GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O vizita prin orasul PITESTI alaturi de ZZ - muzee
Sâmbata dimineata, a doua zi a vizitei colegei noastre afa-iste ZZ, la o cafea la Casa Teilor. I-am propus o vizita la Curtea de Arges la manastirea lui Manole sau o plimbare prin Pitesti si padurea Trivale (complexul turistic Cornul Vânatorilor si gradina Zoo). ZZ a ales plimbarea prin oras.
Am luat-o la vale spre Muzeul judetean Arges si ne-am oprit la Planetariu, adresa str Armand Calinescu nr 44, corp C cu intrarea directa din blvd Eroilor. Ïntre anii 2000 si 2004 s-au construit doua corpuri noi ca extindere a cladirii muzeului principal în aceeasi curte generoasa a muzeului. Într-un corp de cladire se gasesc depozite, laboratoare si birouri iar în celalalt corp planetariul, observatorul astronomic, un amfiteatru si o expozitie de arta naiva.
Planetariul
Planetariul propriu-zis este produs de o firma franceza, are un ecran cu un diametru de 7 m plasat în cupola cladirii, stai pe un scaun fotoliu confortabil cu capul dat pe spate pentru a cuprinde/vedea ecranul. Se fac proiectii de cinematografie panoramica si cu un sistem audio ca la salile de cinematograf. Sala are 38 de locuri, sunt scaune fotolii mari, moi, dar pozitia capului poate da vertij la unele persoane, suntem atentionati de la începutul proiectiei ca daca ne simtim rau putem iesi afara din sala, sau tipul acesta de proiectie poate genera si somnolenta…
Program: de marti pâna duminica între orele 9-17, proiectiile sunt programate la orele 10,12,14 si 16. Grupurile organizate îsi pot rezerva locuri prin telefon, grupurile de de copii prescolari din grupa mare si pregatitoare si elevii trebuie sa aiba însotitor. Spectacolul de la ora 10 nu s-a tinut din lipsa de spectatori («10), o proiectie ruleaza doar daca sunt minim 10 spectatori, si am « prins » spectacolul de la ora 12, ne-am alaturat unui mic grup. Proiectia « De la Pamânt la Univers » a fost o avanpremiera, filmul se va putea viziona începând cu noul an scolar din toamna.
Filmul este interesant, imaginile sunt ca la proiectia 3D, ar trebui poate niste ochelari speciali. La un moment dat am avut o senzatie de vertij, câteva respiratii adânci si mi-a trecut.
În fata intrarii sunt panouri cu afise ce prezinta programul cu filmele disponibile, unele de desene animate pentru copii ce explica tainele Universului:
•Misterele Universului, materia întunecata
•Fantoma Universului
•Astromituri, pentru copii cu vârsta mai mare de 12 ani
•Doua bucatele de sticla, miracolul telescopului
•Originile vietii.
Biletele costa: 6 lei adulti, 2 lei elevi si copii.
În holul acestei cladiri cum intri, pe dreapta este un stand cu suveniruri de vânzare, vederi, carti, pliante, diverse produse de promovare a judetului Arges. În fata e intrarea la expozitia de arta naiva si in stânga e culoarul spre Planetariu.
Pâna la ora 12 când rula filmul la Planetariu am vizitat:
Expozitia de Flori de mina
Este o expozitie mica ce prezinta esantioane cu ametist (este unul mare plasat chiar la intrare), citrin, agat, malahit, cuart si combinatii cu alte minerale. Aici ZZ mi-a aratat ca cunoaste/recunoaste aceste pietre doar a facut un curs de geologie la facultate spre deosebire de mine care a învatat doar despre masini-unelte… Din pacate nu am avut voie sa facem fotografii nici macar cu taxa!
Am admirat îndelung esantionul de ametist, e mare, e splendid si asa cum ne povestea doamna cu pietrele, acest ametist transmite o energie pozitiva când stai în dreptul ei, am simtit furnicaturi si pielea de pe mâini s-a încretit… La intrare în partea dreapta e un mic stand cu obiecte confectionate din pietre semipretioase, bratari, brelocuri, mici suveniruri. Si aici biletul costa 6 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii.
Ne-am luat la revedere si ne-am îndreptat spre cladirea principala.
Muzeul judetean Arges
Cladirea impozanta a fost construita între anii 1898-1899 dupa planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, initial a fost aici sediul Prefecturii pâna a primit alt sediu central în Piata Milea (poreclita Casa Alba), si din anul 1974 a început sa functioneze ca muzeu de istorie la etaj apoi la parter a fost deschisa sectia de Stiintele Naturii.
Expozitia sectiei de istorie prezinta evolutia societatii umane începând din paleolitic, prezentând obiecte gasite pe teritoriul judetului Arges si pâna în sec 20. Pe teritoriul judetului se gasesc: asezarea dacica de la Cetateni, castrele romane de pe linia Limes Transalutanus cu cel mai studiat si bine pus în valoare Castrul de la Jidova aflat pe DN73 în drum spre Câmpulung. Cetatea Poenari cu ale sale 1480 de trepte si cu o panorama exceptionala spre Cheile Argesului, strategic amplasata pe vârful stâncii la o înaltime de 840 m, ruinele cetatii Oratia mai putin cunoscuta, aflata într-o stare de degradare avansata si indiferenta autoritatilor, aflat pe Dealul Sasului la 6 km nord de comuna Rucar.
Evenimentele importante ale sec 19 pentru tara noastra sunt prezente în expozitie si mai ales contributia argesenilor, cei mai reprezentativi fiind familiile Bratianu (de vizitat Vila Florica de la Stefanesti, o suburbie a Pitestiului) si Golescu (complexul Golescu aflat la 11 km departare de oras).
Într-un colt este amenajat o vitrina ce vorbeste despre echipa de fotbal FC Arges si idolul nostru Nicolae Dobrin, cel mai bun fotbalist român. În corpul B este un muzeu dedicat sportivilor campioni din Arges, acest muzeu a ramas de vizitat pentru alta data.
Sectia Stiintele naturii e situata la parterul cladirii, din holul principal la stânga. Dioramele prezinta evolutia vietii pe pamânt, pasari si manifere în habitatul lor. În ultima încapere este amenajat un tunel ce reprezinta o bucatica dintr-o pestera cu stalagmite si stalactite, traseul e un pic dificil, trebuie sa fii atent cum pasesti.
În holul impozant al muzeului este amenajata o expozitie despre evolutia simbolurilor de pe drapelul national începând cu anul 1867, continuând cu 1872,1877,1897,1914,1922,1939,1940,1948 si 1991. În acest muzeu am avut voie sa facem fotografii fara blit si fara cost suplimentar.
Ne-am întors din nou în corpul C si cum grupul întârzia sa apara am avut timp sa vizionam si Expozitia de arta naiva, cu picturi ale unor artisti consacrati în acest stil. Expozitia are si o sala cu fotografii exceptionale primite de la Societatea de geografie rusa. Veti admira câteva fotografii deosebite.
Alergatura între aceste expozitii ne-a obosit si înfometat, pasii nostri se îndreapta acum spre restaurantul ATELIER despre care v-am vorbit. A fost o zi reusita!
« Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.
Trimis de Yolanda in 11.07.19 23:21:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yolanda: Muzeul Județean Argeș se află pe lista mea de obiective de vizitat, am tot căutat o „fereastră” în timpul deplasărilor spre alte zone pentru o oprire la muzeu, dar încă nu s-a concretizat.
Cu ocazia publicării articolului de față am aflat detalii actuale. Observ că muzeul de nivel județean nu prea a investit în organizarea unei expoziții moderne, modul de expunere fiind cel vechi. Eram interesat și de dioramele din secția de științe naturale și de peștera artificială.
Mulțumesc pentru articol!
@Yolanda: Cinci muzee in cinci ore... Foarte interesante, foarte instructive!
Nu ma pot decide care mi-a placut in mod deosebit! Fiecare-n felul sau e frumos, bine organizat si e de admirat munca acelor oameni care se straduiesc, cu bani foarte putini, sa mentina in functiune muzeele, sa mentina " in viata" exponatele.
" Ametistul ala mare" este o geoda, un cuib de ametiste, cuarturi de fapt.
Inedita a fost si pestera, care ne-a solicitat putin atentia, Planetariumul, nu mai zic! Despre istorie... Muzeul e bogat in exponate si bine organizat, iar pe Dobrin l-am cunoscut personal.
Arta naiva si pozele rusilor au fost de delectare si relaxare.
Mi-a placut TOT! Multumesc mult!
@Zoazore: multumesc de completare, am sa ma apuc sa citesc si despre pietre... sa-mi îmbogatesc cunostiintele...
fac o completare, când am vizitat muzeul Flori de mina ne-am întâlnit si cu colega AFA @mmierla si cu fiul ei adolescent. Din pacate, apoi au plecat. A fost un weekend plin de prietenie.
@tata123: multumesc de vizita si ecou.
Banii alocati pentru cultura sunt putini, e greu sa se mai faca investitii, nu sunt bani pentru infrastructura locala, e atât de necesar un pod suplimentar peste râul Arges, intrarea în oras dinspre Câmpulung si uzina Dacia e infernala, un amarât de sens giratoriu la intersectia dintre drumul ce vine de la uzina si DN73 e in lucru de 2 luni si se fac ca lucreaza, avanseaza în ritm de melc... e greu... e dificil!
@Yolanda: Yolanda, nu cred ca se face un amarat de sens giratoriu ci un tunel care iese dincolo de Uzinele Dacia!!
Doar asa se explica durata asa de mare. Se "lucreaza" de mai mult de 2 luni!
Sau or lucra pe sub pamant, daca tot am zis ca fac tunel !
Vai de noi, care trecem zilnic pe acolo.
@Yolanda: Excelent reviewul tău despre muzeele noastre, muzee pe care le-am văzut de nu știu câte ori, pe afară, stăm foarte aproape de muzeu și multe din drumurile mele trec prin fața lui. Le-am și vizitat, nu mai știu când, dar îmi mai aduc aminte de multe din exponate, acum și mai bine…
Review-ul mi-a dat dorința de a le revedea, iar nu știu când, poate când vor fi nepoții pe la mine, acum sunt în Pitești, dar sunt prea mici.
Citit cu multă plăcere, aștept și alte impresii despre obiectivele turistice din orașul nostru, impresii care sper să tenteze câți mai mulți AFA-iști să ne viziteze urbea, eventual să ne și cunoaștem.
Cu drag
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Casa memorială Dinu Lipatti, Conacul Fundăţeanca din Ciolcești, Argeș — scris în 18.08.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Impunătoarea catedrală din Mioveni — scris în 16.07.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 La pas prin Pitești — scris în 14.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Biserica Domnească „Sf. Gheorghe” din Pitești — scris în 29.07.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Catedrala Mioveni — scris în 18.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI
- Sep.2021 Patrimoniul cultural de pe valea Râncăciovului — scris în 08.04.22 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Evadare din cotidian cu bicicleta pe dealurile Ștefăneștiului — scris în 24.07.21 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ