ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Monumente și locuri argeșene / dâmbovițene

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu ocazia minicircuitului de weekend din septembrie 2010 am ajuns și la Casa memorială a celebrului pianist Dinu Lipatti.

Situată în localitatea Ciolcești (comuna Leordeni), la aproximativ 3 km din drumul principal DN7, casa muzeu este semnalizată corespunzător prin indicatoare mari albastre; este vorba de un mic drum spre dreapta, spre localitatea Bântău. Obiectivul muzeal se află exact la granița dintre județele Argeș și Dâmbovița.

Trecem printr-o zonă rurală încântătoare, cu vegetație din belșug; la un moment dat peisajul se deschide și pe o costișă observăm o clădire mare ”boierească”. Se poate intra cu mașina până în fața muzeului. În momentul când am ajuns noi doamna muzeograf era plecată în localitate, dar după 10 minute de așteptare a revenit. Am beneficiat de explicații amănunțite și am vizitat în tihnă expoziția permanentă dedicată lui Lipatti. Se pare că nu prea multă lume ajunge pe acolo, mai mult grupuri organizate de elevi ori specialiști cu ocazia unor evenimente.

Dinu Lipatti s-a născut în București în 1917, în frumoasa casă cu acoperiș roșu ce există azi pe Bdul Lascăr Catargiu, colț cu str. I. C. Visarion. A moștenit talentul de muzician de la părinții săi; naș de botez l-a avut pe George Enescu. Urmează Conservatorul din București; susține concerte de pian în diverse orașe europene; în 1943 devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva. Se va stinge la numai 33 ani lăsând în urmă înregistrări audio de o frumusețe aparte.

Expoziția memorială a fost deschisă în anul 1985 în casa construită la Ciolcești de tatăl pianistului, Constantin Lipatti. Clădirea, un adevărat conac, a fost ridicată între anii 1938-1943 în stil neoromânesc și a constituit un loc de refugiu pentru tânărul Lipatti, un loc unde și-a petrecut cu drag o parte din vacanțe.

Cea mai mare parte din obiectele expuse sunt donate de fratele pianistului, Valentin Lipatti, diplomat de carieră, a cărui activitate se reflectă de asemenea în expoziție. Sălile de la parter găzduiesc vitrine cu diverse obiecte, fotografii și diplome. Panourile de pe pereți reflectă viața și activitatea familiei Lipatti în ordine cronologică. Printre imaginile expuse se găsesc fotografii efectuate chiar de însuși Dinu Lipatti. Se pare că iubea arta fotografică și chiar inventase singur un aparat de developat.

Mi-au plăcut fotografiile cu Lipatti copil, am admirat documentele legate de concerte, am privit imaginile cu personalitățile vremii. O sobă de teracotă frumos lucrată îmbracă un colț al unei camere; piese de mobilier deosebite, covoare și candelabre sunt prezente în camere. Un pian, marca Bechstein ce a aparținut pianistului este expus într-una din camere. De asemenea, putem admira bustul lui Lipatti realizat de maestrul Ion Irimescu.

Program de vizitare al casei memoriale este de miercuri până duminică, între orele 09.00-17.00. Prețul biletului de intrare pentru adulți este de aproximativ 4-5 ron (2,5 ron elevi).

-

Am continuat miniexcursia pe DN 7, întorcându-ne spre Găești. De aici am intrat pe DJ 702E spre fosta Mănăstire Cobia (vezi impresii) și bisericile de lemn din comună.

În zona comunei Cobia se păstrează mai multe biserici, adevărate bijuterii de lemn, cu temelie din piatră și acoperiș de șiță. Este vorba despre patru monumente: biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva din Frasin Deal (cătun Copăcei) biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva și Sf. Nicolae din Frasin Deal (cătun Șerbești), biserica de lemn Sf. Nicolae din Mislea și biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva din Frasin Vale – construite la sfârșitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea.

Eu am reușit să o văd pe cea din Frasin Vale. Ridicată la 1746 de jupân Ristea păstrează pisania original inscripționată în lemn. Biserica a mai fost reparată în anii1891,1927 și 1969. Din păcate lăcașul de cult era încuiat. Am admirat însă arhitectura de lemn recent refăcută din exterior. Elemente descriptive: temelia din pietră de râu, pridvorul sprijinit pe stâlpi de lemn, turnul clopotniță de mari dimensiuni plasat peste pridvor, ancadramentele ferestrelor din romburi de lemn frumos încrustate cu motive geometrice și fixate cu cuie de lemn, îmbinările în coadă de rândunică ale bârnelor fațadelor, acoperișul în solzi de șiță….

Între anii 2008-2010 au fost efectuate lucrări de restaurare, consolidare și prezervare a construcțiilor și picturii interioare la toate cel patru bisericuțe, adevărate dovezi ale credinței românești dar și a dibăciei meșterilor lemnari.

-

Dacă aveți drum în zonă nu uitați să le treceți pe lista ”De vizitat”.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.10.14 08:53:01
Validat / Publicat: 21.10.14 10:30:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Casa memorial Lipatti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[22.10.14 01:42:18]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.10.14 09:26:00]
»

@webmaster13 - Melodia aleasă e ok. Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Piteștiul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068385124206543 sec
    ecranul dvs: 1 x 1