ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: iasi
ÎNSCRIS: 09.05.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pojorata - colt de rai

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Pentru cei care iubesc muntele, pentru cei care adora padurea, drumetiile si aerul curat, Pojorata e locul ideal. Aici lasi toate grijile deoparte si simti ca te incarci pozitiv, cu energie. Timpul parca sta in loc, auzi doar clipocitul apei, vantul cum susoteste printre brazi sau clopotele vacutelor care pasc libere pe dealuri.

M-am indragostit iremediabil de aceste locuri inca de acum 4 ani si mergem cel putin de 2-3 ori pe an la Pojorata. Nu exista sarbatoare (Craciun, Paste) pe care sa n-o petrecem aici, unde traditiile romanesti au ramas aproape neschimbate. Mi-e drag sa vad lumea mergand duminica la biserica in costum popular, sa vad calusarii, ursul si capra de Craciun... totul are un farmec aparte si te simti atras ca un magnet de pitorescul locului.

Drumul e relativ simplu: Iasi-Targu Frumos-Pascani-Motca-Spataresti-Gura Humorului-Campulung si imediat Pojorata. Traseul il facem de obicei in 2.5-3 ore, in functie si de anotimp. Soseaua e buna, cu toate ca traficul in zona e destul de aglomerat mai mereu.

De la Pojorata se poate ajunge usor si la Vatra Dornei (35km) daca ti-e dor de o plimbare cu telescaunul, sau la Campulung (6km) sa vezi noul Montana turistic Mall :)) Daca vrei senzatii tari, iti iei rucsacul in spate si te pornesti sa escaladezi Vf. Giumalau (1857m), din centrul Pojoratei faci aprox. 10 ore, exista trasee montane pana acolo. Mai usor se ajunge pe Rarau (din Pojorata - 16km), cu masina pe drum de munte. Vara asta am observat ca au inceput sa asfalteze drumul spre Rarau... insa cel putin vreo 2 ani mai lucreaza probabil la el (in ritmul in care se asfalteaza la noi). Cert e ca in Pojorata e asfalt de anul asta, pana acum a fost pietruit.

Daca ai urcat pe Rarau poti bea o cafea la cabana Rarau si trage o fuga pana la Pietrele Doamnei, la vreo 200m, o rezervatie spectaculoasa, unde poti admira un peisaj de o salbaticie uimitoare. Se poate apoi cobori pe cealalta parte, pe Valea Bistritei. Tot in zona e si Piatra Soimului, de unde panorama e absolut superba!

In Pojorata exista cateva pensiuni pentru turistii iubitori de munte: Casa Sava, Casa Vancea, Cabana Chilia. Din pacate cabana Pietrele Doamnei n-am vazut-o, probabil e mai noua sau nu am ajuns prin zona respectiva. Despre conditiile de cazare nu pot sa va spun multe deoarece noi stam la o vila proprietate personala, insa am observat ca oamenii sunt tare ospitalieri, cu bun simt si incearca sa te faca sa te simti ca acasa.

Nu trebuie sa uitam manastirile din zona: Moldovita, Sucevita, Putna, Voronet, adevarate perle ale Bucovinei, la care se poate ajunge usor cu masina din Pojorata. Nici comuna Marginea nu e departe, unde poti admira ceramica neagra, vezi cum se naste sub ochii tai o oala de lut sau poti sa-ti cumperi un suvenir.

Din Pojorata, pe drumul ce duce spre Rarau, la un moment dat intalnesti un indicator: spre schit, unde se poate urca doar cu piciorul deoarece drumul e tare abrupt. Sus, la manastire, poti aprinde o lumanare, spune o rugaciune sau cumpara o iconita. Privelistea iti taie rasuflarea.

Ahhh... era sa uit pastravaria: vara asta am mancat acolo un pastrav afumat bun-bun, mi se topea in gura (dar si pretul pe masura: 50lei/kg)... iar laptele de vaca de la Pojorata e cel mai gustos lapte pe care l-am baut vreodata;)

Atasez si poze, facute de-a lungul celor 4 ani de cand mergem acolo, si sper ca v-am facut curiosi sa trageti o fuga pana la Pojorata!


[fb]
---
Trimis de geany_m in 01.09.10 22:05:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geany_m); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Urcam pe Rarau - e Pastele, dar e zapada!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[01.09.10 22:24:34]
»

Mi-am dorit mult sa ajung la Rarau, iar acum in iunie cand am vrut sa urcam ne-au intors din drum din cauza, cum ai spus tu, ca se asfalta.

Macar, stim ca peste n ani vom putea urca linistiti pe asfalt, nu?

lizuk
[01.09.10 22:35:29]
»

Acu vreo trei saptamani am urcat cu masina pe Rarau, plecand din Pojorata. La intoarcere am luat in masina un muncitor, care ne-a spus ca lucrarea se va termina anul viitor si ca au tot timpul pe cineva "in coaste", care ii monitorizeaza atent si ii grabeste sa munceasca. Oricum, e de treaba, nu gluma...

Alina Morar
[01.09.10 22:42:45]
»

Deci, pana la urma, se poate urca?

lizuk
[01.09.10 23:16:51]
»

@alina: noi am urcat, deci se poate. Si nu am fost singurii. E adevarat, nici prea multi nu am fost...

geany_mAUTOR REVIEW
[01.09.10 23:19:30]
»

Noi nu am reusit vara asta sa urcam, eram cu masina si ne-au intimidat buldozerele si excavatoarele de pe acolo. Anul trecut am urcat fara probleme.

webmasterJr
[02.09.10 00:19:59]
»

Am ales o melodie mai" cool" pentru un colt de rai numit Bucovina! Insa, daca nu e pe gustul tau, punem altceva!

biancuta
[02.09.10 01:24:51]
»

Imi place descrierea ta, iar informatiile sunt foarte utile! Poate voi avea ocazia sa ajung in zona!

valimi
[02.09.10 07:17:30]
»

Multam fain, foarte utile informatiile aduse de tine, toamna asta vreau sa ajung in zona.

Puncte de la mine!

georgiana
[02.09.10 07:21:28]
»

@Geany-m,

Iti mai citisem si alte reviews-uri si am dat click bucuroasa pe numele tau, pentru ca intotdeauna scrii atat de frumos si cu multa bucurie!

Si din pozele tale se citeste bucuria de viata si satisfactia ce ai trait-o pe acele locruri de poveste!

In urma cu 16 ani am urcat si noi pe Varful Rarau, cu batrana noastra Dacie si retin ca mi-a fost foarte frica, deoarece panta era foarte mare in unele locuri si cat de multe serpentine erau!

Dar de atunci multe s-au schimbat si drumurile si noi, de asemenea si acum abia astept data de 19 septembrie cand voi fi la Pojorata, cu premiul saptamanal de la site!

Mai ales ca voi fi acolo in compania unor prieteni dragi!

Multumiri pentru expunerea ta minunata, care nu ma face decat sa sper ca timpul va zbura iute!

Astept sa ne incanti si cu alte povestiri la fel de frumoase si tonice ca aceasta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[02.09.10 08:57:36]
»

Frumoasa zona, cum ma plimb eu cu un copil mic prin zonele astea???

Chiar ca e un colt de rai!

bessondm
[02.09.10 09:11:45]
»

Sunt trei cai de acces catre Vf. Rarau - din Pojorata (zice-se drumul cel mai bun), din Campulung Moldovenesc si din Chiril, de pe Valea Bistritei. Acum 5 ani am urcat din Cp Moldovenesc, dar pe jos, pentru ca, sa stiti, se poate si fara masina Am intrat pe drumul forestier semnalizat la iesirea din Campulung catre Gura Humorului, am mers cam 2-3km pana am dat de o terasa pe marginea unui parau care avea suficiente locuri de parcare si am lasat la umbra masinuta. Trebuia sa se odihneasca si ea, o alergasem destul in zilele precedente, trecand pe la foarte multe si frumoase manastiri.

La inceput marcajul urmeaza drumul forestier, care devine din ce in ce mai prost pe masura ce urci, apoi se separa trecand prin padurea de brad si intersectand cand si cand drumul. Satisfactia este imensa cand se ajunge sus de unde se pot admira peisajele superbe, atat catre Valea Moldovei, cat si catre Valea Bistritei. Evident, am inconjurat si Pietrele Doamnei pe la baza; desi nu pare, traseul a fost destul de lung, ne-a prins si un pic de ploaie, dar eram bine echipati si n-am avut probleme. La intoarcere ne-a luat un picut oboseala, dar ce vezi sus merita tot efortul. Sunt frumoase si pozele, dar parca e altceva cand vezi cu ochii tai, parca se intiparesc mai bine imaginile in minte...

In total drumul dus-intors de la debarcarea din masina ne-a luat 6-7 ore, dar am facut si un popas de 30-45 de minute pentru masa, plus ocolul facultativ despre care am amintit. Desi ne propusesem a doua zi sa mergem si pe Giumalau, planul nu ne-a mai iesit, febra musculara ne-a cam prins, ca, deh, sunt oameni ai orasului, mari iubitori de munte insa, dar lipsa antrenamentului are si ea un cavant de spus..

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster77
[02.09.10 09:30:12]
»

mutat la "Descopera Bucovina"

alinutzza140*
[02.09.10 11:48:39]
»

Super ai povestit. Si noi am vrut anul acesta sa urcam la Rarau, dar nu am putut din cauza ca se asfalta. Dar poate la anul daca termina lucrarile, cine stie.

aida.alecu*
[04.09.10 19:20:21]
»

Frumoasa descriere! Frumoase locuri! Felicitari!

Admin
[21.09.10 09:32:31]
»

mutat la "Descopera Pojorita", odata cu infiintarea acestei rubrici azi pe site

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, Alina Morar, alinutzza140*, bessondm, biancuta, geany_m, georgiana, lizuk, magdalena, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pojorâta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074551105499268 sec
    ecranul dvs: 1 x 1