mai inghesuita si plina de magazine de tip bazar.
Ce poti face in Santa Susanna? Nu mare lucru. Daca nu faci plaja, nu prea ai multe optiuni. Plaja, lumga de vreo 2 km nu este grozava. Adesea este destul de ingusta, cu multe denivelari, iar nisipul nu-i nisip, ci un fel de pietris foarte marunt care iti termina picioarele. Am stat doar vreo 2 ore pe plaja si mi s-au inrosit talpile de la contactul cu « nisipul ». E plaja pentru fachiri sau pentru oameni cu piele groasa pe talpi. Accesul in mare este destul de dificil caci marea este undeva in vale. Apa este mare si valurile sunt puternice. In zilele cu valuri este foarte riscant sa intri in apa caci sunt un fel de gramezi cu stanci de care este posibil sa te izbeasca valurile. In apa intra foarte putina lume si nimeni nu se departeaza prea mult de mal. Nisipul dur, valurile mari si intrarea abrupta in mare fac ca mai toata lumea sa prefere sa stea in piscinele hotelurilor care sunt toate, tocmai din acest motiv, foarte aglomerate. In general statiunea este frecventata de familii cu 1-2 copii.
Viata de noapte este pasnica. Sunt cateva focare galagioase, cu muzica, dar zgomotele se sting la 12 noaptea si statiunea este pustie noaptea. Pe Avinguda del Mar sunt destul de multe baruri, gelaterii, cafenele, restaurante care, insa, au profil gastronomic european, neoferind mare lucru. Te plictisesti de atata paella, pizza si paste. Din ghiduri reiese ca ar fi si vreo 3 restaurante cu profil spaniol sau catalan, dar eu nu le-am descoperit.
Marti este zi de targ si de-a lungul caii ferate se insira sute de tarabe. Majoritatea vand carpe si posete. Marfa ieftina si neinteresanta. Un supermarket Carrefour, situat la nord de zona hoteliera, la care se accede destul de greu, prin traversarea unor parcele cultivate cu legume, iti poate fi furnizor de produse de prima necesitate la preturi convenabile.
Fiind cam neofertanta pentru pasionatii de turism cultural sau pentru iubitorii de shopping, Santa Susanna te poate repede plictisi.
Agentiile de turism ofera insa multe posibilitati de evadare din banal : excursii la Barcelona, in Andora, la Manastirea Monserrat. Preturile nu sunt foarte mari, in jur de 45-55 de euro pentru o persoana. Nu trebuie neaparat sa apelezi la ele.
Cu trenul Renfe poti merge de unul singur la Barcelona caci sunt doar vreo 65 de km. Gara este situata in extremitatea vestica a zonei hoteliere, iar biletele pot fi cumparate dintr-o agentie situata vis-a-vis de gara sau de pe internet. Poti merge cu trenul la Blanes, care este foarte aproape si are o gradina botanica cu o arhitectura deosebita.
De asemenea, este foarte aproape Lloret de Mar, un oras cu enorm de multe magazine, cu carciumi bune, cateva dintre ele fiind bine cotate de ghidul Michelin. Tot aici este un muzeu al marii si o frumoasa biserica parohiala cu o arhitectura neobisnuita. Orasul este foarte inghesuit, cu ulite stramte, pline de magazine de tip bazar, foarte agitat noaptea si nitel periculos din cauza abuzului de alcool.
O alta optiune ar fi Figueres unde se afla un muzeu Salvador Dali si unde se poate ajunge tot cu trenul Renfe. Deplasari rapide se pot face si cu taxiul, dar nu as zice ca este foarte convenabil. Intre Santa Susanna si Lloret de Mar distanta este de doar vreo 15 km si taxiul costa in jur de 25 de euro.
Trimis de Hertha in 31.08.15 08:13:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Hertha); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Hertha: Apreciez, scris corect, la subiect. Intentionez pentium aveste anche sa Aung acolo, iata pentru ce caut sa ma instruiesc din mers... Va rog asadar, sa-mi indicati perioada buna cand apa marii este suportabila, eventual un sfat de urmat. Ati descris minunat statiunea, eu am gasit pe booking hotelul Caprici Verd, cu pensione completa intre 2-17 iunie. Cè ma sfatuiti? Oricum, eu va multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Santa Susana — scris în 21.07.19 de Bogdan.alex. din BUCUREşTI - nu recomandă
- Aug.2016 Santa Sussana si nu numai! — scris în 07.09.16 de simon_niculae din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Spania - Santa Susana - hotel Royal Sun — scris în 21.09.14 de Nicky27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Santa Susanna un low-cost reusit — scris în 27.11.14 de CatalinC din TARGU NEAMT - RECOMANDĂ
- May.2010 Santa Susanna — scris în 03.06.10 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ