ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2017
DE xpac
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Alexandria
ÎNSCRIS: 03.08.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Clipe de istorie - Olympia

TIPĂREȘTE

Dupa un sejur activ petrecut in Zakinthos, in drum spre Pilos, am hotarat sa trecem, pentru vizionare, pe la vestigiile de la sanctuarul lui Zeus.

Drept urmare, intr-o dimineata de iunie, dupa traversarea cu ferry din Lefkas la Kastro Killinis, am pornit hotarati inspre Olympia. Dupa aproximativ o ora si 60 de km de mers, am oprit intr-o parcare circulara unde, din cauza ca era in jur de ora 9, nu erau decat 4 masini. De acolo a inceput periplul nostru printre vestigiile Greciei antice.

Jocurile Olimpice moderne au o vechime de doar o suta si ceva de ani, insa jocurile originale s-au organizat prima data cu aproape 3.000 de ani in urma, incepand din 776 i. Hr. Acestea s-au desfasurat o data la fiecare patru ani timp de peste un mileniu.

Pentru mine, o vizita la stadionul in care se derulau aceste intreceri , este un vis devenit realitate.

Nimic nu se poate compara cu senzatia pe care o incerci cand pasesti prin tunelul de intrare aflat sub o bolta datand din secolul al III-lea i. Hr., dupa care ajungi in arena din Olimpia antica si iti inchipui vuietul multimii de spectatori. Dar inainte de a junge la stadionul propriu-zis, ai ocazia sa vezi o parte mult mai mare din sit, care isi dezvaluie dimensiunile generoase din vechime, fiind echivalentul satelor olimpice din prezent.

Deci, sa incepem cu istoria acestui loc!

În vestul Peloponezului, în frumoasa vale a râului Alpheios, se află cel mai celebru sanctuar al Greciei antice. Dedicat lui Zeus, tatăl zeilor, se întinde la poalele de sud-vest ale Muntelui Kronios, la confluența râurilor Alpheios și Kladeos, într-un peisaj luxuriant și verde. Deși izolat lângă coasta de vest a Peloponezului, Olympia a devenit cel mai important centru religios și atletic din Grecia. Faima sa se bazează pe Jocurile Olimpice, cel mai mare festival național și unul foarte prestigios la nivel mondial, care a avut loc la fiecare patru ani pentru a onora pe Zeus.

Cele mai vechi descoperiri din Olympia sunt situate la poalele sudice ale Muntelui Kronios, unde s-au stabilit primele sanctuare și culte preistorice. Un număr mare de cioburi de ceramică din perioada neolitică (al patrulea mileniu î. Hr.) au fost găsite pe malul de nord al stadionului. Urme de ocupare a celor trei perioade ale epocii bronzului au fost identificate în zona cea mai mare a Altis și a noului muzeu. Se crede, în mod tradițional, că, în jurul anului 1200 î. Hr., regiunea din Olympia a fost ocupata de aetolieni sub conducerea lui Oxylos, care a fondat statul Elis. Primul sanctuar dedicat zeităților locale și pan-elenice a fost probabil ridicat spre sfârșitul perioadei miceneene.

În 776 î. Hr., Iphitos, Kleosthenes de la Pisa și Lykourgos din Sparta, au reorganizat Jocurile Olimpice în cinstea lui Zeus. Curând, festivalul a dobândit un caracter național. Marea dezvoltare a sanctuarului a început în perioada arhaică, după cum arată mii de ofrande - arme, figurine, etc. -care datează din această perioadă. Aici au fost construite primele clădiri monumentale - templul din Hera, Prytaneion, Bouleuterion, trezoreriile și primul stadion. Sanctuarul a continuat să înflorească în perioada clasică, când au fost ridicat templu enorm a lui Zeus (470-456 î. Hr.) și alte câteva clădiri (bai, trezoreri, clădiri auxiliare). Numeroasele statui prețioase din această perioadă au fost, din păcate, pierdute, deoarece sanctuarul a fost jefuit de mai multe ori în antichitate și mai ales sub dominația romană. În epoca elenistică a continuat construcția de clădiri, cum ar fi gimnaziul, în timp ce în epoca romană s-au renovat mai multe clădiri existente și s-au construit altele noi, inclusiv băi calde, vile luxoase și un apeduct. Multe dintre comorile sanctuarului au fost îndepărtate și folosite pentru decorarea vilelor romane.

Ultimele jocuri olimpice au avut loc în anul 393 d. Hr., înainte ca un edict al lui Teodosie I să interzică toate sărbătorile păgâne. În 426 î. H. Teodosie al II-lea a ordonat distrugerea sanctuarului.

Situl arheologic din Olympia include sanctuarul lui Zeus și numeroasele clădiri care au fost ridicate în jurul acestuia, cum ar fi spațiile sportive folosite pentru pregătirea și celebrarea Jocurilor Olimpice, clădirile administrative și monumente laice. Altis, incinta și miezul sacru al sanctuarului, cu temple, clădiri de cult și trezorerii, ocupă centrul sitului.

Templul clasic al lui Zeus și Templul lui Hera domina Altis. La est de Heraion se află Metronul, un templu dedicat lui Cybele, mama tuturor zeilor. La sud de Heraion și peste rămășițele așezământului preistoric din Olympia este Pelopionul, un monument funerar ce comemorează eroul Pelops. De asemenea, în interiorul lui Altis se află Prytaneionul și Philippeion, o clădire circulară elegantă, dedicată lui Filip al II-lea, regele Macedoniei. La sud-est de Heraion a fost marele altar al lui Zeus, cel mai important monument construit, acum complet pierdut. Spațiul rămas din interiorul lui Altis era plin de numeroase altare și statui ale zeilor, eroilor și câștigătorilor olimpici, dedicați orașelor grecești sau indivizilor bogați, cum ar fi Nike de Paionios.

La vest de Altis se află o serie de clădiri pentru personalul sanctuarului, sportivii și vizitatorii distinsi: sala de gimnastică, terenuri de exerciții, atelierul lui Pheidias, care în antichitatea târzie a fost transformat într-o biserica crestina, băile romane fierbinți, reședința Teocolei sau a preoților, etc.

La est de Altis se află stadionul în care au avut loc Jocurile Olimpice. La sud de stadion a fost hipodromul, din care nu a ramas nici o urma. La sud de hipodrom era un grup de vile și băi, inclusiv faimoasa Casă a lui Nero, construită de împărat pentru șederea sa la Olympia în timpul participării sale la jocuri.

Si acum, o insiruire a cateva obiective:

Templul lui Zeus

Se afla in centrul sitului si a fost construit in secolul al V-lea i. Hr. Din el nu au mai ramas decat bazele coloanelor si cateva coloane prabusite, lasate in locurile in care au cazut, ajutand astfel la crearea imaginii acestui sit nu asa cum era in zilele sale de glorie, ci asa cum arata dupa caderea in ruina.

Templul adapostea o uriasa statuie a lui Zeus, facuta din fildes si aur de catre Phidias, una dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii. Statuia a fost realizata in grupul de cladiri ale caror temelii se afla in fata templului, intr-o laterala a stadionului.

Una dintre aceste cladiri este marcata drept Atelierul lui Phidias, sculptorul care a realizat statuia.

Noul Muzeu Arheologic

Se gaseste de cealalta parte a complexului din Olimpia. Cladirea a fost renovata si expune obiecte descoperite in sit, reprezentand una dintre cele mai valoroase colectii din intreaga Grecie.

Vedetele locale, expuse in sala principala, sunt sculpturile si frizele care impodobeau Templul lui Zeus. Uneltele din atelierul lui Phidias sunt expuse intr-o alta sala. Printre exponatele care confera muzeului si o dimensiune umana se numara obiectele folosite chiar in timpul jocurilor: discuri, o parte a blocului care alcatuia linia de start sau pietrele folosite de halterofili.

Templul Herei

Poate fi gasit in apropiere de intrarea din prezent a stadionului. Aceasta cladire este mai mica decat Templul lui Zeus. Construit in secolul al VII-lea i. Hr., Tempul Herei a fost refacut in secolul al Vi-lea i. Hr. si este aproape la fel de vechi ca si jocurile.

Bouleuterionul

In spatele Leonidaionului se gaseste Bouleuterionul, casa de intruniri unde se reunea echivalentul antic al Comitetului Olimpic Intenational din zilele noastre. Tot aici, atletii jurau sa respecte regulile olimpice. De aici, acestia mergeau pana la stadion, trecand pe langa siruri de statui care infatiseau sportivii din trecut ce incalcasera regulile. Realizate din banii de amenzi platiti de acesti atleti cazuti in dizgratie, statuile consemnau numele fiecaruia, numele tatalui aceluia si al orasului de bastina.

Inselaciunea nu era tratata cu nici o farama de indulgenta. Evident, exista si o sectiune in care erau cinstiti eroii jocurilor

Leonidaionul

De cealalta parte a aleii se afla ruinele Leonidaionului, casa de oaspeti destinata invitatilor de marca.

 

Dupa aproximativ 4 ore de vizionare a sitului, am revenit in parcare (care era arhiplina!) si am purces la drum spre Pilos!

Vacante frumoase va doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de xpac in 28.10.17 18:46:40
Validat / Publicat: 28.10.17 19:47:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (xpac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44800 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[28.10.17 20:18:23]
»

@xpac: Minunat! Mulțumesc că mi-ai amintit prin review și poze de un loc vizitat în 1991!!! care m-a impresionat extraordinar de mult!

webmaster26
[28.10.17 20:19:49]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Killini și împrejurimile, KYLLINI" (nou-creată pe sait)

xpacAUTOR REVIEW
[28.10.17 20:32:08]
»

@Carmen Ion: Multumesc pentru vot! Eu am fost foarte impresionat, pe langa acest site, de Epidavros si Delfi!

dalumian
[28.10.17 20:41:23]
»

Un articol de 10+.

Felicitări!

elviramvio
[28.10.17 20:54:03]
»

@xpac:

Un articol pe gustul meu.

Drumuri multe in Grecia sa aveti!

xpacAUTOR REVIEW
[28.10.17 21:18:33]
»

@dalumian: Multumesc pentru ca ai citit acest articol!

O sa incerc, pe cat posibil (cu timpul stau rau), sa scriu in continuare despre zona de care sunt indragostit-peloponez !

xpacAUTOR REVIEW
[28.10.17 21:22:55]
»

@elviramvio: Multumesc @elviramvio atat pentru vizita

cat si pentru urare!

Anul acesta nu am fost plecat in Grecia decat 25 de zile !

elviramvio
[28.10.17 21:35:28]
»

@xpac:

Vai, vai, vai!! Doar 25?! Bine, anul viitor sa fii pedepsit cu 30 sau cât vreți voi!!

nickro
[28.10.17 21:40:16]
»

Frumoasa evocare a unor locuri impovarate de istorie! Felicitari pentru articol!

webmaster
[28.10.17 21:59:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[28.10.17 23:12:30]
»

În plus, Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

xpacAUTOR REVIEW
[29.10.17 07:28:16]
»

@nickro: Multumesc pentru vizita si ma bucur ca v-a placut!

xpacAUTOR REVIEW
[29.10.17 07:31:58]
»

@elviramvio: Oare... definitiv se poate?!?!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[29.10.17 07:53:02]
»

@xpac: Mă bucur că la Olimpia ţi-a plăcut şi ţie cel puţin la de mult cât mi-a plăcut şi mie. Acum doi ani când am fost în Peloponez, am ţinut neapărat să vedem Olimpia şi pentru asta am plecat din Tolo, cuprinzând mai multe locuri şi obiective, parcurgând în acea zi mai mult de 300 km, de dimineaţa până seara târziu.

Oricum, Olimpia rămâne unul dintre siturile cele mai mari şi mai importante din Grecia şi, în acelaşi timp, unul foarte drag mie. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[29.10.17 08:54:43]
»

@xpac:

Ati vizitat locuri gaine incarcate de istorie, de legende, de competitii.

Mi-a facut placere sa parcurg un astfel de articol si pozele lui. Felicitari.

xpacAUTOR REVIEW
[29.10.17 08:57:42]
»

@irinad: Da, mi-a placut foarte mult! Deasemenea mi-a placut si Delfi! Ca si voi, am plecat din Tolo, de la aceeasi cazare si am vizitat Delfi-in jur de 300 km!

webmaster
[29.10.17 10:01:46]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Olympia [Archea Olimpia], PYRGOS/OLYMPIA" (nou-creată pe sait)

xpacAUTOR REVIEW
[29.10.17 11:40:22]
»

@Dan&Ema:Multumesc ca ati avut rabdarea de a parcurge articolul!

maryka
[30.10.17 22:38:25]
»

Foarte frumos! Felicitări! Bine documentat și ilustrat pe măsură. Toate cele bune. Multe vacanțe frumoase în Grecia sau oriunde în altă parte!

mishu
[02.11.17 22:21:45]
»

@xpac:

In spatele Leonidaionului se gaseste Bouleuterionul

aceste doua cuvinte ar fi perfecte la jocurile de dictie, de abia imi iese citirea lor .

Glumim, dar chiar m-au amuzat, dar articolul mi se pare minunat, deci, felicitari, votat cu mare placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dalumian, Dan&Ema, elviramvio, irinad, maryka, mishu, nickro, xpac
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Olympia [Archea Olimpia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07277512550354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1