GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acum am sa va povestesc cum ne-am petrecut noi timpul cat timp am stat la Ranca. Noi am sosit la Valea Mariei duminica dupa-amiaza ne-am plimbat putin prin zona am urcat pana sus unde se termina statiunea Ranca si apoi spre varful Papusa, am admirat peisajele incredibile si ne-am minunat cum natura cladeste asa lucruri minunate.
A doua zi am stat si ne-am relaxat pe langa pensiune, pot spune ca lipsa noastra de odihna a fost compensata astfel, cand au sosit colegii nostri de la AFA, eram fresh. Am luat cu totii masa, compania a fost foarte placuta si subiectele incendiare, dupa care domnul Adelin ne-a invitat afara la focul de tabara unde ne-am distrat si s-a ras de se auzea in toata valea. S-a baut tuica fiarta si s-au mancat floricele toate condimentate cu glume din toate partile, sincer ne-am simit excelent.
Marti de dimineata asa cum ne-am programat ne-am intalnit la masa de dimineata si am hotarat sa vizitam orasul Targul Jiu si imprejurimile acestuia. Drumul a fost superb incepand cu Transalpina care iti da fiori ori de cate ori o parcurgi precum si drumul de la Novaci la Targu Jiu care este de o calitate foarte buna. Cum noi mergeam in coloana cu masinile, distractia era maxima deoarece ca niste reporteri ce suntem toate fetele eram cu geamul jos si cu mainile pe afara pozam de zor peisajele superbe pe care le admiram.
Am ajuns in Targu Jiu si bineinteles ca ne doream sa vedem in primul rand operele lui Brancusi, si tot uitandu-ne dupa ele observam orasul care e de o curatenie impecabila, peste tot cosuri de gunoi, case si cladiri ridicate cu foarte mult bun gust si parcuri imense curate si pline de verdeata. Sincer va spun nu ma asteptam ca Targu Jiu sa fie un oras atat de frumos si curat chiar cu toti am avut o surpriza foarte placuta. Abia ne-am dezmeticit din uimirea pe care am avut-o si cum ne tot uitam dupa coloana infinitului care e ceea mai inalta observam undeva pe dreapta un parc foarte mare fara pomi dar plin de verdeata si gazon impecabil iar in mijloc se afla minunata si mult asteptata Coloana Infinitului.
Am parcat masinile undeva in apropiere si ne-am indreptat spre frumosul parc unde trona Coloana Infinitului sau Coloana fara sfarsit cum o numea Constantin Brancusi. Coloana infinitului este din fonta alamita si otel are o inaltime de aproximativ 30m si e formata din 17 module trase pe un stalp solid din otel avand si o fundatie masiva. Totul in jur iti inspira o legatura cu infinitul parca autorul ne obliga sa ne ridicam privirea la cer asa cum zicea Brancusi “Coloana fara sfarsit este ca un cantec etern care ne duce in infinit dincolo de orice bucurie si durere”.
De aici pe jos admirand frumoasele case am plecat spre parcul municipal sa vedem si celelate opera. De departe se vedea Poarta Sarutului un arc de triumf al vietii asupra mortii primul ce se vede la intrarea in parc, realizata din piatra are semnul sarutului reprezentat prin cercul desparit in doua jumatati verticale. De aici mergand pe Aleea Scaunelor o alee plina de tacere care parca isi asteapta vizitatorii si in fundal chiar la cativa metri de raul Jiul se afla Masa Tacerii realizata tot din piatra ce a plecat de la ideea reculegerii ostasilor inainte de a pleca pe front, o ultima masa in families au scurgerea timpului (masa avand forma unui ceas cu cele 12 scaune reprezentand orele)
Ansamblul monumental este ridicat in cinstea eroilor gorjeni ce s-au jertfit in razboiul de reintregirea neamului si porneste de fapt din parcul municipal ce se afla chiar langa raul Jiu unde se afla lucrarile Masa Tacerii, Aleea Scaunelor si Poarta Sarutului apoi continuand cu Calea Eroilor pe care se afla Biserica Sf Apostoli si culminand cu Coloana Infinitului.
O foarte frumoasa lucrare acest ansamblu monumental, pacat ca acest dar al lui Brancusi orasului Targu Jiu a fost apreciat mult prea tarziu la adevarata lui valoare (asa cum se intampla aproape mereu), chiar la un moment dat s-a dorit si demolarea lui.
Ne-am despartit cu greu de acest oras care ne-a lasat o impresie grandioasa plecand spre Valea Jiului si manastirea Lainici o manastire de calugari intr-un loc foarte aproape de Dumnezeu. Drumul pana acolo nici nu poate fi descris in cuvinte pentru ca tot ar fi putin din minunatiile pe care le-am vazut. Actuala sosea ce strabate in chip miraculos defileul Jiului a fost construita prin anii 1880 inainte fiind cea mai importanta trecatoare care facea legatura dintre Oltenia si Ardeal, chiar si Mihai Viteazu a trecut prin aceasta trecatoare prima data cand a unit Principatele unite in 1600.
Manastirea Lainici o manastire plina de har asezata in mijlocul defileului Jiului tronand ca o printesa pe toata Valea, o printesa tacuta si unica. Numele manastirii nu se stie exact de unde provine se presupune ca de la grecescul « lainos » iar inceputurile sale nu se cunosc dar vechimea ei este evidenta. Peste tot se pot vedea minunate flori, curatenie si calugari ce trec in liniste si pace spre treburile lor, un loc minunat unde sufletul parca isi gaseste pacea si linistea.
La intoarcere am mers pe alt drum plin de minunatii Bumbesti Jiu-Crasna-Novaci-Ranca, unde am ajuns franti de oboseala dar cu sufletul plin de bucurie si liniste, bineinteles ca tanti Ani nu s-a lasat si ne-a cucerit cu bucatele ei faimoase de la Valea Mariei.
Trimis de Valentina69 in 02.06.10 19:16:22
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Valentina69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoase dar mai ales utile impresii. Cand voi ajunge la Ranca voi avea un intreg dosar de calatorie, asta si datorita tie. Felicitari!
Multumesc Pepsi sper sa ne intalnim si cu voi la Valea Mariei, a fost super
Draga Valentina, randurile tale mi-au readus in minte momentele placute petrecute acolo. Intr-adevar, a afost un sejur reusit, din toate punctele de vedere, petrecut alaturi de oameni minunati, toti nefumatori Va salutam cu drag!
Multumesc si noi ne-am simtit foarte bine cu voi si am mai vrea sa repetam figura.
O zi buna
la P20 scrie:
”Curtea Manastirii Lainici aflata la buza padurii
as vrea sa adaug doar ca intre curtea sfintei Manastiri si padure curge tumultuos Jiul.
Ai adus arta lui Brancusi in spiritul cotidian, asa putem trai mai frumos; acum sunt zgarcita la vorba, dar nu la vot
Multumesc Adria esti o draguta, dar aceste plaiuri gorjene m-au incantat la culme.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Mărine și Mărioară ... la pădure vă coboară ! — scris în 16.08.23 de zapacitu din VALCEA - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Artă și aventură în Cerna de Vâlcea — scris în 01.02.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 ˝Let us die young or let us live forever... — scris în 13.01.18 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Chei, peșteri și mănăstiri — scris în 15.03.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Eu promovez Romania - La Port Cetate, Mircea Dinescu — scris în 17.08.14 de homejade* din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Oltenia de sub munte — scris în 04.10.11 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Am fost la… Manastiri aflate in ruina — scris în 22.08.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ