ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Peru - leaganul unei vechi civilizatii

TIPĂREȘTE

Cand vii in aceasta tara, despre care atat de putin se cunoaste, simti nevoia sa afli cate ceva despre istoria ei, despre obiceiurile, cultura si modul lor de trai.

Documentandu-ma, am putut imparte istoria peruviana in 4 etape:

1. Culturile pre-inca pe care istoricii, pe baza descoperirilor arheologice, le atribuie unei civilizatii care dateaza din sec III-i. e. n.

Culturile pre-inca, cuprindeau peste 500 de triburi, care purtau numele, celui mai important oras, construit. Dintre aceste triburi, cele mai importante, care au contribuit, la evolutia societatii, au fost:

a. Chavin - care au construit temple cu bazoreliefuri, in care figura centrala era o felina, zeitate lor. Aria unde a existat aceasta cultura e zona Anzilor.

b. Cultura Paracas - care a aparut pe coast de vest. Ea a ramas cunoscuta prin textilele f. fine pe care le producea, din fire de viguna, in loc de bumbac, stofe din par de lama si realizate cu razboi de tesut.

Prin sistemele de irigatii performante, care le-a permis sa poata cultiva cartofi si porumb, intr-un teren arid. De asemenea, aici s-au gasit mumii care au fost imbalsamate.

c. Cultura Nazca - la sud de Paracas, pe coasta oceanului. Aceasta cultura a lasat desene gigantice facute in desert, pe o suprafata de 450 kmp, infatisand animale, pasari, paianjen, pom, figuri geometrice.

Tot in aceasta zona, s-au gasit numeroase cranii, cu urme de operatii, facute in timpul vietii, chiar s-a confirmat ca oamenii au supravietuit, acestor trepanatii.

d. Cultura Moche - in partea de nord a Perului.De la acest trib, au ramas temple si 2 piramide, numite Templul Soarelui si Templul Lunii. De asemenea au ramas cunoscuti si pt. oalele de lut, fin lucrate, pictate sau sub forma de figurine, care reprezentau animale, pasari, pesti, figuri umane sau activitati, agricole, sexuale (vezi poza) Totodata s-au gasit obiecte de metal, cu maiestrie lucrate, prelucrand aur, argint, cositor.

e. Cultura Wari - prima cultura militara din Peru, care a dominat Anzii in partea de sud si e considerata cultura cu cea mai dezvoltata ierarhie socio-politica, avand o structura administrativa mai dezvoltata fata de alte culturi.

Limba vorbita de ei era quechua, care se mai vorbeste si in zilele noastre, fiind a 2-a limba vorbita dupa spaniola. Ei au construit drumuri si au fost primii care au dezvoltat terasarile agricole.

2. Imperiul Inca - este a doua etapa in istoria acestei tari. Aceasta etapa s-a intins intre anii 1438-1532.

Civilizatia Inca a atins apogeul in perioada lui Viracocha Inca, al 8-lea imparat, si al fiului lui, care a preluat tronul in anul 1438, Pachacuti, cand imperiul se intindea din nord de la Ecuador, Amazon, pana la jumatatea teritoriului Chile si nordul Argentinei, avand o lungime de 5000 km... Acest imperiu a fost guvernat, pe toata perioada istoriei, de 12 mari capetenii.

De la incasi, au ramas fortarete, drumuri, temple si o tehnica de slefuire a pietrei, perfect realizata, care reprezinta o enigma si in zilele noastre. Si a mai adus nou spiritul lor razboinic, o capacitate exceptionala de organizare.

3. Perioada Coloniala - a inceput odata cu razboiul civil declansat intre cei 2 fii al lui Huayua Capac, care au declansat un razboi de impartire a teritoriului, dupa moartea tatalui lor.

Dupa 5 ani, Atahuallapa, l-a ucis pe fratele sau, devenind singurul Inca. In 1532, Franco Pizzara, venit pt a 4-a oara in Peru impreuna cu o mica armata de conchistadori, il atrage pe acesta intr-o cursa si il retine ca prizonier. Apoi le cere incasilor, sa-i plateasca cu aur, eliberarea lui. Acestia aduc, o cantitate imensa de aur si argint, dar Pizzaro, il ucide pe Atahuallapa.

Apoi intra in capitala Cusco, pe care pana in 1534, o transforma, refacand constructiile din oras, cu pietrele de gresie, de la temple, si dandu-i infatisarea unei colonii spaniole. Dupa care se muta la Lima, un oras mult mai accesibil pt spanioli, din punct de vedere a climei si accesului la baza spaniola din Panama.

In 1541, Pizzaro e ucis de conchistadori. In 1542, Peru devine viceregat, dar cucerirea definitiva a incasilor nu se realizase.

In 1571, Tupac AmaruI a declansat o rascoala, la nord de Cusco, cu ajutorul taranilor, dar care in cele din urma a fost infranta, iar Inca s-a ascuns in Amazon, In anul urmator, insa, a fost prins si omorat, anul 1572 fiind considerat anul infrangerii definitive a imperiului Inca.

4. Perioada moderna - fiind considerata perioda care a inceput odata cu miscarea de independenta organizata de marii propietari de pamant, o generatie noua, de metisi, educati, cu idei liberale si gisturi alese, pt cultura si arta.

Acestia, condusi de Jose de San Martin din Argentina si Simon Bolivar din Venezuela, au eliberat teritoriul de dominatia spaniola si au declarat independenta Peru-lui in 1821.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de grecudoina in 13.02.13 23:58:35
Validat / Publicat: 14.02.13 09:30:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4309 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 intrarea in biserica templului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[14.02.13 09:41:12]
»

Știu că unii nu agreați acest tip de articole - e dreptul vostru. O parte dintre aceștia veți fi tentanți să intrepretați anuțul de mai jos ca "impertinență" - știu și asta, dar poate cred că timpul vă va mai netezi astfel de percepții, mai "de suprafață" în opinia mea.

Ca introducere a serialului care îi succede, cu "episoade" dedicate mai multor situri cu totul aparte, cu generozitate dăruite de această țară turistului, deși lipsit aproape integral de impresii subiective, articolul este IMPORTANT pentru înțelegerea, descoperirea, "trăirea" locurilor care îl așteaptă pe acest ipotetic turist.

Merită deci să figureze în rândul MiniGhidurilor AFA pentru această destiație; merită să fie luat în calcul pentru o eventuală tipărire, alături de celelalte minighiduri din această destinație, în documentarea prealabilă (sau re-lecturarea on-site) despre locurile care vor fi vizitate. Evident că aceste informații sunt disponibile și în alte "surse", dar de ce să nu fie disponibile și aici, alături de celelalte impresii, de ce să fie nevoie de o altă căutare pentru a găsi aceste informați?

zapacitu
[14.02.13 10:39:58]
»

Ba eu unul agreez, îmi plac sintezele în special când se păstrează identificarea sursei de documentare...

Dacă-mi permiteți niște completări, ca unul care a tras cu ochiul la diverse emisiuni gen Discovery:

- Imperiul Inca, în timpul lui Pachacuti a atins maximul de dezvoltare. După moartea acestuia, imperiul a cunoscut o dezagregare latentă, de care spaniolii au profitat așa cum istoria ne-a lăsat consemnat.

- Se pare că Cetatea de la Machu-Picchu a constituit reședința de vară a curții imperiale incașe, în special în timpul lui Pachacuti. Pe lângă tehnica îmbinării blocurilor de piatră fără lianții arhicunoscuți, impresionează și sistemul de terasare ingenios construit pe structura a trei straturi: pământ fertil, nisip și pietriș la fundație, fapt ce ajuta la sistemul de scurgere controlată a surplusului de apă. Canalele mai mari și rigolele au fost astfel construite încât izvoarele erau captate eficient, aducând apa în cetate în fântâni zidite în funcție de ierarhii. Prima fântână era a suveranului și a familiei sale, apoi din aceasta, apa pleca spre alte fântâni ale celor aflați în ierahii inferioare.

Cetatea nu a fost găsită de conchistadori, niciodată, fapt care a permis conservarea vestigiilor care și astăzi constituie surse de exploatare arheologică.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[14.02.13 10:44:44]
»

@zapacitu:

Stau si ma gindesc cum au "lipit" ei pietrele alea fara lianti. Daca ai vazut pe Discovery, zi-mi si mie sa nu mor proasta!

Admin
[14.02.13 10:45:00]
»

@zapacitu: cu excepția ssituaţiei în care inspirația vine din propriile-ţi "voci", o sursă de documentare există întotdeauna, pentru subiectele pe care nu le cunoşti, ori pe care nu le cunoşti suficient, nu-i așa zăpăcite?

Documentarea (înainte de a vizita sau înainte de a scrie recomandări despre orice) este întotdeauna bună, până și cei mai strașnici ochelari de cal vor recunoaște asta, măcar șoptit (spășit?) în sinea sinelui lor, mai devreme sau mai târziu

zapacitu
[14.02.13 10:55:20]
»

Gambitul damei Admin!!! !!

Multe se pot rezolva apriori dacă există cineva care te pune-n gardă, nu numai ”propriile voci”. Și pentru asta, jos pălăria maitre.

@adri-nico,

aș cuteza să povestesc despre lianții invizibili care unesc, lipesc, uneori și convertesc, dar incașii nu cunoșteau decât tehnica cioplirii-n stâncă, cu așa precizie încât blocul de piatră se îmbina perfect cu cel de dedesubt. Aș mai zice câteceva, dar poate vin cu precizări mai multe după o eventuală excursie prin Anzi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[14.02.13 11:50:38]
»

@zapacitu: o corectie la aceste complectari, o sa le fac cu permisiunea d-voastra: - in perioada celui de al 11-lea Inca, Huayua Capac, imperiul atinge puterea cea mai mare, acesta a format cea mai puternica armata, de 300000 soldati, cu care a cucerit si regatul Quito. dincolo de Ecuador, ocupand putin din teritoriul Columbiei.

Iar slabirea imperiului, s-a datorat impartirii lui intre cei 2 fii, dupa moartea sa, Atahuallapa si Huascar

- motivele pt care cetatea Machu Picchu, nu a fost descoperita, de conchistadori, le-am expus in rw Machu Picchu - orasul pierdut al incasilor, la fel si modul cum asezau blocurile de gresie, perfect lustruite, pe zid. Peruanii fiind cunoscuti ca un popor mic de statura, fara forta fizica.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[14.02.13 15:29:40]
»

@adri-nico: acum am sa incerc cu cuvinte sa-ti explic cum se realizau aceste constructii, iar cand ajungem la Odorhei, o sa-ti fac un desen. Daca stiam pe calculator sa desenez, ii lamuream mai usor, pe toti.

Deci: pietrele erau perfect lustruite, dar asta nu explica nici cum le urca una peste alta si nici de ce nu o luau la vale. Smecheria am vazut-o acolo, cel mai bine, intr-o spartura a zidului de la templul Principal, de la Machu Picchu.

Imagineaza-ti un dreptunghi, care e forma pietre, pt ridicarea zidului, Laturile mai lungi, pe care sunt asezati bolovanii, bine slefuiti, au pe mijloc cate un canal, pe fiecare latura, paralela, pe toata lungimea pietrei. In canalul de jos, se aseaza o rola din piatra, care intra putin mai mult decat jumatatea rolei, apoi pietrele sunt impinse, ridicate sus, pana cand rola intra in canalul pietrei de jos. Cand rola a cazut in acel canal, piatra, care e f. mare (dupa cum vezi in poze), sub greutatea ei se aseaza perfect, una peste alta, nelasand nici cea mai mica fanta, intre ele.

Ghidul ne-a dat o hartie sa incercam sa o introducem si nu am reusit. Dar rola, instalata in acel cerc facut de cele 2 pietre, acum joaca rolul unei pene, care impiedica pietrele sa se poata deplasa, nici la stanga, nici la dreapta.

Totodata, laturile laterale, se lipesc, de piatra alaturata. In asta consta maiestria, slefuirea perfecta si saparea santului, pe cele 2 fete, la distante perfect, egale, fara nici un milimetru eroare, si rolul pe care il joaca ulterior, rola, de pana.

Asta e explicatia, construrii zidurilor incase, la temple, fortarete, fara nici un material de legatura. Toate acestea o sa le desenez, la Odorhei, dar cred, ca ai inteles, de acum.

Nu stiu daca undeva se dau aceste explicatii, pt ca eu nu am gasit nimic in legatura cu asta, dar acolo, prima oara, s-a chinuit ghida de la templul Quoricacha (Cusco, unde s-a construit biserica Santo Domingo, peste templu), sa ne explice.

Sincer, nu prea am inteles, fara sa vad, dar cand am ajuns la Machu Picchu, si ghidul, ne-a cerut sa ne uitam in aceea spartura, am inteles totul

grecudoinaAUTOR REVIEW
[14.02.13 15:36:45]
»

@zapacitu: acum, la intoarcere acasa, pt ca am avut mai mult timp, am dat ca raspuns lui @adri-nico, explicatia, asezarii perfecte a bolovanilor si construirea acelor ziduri, fara materilale de legatura

adri-nico
[14.02.13 16:12:39]
»

@grecudoina:

Multumesc! Nu mi-a trecut prin cap asa ceva... sincer!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, grecudoina, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Peru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048602104187012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1