GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
PERU este o tara mare, cu sosele bune, pe care am avut ocazia sa le strabatem aproape zilnic pentru muuuute, muuuulte ore. Asa incepe si a doua noastra zi in Peru, cu un mic dejun la doamna cu sandwichuri de la coltul strazii, cu sarit in autocar si purces la drum, zi de vara pana in seara!
Dupa vreo 5 ore de mers cu autocarul de la Lima, am ajuns la Paracas, celebra rezervatie peruana. Fiind trecute fix de ora pranzului cu bataie spre ora cinei, ni s-a propus sa luam masa la un restaurant din rezervatie si apoi sa mergem sa vizitam putin zona. Pentru a intra in rezervatie am platit fiecare cate 10 soles.
Am fost dusi la un restaurant, vai de viata lui, pe malul oceanului, cu vedere la o mica plaja si la cateva insulite unde se odihneau diversi pasaroi si pasarele marine. Daca priveam in bucatarie mi se facea parul maciuca. Era o chestie mica si jegoasa unde cativa neni pregateau voiniceste mancare pentru turisti. Nu am avut incotro si a trebuit sa ramanem la acest restaurant pentru ca altul nu era! De pe terasa restaurantului se puteau admira stoluri de pasari si undeva, pe o insulita alba, un grup de pinguini.
Am comandat niste pesti prajiti cu garnitur de yuca si am decis sa ma plimb pe plaja pana vine mancarea comandata. Bine am facut. Peisajul si aerul curat ma faceau sa uit de bucataria memorabila a restaurantului. M-am delectat cu un stol de pelicani care luau cu asalt barca unui pescar pentru a fura din pestii lui agonisiti cu mare truda. Alaturi se afla buda restaurantului... o alta teroare publica in care nu am avut curaj sa intru.
Intr-un final a fost adusa si mancarea care a fost scumpa si comuna, nimic deosebit. Cand in sfarsit am scapat de la restaurant si ne-am vazut in autocar, am rasuflat usurati.
Seara noastra a continuat cu o vizita la:
Acest muzeu este dedicat arheologiei din zona Paracas si este mititel, are vreo 3 sali. Pretul de intrare 7.5 soles. Aceasta zona desertica a fost locul perfect pentru ingroparea mumiilor inca deoarece solul uscat si absenta ploilor a ajutat la perfecta conservare a acestora. Aici a fost descoperita o scoala de chirurgie extraordinara cu medici inca ce realizau cu succes operatii pe creier. Multe dintre mumiile din desert au sparturi in cranii, semn al unei astfel de operatii. Cercetatorii care le-au studiat au ajuns la concluzia ca aceste operatii au fost reusite la timpul lor, iar pacientii au supravietuit multi ani dupa interventie. In zona unde se facea incizia pe craniu, dupa ce operatia era incheiata, se punea o bucata de aur pentru a inlocui osul spart. Evident, toate aceste bucati de aur au disparut dar craniile sunt inca prezente in muzeu. O alta particularitate a craniilor din aceasta zona este forma lor alungita. Pentru a imita cat mai bine forma craniilor “zeilor” care au vizitat aceste locuri, incasii legau cu carpe craniul nou-nascutilor pentru ca acesta sa capete o asemenea forma. Intr-o vitrina descoperim un soi de “papuc” urias. Ghidul nostru ne spune ca nu este un papuc ci o mumie! Mumiile inca sunt total diferite de cele din Egipt. Ele sunt asezate in pozitie sezand si sunt impachetate in carpe.
Intr-o nisa din perete este reprodus modul de ingropare a mumiilor persoanelor apartinand aceleiasi familii. Acestea erau depozitate impreuna, in aceeasi groapa, si erau inconjurate de cateva obiecte personale sau ofrande pentru zei. Aici am facut pentru prima data cunstinta cu FIINTA CU OCHI MARI, “The Oculate Being”, zeul misterelor, un zeu puternic care vede totul si pe toate si care era extrem de venerat de populatia din zona Paracas. Zeul face parte din grupul de zei care isi pot schimba forma dupa bunul plac si este asociat intr-un fel si cu aparitia liniilor de la Nasca. El este reprezentat cu parul lung si blond impletit in codite (asemanator modei vikinge).
Tot la acest muzeu am aflat pentru prima data despre TUMI, cutitul ceremonial cu care se realizau deopotriva sacrificii si operatii pe creier. Tumi este mereu decorat cu figura zeului medicinei insotit de un grup de pasari, iar purtat ca si medalion se spune ca poarta noroc.
Odata iesiti de la muzeu am pornit pe o alee bine marcata spre plaja unde isi fac veacul stoluri de flamingo roz. In drum spre ei am trecut pe langa o zona unde se aflau cochilii de moluste vechi de 45 milioane de ani. Din pacate nu ne-am putut apropia prea mult de magnificele pasari pentru ca ne-a oprit un soi de bariera, dar le-am facut o poza cu teleobiectivul.
In Peru se intuneca pe la 17.30-18 asa ca ultimul nostru obiectiv inainte de a merge la hotel a fost:
Plaja rosie este un loc splendid unde faleze galbene, brazdate de linii negre, cad abrupt pe o minune de banda de nisip rosu sarutat de valuri de un albastru incredibil. Culorile prezente aici sunt pur si simplu memorabile. Am petrecut vreo 15 minute facand poze si filme pe care va voi lasa sa le admirati in voie.
Am innoptat in Paracas. Maine plecam spre un loc paradisiac, Insulele Ballestas numite si Galapagosul saracului, si spre o minunata aventura in desert la Huacachina. Dar va voi povesti despre toate acestea in povestea urmatoare.
Rog webmasterul sa adauge urmatorul film:
https://www.youtube.com/watch?v=9IF0zJ01jGs&t=25s
Trimis de buterfly* in 21.11.16 08:51:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
1. wc-ul nu era atit de antic in comparatie cu ce am gasit eu la Saona, sa fim seriosi asta macar avea pereti.
2 cartofii prajiti erau imprastiati de vint?
3. operatiile pe creier erau reusite si dupa colt ii astepta unul cu barda ca sa le fue aurul din cap?
4. aia stateau la operatie, asa, de buna voie, in genunchi in timp ce "asistenta"ii tinea de inima?
5. bine ca ai schimbat melodia... e si asta enervanta dar la jumate fata de cealalta.
@buterfly:
Citisem cu ani in urma ca au avut cea mai veche si mai fantastica civilizatie din lume, mistere nici acum dezlegate. Nu au scris ca europenii sau arabii, daca-mi amintesc ei "scriau" prin noduri pe ate dar au transmis, pentru cine a reusit sa descifreze, lucruri incredibil de exacte in matematica si astrologia de azi. Din pacate, evoluatii europeni au omorat aceasta cultura. Sau asa trebuia dupa miturile lor. Ma bucur ca scrii despre cultura lor si banuiesc ca informatiile capatate acolo sunt deosebite si pentru voi.
@adri-nico: multumesc pentru vizita si aprecieri!
1. buda aia era de speriat, pereti avea dar nu vrei sa sti cum erau
2. cartofii prajiti erau imprastiati de "bucatari" probabil cu mana dupa ce au folosit buda aia!
3. la incasi aurul nu era considerat pretios asa ca nu ii astepta nimeni dupa colt. Placutele le-au fost furate la sute de ani dupa moarte
4. pai asa se fac si in ziua de azi operatiile pe creier, adica pacientul e treaz. Astia luau un extract de coca, cel mai bun anestezic, deci cu siguranta asa se faceau operatiile
5. le schimb mereu stai linistita! O sa vina si unica melodie traditionala, dar la articolele mai... traditionale
@elviramvio: multumesc pentru vizita si aprecieri! intr-adevar a fost una dintre cele mai evoluate culturi ale lumii antice si voi scrie foarte mult despre ei in articolele urmatoare. Scriau si ei numai ca acei criminali conchistadori faceau concurs intre ei care distruge mai multe manuscrise si orase. Pizarro se lauda ca a distrus 80 de milioane de manuscrise si 600 de orase si temple cu mana lui. Iti dai seama ca au mai fost si altii. De curand s-au descoperit pietre cu scriere din vremea lor. Evident sunt nedescifrate. O sa va transmit foarte multe informatii in legatura cu civilizatia inca. Sunt pasionata de antici asa ca am cules tot ce am gasit si majoritatea informatiilor nu se gasesc nicaieri pe internet ci numai la ghizii locali si... la mine!
@buterfly:
Nu te lauda in gura mare pana nu termini de scris, eu nu vreau sa te fure cineva si sa raman cu povestile neaflate. Daca ai nevoie, vin sa-ti fac eu cafeaua, sa ai spor!!!
O zi superba sa ai, astept cuminte continuarea!
@buterfly: Bucătăria era jegoasă, dar... avea flori. E tot ce contează!
@iulianic: pai stai ASA ca florile erau in fata usii ca sa o mascheze!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Paracas» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 2 — scris în 29.10.17 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ