ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Campina
    ÎNSCRIS: 07.03.13
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    NOV-2013
    DURATA: 10 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Palma de Mallorca - Cele mai vizitate obiective turistice

    Ilustrație video-muzicală
    14 Adios amor (Spanish version Oro) - ADÄ°OS


    TIPĂREȘTE

    Majoritatea informaţiilor pe care le voi expune în review-urile despre Palma de Mallorca sunt cumulate pe parcursul celor 15 luni petrecute în acest oraş, din întrebările pe care le-am adresat localnicilor sau instituţiilor în cauză şi din documentarea zilnică din ziare, reviste şi cărţi. Încerc să fiu cât se poate de obiectivă şi de asemenea să mă pot exprima atât din punctul de vedere al unui turist cât şi al unui localnic. :)

    Un pic din istoria oraşului Palma...

    În anul 123 I. H. a fost invadată şi formată de romani, conduşi de Quintus Caecilius Metellus, datorită expansiunii lor la Marea Mediterană. (au fost construite 4 oraşe, dintre care şi Palma, locul catedralei la Seu, vechiul curs al râului Riera – actualul Paseo del Borne, străzile Miramar şi Morey cât şi Piaţa de Cort şi Piaţa Santa Eulalia).

    În anul 903 a fost cucerită de generalul arab Issam al-Khawlani împreună cu Abd Allah care au numit-o Medina Mayurqa (urme arabe ca Palatul Almudaina, băile arabe).

    La 31 decembrie 1229 a fost cucerită de regele Jaime I de Aragon, care a numit-o Ciutat de Mallorca (Oraşul din Mallorca). Au început astfel să dispară urmele arabe, urmând construirea unui nucleu gotic. (Catedrala La Seu).

    În anul 1715 a apărut decretul dat de Felipe V şi invazia autorităţilor castellane prin care se interzicea utilizarea limbii catalane.

    În anul 1983 Palma a fost desemnată capitala Insulelor Baleare.

    Turismul a început încă din 1838 când a fost inaugurată prima linie maritimă ce lega Barcelona de Palma. Începând cu anul 1900, arhitectul Lluis Domenech i Montaner a construit edificiul Gran Hotel cât şi alte edificii moderniste (astăzi le putem întâlni în centrul vechi)... ceea ce a condus la dezvoltarea unei arii bine cunoscute de noi, cei din AFA... turismul :)

    Vă voi descrie acum ce ar trebui să urmăriţi, să întrebaţi şi să găsiţi în centrul Palmei de Mallorca. Denumirile titlurilor sunt în spaniolă, cu buna intenţie de a fi mai uşor de înţeles atunci când se interacţionează cu un spaniol. (Din păcate la cât turism există în Palma, locuitorii nu ştiu să vorbească o limbă de circulaţie internaţională, punctele de informare au oameni specializaţi în limbi străine, însă, există doar 3 puncte mari de informare şi din păcate nu sunt chiar la îndemână).

    Următoarele atracţii turistice populare din Palma se află localizate pe toate hărţile turistice.

    1. Catedrala din Palma – La Seu

    Acest edificiu religios a fost construit foarte aproape de mare, în partea sudică a centrului vechi. Catedrala este unică şi impunătoare printre zidurile romane, care au apărat întregul oraş împotriva multe invazii de-a lungul timpurilor. Arhitectura ei gotică, renascentista, baroca şi neoclasica cu influenţe europene nordice, nu ne poate spune cu exactitate numele arhitecţilor care au proiectat-o, însă după detaliile şi ornamentele existente putem aminti cu exactitate artişti precum Gaudi sau Barcelo. În secolul XX, celebrul arhitect Gaudi a realizat asupra catedralei o restaurare emblematică modernistă.

    Găzduieşte multe evenimente religioase, culturale sau de artă, astfel încât programul de vizită este împărţit pe timpul verii (luni - vineri, între 10:00 - 18:15, preţ 6 euro/persoană în 2013) şi pe timpul iernii (luni - vineri, între 10:00 - 15:15, preţ 6 euro/persoană în 2013).

    În ambele perioade, în ziua de duminică intrarea este gratuită, de amintit şi faptul că în perioadele fiestelor/sărbatorilor, spectacolele din catedrală sunt unice!

    2. Parc de la Mar (S’Hort del Rei - La Catedral)

    Parcul Mării se află în faţa Catedralei La Seu şi al Palatului Almudaina, până în zidul oraşului şi reprezintă unul dintre principalele parcuri din Palma construite încă din 1984. Până în anii ’60 apa ajungea până la zidul oraşului. Astăzi aceste grădini din faţa catedralei cât şi “lacul” frumos amenajat cu fântâna arteziană, băncuţele şi zonele verzi, au devenit principala atracţie din zonă. Arhitectul Gabriel Alomar (un întreg bulevard este numit după el) a proiectat aceste grădini.

    De asemenea plimbându-ne prin parc întâlnim statuete şi sculpturi de Miro, Calder, Subirachs.

    Parcul împreună cu această catedrală fastuoasă reprezintă istoria artei mallorquine... de la gotic la modern.

    3. Palacio Real de la Almudaina

    Mai este numit şi Palatul Regal, fiind una din reşedinţele oficiale ale familiei regale spaniole, unde vara au loc ceremonii regale. A fost iniţial reşedinţa guvernatorilor musulmani, deşi edificiul este de origine romană.

    A fost construit în anul 1309, este decorat cu lucrări medievale şi poartă şi astăzi ca şi elemente de ornament, animalele fabuloase. În camera de zi, putem vedea tronul regal.

    Preţul de intrare este de 9 euro (vizita libera) şi 15 euro (ghid inclus). Programul este de marţi până duminică de la orele 10:00 la 20:00 pe timpul verii şi între orele 10:00 şi 18:00 pe timpul iernii. Se află tot în centrul vechi al oraşului, chiar lângă catedrala La Seu.

    4. Castillo de Bellver

    Castelul Bellver este situat la 3 km de centrul Palmei şi la 112 m înălţime. Panorama de la castel îţi evidenţiază centrul oraşului, o parte din cartierele acestuia cât şi o mică parte a Insulei Mallorca, Marea Mediterană şi Portul din Palma. A fost construit între anii 1300 şi 1310, într-un stil gotic, circular, cu 4 turnuri de apărare. Tot castelul este împrejmuit de un canal adânc şi larg pe unde odată era plin de apă şi peste care sunt amenajate poduri de trecere.

    În secolul XVIII a devenit o închisoare. Astăzi se poate vizita tot castelul, de asemenea şi muzeul de istorie din incinta lui. Pe timpul veri se poate asista la concerte de pian, concerte de jazz şi la “mini-opere” cu soprane şi orchestre locale. Imaginaţi-vă ce acustică poate avea o clădire ca aceasta, la un astfel de concert! :)

    Drumul până la castel este şi el impresionant. Sunt 3 căi de acces în funcţie de preferinţe. Unul în care mergi printr-o pădure mediteraneană timp de 20 minute mers normal, pe poteci şi cărări realizate de Primaria Palma, alt drum de acces îl reprezintă sutele de scări şerpuite pe sub copaci, se urcă în jur de 15 minute şi altul pe carosabil, de altfel pe unde urcă majoritatea autocarelor de turişti, taxiuri pline şi maşini personale sau închiriate.

    Programul de vizitare este de marţi până duminică între orele 10:00 şi 19:00 (iarna) şi între 10:00 şi 20:00 (vara). Preţurile sunt rezonabile, 4 euro pentru adulţi, copii sub 14 ani au intrarea gratuită şi 2 euro pentru grupuri organizate, copii între 14 şi 18 ani şi pensionari. Se poate ajunge până în apropierea lui cu autobuzele locale, numărul 3 şi 20, cât şi cu autobuzul turistic etajat.

    Duminica este intrarea gratis pentru toată lumea! Asta nu se cunoaşte pe internet sau la agenţiile de turism... Am aflat şi eu mergând într-o duminica să îl vizitez. :)

    5. Consell Insular şi Placa Cort - actuala Primărie a Palmei, vechiul Tribunal şi piaţa veche

    Vorbim aici de clădirile care au fost construite special pentru “locul unde se iau deciziile pentru Palma” (Palatul Consiliului şi Primăria Palma de Mallorca). Edificiul construit în stil neogotic, a fost desemnat în 1979 Consiliul de Mallorca. Dacă ridicăm privirea, vom observa un ceas foarte mare şi funcţional, de asemenea acoperişul este proiectat de un arhitect pe nume Joaquin Pavia. O frumuseţe de acoperiş, nemaîntâlnit în Palma. Stilul său baroc scoate în evidenţă toate mărturiile acestui stil arhitectural. Tot ce se află în interior sunt lucrări, sculpturi, tablouri ale artiştilor care s-au născut pe această insulă, aşa-zişii malloquini.

    Este un pic cam dificil de vizitat, este deschis pentru vizitare doar o zi pe săptămână. Dacă nu mă înşel cred că în ziua de joi, dar în dată ce voi afla data exactă voi veni cu o completare. În restul zilelor eu îmi doresc să am “probleme” de rezolvat la primărie... de drag stau la coadă (deşi nu prea sunt)... cu mult spor şi atenţie mă plimb prin interior! :) Să nu mă daţi de gol! :)

    În această piaţă alături de primărie mai există un punct de atracţie turistic - cel mai vechi măslin din Palma de Mallorca. Mi s-a spus că vechimea unui măslin se ia în funcţie de cum arată trunchiul şi rădăcina acestuia, nu după frunze. Mi s-a mai spus că ar avea între 300 şi 400 de ani. De asemenea, acesta este simbolul Pieţei Cort, numit şi Măslinul Cort. A fost plantat în această piaţă în anul 1999, el provenind din lanţul muntos Sierra de Tramuntana, aproape de oraşul Pollenca.

    6. Banos Arabes

    Băile Arabe se găsesc şi astăzi în centrul Palmei. Aici se conservă cel mai bine arhitectura musulmană din Insulă. Se pot remarca resturi de şeminee şi construcţii de apă cu băi calde sau aburi. Din păcate urme din sălile cu băi reci, nu au rămas. Sala cu cele 12 coloane este cel mai bine conservată şi aici se pot observa cel mai bine urmele invaziei arabe.

    Preţul intrării este de 2 euro iar programul este între orele 9:30 şi 19:00 iarna şi 9:30 şi 20:00 vara.

    7. Edificio Fundacio La Caixa

    Edificiul Fundaţiei Băncii La Caixa numit şi Gran Hotel, aflat în centrul oraşului vechi, este construit în anul 1903 cu o arhitectură realizată de arhitectul Lluis Domenech. Astăzi este un centru cultural unde se ţin expoziţii itinerante. Dispune de 5 săli de expoziţie, plus auditoriumul pentru 193 de persoane. Are o medie de vizitatori de 400 000 pe an. Dispune de 4000 de metrii pătraţi şi asta datorită restaurărilor aduse de Banca spaniolă La Caixa.

    Programul de vizită este de marţi până sâmbătă între orele 10:00 şi 21:00. Intrarea este gratuită.

    8. Ficusul Misericordia - Cel mai bătrân ficus din Mallorca

    Conform datelor adunate din ziarele locale, din articolele publicate de mallorquinii din această insulă, cât şi din discuţiile pe care le-am purtat cu diverşi cunoscuţi spanioli, acest ficus a fost plantat în anul 1830 şi adus din Australia. Trunchiul său este asemănat cu pielea de elefant. Coroana este imensa, stând la umbra acestui arbore, coroana depăşeşte cu mult construcţia unui bloc. :)

    Este conservat în prezent în actuala Jardin Botanic (Grădină Botanică) ce se află la capătul bulevardului La Rambla. Tocmai în anul 2003 şi-a primit actele binemeritate de arbore secular, deşi este o atracţie turistică pentru cunoscătorii care îl pozează şi filmează. Este vizitat zilnic de către turiştii curioşi şi îndrăzneţi.

    Am finalizat momentan, cu descrierea celor mai populare locuri unde ajunge un turist, când “aterizează” în centrul Palmei de Mallorca. :)

    Voi reveni în următorul review cu alte obiective şi locaţii, mai puţin populare, dar, poate, cu o importanţă mult mai mare pentru iubitorii de Mallorca.

    Îmi doresc din tot sufletul să vă pot fi de folos cu impresiile mele despre Insula Mallorca, micul ghid ce intenţionez să îl public pentru AFA. Voi împărtăşi tot ce am mai bun, şi tot ce cunosc sau trăiesc pe această Insulă a “Liniştii”.

    Vă mulţumesc pentru atenţia acordată!

    Un sfârşit de săptămână cât mai plăcut, cu mult soare de la mine!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de AnAlina* in 08.11.13 00:27:40
    Validat / Publicat: 08.11.13 07:51:15
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 23495 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AnAlina*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Catedrala La Seu, o vedere splendida pe timpul noptii.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster87
    [08.11.13 01:05:50]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Fiind primul review, se cuvine să-ţi urăm un bun venit pe AFA, chiar dacă prezenţa ta aici este mai veche.

    AnAlina*AUTOR REVIEW
    [08.11.13 03:11:43]
    »

    @webmaster87:

    Buna dimineata! Bine v-am gasit!

    Va multumesc pentru intampinarea frumoasa de la aceasta ora.

    Sper ca nu am provocat probleme, intentia mea era sa il pun noaptea pentru a se aproba maine de dimineata.

    Va multumesc inca o data!

    webmaster
    [08.11.13 07:51:46]
    »

    Mutat la rubrica "Descoperă Mallorca" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor

    webmaster13
    [08.11.13 11:30:56]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
    [08.11.13 14:23:55]
    »

    @AnAlina: O descriere foarte completa. Si eu iti urez Bun venit, Alina!

    Weekend placut.

    AnAlina*AUTOR REVIEW
    [08.11.13 14:49:05]
    »

    @alinaro:

    Multumesc frumos! Bine v-am gasit!

    Suntem in regiuni vecine, asta este foarte placut!

    Poate ne vedem candva la "una cafe con leche" sau "con baileys".

    Un weekend placut!

    P. S. : Vor urma si alte impresii, sper ca la fel de utile si frumoase!

    Marian Preda
    [08.11.13 20:41:12]
    »

    @AnAlina:

    Bun venit in comunitatea Afa-ista!

    Mallorca este cea mai populara insula spaniola!

    Ai privilegiul sa locuiesti in capitala Insulelor Baleare, Palma, care concentreza jumatate din populatia totala a insulei, la care se adauga un mare numar de locuitori temporari ai verii!

    Verva portului, aerul cosmopolit cu bulevardele comerciale, monumentele istorice, cu intimitatea curtilor interioare, ofera vizitatorilor multiple posibilitati.

    Iti multumesc ca mi-ai adus aminte de aceasta binecuvantata insula, in care ne-ai prezentat patrimoniul istoric.

    Felicitari pentru ,,evantaiul'' minunat de oportunitati turistice, cu fotografii elocvente demne de ,,carti postale ''!

    Muchas gracias!

    AnAlina*AUTOR REVIEW
    [08.11.13 23:35:55]
    »

    @Marian Preda:

    Bine v-am gasit!

    Urmeaza sa postez si alte lucruri interesante despre insula Mallorca!

    Multumesc frumos pentru ecou, incurajari si pentru completari. Sper ca v-am captat atentia cu pozele facute cu un aparat destul de slabut ca performante.

    Hasta pronto!

    nicole33
    [09.11.13 10:49:12]
    »

    @AnAlina:

    Felicitări pentru acest foarte util prim review! Aștept cu interes continuările.

    Drumul până la castel este şi el impresionant. Sunt 3 căi de acces în funcţie de preferinţe. Unul în care mergi printr-o pădure mediteraneană timp de 20 minute mers normal, pe poteci şi cărări realizate de Primaria Palma, alt drum de acces îl reprezintă sutele de scări şerpuite pe sub copaci, se urcă în jur de 15 minute şi altul pe carosabil, de altfel pe unde urcă majoritatea autocarelor de turişti, taxiuri pline şi maşini personale sau închiriate.

    Mi-ar fi plăcut să știu acest lucru înainte de a ajunge acolo. Ghizii susțineau că este foarte greu accesibil, singurele variante pentru a-l vizita fiind excursiile organizate de ei cu autocarul sau taxiul. Total fals, evident.

    Ajunsă la punctele de informare turistică din Palma, aflu că nu se poate ajunge acolo decât cu busul turistic, niciun alt mijloc de transport în comun din Palma neincluzându-l în traseu. Nemulțumită de răspunsurile primite, insist și aflu că aș putea ajunge până undeva în apropiere cu autobuzele 3 și 20, însă îmi rămâne de parcurs pe jos partea cea mai dificilă: urcarea. În final, am ales un traseu pietonal 100%, prin Palma, apoi prin parcul Castelului folosind aleile șerpuitoare până la o micuță capelă aflată la jumătatea drumului și apoi urcând treptele (multe) până am ajuns la destinație, concluzionând că nu este deloc imposibil, chiar pentru persoanele cu o condiție fizică sub medie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    AnAlina*AUTOR REVIEW
    [09.11.13 14:14:06]
    »

    @nicole33:

    Buna ziua,

    Va multumesc in primul rand pentru aprecieri si ecoul dat!

    Da, din pacate, cum am spus si in review si o sa tot mai spun, punctele de informare sunt un pic cam neinformate sau "comode".

    Ma bucur nespus ca ati reusit sa va descurcati, bravo, ignorand "oamenii specializati" de la informatii! Imi pare rau ca nu v-am putut fi de folos mai devreme.

    Imi dau toata silinta sa public tot ce stiu pana in primavara, pentru ca la vara sa beneficiati de informatii simple, reale si usoare pentru o vacanta de vara in aceasta Insula "Misterioasa".

    Un weekend placut in conitnuare!

    balasa violeta
    [11.11.13 11:13:23]
    »

    @AnAlina: Bine ai venit si multumesc ca mi-ai ascultat sfatul de a scrie pe AFA!

    Vineri noapte, cand am scris review-ul, am incarcat de doua ori setul de poze, dimineata, cand am vazut doua review-uri Mallorca, mi-a stat inima... Doamne, ce-am facut? L-am deschis pe al tau si totul s-a transformat intr-o surpriza frumoasa. Asa mi-ati facut si-n aeroport, in Palma, eu, asteptam sa ne luam ramas bun si voi ati urcat cu mine-n avion! Daca luam doua saptamani, o saptamana stateam singura? Voi surprize, eu surprize!

    Ai scris frumos, la obiect, am citit cu placere! Sunt mandra!

    Esti apreciata si ti-as da un sfat: sa nu te intereseze punctele, valoroase sunt vizualizarile si daca vreodata ai puncte de vedere diferite, nu intra in polemici, n-ai sa ajungi nicaieri, nu faci decat sa te superi si sa spui PAS! Tu, scrii pentru turisti, nu pentru turist.

    O saptamana minunata, tuturor!

    AnAlina*AUTOR REVIEW
    [11.11.13 14:11:23]
    »

    @balasa violeta:

    Va multumesc frumos si pentru ecou dar cel mai mult pentru ca m-ati incurajat sa scriu pe AFA! Am intalnit aici numai oameni frumosi, indrazneti si aflati pe aceleasi unde cu mine... turismul... si impresiile frumoase pe care le impartasim unii pentru altii! Ma bucur enorm!

    @toata gasca AFA (inclusiv cei trei webmasteri sau mai multi)

    Va multumesc tuturor pentru aprecieri, multumiri, ecouri, voturi si acceptul sa fim prieteni pe acest site!

    "Ne vedem joi, ne veeedeeem joiiiiii, am strigat pentru toooooti! " (Vama Veche, Nu am chef azi)

    P. S. : eu am chef tot timpul de a sta pe AFA insa mai trebuie sa si muncim , asa ca joi este ziua mea preferata si inspirata!

    Va urez o saptamana placuta!

    webmasterX
    [25.10.14 07:03:33]
    »

    Mutat în rubrica "Descoperă Palma de Mallorca, MALLORCA" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, AnAlina*, balasa violeta, Marian Preda, nicole33
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Palma de Mallorca:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070889949798584 sec
    ecranul dvs: 1 x 1