ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 16.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 1-13 ani COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O localitate ce te incanta la tot pasul

Ilustrație video-muzicală
Canciones de flamenco -


TIPĂREȘTE

Salobreña este un mic orasel cu 10-12.000 de locuitori, situat la 100 m altitudine fata de nivelul marii, ce isi are originea intr-un sat pescaresc apartinand proviciei Granada, aflat in apropierea altor doua orase interesante de pe Costa Tropical: la 7 km de Motril si 13 km de Almuñécar; este o destinatie turistica foarte atragatoare, (nu degeaba este inclus in circuitul ”Sa descoperim Andaluzia”), in special pentru aceia care in vacanta cauta sa se bucure de plaja si liniste. Este un loc in care amatorii de sporturi nautice de tot felul: windsurf, scubadiving, pescuit marin se pot „desfasura” la maxim pe intinderea celor 10 km de plaja.

Clima mediteraneana si plajele despre care vorbeam au facut din Salobreña o statiune turistica incepand de prin anii 70, turismul devenind o adevarata ocupatie si pasiune pentru locuitorii orasului, impulsionandu-i pe acestia sa construiasca nenumarate hoteluri, hostaluri, pensiuni si apartamente pentru a face fata numarului tot mai mare de turisti care isi petrec vacantele pe litoralul din Costa Tropical.

Are multe atractii, incepand de la partea arhitecturala, orasul vechi aflat pe coasta este un adevarat simbol al orasului, reunind case construite dupa cel mai tipic model andaluz, zugravite in alb, cu stradute atat de inguste incat atunci cand trece o masina esti nevoit sa te lipesti efectiv de peretele vreuneia dintre ele, toate decorate care mai de care cu vestita ceramica traditionala, cu balcoane incarcate de flori, leandri, ficusi, boungavilea, hibiscusi de toate culorile. Este atat de frumos si incitant sa faci o plimbare prin acest cartier incat noi ne-am bucurat de acest lucru de mai multe ori, desi este destul de obositor pentru cei care nu prea sunt obisnuiti cu mersul pe jos: pante abrupte, iar daca afara mai sunt si 37ºC e chiar epuizant. Dar merita, mai ales ca odata ajunsi in zona superioara dai peste alte atractii-simbol: Biserica orasului „Iglesia de la Virgen del Rosario”, patroana spirituala a localitatii, o opera arhitecturala apartinand mijlocului secolului al XVI-lea care a fost construita pe ruinele unei cetati antice, si Castelul (Alcazaba), datand din sec. XIII, a carui evolutie insa a ramas necunoscuta pana in secolul XV. Este o cetate in stil maur, cu turnuri de aparare, care a fost transformata dintr-un palat real intr-o inchisoare in care conform cronicilor acelor vremuri erau inchisi demnitarii eretici ai vremii, precum Yusuf al III-lea, Muhammad al VIII-lea cel Mic, Abu Nasr Sad, s. a. Castelul are o forma trapezoidala si este alcatuit din trei mari spatii:

• unul interior de forma patrata care apartine epocii nazari strajuit pe colturi de 4 turnuri: Torre del Homenaje, Torre Nueva, Torre del Polvorin si Torre Vieja

si

• alte doua considerate stabilimente defensive construite in epoca cristianilor pe la sfarsitul secolului XV.

La poalele castelului, este amenajata din anii 70 o promenada denumita Paseo de las Flores, cu diverse specii de arbusti, flori si palmieri, ce permite vederea spre panta de la Sierra, asupra intregului oras si asupra plajelor. In aceasta parte s-au gasit asezari ale primilor locuitori (3000-2000 i. d. c) dupa cum „se lauda” cei de la Muzeul Istoric, aflat tot in orasul vechi, un mic muzeu care concentreaza intreaga istorie a Salobreñiei, de la originile sale, cu explicatii asupra formarii geologice a vaii, evolutia istorica a zonei, de la epoca preistorica pana la cea araba, cu mostre de ustensile si machete ale orasului. Aici am aflat ca localitatea dateaza din epoca bronzului si ca de-a lungul timpului a avut parte de diverse denumiri adaptate diferitelor culturi ale epocilor: Salambina pentru cartaginezi, Sagalvina pentru romani si Salubinya pentru musulmani. In perioada dominata de islamici a avut o influenta puternica asupra intregului Califat de Cordoba, iar mai tarziu, in timpul epocii cristianilor prin anul 1489, aici este numit de catre Regii Catolici primul „primar” al fortaretei Salobreñia. In acest fel se conserva importanta militara a cetatii, insa, dupa acesta, in 1849 este complet abandonata din punct de vedere militar. Localitatea incepe sa piarda din influenta sa economica, asta si datorita piratilor turci care o „vizitau” destul de des pentru a-si imbogati „patrimoniul”.

Orasul a inceput sa se dezvolte inca din epoca araba, dar mai ales la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX, a cunoscut un impuls gratie industriei zonale de prelucrare a trestiei de zahar. Exista in Salobreña o fabrica de zahar ce dateaza din secolul XIX, vizitabila, cu un muzeu care explica intreg procesul de transformare a zaharului, si care este functionala si in zilele noastre, este unica in Europa, desi nu mai exista in Salobreña atat de multe culturi de trestie de zahar terenurile fiind astazi ocupate de livezi de pomi fructiferi (cat privesti cu ochii nu vezi decat pomi de mango). Nu am vizitat-o dar am vazut-o din exterior.

Din punct de vedere gastronomic, Salobreña este extrem de mult influentata de elementele marine, astfel incat aici regasim in majoritatea restaurantelor cele mai proaspete si mai bune preparate in stil pur de bucatarie mediteraneana. Platourile tipice sunt bogate in peste, fructe de mare (mariscos) si legume. Cele mai renumite preparate locale, pe care de altfel le intalnesti la tot pasul sunt: sardinele infipte pe tepuse si fripte la jar (sardinas a la barca) -in acelasi stil se prepara si minicaracatitele-, melcii cu legume si sos de piper (caracoles con verduras y salsa pimienta), codul cu ardei si usturoi (bacalao al pil-pil), hamsiile prajite si uscate in ulei de masline (los boquerones secos fritos en aceite de oliva) si bineinteles salatele tropicale (ensaladas tropicales) cu ingrediente proaspete si obligatoriu continand avocado (aguacate) si migdale (almendras). Mi-am permis sa adaug in paranteza denumirile in limba spaniola, intrucat pentru cei care sunt necunoscatori ai acestei limbi trebuie sa le spun ca la restaurantele din zona listele de meniu nu sunt redactate decat in limba spaniola, nu engleza, nu germana, nu franceza.


[fb]
---
Trimis de Nadina in 17.09.12 16:28:38
Validat / Publicat: 17.09.12 17:27:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2147 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Impreuna cu fiica mea in fata Primariei din Salobrena
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.09.12 16:36:12]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[17.09.12 18:06:50]
»

Eu iti multumesc pentru vizita virtuala in aceasta localitate tipic andaluza (despre care recunosc ca nu stiam nimic pana acum), cu case albe si urme maure peste tot... Ce sa mai zic de mancare? Imi ploua-n gura cu gandul la codul ala si la boquerones, miam-miam, noi le ceream la ora vermutului, pe malul marii... o nebunie!!

Ar fi bine daca ne-ai putea spune si ceva preturi de vara asta, poate la anu' reusesc si eu sa ajung in sud, dupa atata timp!

Multumesc inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NadinaAUTOR REVIEW
[18.09.12 08:08:45]
»

@alinapopi: In primul rand eu multumesc pentru ca ai acordat atentie si review-ului scris de mine. Intotdeauna cand cau ceva pe site legat de Spania pe tine "te caut" prima data, datorita faptului ca ai avantajul de a locui acolo si de a cunoaste mult mai multe! Mi-au prins foarte bine detaliile tale (recomandari) ! Chiar trebuie sa recunosc ca "m-ai intaritat" cu zona Valladolid, dar nu stiu cand voi ajunge pe-acolo!

Dar sa revenim... nu pot spune exact preturi, dar daca te ajuta cu ceva, ca exemplu anu' trecut in Benalmadena noi trei plateam aproape de 100 Eur o masa, iar anu' asta in Salobrena, impreuna cu alte doua familii (un total de 9 persoane) plateam intre 100 si 150 Eur o masa...

Masa compusa dintr-un fel de mancare (portiile sunt foarte mari peste tot), bauturi (racoritoare, apa plata si minerala, 2-3 sticle de vin de Rioja), cafele, desert...

Cred ca e mare diferenta, nu?

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[18.09.12 10:18:50]
»

@Nadina: Multumesc si eu

Foarte mare, intr-adevar. Oricum, "va respectati" si inainte, pentru ca o suta de euro pentru trei persoane este deja mai mult decat suficient. Desi inteleg, pentru ca incluzand si ceva vinisor bun...

O sa va pun si eu in curand ceva preturi din nord, unde am fost in weekend, pentru a profita de ultimele zile de vara/soare. Eu si nordul meu! Ce sa fac daca e mai aproape...

Personal, te mai astept si cu alte descrieri din zona, cand ai timp si chef. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Nadina

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052628040313721 sec
    ecranul dvs: 1 x 1