ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.12.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sărbătorile de iarnă - obiceiuri şi tradiţii româneşti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

A sosit Crăciunul!

Fără îndoială, luna decembrie este luna cea mai plină în sărbători dar şi cea mai aşteptată! Naşterea Domnului este un prilej de bucurie, cu toţii avem liber şi sărbătorim alături de familie şi de cei apropiaţi!

Luna decembrie începe cu sărbătorirea Zilei Naţionale a ţării - în 1 Decembrie -după care încep sărbătorile de iarnă!

Imediat ce Ziua Naţională s-a încheiat, începem să ne gândim cu toţii la cadouri, la împodobirea casei, a bradului... magia Craciunului ne pătrunde pe fiecare!

Prima sărbătoare religioasă este cea din 6 Decembrie - Sf. Nicolae. Vestit pentru cadourile pe care le făcea celor săraci, dar mai aducea şi câte o nuieluşă celor care nu au fost cuminţi! De ce se întâmplă aşa de Sf. Nicolae (Moş Nicolae) ? Totul se trage din trecut, de pe vremea când Nicolae era un mare apărător al credinţei, între anii 280 – 350 e. n. El este cunoscut ca fiind apărător al celor drepţi, al celor mici dar şi al fetelor nemăritate.

O legendă spune că odată, un copil sărac, pe nume Nicolae, născut într-o familie cu 10 copii, şi-a dorit foarte mult o pereche de ghete pentru că venise iarna, omătul era mare şi nu avea cu ce să se încalţe. Dar vai... părinţii nu aveau cu ce bani sa-i cumpere încâlţămintea! Ce s-a gândit atunci bietul copilaş? A scris repede o scrisoare către Dumnezeu, în care îl ruga să-i aducă o pereche de ghete să poată ieşi şi el în zăpadă! Mare dilemă a avut atunci bietul poştaş! Care e adresa lui Dumnezeu? I-a spus şefului său despre aceasta problemă, iar acesta, citind cele scrise şi înţelegând durerea copilului, a cumpărat o pereche de ghete pe care le-a dus noaptea, pe ascuns, ca să nu-l vada nimeni şi le-a aruncat pe fereastră în camera copilului!

Mare i-a fost uimirea copilului când a găsit ghetele a doua zi! Atunci el a făcut un legământ: când va avea bani, îi va ajuta pe toţi copiii sa aibă ghete noi, le va aduce cadouri copiilor cuminţi dar şi o nuieluşă celor care nu au fost ascultători! Mai multe despre Sf. Nicolae se pot citi aici

Crăciunul este tot mai aproape! Copiii şi-au întocmit lista cu darurile dorite, o pun frumos într-un plic şi-i dau scrisoarea mamei să o pună la poştă, sa ajungă la Mos Crăciun! Noroc pe părinţi, cu ajutorul listei se inspiră la cumpărarea cadourilor!

Crăciunul este în 25 decembrie, dar în ajun mosul trece pe la fiecare şi le aduce câte un cadou, după posibilităţi! Şi despre Crăciun sunt mai multe legende, eu m-am oprit la cea care mi-a plăcut mai mult: Se spune că, în vremuri de demult, era un bătrânel simpatic care confecţiona jucării. De fiecare dată, pe 25 decembrie se ducea în tărg să le vândă.

Într-o zi, pe când se întorcea de la târg, a zărit la o fereastră trei copii sărmani, care nu primiseră nici o jucărie. Erau trişti şi priveau undeva, departe... Moşului i s-a facut milă de ei... tare le-ar fi dat o jucărie, dar sacul era gol, tocmai vandu-se tot! Atât de mult s-a gândit, atât de mult şi-a dorit să le ofere o bucurie, încât în sacul moşului a apărut o jucărie! A luat-o şi i-a dat-o unuia dintre copii! Apoi a mai apărut o jucărie! Şi încă una! Şi uite aşa, sacul moşului s-a dovedit a fi “fără fund”, el nu se golea niciodată, astfel că a reuşit sa aducă daruri mereu tuturor copiilor! Aşa a apărut Moş Crăciun!

Odată cu Moş Crăciun vine şi Bradul de Crăciun! Bradul a fost ales pentru că este veşnic verde, ca şi Isus! Se crede că încă de pe vremea romanilor se împodobea bradul de crăciun, dar el nu se împodobea şi se atârna de tavan, cu capul în jos!

În tradiţia românească bradul este întâlnit la mai multe obiceiuri, el semnificând viata, chiar daca e folosit şi la înmormântări. Tradiţia vine de pe vremea dacilor, semnificând uniunea dintre persoana decedată şi natura veşnică, precum şi viaţa veşnică, “dincolo”. ro.wikipedia.org/wiki/Pom_de_Crăciun.

Tăiatul porcului, colindatul de Crăciun, precum şi mersul cu “Capra”, Sorcova” etc. sunt alte obiceiuri specifice! Din păcate, în afară de tăiatul porcului şi de colindat, toate celelate încep să se piarda...

Ca în toată ţara, şi la Tg. Mureş bucuria s-a aşternut peste oraş precum zăpada albă care a ascuns pământul!

Bradul de 25 m a fost adus în oraş prin luna noiembrie, s-a instalat în locul ceasului floral, al cărui mecanism nu rezista pe timp de iarnă şi s-a început ornarea oraşului.

Iluminatul festiv a fost pornit ca în fiecare an, în 5 decembrie, cu un concert al solistei Andra.

Prin oraş se plimbă trei moşi, şoferi pe autobuze iluminate precum şi un moş cu carul cu reni-cai.

Corurile bisericeşti au colindat trecătorii din balconul primăriei. Un obicei la noi de 12 ani, devenit tradiţie: corurile bisericilor din oraş –ortodoxă, catolică, reformată, evanghelica, etc. - ne încântă cu frumoase cântece de sărbătoare în limbile română, maghiară, engleză şi germană.

Trecătorii care au dorit să asculte colindele şi s-au oprit în fata primăriei au primit câte un pahar de vin fiert.

În centrul oraşului, în jurul bradului, răsună colinde. Acestea se aud de la bisericile din jur, care pun înregistrări cu colinde de Craciun! În funcţie de biserică, vor fi colinde româneşti sau ungureşti!

Azi fiind Ziua de Crăciun, nu pot decât să vă doresc tuturor

SĂRBĂTORI FERICITE!

Mos Craciun bate la usa
Scoate palma din manusa
Si iti da din mana lui
Darurile cerului!

Langa foc si langa brad,
Langa omul cel mai drag,
Langa brad si langa foc,
Sa va umple de noroc"

În încheiere, în speranţa că nu v-am plictisit prea mult, vă las în compania unei frumoase melodii cântate de Tony Moldovan (probabil artist târgumureşean). Videoclipul a fost realizat zilele trecute în centrul oraşului, la prima ninsoare “serioasa” din acest an. http://www.youtube.com/watch?v=sBywI_XuXJk

Îmi cer scuze, nu am ştiut exact unde să încadrez review-ul! Pozele nu îmi aparţin.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 25.12.12 00:23:36
Validat / Publicat: 25.12.12 02:47:07

VIZUALIZĂRI: 3692 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Targu Mures decembrie 2012
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3820 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[25.12.12 02:46:51]
»

Am adăugat clipul video - vizionare plăcută.

Pozele sunt păstrate pentru ilustrarea review-ului, dar le-au fost retrase PMA standard.

@all: Sărbători fericite, cu mult, mult bine în viaţă.

Hristos s-a NĂSCUT!!!

Andox
[25.12.12 13:13:30]
»

Bianca iti doresc Craciun Fericit alaturi de cei dragi.

sirbuvio
[25.12.12 15:10:32]
»

Bravo pentru curajul de a scrie singurul review pe tema de anul asta...

Craciun fericit, bucurie sa ai, in casa si in suflet...

biancutaAUTOR REVIEW
[26.12.12 11:56:45]
»

@all! Vă mulţumesc şi eu pentru urări!

@sirbuvio, în aceste zile pe întreg mapamondul se vorbeşte despre Crăciun! Dorinţa mea a fost să transmit o urare de sărbatori tuturor membrilor sau cititorilor AFA şi nu văd de ce este nevoie de curaj pentru asta!

Numai bine tuturor şi

SĂRBĂTORI NESFARŞITE!

valimi
[28.12.12 10:08:10]
»

Pentru ca ma simt cuprins de spiritul Sarbatorilor pana in maduva oaselor (si mai ales in ficat), nu pot sa-mi infranez izbucnirile artistice, asa ca am pregatit cateva ganduri rimate si ritmate:

Trece intai si trece sase

Alungam frigul din oase,

Asteptam cu toti Ignatul

Sa guite iar tot satul

Trecem si de-Apocalipsa,

Ne numaram care-i lipsa,

Daca am scapat si de-asta

Casunam pe porc si basta!

Vine acuma iar Craciunul:

Nu pica pe douasunu'

Cu ceva eforturi, mici

Vine tot pe douascinci

Cu Craciunul hop si bradul

A sarit acuma gardul

Mosul daca mai apare

Punem iar de sarbatoare!

@biancuta, La multi ani si no offence!

Dupa mine, incadrarea perfecta era la rubrica: "Stiati ca la Targu Mures? "

biancutaAUTOR REVIEW
[28.12.12 14:07:42]
»

@valimi, imi pare rău dacă pentru tine Crăciunul înseamnă doar probleme la ficat! Poate aşa se explică şi de ce te-a deranjat o simplă urare de sărbători!

Articolul nu l-am încadrat la Tg. Mureş tocmai pentru faptul că nu am scris despre oraş! A fost, aşa cum am scris mai sus, o urare de sărbători! Nici măcar despre tradiţii nu am pomenit, mai degrabă am scris câteva cuvinte despre simbolistica zilei (nu cumva să se simtă jigniţi cei din Slobozia sau din alte localităţi!) Dar şi dacă aş fi scris despre oraş, ce era rău în asta? Fiecare localitate are anumite obiceiuri, fie la Crăciun, fie la alte sărbători! Că tu ai ceva cu acest oraş, te priveşte!

Îmi menţin părerea că ai o gândire tare îngustă şi limitată! Dacă tu nu găseşti nimic frumos în jurul tău, dacă nu te bucură nimic, dacă nu găseşti bucuria lucrurilor mărute, atunci eşti sortit a fi nefericit toată viaţa! Iar dupa felul în care te exprimi aici pe sait, atât în critici, cât şi în articolele scrise de tine despre hoteluri sau excursii, se pot trage anumite concluzii.

@valimi&co. : În altă ordine de idei, comportamentul vostru se încadrează perfect la rubrica: “ Distracţii pe net”. Va fixaţi ţinta, unul dă tonul iar ceilaţi continuă (am apucat să citesc şi ecoul şters de web). Sincer, cum aveţi timp pentru toate astea? În această eră a vitezei, când abia ne ajunge timpul să facem strictul necesar, voi faceţi “mişto” pe net, atacând diverse persoane! Nu pot să nu mă întreb cu ce vă ocupaţi timpul... Nici măcar nu merită să vă răspund!

Acum, că tot vine sfârşitul anului, v-aţi făcut bilanţul? Din ce am constatat, cum l-aţi început, îl şi terminaţi!

Care este defapt scopul vostru? Nu de alta, dar din cauza voastră (şi mai sunt vreo 2-3) mulţi au renunţat să mai scrie! Persoane vechi sau noi, au fost atacate de multe ori! În cazul celor vechi, sunt mai multe cauze, dar cu cei noi ce aveţi? Mulţi dintre ei au postat cu bune intenţii, dar fără să cunoască prea multe despre regulile saitului, astfel că, ironizaţi, au renunţat să mai scrie! Chiar dacă ieşiţi în evidenţă, imaginea pe care o aveţi nu cred că e cea pe care v-aţi dorit-o!

@santana - în legatură cu colindele din balcon pomenite în ecoul şters – nu am intrat în amănunte tocmai pentru faptul că nu a fost un review despre oras ci doar o banală urare (de la Tg. Mures, dacă aşa vă place) !

La noi (dar probabil şi în alte localităţi) se organizează un concert de colinde în balconul Primăriei. Dacă tu nu cunoşti anumite lucruri, mai bine întreabă decât sa faci ironii: adevarul.ro/locale/targu- ... b4b1/index.html

Este ultima mea intervenţie, nu doresc să intru în acest joc al contrelor (aţi luat exemplu de la partidele politice?), însă nu pot să nu remarc că daţi dovadă de o mare răutate! Multă ură, zarvă mare şi fapte puţine!

Yersinia Pestis
[04.12.14 18:50:20]
»

În Dărmănești, jud. Bacău, în ziua de 31 decembrie sunt prezentate toate obiceiurile de iarnă, din zonă. Cel mai spectaculos este ”Ursul”, jucat tradițional și nu așa cum fac cetele de disperați după bani care mișună prin orașele mari și mici!

Este cam departe pentru tine, înțeleg că ești din Tg. Mureș dar, cine știe, poate o să vă petreceți vreodată vacanța de Revelion în zonă și e bine de știut. În afara ”Ursului” se joacă ”Capra”, ”Căișorii” și, normal, Plugușorul.

Uite, suntem, iarăși, în luna decembrie, vine sfârșitul lui 2014 și începutul lui 2015. Să fie cu noroc, ție și tuturor oamenilor! Normal și membrilor AFA!

biancutaAUTOR REVIEW
[08.12.14 11:19:05]
»

Da, e cam departe de mine, dar poate vom ajunge și în Bacău odată.

La noi (și cred că în majoritatea orașerelor) toate aceste tradiții s-au cam pierdut. Foarte rar se aud pe stradă grupuri care joacă, în special, ”Capra” sau ”Plugușorul”. Predomină concertele și colindele de Crăciun.

În acest an, bradul de Crăciun a fost deja amplasat, iar iluminatul festiv s-a inaugurat pe 5 decembrie cu un concert Loredana Groza.

Concerte de colinde vor avea loc în 18 decembrie La Centrul Cultural Mihai Eminesci și în 19, în Piața Teatrului, un concert Ștefan Hrușcă, de la ora 18,00. În deschidere, vor cânta corurile tradiționale ale cultelor din Tg. Mureș.

Tot în 18 și 19 vor avea loc și colindele la primărie, care cred că nu vor întrerupe tradiția și vor avea loc tot ”la balcon”.

La rândul meu, te invit la Tg. Mureș, poate ți se va părea interesant, orașul având un caracter multicultural. Sărbătorile sunt la fel, dar poate un pic ”altfel”.

Mulțumesc pentru urări, îți doresc și eu mult noroc și sărbători fericite dacă nu ne mai ”auzim” pe aici.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, sirbuvio, valimi, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055819988250732 sec
    ecranul dvs: 1 x 1