GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am avut putine dorinte care nu mi s-au indeplinit, au fost ca o rugaciune...
Bunicii mei au fost ca cei din povesti, mi-am dorit sa le transform casa cu pridvor intr-un palat, n-a fost sa fie...
Mai am un parinte, imi divinezez tatal. Toata viata a muncit, concediile de odihna erau cu bilete prin sindicat, la tratament.
Cu ani in urma, am inceput sa ma gandesc sa plecam intr-o frumoasa vacanta cu avionul. I-am spus dorinta mea, sotului. M-a intrebat: ai curaj? Aceasta intrebare mi-a dat tare mult de furca! Imi facusem planul, imi doream sa ne plimbam doua saptamani in Mallorca si-o saptamana in Barcelona. I-am spus dorinta mea mea fiului care sta in Palma, a fost incantat si-a zis ca la intoarcere, sta cu noi o saptamana in Barcelona.
Am luat bilete de avion: Bucuresti - Barcelona; Barcelona - Palma, deci a mers cu patru avioane... ;) doua la dus si doua la intors!
Se apropia ziua plecarii si tata s-a apucat sa-i sape fratelui meu, gradina la Cornu si uite asa a facut o criza de mijloc.
A venit ziua mult asteptata, tata era mai nerabdator ca un copil, cand plecam, unde-s biletele... in calculator, mai tata... cum sa mergem asa cu o hartie in mana, facuta de voi? S-a imbracat de parca mergeam la nunta=)) Am ajuns la aeroport cu trei ore si ceva inainte! Cum am trecut de vama, tatal meu a inceput sa se uite cu atentie in stanga, in dreapta si n-a omis nici-un tabel de informatie... Ne-am urcat in avion, aveam un mare gol in stomac, imi era teama. Degeaba, tata era captivat de peisaj si se comporta de parca zburase de multe ori, am rasuflat usurata si-mi venea sa-l pup!
Aterizam pe aeroportul din Barcelona El Prat mai mult sau mai putin "tufa de Venetia" sau "tabula rasa" dupa cum preferati. Dar mai stiu din experientele anterioare ca nu e cazul sa ma impacientez si mergem, mergem pana la terminalul unde ne astepta avionul de Palma. Se mira de imensitatea aeroportului, de trotuarele mergatoare si bineinteles n-a scapat nici-un tabel de informatii necitit, am avut destul timp intre avioane, trei ore.
Vroia sa-i cumpar si-n avionul asta ceva de mancare si de baut si s-a uitat cu mirare cand i-am spus ca in douazeci de minute aterizam.
Cum mergeam noi asa prin aeroportul din Palma, imi zice ca asta-i mai mic ca ala din Barcelona si ca n-are trotuare mergatoare... are si asta dar l-am dus cu liftul. Aeroportul din Palma este din cale-afară de cochet, aglomerat, la fiecare 3 minute decoleaza un avion.
Am iesit, Stefan ne astepta si pana acasa tata privea orasul, peste care se lasa inserarea.
Am avut planul facut de acasa, pe zile...
Palma, de fapt intreaga insula Mallorca este locul in care am simtit ca problemele si gandurile negative sunt lasate undeva departe, este locul unde am fost eu cu mine, unde m-am regasit cu totul, unde am facut tot ce mi-a placut si am gasit tot ce am dorit.
Am pornit pe urmele lui Don Quijote. Nu, nu e nevoie să te lupţi cu morile de vânt ori să te duelezi cu uriaşi imaginari însă poţi avea parte, fără dubii, de o aventură de neuitat. Dupa strabaterea serpentinelor muntilor Tramontana in apropierea varfului Puig Major (1445 m). Tata a comparat drumul cu Transfagarasanul de la noi.
In alta zi am mers la Grota " Cuevas del Drach"
Se porneste din Palma, trecand prin orasul perlelor, Manacor, loc in care s-a nascut celebrul jucator de tenis Rafael Nadal. Se viziteaza renumitul magazin Perlas de Mallorca, cunoscut in toata lumea. Continuati drumul spre idilicul port "Porto Cristo", un superb orasel cu iesire la mare si maluri stâncoase. Pestera "Dragonului", cu o lungime de aproape 2000 de metri şi 6 lacuri subterane, a fost descoperită în apropiere de Porto Cristo, pe coasta de est, in 1896, de catre speologul francez Martel. Un alt speolog celebru care a explorat peştera este romanul Emil Racovita. Este o pestera foarte frumoasa datorita coloanelor particulare arborescente (stalactite si stalacmite). Vizitatorilor li se ofera un itinerar istoric si un concert de muzica clasica in sala celui mai mare lac subteran din Europa: Lacul Martel! O barca va traversa lacul si muzica lui Wagner va aduce la viata acest ecou adormit. Deasemenea repertoriul include piese de Chopin, Caballero, Händel si Offenbach -“ BARCAROLA” piesa cheie a acestui unic concert! Ne-am continuat drumul cu o croazieră pe mare din Porto Cristo pana in Calla Millor.
Soller - Deia, urmati drumul vechi, peste munti, catre Soller. Dupa multe serpentine, chiar in virf puteti sa va odihniti la un restaurant simpatic. Dupa acesta, continuati drumul spre Soller, cu multe locuri interesante pe traseu. In Deia aveti posibilitatea sa luati masa la o pizzerie de pe drumul principal.
Am vizitat Catedrala La Seu din Playa de Palma construita de catre Jaime I, cuceritorul insulei; Muzeul pictorului şi sculptorului Joan Miro, Fundacio Pilar i Joan Miro; Palau de l'Almudaina, palat aflat în faţa catedralei. O superbă construcţie în stil gotic. Cobori pe străduţe mici, pe care nu încape o maşină, spre catedrală. Timpul aduce miros de vechi. La Seu, o catedrală imensă, în stil gotic cu modificări aduse la interior de celebrul arhitect Antonio Gaudi. Intrarea principală poartă influenţe renascentiste. Locuitorii ştiu de fapt că edificiul a fost construit peste o moschee începând cu anul 1300. Acesta se află în partea veche a oraşului şi găzduieşte o colecţie de artefacturi ce cuprinde printre altele şi moaştele lui San Sebastian, sfântul de Palmo.
Am inteles, abia acum, la a patra vizita ce înseamnă puterea financiară a celor din oraş, când vezi porţile cu cartelă de la intrarea în port deschizându-se pentru cineva coborât dintr-un Ferrari. Oraşul este plin de biserici şi o catredală imensă. Drumurile sunt netede şi drepte. Şoferi politicoşi, peste tot. Tinerii nu folosesc autoturismele. Preferă scuterele pentru a se strecura în special în oraşul vechi, construit de mauri cu o mie de ani în urmă.
Muzeul de Arta Contemporana Es Baluard:
O galerie de artă modernă și muzeu, Es Baluard se află pe fortificatii laterale port vechi din Palma. Muzeul are un ecran mare și permanentă de lucrări de artiști moderni spanioli. Alături de ei sunt expozitiile organizate de diverși artiști din colțuri ale lumii. Ea atrage nu numai iubitorii de arta, ci și cei care nu sunt pasionati de arta moderna, deoarece acestea se pot bucura de băuturile lor apus de soare în vederile spectaculoase ale portului Palma. Tata si-a pus mainile la ochi, a obstructionat toata lumina pentru a vedea nu stiu ce printr-un geam, cand si-a dat mainile de la ochi, n-a vazut o treapta si s-a dus de-a berbeleacul... am incremenit, l-au ridicat niste turisti rusi, mi-am revenit cand am vazut ca nu si-a rupt nimic!
Passeig des Born cu baruri și cafenele, cu magazine celebre este un minunat loc de relaxare si cu o atmosfera linistita. Acest loc i-a placut mult, tatalui meu!
Am revazut peisaje splendide, de o parte de marea calmă de azur şi pe de alta de munţi falnici. Mi-am plimbat tatal, pe alei care şerpuiesc pe lângă cafenele drăguţe, magazine micuţe şi restaurante locale, dar şi numeroase muzee şi galerii. Sunt convinsa ca i-a placut Mallorca si capitala Palma!
"Omul fara religie este un om cu carente spirituale - un om mutilat" (A. Gaudi)
Primul lucru vizitat in Barcelona, a fost Sagrada Familia in traducere "Familia Sfanta", pentru ca biserica va fi dedicata lui Iisus Hristos, Fecioarei Maria si Sfantului Iosif.
Vă povestesc pozele, pentru că oricum poveşti puteţi auzi cu miile şi tot nu puteţi să gustaţi savoarea Barcelonei decât când îi călcaţi pragul.
Plaça d’Espania a fost prima care mi-a tăiat respiraţia, deşi toate cele văzute până la ea au fost frumoase. Corida, turnurile veneţiene, statuia şi mai ales vederea liberă spre Museu Nacional d’ Art de Catalunya. Superb.
Spitalul Sant Pau i Santa Creu este o bijuterie arhitecturală ce seamănă mai mult cu un muzeu decât cu un spital.
Oraş al mării, cosmopolit şi flamboaiant... Barcelona te întîmpină cu bulevardele ei largi, străjuite de arbori seculari. Toate drumurile duc spre mare.
Nu departe de Barcelona se inalta, sfidator fata de micutele dealuri ce-l inconjoara, "muntele sfant" al Cataloniei - Montserrat, simbol al libertatii si identitatii nationale a catalanilor. Se spune ca, in zilele senine, Montserrat poate fi zarit din orice punct al Cataloniei. Varfurile muntelui apar ca niste degete uriase de piatra, acest proces curios fiind rezultatul eroziunii, care a luat nastere datorita duritatii diferite a rocilor. Am urcat la manastire cu cremaliera si la coborare am luat telecabina. Manastirea Montserrat este o manastire benedictin. Conform traditiei locului, se spune ca, in pelerinajul sau prin lume, Sfantul Graal - cupa de vin din care a sorbit Hristos la Cina cea de Taina -, ar fi poposit, pentru o vreme, si in acest loc. Alaturi de Muntele Saint Michel, Lourdes, Vatican, Ierusalim, Santiago de Compostella, si alte multe locuri, Montserrat-ul este unul dintre locurile sfinte ale crestinitatii. Biserica manastirii adaposteste, intr-una dintre capelele sale, o statuie unica - "La Moreneta", adica statuia Maicii Domnului cunoscuta sub denumirea de "Madona Neagra". Aceasta este o sculptura reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul in brate.
M-am bucurat din inimă ca mi-am plimbat tatal, mă gândesc la ceea ce am trăit în acele zile aș putea spune că experimentez o nostalgie.
În iunie vedem cum cad stele și în credința populară se zice că dacă cineva vede o stea căzând și dacă-și pune o dorință, acea dorință i se va împlini. Odată eram cu părinții și am văzut mai multe stele căzând. Atunci tata mi-a zis: „Ai cumva vreo dorință văzând aceste stele cum cad? ” „Da, am! ”, am răspuns eu.
V-as ruga ca fond muzical youtube
Multumesc!
Trimis de balasa violeta in 04.09.15 15:11:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmasterX - multumesc, pentru tot!
Am vrut sa accentuez Spitalui Sant Pau i Santa Creu si-am stricat tot, iertare! Ma ajutati?
===
Done- by web
@balasa violeta - Violeta, felicitări pentru acest review, dar mai ales pentru ideea de a-ţi duce tatăl în vacanţă tocmai în Palma de Mallorca. Să ne bucurăm de părinţi atât cât îi mai avem printre noi.
Mi-au jucat lacrimile în ochi tot articolul și asta din cauza unei fraze de la început... "îmi divinizez tatăl"! Nu de alta, dar nu cred că poate descrie mai bine ce simt eu pentru tatăl meu!
Noi suntem încă "mici" (și oricum așa rămânem în ochii lor), așa că avem planificate multe vacanțe cu părinții, dacă ne-o ține Dumnezeu. Nu este ciudat cum atunci când suntem adolescenți ne dorim libertate și vacanțe fără părinți, iar când ne gândim să devenim chiar noi părinți, îi readucem în concediile noastre cu multă dragoste? Poate pentru că realizăm că libertatea asta înseamnă... Să poți pleca cu cine vrei în concediu, iar tu să vrei cu oamenii care te iubesc ăl mai tare pe pământul ăsta!
@balasa violeta - Emoționant! Atât pot spune! Tatăl meu nu mai este!
@balasa violeta - Draga mea,
Am citit de două ori aceste impresii, m-au emoționat, mă gândeam dacă să-ți scriu sau nu, uite că o fac.
De ziua mea, părinții mei mă întreabă:
”Cristina, ce dar să-ți fac, ce-ți dorești? ”
Iar eu răspund, în fiecare an:
”Am tot ceea ce-și poate dori un om normal! Ce dar mai minunat poate exista în afară de acela suprem: mi-ai dăruit VIAȚA! ”
Mulțumesc Vio!
Draga Violeta m-ai emotionat desi stiam povestea aceasta frumoasa de dragoste si respect pentru parintele tau inca din timpul sederii in Palma. Nu pot zice decat ca te admir si iti doresc sa te bucuri de prezenta tatalui cat mai mult timp posibil. Eu l-am pierdut pe tatal meu si nu-mi pot ierta ca nu am gasit momentul sa-l duc pana in Turcia, caci si-a dorit atat de mult "sa dam o fuga pana in Istanbul" sa ajungem la Inalta Poarta... Felicitari pentru aceste impresii de suflet.
Frumos review-ul (ca întotdeauna), frumoase pozele și "frumos" părinte (adevărul e ca nici ca fizic nu arată rău), mai în formă și mai curios ca mulți alții, mai tineri!
Multă sănătate la toată lumea!
"Cine are părinți, pe Pământ, nu în gând
Mai aude și-acum ochii lumii plângând ... "
Să-ţi trăiască tatăl şi să te bucuri cât mai mult de el. Are alura lui Jean Gabin.
@balasa violeta - Un vot acordat cu emotie pentru asa scriere...
all
M-am străduit să mă concentrez asupra oamenilor buni din viaţa mea, poţi alege să apreciezi şi, în vreme ce găseşti zeci şi sute de lucruri pe care le poţi aprecia pentru că sunt chiar prezente în viaţa ta sau au fost prezente, începi să te simţi mai bine. Începi să vezi cu alţi ochi lumea şi viaţa. Începi să conştientizezi că nu-i atât de important ce şi cât ai, dar este deosebit de important să poţi aprecia ceea ce ai.
Ma inclin si va multumesc pentru intelegere!
@balasa violeta - Mi-a placut mult textul, mi-au placut mult pozele, si tare mult imi place cum sunteti. Va imbratisez cu drag.
Am citit articolul cu lacrimi in ochi. Imi iubesc parintii dar din pacate nu le pot oferi o vacanta. Mama mea este nedeplasabila de 21 de ani. Tata o ingrijeste cu multa dragoste.
Va respect si va apreciez doi va felicit pentru dragostea ce i - o purtati tatatului dumneavoastră!
Bravo, Violeta! Da, în 2010 la filozofări pentru suflet aminteam și eu în review-ul ”Bucurați-vă de ei... ” - de copii, părinți, bunici sau străbunici...
@balasa violeta: Buna ziua! Am vazut ca ati fost in Mallorca in luna iunie, as vrea sa va intreb daca vremea a fost buna atunci sau daca apa a fost buna pentru baie. Noi dorim sa mergem in 2017 la jumatatea lui iunie.
Multumesc anticipat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 La pas prin Palma de Mallorca (part 1) — scris în 21.09.22 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Palma de Mallorca in noiembrie — scris în 19.12.21 de nela b din FRANTA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Palma de Mallorca - doar cât să ne facem o idee — scris în 14.12.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Renumitul Es Trenc - o dezamagire pt noi — scris în 08.06.19 de Annemarye din BOTOşANI - nu recomandă
- Sep.2018 O perspectivă cu tentă medievală de la castelul Bellver — scris în 09.12.18 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Mallorca insula verde si plina de viata — scris în 15.06.18 de Florinasimi din BISTRIţA - RECOMANDĂ
- Oct.2017 La plimbare prin capitala insulei Mallorca — scris în 27.05.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ