ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 10.08.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Incursiune prin pesterile Romaniei

TIPĂREȘTE

Am descoperit aceste minuni ale pamantului in anul 2009, luna august, cand am pus pentru prima data piciorul intr-o pestera.

Cea aleasa sa ne fie piatra de temelie a fost Pestera Ursilor, situata intr-un mic sat numit Chiscau din judetul Bihor.

Drumul pana acolo l-am facut relativ usor, noi eram la momentul respectiv la Baile 1 Mai si aceasta plimbare ne-a facut sa mai iesim din cotidian.

Denumirea pesterii vine de la faptul ca in ea s-au gasit numeroase fosile ale ursului de pestera, Ursus spelaeus.

Despre cum s-a format sau din cate sali este alcatuita nu am sa va zic intrucat au facut-o cu succes cei dinaintea mea, insa ce pot sa va spun este ca noi am fost impresionati de maretia pesterii, de frumusetile acesteia, fiind o experienta unica pana atunci.

Un singur minus am reusit totusi sa gasim si acesta a fost ghidul. S-a miscat cu o repeziciune de nedescris, nu a avut rabdarea sa astepte ca toti cei aflati in grup sa vina si sa asculte explicatiile date de el. (in total cred ca eram vreo 20 de persoane).

Noi am platit taxa foto si ne asteptam sa putem face cateva poze mai tihnite insa in urma grupului era un domn care inchidea luminile si care s-a simtit foarte ofensat de solicitarea noastra de a ne mai da un ragaz de cateva minute.

Pestera merita sa fie vizitata intrucat fenomenele carstice intalnite aici sunt de o frumusete rara si mai ales ca este accesibila publicului larg poate fi o experienta minunata pentru copii.

Pestera Polovragi- comuna Polovragi, judetul Gorj, este situate pe malul stang al Oltetului. Noi am vizitat-o in iunie 2011 la finele unei vacante petrecuta in Baile Olanesti.

Accesul la pestera se face pe un drum forestier care strabate cheile Oltetului. Intrarea se face si aici in grupuri organizate si la ore fixe.

Desi este o pestera cu o lungime de 10 km (se banuieste ca ar fi mai lunga dar pana acum atat au reusit sa exploreze) ea poate fi vizitata doar pe un traseu de 800 m restul galeriilor nefiind luminate.

Saraca in fenomene carstice (cel putin partea vizitabila), aceasta pestera are norocul de a fi prezentata turistilor de un ghid fenomenal. O doamna care pune suflet in tot ceea ce face si care raspunde la absolut toate intrebarile, care nu este plictisita sau poate doar nu o arata.

Pasionatii de speologie pot intra chiar si in adancul galeriilor, este o asociatie din Bucuresti “Asociatia Speologica Focul Viu” care se ocupa de acest lucru dar din cate am inteles doar pentru grupuri organizate. Tot ghidul ne-a spus ca acestia pun la dispozitie la cerere si echipamentul necesar.

Noi am strabatut putin si Cheile Oltetului si am coborat pe niste scari amenajate undeva sub nivelul drumului.

Pestera Muierilor este ultima pestera vizitata de noi, in aceeasi zi cu Pestera Polovragi.

Situata in comuna Baia de Fier, judetul Gorj aceasta pestera a fost sapata de raul Galben. Este mai bine pusa in valoare decat Pestera Polovragi dar si mai bogata din punct de vedere al formatiunilor intalnite in ea. De asemenea am observant ca erau si mai multi turisti care au venit direct aici fara a lua in calcul si vizitarea Pesterii Polovragi.

Pentru a ajunge la intrarea in pestera trebuie sa luati in calcul si un urcus de vreo cateva sute de metri, in unele zone fiind si scari. Noua nu ne-a pus probleme deosebite.

Din spusele ghidului se pare ca ea a adapostit pe timpul razboaielor femei si copii de aici tragandu-i-se si numele.

Si aici ca si la Pestera Ursilor s-au gasit schelete de ursi, unul fiind chiar reconstituit intr-una din sali dar si schelete umane.

Ne-au impresionat prin frumusete Bazinele Mici, si Bazinele Largi, Sala Turcului dar si cateva forme care au primit denumiri interesante: Mos Craciun, Turcul, Sotia turcului.

De mentionat este faptul ca intrarea si iesirea din pestera se face prin locuri separate, aflate la o distanta de aproximativ 1,5 km unul fata de altul.

Oricare din pesterile din Romania alegeti sa le vizitati nu cred ca veti fi dezamagiti (aici ma refer la cele amenajate). Noi abia asteptam vara viitoare sa mai descoperim si altele, avem in vedere aici Pestera Scarisoara, dar cine stie unde ne vor duce pasii.


[fb]
---
Trimis de elena_iasi in 26.11.11 10:51:41
Validat / Publicat: 26.11.11 12:47:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1635 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elena_iasi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Panoul aflat la intrare in pestera.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest review

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.11.11 12:47:13]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Descopera Romania!" (deja existenta pe site)

elena_iasiAUTOR REVIEW
[26.11.11 16:48:19]
»

@webmaster: va rog sa stergeti poza P16, este dublata cu P17 si descrierea este eronata

webmaster15
[26.11.11 16:50:21]
»

Done!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elena_iasi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047149896621704 sec
    ecranul dvs: 1 x 1