ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2017
    DURATA: 7 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 16

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.67%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Palma de Mallorca, reședința regală de vară din paradisul Mediteranei

    TIPĂREȘTE

    Îmi vine destul de greu să scriu despre Palma de Mallorca, prima destinație din Spania pe care am cunoscut-o acum unsprezece ani, și orașul cu care am o "relație personală" puternică.

    Impresiile pe care le voi scrie în acest serial se constituie în urma acestor călătorii (2006, 2015, 2016, 2017). În 2006, venind dintr-o Românie în care multe aspecte de infrastructură erau rămase mult în urma Europei, întâlnirea cu Palma de Mallorca (și cu insula Mallorca în general) a fost o revelație din mai multe puncte de vedere: dezvoltarea orașului, conservarea istoriei, gestionarea aspectelor turistice, diferitele stațiuni și zone rezidențiale.

    Faptul că în 2006 am locuit în centrul orașului, la o prietenă care lucra în turism, și că am stat două săptămâni (nu una, ca în sejururile obișnuite) m-a ajutat să cunosc viața orașului și a insulei mai de aproape. Prin comparație, călătoriile din 2015, 2016 și 2017 (toate au fost pachete turistice de o săptămână la hoteluri de trei sau patru stele) au fost o regăsire și o retrăire a amintirilor din 2006.

    O mare parte din atmosfera orașului și din elementele de arhitectură le-am regăsit neschimbate: centrul orașului, artera comercială (Bulevardul Jaume III) cu mica Rambla, mai prietenoasă și mai puțin aglomerată decât cea din Barcelona, centrul istoric, însorita esplanadă cu catedrala, riviera, stațiunea Arenal).

    Pentru că cele trei călătorii din ultimii ani s-au desfășurat sub auspicii turistice clasice, elemente noi s-au adăugat ulterior, prin excursiile opționale (despre care voi povesti în alt review).

    Însă, până atunci, câteva cuvinte despre un oraș magnific, de care mulți turiști devin dependenți emoțional (pe bună dreptate). În primul rând, aș remarca câteva caracteristici de construcție și organizare a unui oraș de mărime apreciabilă cum este Palma de Mallorca:

    •infrastructura de bulevarde care se transformă în autostrăzi: un element nou pentru mine în 2015/2016 a fost centura de autostrăzi, care conectează eficient orașele din puncte cardinale diferite de pe insulă, și, pentru vizitatorul din zona de sud, stațiunile din estul Palmei - Can Pastilla, Playa de Palma și Arenal - cu stațiunile din vestul orașului - Palmanova, Magaluf, Santa Ponsa, Peguera;

    •rețeaua de transport în comun care funcționează “ceas”, cu orarul afișat în stații (de exemplu, chiar dacă stațiunile din vestul orașului sunt în lanț, în stația din fața esplanadei Palma Cathedral există autobuze normale, dar și autobuze “expres” pentru fiecare din ele, care ies pe autostradă și ajung mai repede în stațiunea de destinație);

    • curățenia ireproșabilă (gunoaiele sortate care se ridică noaptea, nici o hârtie sau ambalaj pe jos, în parcuri, etc.) de un nivel superior tuturor orașelor turistice pe care le-am văzut până acum;

    • spațiile generoase care oferă îmbinate monumente moderne îmbinate cu cele istorice (clădirile) conservate perfect, într-o viziune arhitecturală extrem de funcțională (la ultima vizită, cea din august 2017, m-a surprins plăcut o expoziție în aer liber pe Passeig de Sagrera, acea frumoasă parte din bulevardul maritim care leagă Avinguda de l’Argentina de catedrala La Seu);

    •arhitectura regală (i-aș pune o ridicare la puterea a treia, ca să redau senzația :) ) din care aș sublinia nu doar palatele și centrul vechi al orașului, cu o personalitate inconfundabilă, ci și casele de pe dealuri în stil mallorquin, cu colonadele micuțe care mărginesc terase cu suprafețe generoase.

    În continuare voi echilibra analiza cu primele mele impresii despre Palma de Mallorca, în 2006:

    Joi, 17 august 2006. Suntem în centrul Palmei, pe o stradă cu case şi blocuri scunde [Carrer de Caro, n. a. ], toate în stil mediteranean: seamănă puţin cu oraşele franceze, dar spaţiile sunt mai generoase. Apartamentul pe care l-a închiriat Teodora este vechi, din perioada interbelică: construit de doi burghezi mallorcani pentru cele două fete tinere ale lor, peste apartamentul lor de la parter. Spaţiul este ciudat distribuit: începe cu o scară abruptă şi interminabilă, continuă cu o cameră de zece metri pătraţi în dreapta, în faţă cea de-a doua cameră, lungă, care slujeşte şi de bucătărie (are o plită, chiuvetă şi frigider) şi, la capăt, baia. În total, cam douăzeci şi cinci de metri pătraţi locuibili...completaţi însă, în cel mai pur stil spaniol, de două terase imperiale: o scară pleacă din camera cea lungă şi urcă sus cu încă un nivel, oferind privelişte la stradă: probabil a fost gândită pentru cele două domnişoare spaniole (ajunse acum ambele fete bătrâne, din câte spune Teo). Este locuită mai mult de pisici, Teo şi Ernesto nu o folosesc pentru că vine praf din stradă. În schimb, terasa din spate (la acelaşi nivel cu camerele, ieşirea pe lângă baie) este o minune: are cam 15 metri pătraţi şi este foarte liniştită, are vedere la o curte interioară nelocuită. În jur sunt câteva acoperişuri şi încă două terase vecine la fel de mari. Aici Teo și soțul ei iau masa şi petrec seri frumoase, cu sau fără musafiri. (…)

    Ieri dimineaţa, dacă m-ar fi întrebat cineva, aş fi zbughit-o direct spre mare pe care nu am văzut-o încă, dar Teo, care are un simţ practic deosebit, face un program de organizare. Și-a luat o zi liberă azi ca să ne orienteze: ne arată supermarketul Mercadona aflat la trei străzi mai încolo, ne sfătuieşte să nu cumpărăm mâncare decât de acolo, este cel mai convenabil. Ne ia o cartelă de autobuz şi ne învaţă strictul necesar despre calătorii (suntem departe de plajă, cu autobuzul 20-25 de minute). Ne arată împrejurimile care sunt splendide, la cinci minute de casă este un parc mare cu un loc de joacă modern şi cu fântâni arteziene [Parc de la Feixina, n. a. ]. Parcul e construit lângă un râu pitoresc [Torrent de Sa Riera, n. a. ], traversat de câteva poduri scurte, pe care turiştii se fotografiază. Dincolo de parc începe centrul istoric al Palmei (nelocuit, folosit mai mult pentru distracţie). Văzut ziua, oraşul pare şi mai frumos decât mi s-a părut aseară: în orice parte ai privi vezi palmieri, flori mediteraneene (muşcate uriaşe şi flori mari, colorate exotic: roz, ciclam, vernil). Nu se văd nicăieri gunoaie aruncate şi spărturi în asfalt, ca la noi acasă... străzile au un asfalt neted şi fără fir de nisip pe ele. Asta înseamnă o bună organizare, pentru că oraşul e plin de turişti şi foarte viu: maşinile par multe şi grăbite, dar şi pietonii sunt numeroşi: nu am văzut nicăieri atâtea mame cu bebeluşi la plimbare, semn de prosperitate economică.

    [Va urma]

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 10.09.17 15:16:54
    Validat / Publicat: 10.09.17 19:50:14
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

    VIZUALIZĂRI: 4700 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Catedrala văzută din față, de pe esplanadă (2017)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    AZE
    [10.09.17 20:11:04]
    »

    @diacrys: Felicitari pentru sejur si articol.

    Si fotografiile sint foarte bune iar peisajele de acolo numai bune de admirat.

    Am o fosta cunostinta stabilita acolo de foarte multi ani (cred ca mai mult de 15 ani) si nu prea ii vine sa mai plece de acolo.

    Vazand fotografiile ii dau dreptate in privinta asta,adica ar dori s-o prinda pensia acolo si nu in alta parte. Prin intermediul pozelor tale am recunoscut anumite locuri pe care mi le-a aratat persoana respectiva(prin pozele personale)

    ANILU
    [10.09.17 20:55:43]
    »

    @diacrys: Foarte frumos.

    Ce paralelă ai făcut cu impresiile tale, practic ne scrii acum cum ai simțit acum 11 ani Palma de Maiorca și completezi cu informații utile pentru cei ce vor să ajungă acolo.

    Mi s-a zbârlit pielea citind impresiile tale din 2006, primele impresii.

    Foarte, foarte frumos.

    Aștept cu nerăbdare continuarea.

    Toate cele bune.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema
    [10.09.17 21:22:06]
    »

    @diacrys:

    O viata in Palma, poti spune.

    Eu am ajuns o singura data la Palma de Mallorca intr-o activitate organizata pentri cateva site de oameni. Ceva mega.

    Nu am vazut atunci Palma asa cum as fi putut sa o vad dac imi organizam eu excursia.

    Adjectivul care il asociez cu Palma de Mallorca este dupa mine: " viu ".

    Un loc viu, tumulruos, activ.

    Felicitari pentru articol si multele zile petrecute intr-un loc care te-a marcat. Bravo! ????

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [10.09.17 23:21:46]
    »

    @AZE: Mulțumesc! Într-adevăr, este insula tuturor dorințelor. Și eu aș vrea să plec acolo chiar de mâine și să rămân și la pensie, dar nu știu cum să fac . Poate se ivește vreo rețetă secretă...

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [10.09.17 23:32:00]
    »

    @ANILU: Mulțumesc mult pentru comentariu - m-am gândit că este interesantă o paralelă la o oarecare distanță în timp, așa cum s-a întâmplat aici. Pe mine m-a mișcat revederea din 2015 (după 9 ani) când am revăzut casa în care am locuit (Career de Caro - aproape de Avinguda Argentina și intrarea în Parc de la Feixina), transformată în șantier.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    diacrys*AUTOR REVIEW
    [10.09.17 23:36:53]
    »

    @Dan&Ema: Palma (și Mallorca, în general) merită văzută în formulă de familie, mai independentă. Are foarte multe de oferit și trebuie descoperită după cum dorește sufletul fiecăruia. Dar, într-adevăr, adjectivul principal pentru oraș este "viu" și s-ar mai adăuga și alte câteva: elegant, grandios, bogat (în mai multe sensuri).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [28.09.17 19:52:28]
    »

    @diacrys: Am un VIS pe care il tin in PALMA, cam asa pot spune avand in vedere ca tocmai am citit despre excursia din Blue Cave si m-am mutat intr-o alta destinatie mirifica. Minunat si cu atat mai mult cu cat te-ai bucurat si de avantajul de a afla mai multe de la cineva care sta, acolo si ai avut si cateva deplasari acolo.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    diacrys*AUTOR REVIEW
    [10.10.17 07:53:40]
    »

    @mishu: Multumesc, nu m-as fi gandit la acest joc de cuvinte . Prietena care locuia acolo s-a mutat dupa vreo doi ani, dar eu am ramas cu Mallorca in gand si m-am intors cand am avut posibilitatea (materiala, pretul unui sejur in Spania este cam cu 30% mai scump fata de Grecia).

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, AZE, Dan&Ema, diacrys*, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Palma de Mallorca:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10212302207947 sec
    ecranul dvs: 1 x 1