ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Orașul nocturn – turism și încântare

TIPĂREȘTE

Să descoperim câteva din marile orașe ale României noaptea –Ce putem vedea? Este sigur? Găsim ceva frumos? Aș răspunde la modul general că DA. În ultimii ani am avut prilejul să umblu prin câteva orașe mari după lăsarea întunericului și am fotografiat diverse clădiri, în cele mai multe locuri întâlnești imagini nocturne interesante.

Noaptea e percepută ca fiind un timp al misterelor, al spaimelor de tot felul, al fricii care te îndeamnă să stai în casă. În mitologie Nyx –Zeița Nopții este fiica lui Chaos (zeul haosului, al dezordinii și timpului fără limită) și sora lui Erebus (zeul întunericului) –doar citind despre aceste divinități străvechi și puterile lor parcă nu îți mai vine să ieși noaptea pe străzi ????. Omul reușește însă să pună mâna pe foc cu ajutorul lui Prometeu și să facă „lumină”chiar și pe timpul nopții.

Aproape toate orașele au o viață de noapte, cele mari chiar activă în centru, cele mai mici sunt adormite la propriu. În ultimele decenii majoritatea clădirilor emblematice și a monumentelor situate în centrul orașelor au fost iluminate arhitectural generând astfel puncte de interes și pe timpul nopții.

În multe localități urbane celebre agențiile de turism organizează tururi nocturne pentru turiști incluzând degustări de băuturi, cine festive, croaziere pe apă, vizionări de spectacole la fântâni arteziene sau ascensiune într-un punct înalt pentru panorame de noapte.

În România am văzut câteva centre urbane care oferă un spectacol vizual deosebit prin iluminarea artistică a unor clădiri reprezentative, statui, fortificații sau biserici. Am să enumăr câteva astfel de obiective nocturne din marile orașe românești, din diverse zone ale țării pe care am reușit să le văd în ultimii ani.

Alba Iulia. În 2018 și 2019 am ajuns în Cealaltă Capitală –Alba Iulia (viziteazaalbaiulia.ro/alb ... alalta-capitala) și am străbătut străzile cetății atât ziua, cât și noaptea. Este incredibil prin ce transformare în bine a trecut centrul istoric al urbei transilvane. Întreaga cetate Alba Carolina este pusă în valoare, alături de fortificațiile mai vechi, de bisericile impunătoare din interiorul Cetății sau muzeele interesante.

Atunci când înserarea cuprinde orașul becurile se aprind în cetatea bastionară formând un joc fantastic de umbre și lumini în șanțurile de apărare, tuneluri de legătură sau pe fațadele impozante ale porților de acces. Catedrala Încoronării (1922) și Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail”(sec. al XI-XIII-lea) sunt învăluite în nuanțe gălbui, iar Muzeul Unirii e brăzdat de raze tricolore de lumină.

Târgu Jiu. Orașul gorjean este recunoscut pentru operele sculptorului Constantin Brâncuși, drept loc de baștină a eroinei Ecaterina Teodoroiu (vezi impresii) și punct de plecare spre minunatul Defileu al Jiului (vezi impresii).

În 2016 am petrecut un weekend prelungit în Târgu Jiu prilej de a ne plimba la ceas de seară prin Parcul Municipal și a descoperi misterul a două monumente din Ansamblul „Calea Eroilor”–Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor + Masa Tăcerii. Maestrul Constantin Brâncuși nu a fost prezent la inaugurarea monumentelor în anul 1938. Corpurile de iluminat sunt direcționate pe monumentalele sculpturi din piatră pentru a genera imagini misterioase.

Cluj Napoca. Capitală istorică a Transilvaniei, Clujul e unul din cele mai importante centre academice, culturale și economice ale României. Prin 2014 și 2018 am poposit câteva zile în frumosul oraș de pe Someșul Mic și am făcut plimbări pe străzile centrului vechi. Am ajuns și sus pe Dealul Cetățuia de unde avem o panoramă frumoasă asupra urbei.

Perimetrul central și obiectivele turistice existente aici sunt iluminate decorativ și alături de terase, cafenele și restaurante atrag turiștii până târziu în noapte. Teatrul Național „Lucian Blaga”, Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului”, statuile și clădirile cunoscute sunt iluminate arhitectural creând o ambianță plăcută.

Iași. În capitala Moldovei am fost atras de efervescenta viață culturală și istorică, de multitudinea de monumente de tot felul. Autoritățile și-au făcut datoria și „noaptea e ca ziua”în preajma principalelor puncte de atracție. În 2017 am avut ocazia să privesc luminile orașului de la ultimul etaj al Hotelului Unirea, a fost o experiență plăcută.

Clădirile și bisericile de pe bulevardul Ștefan cel Mare, cele de pe strada Alexandru Lăpușneanu, bulevardul Copou sau din prejma Palatului Culturii ne „răsfață”noaptea cu o altă perspectivă. De altfel, iluminatul arhitectural și cel decorativ oferă și un climat de siguranță și confort.

Sibiu. Capitală Culturală Europeană în anul 2007 orașul transilvan a crescut mult din punct de vedere turistic fiind unul din preferatele mele, aproape anual ajung la Sibiu. Centrul Istoric e fabulos, arhitectura și monumentele te transpun într-o altă epocă. În anotimpul cald, noaptea nu schimbă aproape deloc agitația din Piața Mare sau Piața Mică, mulțimi de oameni se plimbă pe pietonalul Nicolae Bălcescu sau pe Podul Minciunilor, pe sub Turnul Sfatului sau prin Pasajul Scărilor.

Luminile montate cu scop decorativ pun în evidență forme și detalii arhitecturale, atrag turiștii cu efecte luminoase, crează imagini unice care duc faima orașului/obiectivului. Evenimentele culturale care se petrec în aer liber în piețele medievale ale Sibiului atrag vizitatori din toată lumea.

Timișoara. Viitoare Capitală Culturală Europeană (2021) urbea de pe Bega nu poate rămâne mai prejos în ceea ce privește iluminatul arhitectural. Cea mai recentă vizită în Timișoara am efectuat-o în toamna anului trecut și nu am scăpat ocazia de a lua pulsul orașului la ceas de seară. Animația nu lipsește din zona centrală, turiștii sunt prezenți, tinerii înveselesc locurile peste tot.

Opera Națională beneficiază de un iluminat spectaculos, Fântâna cu Pești își schimbă ritmic culorile, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă e luminată mai discret. Piața Unirii e punct de atracție, Piața Libertății și străzile înconjurătoare au un farmec nocturn deosebit.

Suceava. Înveșmântată într-o haină autumnală superbă am găsit Suceava la sfârșitul anului trecut. Nu am ratat nici aici o plimbare de seară prin centru, admirând bisericile istorice de piatră iluminate discret sau Cetatea Sucevei –o pată luminoasă ce veghează asupra orașului. Strada Mihai Eminescu, strada Ștefan cel Mare și zona Casei de Cultură sunt zone de interes pentru turiști concentrând multe monumente și muzee, dar nu numai.

Deva. Orașul din apropierea Mureșului a constituit un popas în concediul din 2019 reușind să ni se facă plăcut prin efervescența prezentă seara în jurul centrului. Punctul de rezistență îl reprezintă Cetatea Devei cocoțată pe acea stâncă care domină urbea și valea Mureșului –noaptea e luminată, culorile alternând permanent. Parcul Cetate, strada 1 Decembrie 1918 și Piața Victoriei cu fântâna arteziană sunt locuri care atrag ca un magnet localnicii și turiștii în serile de vară.

Concluzii. Orașele românești oferă posibilități de a efectua ture nocturne prin centrele istorice sau în zona principalelor clădiri/monumente. Iluminatul arhitectural s-a dezvoltat în ultimele decenii și a fost implementat în multe localități. Jocurile de lumini generează o atmosferă primitoare pe timpul nopții, creează puncte de atracție turistică, produc sentimente de mândrie și admirație locuitorilor. Chiar și cele mai urâte clădiri/monumente prin iluminatul potrivit pot deveni „prințese”.

Alegeri inspirate și călătorii frumoase în curând!

P. S. Fotografiile sunt realizate în perioada 2014-2019.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.05.20 12:04:10
Validat / Publicat: 12.05.20 12:51:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 542 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Timișoara - Piața Unirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[12.05.20 13:50:35]
»

Inedita tema acestui articol. Te felicit! ​​​​

Iluminatul cladirilor simbol si monumentelor a luat amploare in orasele Romaniei. ​​​​

Urbele despre care ai scris nu sunt singurele puse in valoare si noaptea. Brasov, Oradea, Arad, Resita, Targu Mures, Bacau, Barlad, Targoviste sunt alte exemple si lista poate continua.  Si putem trece si Prutul sa ne bucuram de o noapte in Chisinau​​. ​​

????????????Numai de bine! ????

mihaelavoicu
[12.05.20 15:11:52]
»

Ce idee putu prin capul tău să dee,

Așa spectacol fascinant,

Pân'acu'nimeni n-a dat! ​​

Și Noaptea Muzeelor va pune capac la toate, dacă va fi să fie o Noapte a Muzeelor săptămâna viitoare​, ceea ce n-aș crade.

În 1857 Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant. ​

Bine creionat și bine fotografiat. Felicitări! ​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.20 15:28:12]
»

@Dan&Ema: Am căutat o temă de sinteză care să aducă amintiri, sper plăcute, călătorilor prin orașele României. Iluminatul arhitectural face parte din viața modernă a orașelor și excelează în epoca contemporană. Într-adevăr sunt multe localități românești care beneficiază de iluminat decorativ.

Nu mai vorbim de spectacolele de sunet și culoare oferite de fântânile arteziene urbane (precum „Simfonia Apei” din București - vezi impresii, programul muzical de la Deva ori fântâna cinetică din Drobeta Turnu Severin), spectacolele cu foc ale unor trupe pricepute, proiecțiile multimedia de pe clădiri celebre (video mapping) sau Festivalul Internațional al Luminii desfășurat în București (vezi impresii). Toate implică lumină, într-un fel sau altul, și atrag turiști.

Mulțumesc pentru aprecieri.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.20 15:52:32]
»

@mihaelavoicu: Mă bucur dacă ideea aceasta inedită stimulează amintiri plăcute. De multe ori plimbările prin centrele istorice, muzee sau străduțe pitorești se prelungește până noaptea târziu, prilej de a observa și imaginea nocturnă a localității în care ne aflăm. Cu fotografiatul e mai greu fiindcă pozatul pe timp de noapte cere abilități și setări speciale.

În 1857 Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant.

​​​ Și în acest domeniu se pare că am bătut câteva recorduri, printre ele numărându-se și cel expus mai sus. După cum se cunoaște Timișoara a fost iluminată electric la 1884, Satu Mare la 1894, Arad la 1897, Oradea la 1903, Clujul la 1906 (observați repartizarea geografică). Vorbim de iluminat stradal electric care presupunea existența unei uzine electrice, întrucât lumina electrică pătrunde în casele și palatele celor bogați ceva mai devreme cu ajutorul generatoarelor electrice.

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Numai bine! ​ 

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.20 16:01:04]
»

@mihaelavoicu:  

​Și Noaptea Muzeelor va pune capac la toate, dacă va fi să fie o Noapte a Muzeelor săptămâna viitoare​, ceea ce n-aș crede.

Noaptea Muzeelor - evenimentul care „mobiliza” zeci de mii de oameni către muzee în luna mai a fost amânat din cauza crizei pandemice. Organizatorii europeni, la care sunt afiliați și cei români, au propus data de 14 noiembrie 2020. Mi se pare un pic cam târziu în toamnă, nopțile pot fi reci și ploioase în România la acea dată.

Carmen Ion
[12.05.20 17:19:52]
»

@tata123: O idee interesantă și fotografii reușite. Bravo!

PS Dar capitala unde e?!!

Dan&EmaPHONE
[12.05.20 17:59:45]
»

@Carmen Ion: La Targoviste ????

Carmen Ion
[12.05.20 18:54:38]
»

@Dan&Ema: Păi da!  

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.05.20 15:21:57]
»

@Carmen Ion: Dacă stau bine și analizez o mare parte din orașele prezentate au într-un fel sau altul statutul de „capitale”. Bucureștiul l-am omis intenționat, dar e de la sine înțeles că se încadrează în rândul orașelor care au o „viață” nocturnă agitată. Iluminatul arhitectural e prezent în piețele mari, clădirile cunoscute sunt luminate estetic (Palatul CEC și Biserica Stavropoleos au un farmec aparte), de asemenea statuile centrale.

Exemple de orașe care își valorifică patrimoniul arhitectural și cultural prin iluminat decorativ sunt multe (alte câteva le-a enumerat Dan), e un lucru bun care contribuie la promovarea turistică a respectivelor localități.

​Mulțumesc pentru aprecieri. Numai bine! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Dan&Ema, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068820953369141 sec
    ecranul dvs: 1 x 1