ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăneşti [IF]
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pentru prima oara in Maramures

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ati visat ca scapati de mine? Ati avut un vis urât, pentru unii, un cosmar pentru altii. Sau altii se vor bucura.

Dupa intoarcerea din miniconcediul in dulcea mea Bucovina, nici nu desfacusem bine bagajele, pentru ca a inceput gâlceava unde mergem in anul urmator. Dupa multe vorbe la discutii, se prefigureaza un miniconcediu in Maramures. Si pentru ca doar noi (eu cu nefasta si baiatul cel mic cu sotia si fiica din dotare) eram prea putini se mai invita si prietenii baiatului cel mic, fireste cu parintii lor, pentru a mai echilibra componenta grupului. La adunarea generala a grupului nou constituit se hotaraste definitiv pentru locul unde se atarna harta in cui, MARAMURES.

Asa ca Liviule, la munca!

Incep, bineinteles cu traseul, apoi cu ce am putea vizita, iar la urma cu cazarea. De masa nu se discuta pentru ca am capatat obiceiul de a ne pregati singuri haleala, in locurile unde vom fi cazati. Deci locurile de cazare, pe langa obligatoriul loc de joaca pentru copii, trebuie sa aiba si bucatarie cu toate sculele necesare prepararii mancarii. Stiu ca unii veti considera ca in concediu mergeti sa va odihniti. Pentru asa ceva mergem si noi, dar consideram ca lenevitul nu inseamna, obligatoriu si odihna. Si sa stiti ca nu ne-am inselat!

Revenind la oile noastre, dupa ce am cautat si sapat am propus aprobarii adunarii generale a participantilor urmatoarea ordine de zi :

Ziua 1. Evident plecarea de acasa, din Branesti, pe traseul Branesti, Afumati, centura, A3, DN1, Brasov, Feldioara, Hoghiz, Rupea (pe DN 13), Racos, Odorhei (pe mai multe drumuri judetene) Praid (DN 13A). Prima cazare in Praid la pensiunea Iris 2.

Ziua 2 Plimbare ca o closca pe langa casa, respectiv salina Praid, Casa Fluturilor Exotici, iar dupa amiaza ne deplasam la Zoo Tg Mures„facem o oprire in Sovata, cu vizitarea Lacurilor, apoi in Praid se viziteaza muntele de sare si canionul Praid.

Ziua 3. E o zi mai darnica. De la Praid mergem spre Gheorghieni, prin pasul Bucin, de aici ne continuam drumul spre Lacu Rosu, evident Cheile Bicazului, Bicaz, iar de la Izvorul Muntelui pe un superb drum judetean ajungem in statiunea Durau. Dupa o scurta pauza de vizitare si ciugulire o gustare ne continuam drumul spre urmatorul reper. Ajungem in DN 15, la Bistricioara, urmam malul lacului de acumulare pana la Poiana Largului, nu traversam podul peste Bistrita, care ne-ar fi condus spre Pipirigul de anul trecut, sau la Barajul de la Bicaz. Mergem pe DN 17B, cel care, pe valea Bistritei ajunge la Vatra Dornei, trecem de Poiana Teiului, intram in judetul Suceava, trecem prin cel mai intins oras din tara, Brosteniul lui Nica a lui Stefan a Petrei, prin Holda de unde pleaca un drum peste munte care iese in Frasin, trecem prin Crucea (unde este o mina de uraniu), apoi la iesirea din Chiril o luam la dreapta pe Transrarau. Iesim la Pojorata, o luama la stanga pe DN 17, pasul Mestecanis, Iacobeni, unde viram la dreapta pe DN 18 spre Viseu. Facem cate o scurta oprire in Ciocanesti si Carlibaba, apoi o oprire la manastirea din pasul Prislop. Dupa vizitarea manastirii plecam spre Viseu, trecand prin Borsa, Moisei, Viseul de Sus, (unde ne completam proviziile), apoi la Casa Alex in Viseul de Jos unde vom fi cazati trei nopti in conditii de cel putin nota zece.

Ziua 4. Dupa ce ne dumirim unde am ajuns plecam spre Sapanta, intoarcere la Sighet, deplasare prin Ocna Sugatag, Breb, Cavnic, Baia Sprie, Cavnic, Sarbi, Calinesti, Valeni, Barsana, Rozavlea, Sieu, Bogdan Voda, Viseu de Jos, pe niste drumuri judetene foarte bune. Reusim sa vizitam Cimitirul Vesel din Sapanta cu a sa biserica, manastirea Sapanta Peri (cu cea mai inalta turla din lem din Europa), centrul Sighetului si Monumentul cuiului, satul Breb (plin de case traditionale), Lacul Albastru de langa Baia Sprie, satul Sarbi, un alt sat cu case traditionale, manastirea Barsana, pentru mine cea mai frumoasa manastire din Maramures si printre cele mai frumoase din tara.

Ziua 5. O zi deosebita, consacrata unor obiective deosebite care trebuiesc vazute obligatoriu daca ajungeti in Maramures. E vorba de plimbarea cu Mocanita pe valea Vaserului, apoi o drumetie la Cascada Cailor.

Ziua 6. Este ziua plecarii, (cu multe regrete ca a durat prea putin) spre casa, pe DN 18 pana la Moisei, apoi pe DN 17C pana la Salva, pe un drum judetean pana la Dej, prin Beclean, iar de aici pe DN ajungem la Cluj. Dupa o scurta vizita in centru si o gustare de produse de patiserie ne continuam drumul spre Alba Iulia pe DN 1, trecand prin Turda, Campia Turzii, apoi pe A10, sau pe DN 1 la Alba Iulia. Ultima cazare din acest miniconcediu este la Green House, in Alba Iulia, un bloc cu 6 apartamente de trei camere, bucatarie super utilata, garaj pentru 6 masini, parcare penru 4 masini. Evident ca seara, dupa cazare, facem o vizitata in Cetatea Alba Carolina.

Ziua 7. Plecam din Alba Iulia spre Sebes, de aici ne continuam drumul pe DN 67C (ati ghicit, este Transalpina) prin Sebesel, Capalna, Dobra (unde vine adevaratul drum Transalpina, prin Jina, ), trecem pe langa lacul Tau Bistra, apoi un popas la lacul Oasa. De aici ne continuam drumul spre Obarsia Lotrului, apoi spre Ranca, cu mai multe opriri pana in pasul Urdele, unde ne bucuram de zapada pe 1 iulie. Trecem ca acceleratul prin Ranca, iar din Novaci viram la stanga pe un drum judetean pana la parcarea de la iesirea din pesterea Muierilor. Luam masa de pranz, dupa care mai oprim in Horezu pentru cumparaturi de specialitate, iar apoi pana acasa doar scurte opriri pentru dezmortire sau pauza de tigara.

Pe seara ajungem acasa, catelusa e prima care ne saluta, apoi si pisica, ne povestesc (pe limba lor) ce au facut in absenta noastra si se bucura ca am revenit acasa.

Ca o prima concluzie pot spune ca a fost un miniconcediu deosebit, dar care mi-a lasat un gust amar. Daca doriti sa ajungeti in Maramures va recomand sa nu faceti lucrul acesta. Veti regreta din cel putin doua cauze. Una este ca locurile din Maramures sunt prea multe si prea frumoase pentru a putea fi vazute in doar o saptamana. A doua cauza este ca locurile fiind asa de frumoase si interesante va va fi foarte greu sa va hotarati sa plecati acasa.

In scurtul timp avut la dispozitie am putut vizita mai multe lacuri (lacul de Smarald, Racos, lacul Ursu, lacul Rosu, lacul Verde, lacul Paraschiva la Sovata, lacul Rosu, valea Bicazului, Lacul Albastru Baia Sprie, lacul Oasa), mai multe manastiri (Prislop, Sapanta Peri, Barsana, Mihai Viteazu) doua saline (Praid si Turda), o gradina zoologica, Cimitirul Vesel Sapanta, satul muzeu Ciocanesti, satele Breb si Sarbi (expozitii in aer liber cu case traditionale locuite), Cetatea Alba Carolina, plimbare cu Mocanita pe valea Vaserului, Transraraul si Transalpina, coloanele bazaltice de la Racos, Monumentul Cuiului de la Sighet. Din diverse motive (starea vremii, prelungirea unor vizite, blocaj in trafic, etc) unele obiective propuse le-am ratat, sau mai elegant vorbind, am amanat vizitarea lor pentru o data ulterioara.

Cam acesta ar fi pe scurt poate cel mai frumos concediu al meu (alaturi de saptamana din Bucovina) din ultimii 30 de ani.

Daca v-am facut curiosi si dornici de plecare in Maramures as fi bucuros. Oricum sunt bucuros ca am putut vedea o parte din Maramures.

Sper sa reusesc sa nu-mi stresez prea tare neuronul si sa pot detalia aceasta vizita in frumosul Maramures.

Numai bine si calatorii placute!

Rog un DJ sa ataseze melodia “Acolo este tara mea “interpretata de Evandro Rosseti, sau Tudor Gheorghe.

Multumesc mult!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Ce nota poti sa dai Maramuresului?

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de liviu49 in 22.06.22 15:38:07
Validat / Publicat: 22.06.22 20:44:36

VIZUALIZĂRI: 394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Iar zapada am vizitat si noi in pasul Urdele .
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.06.22 20:43:10]
»

Acest prim (să sperăm) episod descrie un circuit prin diferite regiuni ale țării (iar subiectul Maramureș este abordat doar sporadic, fără detalierea care probabil va urma), astfel că

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Maramureș]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[22.06.22 21:11:54]
»

@liviu49:

Ce nota poti sa dai Maramuresului?

10 cu felicitari si inca ar fi prea putin. Am ajuns si noi in Maramures in vara lui 2017 intr-un minicircuit si pot spune ca nu mi-a fost de ajuns, as mai fi stat si colindat sau pur si simplu, doar stat.

Am descoperit ceva puncte comune in calatoriile noastre, locuri care raman in amintire pentru toata viata, felicitari, votat cu mare drag.

liviu49AUTOR REVIEW
[22.06.22 21:12:30]
»

@webmasterX: Nu ma deranjeaza deloc schimbarea rubricii. Oricum pentru a ajunge din Branesti pana in Maramures si a reveni acasa trebuie sa strabati mai multe judete si nu o poti face intr-o singura zi. Acest episod este unul de prezentare a zonelor si obiectivelor vizitate de noi in acest concediu. Voi reveni si cu alte episoade. Material e din belsug!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[22.06.22 21:23:42]
»

@mishu: Cand ne-am intors din Maramures am fost intrebat cum arata Maramuresul? Le-am sugerat tuturor sa nu mearga in Maramures. Bineinteles ca au fost stupefiati. Asa ca urmatoarea intrebare a fost de ce? Raspunsul meu a fost ca Maramuresul e prea departe, dar prea frumos pentru a-ti dori sa te intorci de-acolo.

Am incercat sa vedem cat mai multe, dar nu totdeauna ne-a reusit, mai ales ca un copil de 5 ani are alte gusturi la vizite. Norocul nostru a fost ca mai peste tot pe unde am fost am gasit locuri de joaca pentru copii si am mai avut timp si pentru vizite.

Mi-ar fi placut sa ne intalnim pe cine stie ce meleag al patriei. Dar s-ar putea sa nu se stie!

Voi incerca sa detaliez vizitele in Maramures, dar si cele din drumul de ducere si din cel de intoarcere. Sa nu ma cuprinda lenea!

Numai bine si calatorii placute!

cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.06.22 06:43:21]
»

@liviu49:

Daca v-am facut curiosi si dornici de plecare in Maramures as fi bucuros.

Pe mine m-ați făcut și curioasă și dornică de plecare în Maramureș.

Aștept cu interes detalierea!

Michi
[23.06.22 19:06:49]
»

@liviu49: Al 20-lea vot, felicitări! Am făcut şi eu aceeasi excursie în 2018 cu un grup organizat, cu mici diferenţe la traseu şi cazări. Câteodată mă mai uit la poze şi amintindu-mi de Maramureş mă invadează o stare de bine. Este un ţinut pe care nu ar trebui să-l rateze niciun iubitor de o altfel de Românie. Am regretat că nu am fost la Cascada Cailor dar în schimb mocăniţa de la Viseu a compensat totul.

Mari-aPHONE
[10.07.22 13:49:45]
»

Am văzut Maramureșului, dar exact cum ai spus nu a fost suficient timpul pentru ce poate oferi zona! Îmi doresc să mă întorc curând.

Vacanțe plăcute în continuare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, liviu49, Mari-a, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07098913192749 sec
    ecranul dvs: 1 x 1