GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parga - o adevărată perlă continentală a Mării Ionice
Plecăm din Lefkada, cea mai accesibilă insulă a Greciei (este despărţită de continent doar de un pod mobil de vreo 30 de metri, fără nici o taxă!), traversăm tunelul submarin ce leagă Aktio de Preveza (multă lume face confuzia că, de fapt, acesta face legătura dintre frumoasa insulă şi continent!) şi intrăm pe E55, şosea ce leagă Preveza de Igoumenitsa, iar pe o distanţă de cca 20 de kilometri ne bucurăm de nişte peisaje superbe ale Mării Ionice, pe al cărei ţărm observăm (sau suntem atenţionaţi de indicatoare) existenţa câtorva plaje şi campinguri – ulterior am aflat că sunt destul de multe unităţi de cazare pentru toate buzunarele, chiar şi hoteluri de lux!
Este o zonă mai puţin promovată în România, mai puţin frecventată de turiştii români, cu toate că este destul de accesibilă, atât rutier cât şi aerian, Preveza dispunând de aeroprt – eu zic că merită puţină atenţie, după spusele unei românce stabilită aici de vreo câţiva ani!
Parga – primul contact
După această frumoasă porţiune, şoseaua se depărtează de mare, traversează miticul râu Acheron (pe care ne propusesem să-l vizităm într-una din zilele următoare!), iar după încă vreo 10 kilometri părăsim E55 în dreptul unui lac plin de vegetaţie (părea o mică deltă!) spre Parga unde ajungem în scurt timp, nu înainte de a opri să admirăm o privelişte încântătoare în dreptul plajei Lichnos.
Fiind trecut de ora 15.00 iar vila unde aveam cazare neavând restaurant, am intrat în oraş cu intenţia de a servi prânzul, am trecut pe lângă stadionul de fotbal şi am ajuns în apropierea plajei Krioneri, aflată chiar lângă centrul staţiunii, unde se aflau o sumedenie de taverne şi restaurante; o singură chestie nu am luat în calcul – parcarea, astfel că, neavând încotro, am plecat spre plaja Valtos, la care am ajuns în câteva minute, unde am mâncat la restaurantul ,,The Captain’s Restaurant’’; nici aici nu am găsit imediat parcare, restaurantul aflându-se chiar pe plajă, aşa că am apelat la spaţiul unui supermarket de unde am făcut cumpărăturile ulterior.
Ne-am cazat la Zotos Rooms, o vilă superbă înconjurată de lămâi, viţă-de-vie, leandri şi tot felul de flori, situată la cca 300 de metri de plaja Valtos spre nord, iar după vreo 4 ore de acomodare şi relaxare (ce a inclus şi un meci de la C. M. de fotbal!) am plecat spre Parga cu un taxi-boat contra sumei de 5 euro (2 adulţi şi un copil), fiind singurii clienţi la acea oră. Spun că am plecat spre Parga deoarece zona limitrofă plajei Valtos este asimilată, chiar şi de către localnici (sau în primul rând de către aceştia!) ca o suburbie a micuţului orăşel mai degrabă, deseori vorbindu-se ca despre 2 entităţi separate.
Al doilea contact vizual cu staţiunea Parga aşadar, a fost seara, de pe mare, oferindu-ne priveliştea unui imens amfiteatru luminat, străjuit în partea de nord de un deal semeţ pe care se află Castelul Veneţian şi oraşul vechi, continuă în partea de est cu o superbă faleză deasupra căreia se află numeroase unităţi de cazare cu o privelişte superbă asupra Mării Ionice până la insulele Paxos şi Antipaxos, comunică în partea de sud cu golful în care se află plaja Krioneri iar semicercul se închide cu insula Panagia pe care se află două micuţe lăcaşe de cult şi chiar o mică plajă. Iar în mijloc scena, golful principal al staţiunii împărţit la mal pe din două de un ponton de beton unde acostau navele de toate felurile – văzut din partea de sus a ,,amfiteatrului’’ te duce cu gândul la un podium de prezentare al unei piscine!
După o plimbare pe superba faleză a staţiunii, am mâncat la taverna ,,To SOULI’’ în a cărei vecinătate imediată am găsit o agenţie de turism de la care am achiziţionat o croazieră pt a 3-a zi a sejurului – şi la tavernă şi la agenţie am vorbit româneşte, naţia noastră fiind bine reprezentată şi aici! La plecare am preferat să luăm un taxi pe uscat până în Valtos contra sumei de 6 euro – sumă cerută din capul locului de taximetrist şi nenegociabilă!
Plaja Valtos – mai mult decât o plajă
Dacă în primul nostru sejur din Grecia, cel din Lefkada, ne-am propus şi am reuşit să avem o vacanţă activă, în cel de-al doilea am ales să ne odihnim mai mult şi de aceea am ales o locaţie de cazare în apropiere de plaja Valtos, cea mai mare, cea mai dotată, cea mai populată, cea mai... (nu pot spune cea mai frumoasă deoarece, în cazul plajelor, gusturile diferă!) nimerită plajă din zona Parga pt ceea ce ne doream în acea săptămână. Este adevărat, am sacrificat avantajele (pt unii!) şi priveliştea pe care ţi-o conferă o cazare în staţiunea propriu-zisă, în detrimentul liniştii şi comodităţii de a ajunge la plajă din această zonă foarte aerisită, cu o vegetaţie luxuriantă.
Ziua a 2-a am rezervat-o în totalitate pt plajă şi baie în mare, aşa că, după micul dejun, am plecat spre plajă pe o scurtătură ,,ochită’’ pe o hartă detaliată achiziţionată de seara, am trecut pe lângă un mic lac împrejmuit (am ajutat o broască ţestoasă rătăcită să ajungă dincolo de gard!), am traversat curtea unei taverne unde aveam să servim şi prânzul (Barbanasis Tavern, unde am aşteptat cam mult dar am primit băuturile gratis!) şi am ajuns în zona de nord a plajei, foarte aproape de locul unde se varsă un mic pârâu în mare – zona de nord a plajei beneficiază de nisip fin şi e mai puţin populată, spre deosebire de cea din sud, aflată mai aproape de oraş, care este mai aglomerată şi are nisip grunjos amestecat cu pietricele.
Seara am încheiat-o cu o cină la terasa clubului Mango, aflat la 30 de metri de vila noastră, unde am avut iarăşi surpriza de a auzi câteva cuvinte româneşti din gura unui ospătar grec care avea o prietenă româncă.
Croazieră la insulele Paxos şi Antipaxos
Pt ziua a 3-a achiziţionasem o croazieră la insulele învecinate, Paxos şi Antipaxos, de la o agenţie de turism situată la jumătatea falezei din Parga, unde lucra o româncă stabilită în Preveza de câţiva ani, reprezentanta unei mari firme de turism din România - aceasta venise chiar la masa unde serveam cina în prima seară prezentându-ne croaziera cu lux de amănunte (dintre celelalte excursii prezenta interes pt noi doar cea la râul Acheron pe care puteam s-o facem şi singuri!) şi câştigându-ne de clienţi! Ceea ce a ,,omis’’ să ne spună, cu bună ştiinţă zic eu, a fost faptul că miercurea, când am fost noi, nava nu face turul complet al insulei Paxos, ci doar pe jumătate, zăbovind mai mult (2 ½ ore) în principalul ei port, Gaios – am înţeles ulterior că excursia completă se face marţea şi joia, dar nu ştiu dacă la acelaşi preţ, 20 de euro/pers, cât am plătit noi. I-am reproşat acest lucru seara, dar s-a făcut că plouă! Urât din partea unui conaţional să nu te informeze corect, aş spune tipic românesc!
O altă surpriză neplăcută în acea zi a fost parcarea – am venit cu maşina din Valtos în acea dimineaţă şi am parcat central, pentru 4 euro/zi, într-o parcare aproape goală, iar după-amiaza, când ne-am întors din croazieră, am mers la vila unde eram cazaţi pt un duş, ne-am pregătit pt cină şi am revenit peste vreo 2 ore în aceeaşi parcare. Surpriză însă – băiatul care tocmai intrase de serviciu mai îmi cere o dată să achit parcarea, cu toate că i-am arătat chitanţa de dimineaţă! Mi-am dat seama că nu are rost să-mi fac nervi de pomană aşa că i-am dat 2 euro şi l-am lăsat în pace!
Am făcut o vizită pe străduţele înguste din cartierul vechi (str Sforii de la noi are concurenţă serioasă aici!), de pe dealul pe care se găseşte şi castelul, am vizitat biserica centrală, lângă care se afllă o şcoală şi o grădiniţă cam neîngrijite, am purces la o şedinţă de cumpărături pe principala stradă comercială a staţiunii, după care am servit masa la taverna, Symposium’’.
Parga la pas. Clubul Tango
A 4-a zi, fiind mai matinal decât deobicei, am plecat la o plimbare perpedes spre Parga, astfel că, ţinând cont că vila noastră se afla în partea nordică a plajei Valtos, iar eu am ajuns până la campingul din sudul oraşului, trecând de plaja Piso Kryoneri şi stadion, pot spune că am trecut în revistă aproape întreaga staţiune, care se întinde pe o distanţă de câţiva kilometri.
După această plimbare destul de solicitantă, în special datorită dealului pe care se află Castelul din Parga (închis la acea oră!), am făcut aprovizionarea de la un supermarket aflat la nici 20 de metri de vilă, am servit micul dejun după care am plecat la plajă, de data aceasta mai spre jumătatea plajei Valtos, mai exact în dreptul clubului ,,Tango’’.
A fost cea mai inspirată alegere deoarece, pe lângă faptul că şi aici plaja este cu nisip fin şi intrarea lină în mare, beneficiezi de facilităţile acestui superb club, cel mai solicitat de pe întreaga plajă Valtos – pe lângă excelentele servicii de bar şi restaurant oferite, clubul mai dispune de un loc de joacă pt copii şi o piscină deosebită în jurul căreia se găsesc terase din trestie, umbroase şi răcoroase, astfel că poţi servi masa fără să porţi grija copilului care se bălăceşte în piscină sau se dă pe tobogane la câţiva paşi de tine!
Dealtfel de când am descoperit acest club s-a cam ,,diminuat’’ grija pt nepotul nostru care şi-a făcut ceva prieteni din Timişoara, cu care se juca când la club, când pe plajă sau în mare, adulţii făcând ,,de gardă’’ cu rândul!
Seara am servit cina la ,,Thalassa’’-Seaside Restaurant&Bar of Parga Beach Resort, cel mai luxos stabiliment din zonă, unde am avut parte de ,,Greek Evening B. B. Q., un bufet suedez excelent contra sumei de 20 euro/pers (copilul gratis) iar băuturile contra cost (o st. de vin – 26 euro); a fost o seară cu muzică live grecească, dansuri populare greceşti, o atmosferă frumoasă şi decentă, fără zgomot mare şi farfurii sparte ca în Nidri sau agitaţia şi înghesuiala din Parga!
De vizitat în zonă
Ziua a 5-a am început-o cu o vizită (cu maşina de această dată!) la ,,Watermuller’’, o moară de apă transformată într-un muzeu destul de interesant, unde am găsit o gazdă foarte amabilă – după ce ne-a prezentat exponatele fără nicio taxă ne-a invitat să servim ceva de la barul la care tot el servea (nu aveai cum să-l refuzi!), iar apoi am vizitat ,,Castelul lui Ali Paşa’’ din localitatea Anthousa, un castel în paragină dar cu o superbă panoramă asupra întregii zone. La aceste obiective se poate ajunge şi pe jos din Valtos, care e mai aproape de ele, pe nişte trasee frumoase prin pădure, dar şi cu trenuleţul din Parga la preţul de 8 euro/adult şi 6 euro/copil (scump domne’ scump!). Singura excursie pe care ne-o mai propusesem dar n-am realizat-o a fost cea la râul Acheron, unde m-ar fi încântat ideea unei ,,şedinţe’’ de rafting!
Am continuat ziua pe plaja Valtos şi la clubul Tango, o plimbare pe apă cu o ,,farfurie’’ gonflabilă iar seara am servit masa pe dealul cetăţii, la restaurantul ,,The three plane trees’’, de unde am avut parte de o panoramă a plajei şi a golfului Valtos, senzaţională!
Plecarea şi concluzia finală
În ziua plecării, după mic dejun şi făcut bagaje, am ,,dat cu banul’’ pt ce variantă optăm: prima la care m-am gândit a fost să mergem spre nord, să oprim puţin în Sivota şi în Igoumenitsa, după care să mergem pe Egnatia Odos până la Kavala, iar a doua pe drumul cel mai rapid, prin Margariti-Mazarakia, pt a ne rămâne mai mult timp de a vizita Kavala, alt ,,amfiteatru’’, dar mai mare! Am preferat-o pe a doua şi astfel am avut posibilitatea de a vizita o altă plajă superbă din zonă – plaja Lichnos.
Din punctul meu de vedere, Parga, judecată în ansamblu (deci împreună cu ,,suburbia’’ Valtos cu care oraşul este complementar!), este o staţiune completă şi complexă, care oferă cam tot ce-şi doreşte omul într-un concediu: fie agitaţie, viaţă de noapte, faleză superbă ticsită de taverne, cafenele, baruri, magazine, buticuri, vânzători ambulanţi, cazare cu seaview superbă, port cu vase de croazieră şi agrement, vestigii istorice, aglomeraţie ca la bâlci, plaje în, buricul târgului’’ (Krioneri şi Piso Krioneri), excursii opţionale etc fie plaje superbe (am inclus aici, pe lângă Valtos şi pe Lichnos), aerisite, cluburi cu restaurante şi piscine, terenuri de sport, sporturi pe apă, cazare pt toate buzunarele şi gusturile - de la camping la hotel de 5* (o cazare cu demipensiune la Parga Beach Resort, care pare un club din Bodrum, pleacă de la 200 euro/dublă în sezon, dar merită din ce-am văzut!), livezi de lămâi, măslini, pomi fructiferi, vegetaţie abundentă, linişte, intimitate, aer curat, obiective de vizitat etc.
Ceva mai slăbuţă este oferta pt copii, dar nici aceştia nu se plictisesc!
Dacă plecam după primele 3 zile, probabil nu eram aşa mulţumit! După 5 zile însă aş mai fi stat vreo 2 –cât pt o vizită la râul Acheron şi o zi de plajă pe Lichnos!
Trimis de marocanu21 in 08.10.14 20:04:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
35 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
35 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Ne-am cazat la Zotos Rooms,
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de la vila Zotos Rooms scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
@webmasterX - Trebuie să-mi fac timp cândva pt că merită!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@johnnyredlabel - Te-ai simţit cumva ,,vinovat'' pt această vacanţă?
Si uite asa am facut o frumoasa plimbare la parga!
Multumim de plimbare!
Felicitari pt articol!
Dan
@marocanu21 - Tu ce crezi? . Mă bucură nespus faptul că -un pic- am contribuit și eu la vacanța ta, și, mai ales, că a fost o vacanță reușită! Cum altfel? :
Bine că n-ai fost la Sivota! Am citit că era cît pe ce... Nu de alta, dar am văzut pe aici un titlu de review care zice să ocolim orașul respectiv
@johnnyredlabel - Raman dator de cinste la tine si la @ionescunic!
@abancor - Am citit si eu articolul respectiv, l-am votat dar m-am abtinut sa fac comentarii! Eu nu pot sa judec o localitate doar dupa ce am servit o cafea si apoi am plecat mai departe - probabil asta faceam eu daca treceam prin Sivota, asa cum mi-a recomandat un bun cunoscator al zonei!
In schimb, daca asta vara vroiam doar sa opresc in Parga pt scurt timp si nu gaseam parcare, cum s-a intamplat la venire (sau gaseam dar ma jecmanea oportunistul respectiv!), daca veneam decat pt croaziera dar respectivul agent de turism era interesat doar de vanzare fara sa-mi transmita eronat informatiile, basca aglomeratia de pe faleza si din taverne etc probabil ca plecam cu un gust amar din statiune.
Dar noi am stat in Valtos unde e cu totul si cu totul altceva!
@marocanu21 - Am placerea de a aduce zuperbonusul unui articol de calitate.
Regret neplacerile pe care le-ati avut in aceasta vacanta. Cred ca dvs. trebuie sa va ganditi doar la lucrurile bune care vi s-au intamplat, iar noi sa invatam pentru a nu pati la fel.
Superba gradina de langa terasa, e o placere sa-ti bei cafeaua acolo.
@marocanu21 - Felicitări pentru Zuperbonus, îl meriţi din plin!
@marocanu21 -
Felicitari pentru recenzie!
Toate cele bune!
@costy69 - Mulţumesc frumos! Sincer nu ştiam că există zuperbonus! Până la urmă n-au fost chiar neplăceri, ci doar disconforturi de moment pe care acum le privesc cu îngăduinţă, dar le-am trecut în revistă pt a nu mai păţi şi alţii la fel!
Lucrurile pozitive au fost în proporţie covârşitoare faţă de aspectele negative!
Cât priveşte locaţia unde am stat, cu siguranţă îmi voi face timp să scriu câteva cuvinte despre ea - merită cu prisosinţă, atât ea cât şi proprietarii!
@xpac - Mulţumesc, era cât pe ce să ne ,,tamponăm'' prin zonă!
@Marian Preda - Mulţumesc Mariane, pregăteşte-te!
@marocanu21 -
Faina vacanta, convingatoare articole, super peisaje intr-un cuvant:zuuuper apreciere sau Big Joker ).
La mai multe asemenea vacane.
@marocanu21 -
Foarte frumos rewiew-ul.
Parga este si pentru mine o descoperire cam tarzie, dupa ce am vizitat toate cele 4 insule ionice, insa abia astept sa revin in acest loc minunat.
Desi am ajuns acolo in 11 septembrie2014, atmosfera a fost una de iulie sau august, statiunea este foarte vie si culorile ei te incanta lchiar si noaptea.
@monalisa014 -
”Desi am ajuns acolo in 11 septembrie2014, atmosfera a fost una de iulie sau august
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Convingator, detaliat, lamuritor, aproape imi pare rau ca nu m/am oprit anul asta in drumul spre si dinspre Lefkada, sa fac o recunoastere a zonei, mai ales ca am ales traseul prin Igoumenitza spre Preveza si inapoi.
Am si mers cu un ferry MinoanLines de cateva ori, desi lumea ocoleste vapoarele caci costa in plus, merita efortul, este o plimbare in sine si drumul cu vaporul spre insule. Am mai trecut pe langa Parga acum 8 ani, pe drumul din Corfu catre Peloponez, la Pirgos si Olimpia, dar niciodata nu/i tarziu, drumul ne poarta si spre Zakintos si alte locatii minunate ale Greciei, am sa dedic si eu cateva zile unei sederi in zona la Parga.
Multumesc.
@marocanu21 - E clar! Nu va trece mult şi voi ajunge şi eu în Parga. Nu ştiu cum, nu ştiu exact când, dar sigur voi ajunge pentru că prea frumos vorbesc despre acest loc toţi cei care au fost acolo.
Despre mici inconveniente, disconforturi, se poate vorbi în orice vacanţă, dar e bine când acestea nu reuşesc să umbrească frumuseţea locurilor şi a momentelor pe care le trăieşti acolo.
@all: Vă mulțumesc pentru aprecieri și pentru voturi!
@marocanu21 - iti multumesc ca mi-ai inteles mesajul; -) - te-am votat!
@Pami: Gusturile nu se discută! Unii vor aglomerație, alții liniște!
Felicitari pt. descrierea zonei, alegerea cazarii in Valtos a contribuit in mod sigur la reusita vacantei. Si eu am ales anul trecut cazarea in aceasta zona si ne-am simtit minunat, doar ca am stat doar 3 zile si pot spune cu regret ca este prea putin pentru cat are de oferit Parga.
@teona - Mulţumec, mă bucur că v-a plăcut zona! Noi preferăm spaţiile aerisite, pline de verdeaţă în detrimentul spaţiilor înghesuite!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Parga 2022 — scris în 07.09.22 de constantin din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Parga, dupa 4 ani la rand — scris în 05.02.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O zi in Parga — scris în 06.01.19 de LUMI CLUJ din TURDA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Mini vacanta in Parga — scris în 14.07.18 de Lily_24 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jun.2018 Parga — scris în 08.07.18 de ANIELA03 din BLAJ [AB] - nu recomandă
- May.2018 Parga, atracţie la superlativ — scris în 24.05.19 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Parga suprapopulată și în septembrie — scris în 27.09.17 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ