GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Întoarcere în timp şi la tradiţii - Muzeul Etnografic Leton, în aer liber - Riga
Pe o suprafaţă de aproape 90 de hectare, înconjurat de o pădure de pini şi de apele lacului Jugla, se întinde, în aer liber Muzeul Etnografic Leton (Latvijas etnogrāfiskais brīvdabas muzejs) şi cuprinde peste 100 clădiri, case, hambare, mori de vânt, biserici, gospodării complete şi chiar sate micuţe.
Este situat pe Brīvības gatve la circa 10 km de centrul Rigăi şi se poate ajunge la el cu autobuzul nr. 1 (cu un bilet normal de 0,6 euro), cu taxiul sau cu autoturismul.
Programul de vizitare este de la ora 10:00 la ora 17:00 (în mod normal se poate rămâne în parc şi după închidere, până pe la ora 20:00), iar costul unui bilet este de 4,27 Euro.
La intrare te întâmpina panoul de prezentare a muzeului în care se văd cele 4 regiuni prezente în muzeu, Latgale, cea mai săracă regiune, Vidzeme, Zemgale şi Kurzeme, o regiune cu fermieri foarte bogaţi, regiuni mult diferite între ele ca bogăţii şi ca nivel de trai, ca port sau ca tradiţii.
La intrarea în muzeu te întâmpina Biserica luterana (Uzmas baznica), cladire împodobită cu sculpturi şi cu un scaun special, bogat ornamentat, rezervat moşierului german, totul lucrat numai cu toporul dar nu “din topor”.
Plimbarea începe din regiunea Kurzeme unde se găsesc locuinţe, grânare, bai, saune, etc., cele mai importante fiind locuinţa soldatului pensionat, locuinţa ţărănească, o locuinţă de pescari şi fermieri, dar mai ales satul pescarilor cu bărci, cu case de locuit, cu afumători de peşte, cu băi şi bucătarii de vară.
Zemgale este prezentă cu o moară de vânt, cu o forjă şi o clădire de treierat, cu o biserică lutherană, o şcoală parohială, un crucifix şi cu o fermă care cuprinde locuinţa, baia, grajduri pentru vite şi alte dependinţe.
În regiunea Vidzeme se întâlnesc tot locuinţe, grânare, bai, saune, etc., dar mai mici şi mai puţin împodobite ca cele din Kurzeme. Sunt interesante locuinţele ţărăneşti, locuinţele combinate (case de locuit – ateliere de lucru, ţesut, moară manuală, tors), dar şi stupii obţinuţi din trunchiuri de copaci. Aici am văzut obiecte artizanale decorative de diferite forme, coşuri şi coşuleţe, diverse figurine împletite din paie sau alte tulpini vegetale, iar "ţăranca" era foarte încântată să stea de vorbă şi să vândă.
Regiunea Latgale aduce în muzeu două biserici, una catolică şi una ortodoxă, un cadran solar, o locuinţă ţărănească şi mai multe locuinţe de meşteşugari (olar, dulgher), dar şi locuinţa unor ţărani ruşi cu o moară de vânt specifică. Se vindeau diverse obiecte împletite din coajă de copac.
La finalul turului celor 4 regiuni am vizitat o expoziţie de artizanat rusesc cu mici figurine, traforaje şi obiecte croşetate bogat colorate.
M-a impresionat în mod deosebit civilizaţa rurală având în vedere faptul că unele locuinţe aveau peste 100 de ani, că în toate gospodăriile era o separare foarte clară între casa de locuit şi celelalte dependinţe (hambare, grajduri, băi, etc) şi că fiecare gospodărie avea în mod tradiţional propria saună, adesea aproape de o sursă de apă. Sauna făcea parte din viaţa letoniană. Era locul în care viaţa începea şi se sfârşea, unde copii se năşteau iar bătrânii mureau.
Trimis de mprofeanu in 27.07.14 21:24:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE BALTICE.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Un fel de Muzeul Satului al nostru. Ce frumos! Mi-ar placea sa-l vizitez. De fapt, tipul asta de muzee e cel care ma atrage cel mai mult peste tot. Frumos si finalul articolului!
@alinaro: Da un fel de Muzeu al Satului dar mult mai intins, cu gospodarii toate din lemn dar de proportii mult mai mari. Casele erau inalte, camerele erau spatioase. Acoperisul era mai mult din stuf stratificat, gros de cel putin 30 cm.
Asezarea muzeului era deosebita, in zona de lac dar si de padure. Distantele erau destul de mari, dar s-a meritat efortul.
Am avut un plan de la intrare pe care l-am urmat.
Erau numai straini: germani, englezi...
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@mprofeanu: În cadrul unui circuit mai amplu, anul trecut, am petrecut o zi şi o noapte în Riga. Prea puţin pentru a vizita şi Muzeul Etnografic Leton, în aer liber, pe care îl descrii în articolul tău. Prea puţin pentru a vizita şi alte obiective interesante, deci prea puţin pentru a-mi da curajul să scriu şi eu ceva despre Riga.
Mulţumim pentru că ne-ai arătat şi o altă faţă a capitalei Letoniei, una interesantă, dar mai puţin cunoscută!
@iulianic: Se merita vizitat daca preferi un astfel de muzeu. Noi am ajuns la muzeu in jurul orei 10 la deschidere si l-am parcurs in totalitate cam pana in jurul orei 14. Ne-am rasfatat intr-un mediu natural deosebit. Am mai cules si afine si fragi de pofta...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Un oraș de basm — scris în 07.11.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Riga, Jurmala, iarna — scris în 12.01.16 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Letonia te iubesc! — scris în 02.07.14 de Locomotiva din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Riga la fel de frumoasa si cand ploua... — scris în 14.05.14 de alunelu69 din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 O după-amiază la Riga — scris în 25.02.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Riga intre nou si vechi — scris în 02.04.14 de kathya* din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Un oras neasteptat de frumos — scris în 22.01.12 de iulia77 din ORADEA - RECOMANDĂ