GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Oradea - cetatea şi oraşul, în câţiva paşi
Am revenit şi la Oradea, tot după câteva decenii şi, cum la prima vizită am fost cam pe fugă - acum, cu o singură excepţie, n-am mai recunoscut nimic din vechiul oraş de pe malurile Crișului Repede.
Cu o seară mai înaintea plimbării, am făcut o 'cercetare' exhaustivă ca să aleg din multele locuri frumoase ce le are acest bătrân oraș doar câteva, pe care să avem timp să le vedem pe îndelete în scurta noastră vizită pe străzile lui.
Și iată ce am ales:
- cetatea medievală a Oradiei (ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Oradiei);
- biserica cu lună (Catedrala Adormirea Maicii Domnului);
- dealul "Ciuperca", cunoscut şi ca "Dealul Oradiei", pentru frumoasa privelişte generală asupra întregii zone;
- restaurantul CYRANO din centru;
- orice altceva ne mai atrage privirea prin drumul nostru.
Și cred că am ales bine. Drumul de la Băile 1 Mai la Oradea e destul de scurt și foarte bun. Recomand folosirea unui GPS cu hărțile la zi, pentru orientarea ușoară în oraș - o hartă nu e suficientă, sunt foarte multe sensuri unice și dacă nu știți unde să schimbați direcția de mers, riscați să vă pierdeți ori timpul, ori răbdarea, ori ambele... :) Uimitor - deși era sâmbătă dimineața, străzile erau libere, circulația fluentă... Sau poate tocmai de aia...
Cetatea se află chiar în spatele catedralei, peste drum de parcul 1 Decembrie, pe malul stâng al Crișului, practic înainte de pod, intrați pe străduță la dreapta și parcați pe undeva prin zonă.
Am intrat pe poarta de Vest; când am fost noi, nu era nimeni pe-acolo, nu ni s-a cerut nicio taxă și n-am beneficiat de niciun serviciu. Probabil pe vreme mai caldă e altfel. Avantajul cel mai mare a fost totuși gerul, care a întărit mocirla șantierului până la consistența pietrei, de am putut să ne plimbăm pe-acolo fără să 'furăm' pământul pe tălpi.
Legenda despre întemeierea cetății spune că...
Într-o seară înstelată a anului 1092, pe când se afla la vânătoare prin Țara Crișurilor, Regele Ladislau I al Ungariei a ajuns într-o poiană largă, străjuită pe ambele părți de apele Crișului Repede, nu departe de Peța-Hewjo, pârâul ce nu îngheață niciodată. A adormit repede, obosit fiind după goana cerbilor. În vis i s-au arătat doi îngeri, care i-au cerut să înalțe de îndată, acolo, o mănăstire zidită, cu hramul Sfintei Fecioare Maria.Locul acesta l-a numit Várad, iar în jurul mănăstirii - care avea să ajungă vestit centru de pelerinaj - s-a construit o cetate ce a stat multe secole în apărarea creștinătății. Așa a început istoria unuia dintre orașele vestite ale Europei: Varadinum, Oradea, Nagyvárad, Grosswardein. (după Marcu din Kált, Chronicon pictum vindobonense (Cronica pictată de la Viena))
Aflată în plin proces de renovare, cetatea arată deja bine (mai bine decât în pozele de acum câțiva ani). Are câteva clădiri la care lucrările s-au terminat deja, pe o suprafață a Bastionului ciunt (cel din N-V) s-a construit un amfiteatru unde se pot organiza spectacole pentru câteva sute de spectatori. Săpăturile făcute pe șantier au scos la iveală tot felul de vestigii, iar complexul care va deveni la finalul lucrărilor (2015, conform panourilor informative) le va adăposti într-una dintre clădiri, ce va avea rol de muzeu. Am făcut ocolul cam a jumătate din cetate, i-am admirat și poarta de Est, și parcul ce-o înconjoară, am făcut o mulțime de poze. Când stăteam deasupra porții răsăritene și pozam parcul înghețat, mă întrebam ce rost avea un șanț de apărare cu apă, dacă iarna îngheață bocnă (v. poza)?! Dar am aflat ulterior că de fapt, n-avea cum să înghețe, fiind alimentat de apele termale ale pârâului Pețea... Plimbarea prin vestigiile cetății mi-a dat o senzație de călător prin timp, imaginația mea încercând să refacă scene din istoria de aproape un mileniu de întâmplări de vitejie.
Din păcate, cum vă spuneam, neavând prea mare lucru de făcut pe acolo în afara privitului zidurilor pe dinafară (cu o mică excepție amuzant-interesantă (v. poza)), am pornit mai departe spre piața Unirii, pe laturile căreia se află câteva dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, precum și un altul dintre obiectivele din plan (biserica cu lună).
De fapt, în această zonă a centrului istoric al Oradei se află concentrate lăcaşuri de cult ale majorităţii cultelor religioase din oraş: Sinagoga Ortodoxă, chiar pe malul Crişului, Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau, Catedrala Sf. Nicolae (este catedrala Episcopiei Greco-Catolice de Oradea) şi Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului.
Alte două clădiri monumentale care mai fac parte din ansamblul ce înconjoară frumoasa piaţă sunt Episcopia Greco-Catolică și cea mai frumoasă - Primăria.
Și nu în ultimul rând, trebuie menţionat și Palatul Vulturul Negru, perlă a arhitecturii art nouveau (secession), pe sub arcadele căruia am făcut o scurtă 'recunoaştere' (la propriu şi la figurat - acesta e locul despre care ziceam mai sus că l-am reţinut din vizita mea anterioară de acum vreo trei decenii).
Să revenim însă la Biserica cu Lună, că pentru ea venisem acolo, nu?
Aceasta a fost construită (conform plăcii montate pe fațada sa) "între anii 1784 - 1792. În (anul) 1793 în turnul bisericii se instalează un mecanism unic în Europa, construit de frații Rueppe. Cele două emisfere, una de culoare neagră și una aurie, arată în fiecare zi poziția lunii. Pictura interioară este executată în anul 1815".
Stilul este baroc austriac târziu, iar arhitectul ce a proiectat-o este Jakob Eder. De la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Oradei, în 1920, are rang de catedrală.
E drept, turnul cu ceas al cetății Sighișoarei e mult mai interesant, dar nici această mostră de ingeniozitate tehnică nu e de lepădat.
Am intrat și în biserică - e chiar demnă de rangul său prin mărime, frumusețe și bogăție a picturilor și decorațiilor. Când am intrat noi, tocmai se oficia o căsătorie, preotul săvârșind sfintele taine fiind foarte atent, cu mult har și ceremonia era frumoasă. Cum totuși nu era vorba de o slujbă, și nici nu cunoșteam vreun nuntaș, am făcut doar câteva poze și ne-am văzut de drum.
Lângă zidul bisericii, în micuța curte din stânga intrării, a fost ridicată în 1991 o sfântă troiță, în semn de respect pentru cinstirea memoriei victimelor răscoalelor țărănești anticomuniste din 3 august 1949. Bravo lor! altfel nici nu aș fi avut habar de existența acelor evenimente... Și cinste și acelor oameni, care încă mai credeau că țara asta mai are o șansă să redevină normală.
La doi pași de acolo, clădirea Vulturul Negru, cu pasajele sale elegante (ca arhitectură) și cu câteva dintre cele mai bune pub-uri din oraș. Din nefericire pentru noi, clădirea se află în plină renovare (din fericire pentru ea!), așa că am putut admira doar frumoasele bolți ale galeriilor și marele vitraliu care i-a dat și numele, de la intrare. Iar cum ora era prea "matinală", nici cârciumioarele nu erau încă 'în pâine'.
Drept pentru care de aici am fugit până sus, pe Ciupercă și am admirat orașul. În ciuda zilei senine și însorite, atmosfera era un pic pâcloasă și vederea, deși panoramică, nu a fost chiar așa spectaculoasă cum mi-aș fi dorit. Mai ales prin poze m-a dezamăgit...
Și cum plimbarea în aer curat face poftă de mâncare, am ajuns și la ultimul obiectiv culinaro-turistic al excursiei: restaurantul Cyrano.
Se află tot în centru, pe o frumoasă stradă pietonală (Calea Republicii) și tocmai a fost renovat.
Am fost conduși la o masă de la etaj, la geam, astfel încât am avut și 'priveliște' pe durata plăcutului dejun. Am ales ceva ușor: supa de vițel cu tarhon, în pită. Pâinicile sunt coapte chiar de ei și sunt excelent făcute, rezistând până la sfârșitul porției - foarte generoase de altfel. Ca încheiere, o cafea, o porție de somloi galuska și una de clătite cu brânză dulce și stafide. Ne-am lins binișor pe degete și pe mustăți și cu mare regret ne-am retras spre hotel.
Sper ca pozele să compenseze întrucâtva lipsa amănuntelor și a datelor istorice din articol.
A fost o zi frumoasă, din care am rămas doar cu regretul că nu am găsit deschis și Muzeul Țării Crișurilor, care avea și el o felie din agendă... dar încă e în mutare și nu se știe când va fi redeschis. :(
Trimis de Dragoș_MD in 28.01.13 00:00:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dragoş, nu pot decât să-ţi mulţumesc (în locul felicitărilor pe care ţi le-aş adresa în alte condiţii), pentru prezentarea extrem de faină a Oradiei turistice, aşa cum se arată ea în miez de iarnă.
Pe lângă ce ai văzut tu + muzeul (cine ştie când), turistic vorbind, io' (ca oradean prin adoptie ce mi-s), aş mai recomanda o vizită în Turnul Primăriei, de unde ai (dacă-i senin) o vedere faină asupra centrului vechi al oraşului.
Iar vara, o bălăceală bună în multele ştranduri termale din oraş.
Mulţumesc pentru popularizarea acestui frumos oraş!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@creivean: mulțumesc de apreciere și sfaturi - voi ține cu siguranță cont de ele data viitoare.
@Admin, mulțumesc, dar parcă e cam subțirel pentru așa ceva...
Am reușit să termin de încărcat pozele, sper să placă tuturor cititorilor.
@Dragos
Ai fost gand la gand cu mine! Chiar vroiam sa te rog de-aseara sa incarci o poza cu somloi galuska. Am vazut ca intra in meniul de la masa festiva (intalnirea AFA) si chair eram curioasa sa vad cum arata. Yam, yam, cred ca-i super. Poti sa detaliezi putin: blat, crema, frisca, topping de ciocolata sau... e alta reteta ? Multumesc anticipat!
Prietene! Cum adică subţirel?? Nu, nene! ESTE un MiniGhid, tocmai pentru că nu respiră subiectivism! Este important când alţi ochi îţi descriu în felul lor, ceea ce vezi în fiecare zi, ca locuitor al urbei.
Mulţumiri!
@dananecula: nu vreau să stric surpriza - pot doar să spun că e delicioasă! Vai de cei/cele cu regim hipoglucidic...
@NeaAlex... mersi! drăguț ca-ntotdeauna.
Un lucru demn de menţionat despre biserica din cetate şi deloc evidenţiat în ghidurile turistice, deşi mi se pare foarte important, şi poate fi un atu turistic al oraşului, este faptul că biserica e necropolă regală maghiară, acolo fiind înmormîntaţi cîţiva regi ai Ungariei (dintre care cei mai cunoscuţi sînt Sfîntul Ladislau şi Sigismund de Luxemburg, care a fost şi împărat), regine şi o fiică a domnitorului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I Întemeietorul, care a fost soţia unui duce din Regatul Ungariei.
@abancor: perfect adevărat - şi aş fi menţionat şi eu câteva vorbe despre acele morminte, dacă aş fi putut intra în biserică şi să le văd, eventual să am şi vreun afiş care să le spună măcar câteva date mai importante din poveştile lor... Dar uşa era zăvorâtă, aşa cum îi şade bine unei uşi de biserică.
Dacă e să vorbim despre bisericile din incintă, poate tot aici ar fi locul să spunem că s-au găsit rămăşiţele bisericii originale, cea ctitorită de Ladislau; sper ca la terminarea lucrărilor, acestea să fie cumva puse în valoare. La fel cum am văzut mormintele despre care ai amintit, la fel se pot vedea (acum) şi aceste vestigii. Adică... încă nu.
Dar acestea (şi nu numai) sunt doar motive de a reveni peste vreo doi ani.
De pildă, sunt curios dacă muzeele ce se vor înfiinţa aici vor povesti şi despre prizonierii politici ai Securităţii de prin anii '50, închişi şi anchetaţi prin beciurile de aici.
Nici eu nu am văzut mormintele, doar am citit că se află acolo. Culmea ar fi să nu se mai știe unde sînt, sau să fie vandalizate.
Și eu aștept finalizarea renovării de ani buni, sînt curios cum va arăta la final și ce se va pune în valoare. E posibil ca la biserică să nu se bage, să o lase pe seama comunității.
Merg la Oradea aproape an de an, nevastă-mea avînd rude acolo, de aia zic că am urmărit lucrările de la începutul timid de acum cîțiva ani. Oricum, cetatea și acum arată excelent față de anul 2000, cînd arăta ca un depozit părăsit și ruinat. Iar priveliștea dinspre piață era cea mai jalnică, fiind dominată de un veșnic șantier (o biserică în construcție, care cred că pînă acum s-a finalizat).
@abancor: biserica e terminată, dar nefinisată. Cum să mai ceară popii bani credincioşilor/enoriaşilor, dacă o termină?!? (sper că vorbim despre una şi aceeaşi clădire, deşi nu cred că se construiesc mai multe biserici odată pe-acolo).
@Dragos
Am găsit acum review-ul tău, în care, după părerea mea, faci o faină şi binemeritată reclamă oraşului meu adoptiv, motiv pentru care-ţi mulţumesc.
”Aflată în plin proces de renovare, cetatea arată deja bine
Ei bine, am fost aseară în cetate şi, pe lângă că am găsit-o în straie de sărbătoare, ceea ce o face şi mai faină decât este ea oricum, am aflat şi faptul că, reabilitarea s-a încheiat şi meşterii au părăsit incinta, aşa că o să ne putem bucura de ea pe deplin.
Aseară nu am vizitat-o, dar după ce trec sărbătorile, probabil că o să trec pe acolo să o văd în noile-i straie.
Pe de altă parte, pomeneşti în review despre faptul că Palatul Vulturul Negru este o clădire construită în stil art nouveau, stil care se regăseşte în mai multe clădiri situate în zona centrală a oraşului, motiv pentru care, municipalitatea a cumpărat câteva apartamente care nu-i aparţineau din Casa Darvas - La Roche, unde va deschide primul muzeu art-nouveau din ţară.
Aşa că, la următoarea vizită, Oradea are pentru tine câteva surprize plăcute.
Din păcate şi una neplăcută. Spre deosebire de municipalitate care "mişcă munţii" în vederea ridicării oraşului din toate punctele de vedere, consiliul judeţean Bihor (scris intenţionat cu litere mici), ce administrază Muzeul Ţării Crişurilor nu a mai mişcat nimic pentru finalizarea noii clădiri a muzeului.
Azi, lucrările sunt oprite şi probabil clădirea este la nivelul la care era când ai fost tu aici. Şi până atunci... Muzeul îşi ţine exponatele în lăzi şi organizează doar expoziţii temporare
@bogumil - înseamnă că au reușit să se țină de cuvânt și au terminat totuși în 2015! Bravo lor, și ție îți mulțumesc de veștile bune și de vizită.
Îmi face poftă de o revenire. Dacă s-ar mai lucra și la drumurile ce duc într-acolo, ce bine ar fi!
Ups! Am uitat să menționez că, în cetate, municipalitatea va deschide un muzeu al cetății, după ce consiliul județean a refuzat să ducă acolo Muzeul Țării Crisurilor și a lăsat cel mai mare muzeu din Crișana în stand-by, în așteptarea noului sediu, în loc să accepte sa-l ducă în cetate, care astfel ar fi concentrat mai multe obiective turistice, împrejurare de folos potențialilor vizitatori...
Na, politica... de adjudecare a lucrărilor publice (comisionate poate), este mai importantă pentru slujbașii județului decât (re) deschiderea cât mai grabnică a muzeului... și într-un loc ce va concentra atenția turiștilor...
Mare păcat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Să descoperim Oradea, cu autobuzul turistic, și nu numai — scris în 08.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Piața Unirii, Oradea – „buricul târgului” , cum a denumit-o Doina. — scris în 26.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Cetatea din Oradea — scris în 25.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Oradea — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Vulturul Negru — scris în 08.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Oradea, mereu surprinzătoare! — scris în 19.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Arhitectură și povești - Centrul Istoric Oradea — scris în 09.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ