GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De rusalii am parcurs tara de la sud la nord si de la nord la sud, intr-o excursie de poveste.
Plecand din Bucuresti cu autocarul, trecand razant prin Brasov, am luat-o catre maghiarime si ne-am oprit prima data la Corund.
Aici am avut privilegiul de a vizita atelierul un faimos ceramist, Pall Agoston, ale carui lucrari au fost propuse in 2011 a intra in patrimoniul universal UNESCO.
Personal, aveam deja cateva piese acasa, asa ca nu am achizitionat decat o cruciulita de ceramica care face acum un ansablu minunat impreuna cu un ingeras de ceramica, pe care il luasem de la o alta ceramista, la Targul International de Folclor din Cismigiu.
Ceea ce ne-a uimit insa in mod cu totul deosebit au fost lucrarile fiului, Pall Domokos, absolvent de Arte Plastice, care continua traditia familiei si a renumitei zone, introducand insa, in lucrarile lui, tușe moderne, diversificand foarte mult tematica si elementele decorative.
Merita sa aruncati un ochi pe palldomokos.ro.
Am oprit apoi la Praid si, pentru prima data am coborat intr-o salina. Aici, in sali imense atat ca lungime, latime cat si foarte inalte, au fost amenajate printre altele, o capela (cu vitralii!), o zona pentru copii cu tot felul de instalatii de escalada (bineinteles, copii primesc casti speciale de protectie, pe masura lor), un trenulet, zone in care se pot organiza mese festive, balansoare, totul pentru a face cat mai placuta sederea in subteran. Accesul in salina a fost de 20 roni. Merita sa dati o raita si pe saitul lor: salinapraid.ro
Pe seara am ajuns la Viseul de sus pentru excursia cu mocanita (despre care am sa scriu un review separat) si ne-am cazat la o pensiune despre care voi scrie un alt review, fiindca merita cu prisosinta.
Cei mai romantici au avut cazare intr-un tren amenajat special: doua vagoane pentru dormit si un vagon restaurant, unde am luat si cina. Si cum eram in nordul tarii, nu ne-am mirat prea tare cand ni s-a servit pui cu orez si cu bucati de fructe, totul intr-un sos dulce-acrisor, o bunatate.
Bistrita am strabatut-o si la dus si la intors, Nasaudul la fel. Stiu ca intre cele 2 orase este o veche competitie, Bistrita fiind mai mare, cu o industrie dezvoltata, Nasaudul mai cultural (Colegiul National "George Cosbuc" a dat 16 ditre academicienii romani) astfel incat nu s-a putut stabili numele judetului decat alaturand numele amandorura.
Seara am ajuns la Targu Mures, oras pe care nu-l mai vizitasem. N-am vazut cat de cat bine decat centrul si ne-a impresionat atat armonia centrului nou, ceausist, cat si cladirile vechi din jurul parcului central. Acesta e de forma lunguiata si parta numele de Piata Trandafirilor.
La cele 2 capete sunt intr-o parte, catedrala ortodoxa "Inaltarea Domnului" iar la celalalt biserica ortodoxa Buna Vestire.
Catedrala a fost construita intre 1925-1934, dar prima biserica ortodoxa din oras fusese ridicata in 1793.
Acestea le-am aflat, culmea, de la un ghid francez, ce povestea grupului sau de francezi, in fata Catedralei, multe lucruri interesante, fiind extrem de bine documentat.
Biserica Buna Vestire a fost construita între anii 1926-1936 dupa modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma, tot ortodoxa acum, dar care fusese initial greco-catolica si este in prezent revendicata, fara succes, de catre acest cult.
Tot la Targu Mures exista si o Cetate medievala, pe un delusor, cu o biserica reformata intre zidurile ei, dar pe care nu am reusit sa o vizitam, fiind inchisa.
Pe strada am auzit vorbindu-se mai mult romaneste decat maghiara.
In plus, prienena mea a fost impresionata cand, intr-un magazin unde vanzatoarea statea de vorba cu cineva in maghiara, aceasta s-a oprit imediat din conversatie si a servit-o (ceea ce de multe ori nu se intampla in Bucuresti), vorbind in romaneste, cu multa amabilitate.
Am mai observat si populatia rroma in straiuri traditionale.
Excursia noastra s-a incheiat cu o oprire de vreo 2 ore in Brasov unde am facut traditionalul tur al magazinelor din centrul vechi si am baut o delicioasa cafea.
In afara de locurile faine care mi-au ramas in suflet, impresia generala a fost de "tara noua, tanara, proaspata" atat de multe case, vile, hoteluri si chiar fabrici noi am vazut!
Trimis de rodica1016 in 30.06.13 11:15:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rodica1016); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Descoperind România - Drumuri pitorești — scris în 26.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Excursie în județul Sibiu — scris în 28.03.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2023 O cu totul altfel de excursie în judeţul Arges — scris în 28.09.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Un traseu de excepție: Gura Humorului-Praid — scris în 14.09.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Brăila-Ploiești și retur cu trenul. Amintiri din tinerețe, sau o călătorie în timp — scris în 15.08.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cu trenul prin Romania – spre Ploiești și retur — scris în 13.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Veșnicia de la sat — scris în 19.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ