ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De văzut pe Măgura Odobeștilor: Mănăstirea Tarnița

TIPĂREȘTE

Mănăstirile din Vrancea au o caracteristică: mare parte a lor sunt cumva ascunse publicului, fiind construite, mai ales în păduri. De ce acest lucru, iacă, nu vă voi putea spune dar și voi fiți politicoși și luați ca atare știrea de v-o dau.

Între toate aceste mănăstiri, Tarnița este una la care se ajunge ceva mai greu: este cocoțată pe Măgura Odobești, în plină pădure, bine ascunsă de privirile și de pașii călătorilor.

Ca s-ajungi până la ea îți trebuie oarece răbdare, încălțări bune. Veți fi răsplătiți cu frumusețea drumului și cu omenia cu care veți fi întâmpinați de către maicile de la mănăstire.

În primul rând, numele de ”tarnița” are mai multe înțelesuri, toate cu aplicabilitate aici; zice DEX-ul, ăla de ne spune ce și cum cu limba română că : ”TÁRNIȚĂ, tarnițe, s. f. 1. Șa (țărănească) de lemn sau (rar) de piele, folosită la călărit sau la transportul unei poveri. 2. Culme, coamă de munte sau de deal în formă de șa. 3. (Reg.) Drum de munte, bătut de oi sau de vite. – Din ucr. tarnyc’a.

Sursa: DEX '09 (2009)”

De unde vine, deci, numele acestei mănăstiri?

Mănăstirea se află pe culmea unui deal și, pe vremuri, era folosit și pentru trecutul oilor dintr-o parte-n alta a Măgurii Odobeștiului.

Cât despre șaua din lemn, se spune că, pe la 1702, anul în care se pare că a fost construită mănăstirea, câțiva călugări au încercat să-și facă o mănăstire proprie în care să fie feriți de gâlcevile și luptele dintre moldoveni și munteni din acea perioadă. Au plecat de la Mănăstirea Babele și au pus odoarele cele sfinte pe tarnița unui măgăruș și au plecat să-și găsească locul ales pentru construcția mănăstirii celei noi. Ajunși într-un loc de pe Măgura Odobeștilor, inexplicabil, tarnița s-a rupt iar odoarele bisericești au căzut la pământ. Călugării au reparat șaua și au dat să plece mai departe dar, ce să vezi, tarnița s-a rupt, din nou, Când și a treia oară au văzut că șaua s-a stricat, acei călugări au luat drept semn Dumnezeiesc acea întâmplare și au hotărât că acela este locul unde trebuie zidită mănăstirea.

Acuma, eu așa știu povestea de pe la oamenii locului, care o fi toponimia mănăstirii vă las pe voi s-o completați cu ce vi se pare mai real.

Mănăstirea Tarnița are o istorie cumva zbuciumată: construită la 1702 a fost apoi reparată pe la 1919-1921, pentru că, în primul război mondial a suferit mari stricăciuni. Și în cel de-al doilea război mondial a suferit stricăciuni. În anul 1950 a fost reparată și apoi transformată în mănăstire de maici, dar a fost închisă, conform celebrului Decret 410/1950, iar acareturile mănăstirii s-au năruit.

A fost redeschisă în 1990 dar și de atunci mănăstirea a trecut prin clipe grele : în anul 2006 vechea biserică, cea din lemn, a ars din temelii; pe acel loc, acuma este zidită o biserică din zidărie.

Cum vă spuneam, drumul spre Mănăstirea Tarnița nu este unul ușor. Se pleacă din Bolotești, se trece de islazul satului și apoi se intra-n pădure.

Drumul este folosit mai ales la exploatările forestiere cu tot ceea ce incumbă asta: drumul e traversat de șleauri adânci lăsate de utilajele de la exploatări. Ocolul Silvic face reparațiile, când și când. Câtva timp te descurci mai greu, lipsesc marcajele așa că, atât cât poți, te uiți după releu. Prin pădure, deși drujbele își fac treaba, mai zărești câte o căprioară sau vreo pisică sălbatică. Pe Măgura Odobești mai sunt câteva exemplare din faună ce se pot găsi numai aici, cât s-or mai găsi.

De la un punct se văd câteva troițe și ajungi la linia de electrificare ce duce la schit, deci, ai un reper în plus.

Dacă mergi cu mașina, musai să fie de teren și cu garda la sol ceva mai ridicată. Dacă nu aveți mașină, se merge pe jos, vreo 12-14 km, drumul este plăcut. Din loc în loc trec câteva pârâiașe care răcoresc bine aerul. Dacă puteți bea din ele? Cine vă oprește, nici unul din ele nu este fosforescent noaptea!

Gardul mănăstirii este înalt, din scândură, cu porți mari. După ce treci de ele vezi că locul este necăjit dar curat, semn că munca maicilor este constantă.

Pentru eventualii copii care ar fi cu voi, aici este un țarc în care se află un căprior și alte două țarcuri în care puteți vedea rațe ”mandarin”.

Măicuțele par bucuroase de vizită, ne invită să vedem locurile, ceea ce și facem.

Ajungem la Paraclisul Mănăstirii, locul unde, pe timp de iarnă, se țin slujbele.

Nu este nimic spectaculos dar, cu atât mai emoționant : respecți credința unor oameni care se surghiunesc în asemenea locuri, pline de lipsuri și greutăți.

În curte se află biserica cea nouă, dar, după ce am aprins lumânări în paraclisul mic, nu mai intrăm și în biserică. Maicile ne invită la masă, era ziua de Florii atunci când am ajuns acolo, dar refuzăm, în ciuda insistențelor Zăbovim în curtea mănăstirii, ne mai jucăm cu căpriorul aflat în țarc, apoi ne luăm rămas bun și plecăm spre civilizație. Nu de alta, dar, Floriile fiind, aveam câțiva Florini și Florentine de sărbătorit.

Spuneam, ceva mai de demult în postările mele, că eu nu prezint aceste mănăstiri ce se află în Vrancea din punct de vedere ecumenic ci, efectiv, turistic. Dacă merită să faceți drumul până acolo, nu știu, eu zic că da : plimbarea prin pădure este frumoasă, vezi locuri plăcute. Și, dacă nu conduce Florin, ai șanse să nu bâțâi de colo-colo, prin benă și s-ajungi întreg. În cazul meu însă, el a condus!

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 26.04.15 14:34:45
Validat / Publicat: 26.04.15 15:50:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 3994 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea, așa cum se vede ea din drumul forestier
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[26.04.15 16:08:37]
»

Primul vot, dar si meritat, pentru articol care a prwzentat o plimbare de primavara, catre un obiectiv necunoscut mie pana acum.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.15 16:11:23]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vot. Cât despre Mănăstirea Tarnița, sunt mulți vrânceni care nu știu de ea!

Dan&Ema
[26.04.15 16:13:56]
»

@căpcă1: Datorita tie vor sti mai multi. Si nu numai vranceni. Bravo!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.15 16:17:34]
»

@Dan&Ema: așa după cum spus mereu, Vrancea are foarte multe locuri frumoase, la care se ajunge mau ușor decât la Mănăstirea Tarnița. Dacă ajungeți pe-aici, incercați-le, nu o să regretați!

Zoazore
[26.04.15 17:32:48]
»

@căpcă1 - Și F. Utilul cu nr. 5 vine de la mine! Pentru că meriți!! Nu știu cum faci, dar, citindu-ți scrierile, parc-am fost și eu cu tine în acele plimbări!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.04.15 17:34:52]
»

Interesantă propunerea ta pentru o scurtă plimbare pe meleagurile vrâncene! Chiar weekendul trecut când ne-am întors de la Lepșa am trecut pe lângă indicatorul din Bolotești spre mănăstire (12 kilometri parcă mai sunt de acolo) și ne-am propus să vizităm și noi lăcașul de cult în viitorul apropiat. Review-ul tău ne-a convins că avem ce vedea acolo!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.15 18:52:40]
»

@Zoazore: săr'mâna, mereu ai fost bună cu mine! Cât despre mersul acolo, chiar trebui să-ncerci niște trasee de prin Vrancea, poate nu direct la Tarnița, dar un week end la Lepșa sau Soveja, ar fi ușor și plăcut! Iar despre cum scriu eu, da, ai dreptate, sunt talentat!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.15 19:00:41]
»

@Crazy_Mouse: Dacă ajungi la Tarnița poți face un efort să urci până la Releu, e vorba de vreun km, poate puțin mai mult! Ai ocazia să vezi, practic, toată zona centrală a județului. Mă rog, eu urc constant pe Măgură, este un traseu ce-mi place. Atenție, este și Mănăstirea "Sfinții Voievozi", de rit vechi, care este la poalele Măgurii, nu pe culme! Cunoști bine județul, dar cred că plimbarea pe Măgură ar fi ceva inedit pentru tine! Și nici stât de costisitoare încât să te superi pe mine în caz că nu-ți plac locurile!

monicap
[26.04.15 20:29:25]
»

Simpatic ca de obicei: un vot si de la mine.

Dar ma roade o intrebare: Florin stie ca e vedeta?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.15 20:52:41]
»

@monicap - Mersi pentru vot. Cât despre Florin, hei, el e născut să fie vedetă! Este un fel de ”Guru” al meu în materie de turism prin Munții Vrancei, știe cam toate cărările și potecile de umblăm pe ele!

Zoazore
[26.04.15 22:07:16]
»

@căpcă1 - Ar trebui, căpcă-une, dar... lenea unora

și, de ce nu, și comoditatea mea...

Mă crezi dacă-ți spun că eu, în Baltă, la Blasova, am fost în liceu, când culegeam porumb?

Ești talentat, pupa-l-aș! Așa să rămâi, că-ți stă bine!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.15 22:31:45]
»

@Zoazore: Pentru plimbare ar trebui s-avem chef mereu, cred că-i cea mai ffumoasă ocupație! "Compditate" poate fi un substitut pentru " lene" și asta nu-i de laudă! Nu-s talentat cât, de fapt, ești tu amabilă!

Michi
[27.04.15 07:36:41]
»

@căpcă1 - Ca ultraspecialist în Vrancea poate-mi dai o mână de ajutor care ar putea fi utilă şi altora. Reviewurile tale şi ale lui Crazy Mouse mi-au deschis pofta să mai vizitez locurile după vreo 40 de ani. Aş avea la dispoziţie două zile plecând din Sinaia şi ajungând la Bacău. Aş vrea să intru prin Ojdula-Lepşa-Soveja-Mărăşti- Mărăseşti dar pe lângă mausolee aş vrea să văd şi ceva manastiri mai reprezentative şi alte atracţii fără abateri mari din drum şi la ritmul nostru. Cum e drumul şi unde ar fi bine să dormim? Mulţumesc de pe acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.15 08:33:38]
»

@Michi: drumul de la Ojdula, cu excepția primilor 4-5 km este foarte bun. Urcați până la Lepșa, unde, de vineri pânâ duminică găsiți ușor cazare. Dacă e în timpul săptămânii găsiți la Motelul din Greșu, "Flora" parcă îi spune. Condiții bune, preț fecent. În Lepșa puteți vedea Schitul Lepșa, Păstrăvăria și Cascada Putnei. Cu un pic de răbdare, urcați Cheile Tișiței până sus, la tunel, dus-întors, la pas lejer, 6-7 ore. Garantez peisaje foarte frumoase! Acuma, de la Lepșa puteți ajunge la Soveja, urcând Coașa, dar drumul este dificil datorită faptului că este folosit de exploatările forestiere. Cu răbdare însă, se trece si, iarăși, garantez peisaje frumoase. Facă nu peste Coașă, coborâți de la Lepșa la panciu și, de acolo urcați la Soveja. Eu recomand Coașa, merge orice tip de autoturism, dar să treceți pe timp de zi. În Soveja vedeți Cimitirul nemțesc, Mausoleul Soveja cu singurul osuar din țară, am înțeles, Biserica din Soveja, construită de Matei Basarab. Coborâți spre Câmpuri, vizitați Casa lui Moș Ioan Roată și apoi, la Mărăști, Mausoleul. De aici, treceți Panciu, ajungeți la Mărășești, unde pteți vizita Mausoleul. Drumurile sunt exemplare, cu excepția Coașei.

Michi
[27.04.15 09:23:29]
»

@căpcă1 - Săru´ mâna de răspuns. Cheile Tişiţei, mă mulţumesc să citesc reviewuri că eu nu mai sunt de 6-7 ore mers chiar la pas. Să văd acum când mergem.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.15 09:28:46]
»

@Michi: La ieșirea din Soveja spre Câmpuri, Schitul Lepșa. Nu trebuie sa urci, neaparat, pana la tunel, mergi căt vrei, Cheile Tișiței sunt chiar frumoase!

DaRKruCS
[28.04.15 00:59:43]
»

@căpcă1: Prin luna lu' gustar ne gândeam si noi sa trecem prin Lepsa, măcar o seara, venind dinspre Sibiu. Mi-am amintit de soseaua cu cratere ce lega Focsaniul de zona aia mirifica de care ai si am amintit. Ce zici? Sa ne incumetam? Nu de alta, da' ne-am propus sa mai dam o tura prin "mă rasiesti" Poate ne întâlnim si cu un cunoscut de-al nostru virtual. Asta daca nu pleacă pe undeva cu Florin ????

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.04.15 09:03:07]
»

@DaRKruCS: Majoritatea covârșitoare a șoselelor din Vrancea este in stare foarte bună. Cei 4 lm ce leagă Ojdula de Lepșa, parte a jud. Covasna sunt în construcție. Treceți oricând, ne putem vedea, de ce nu?

Michi
[28.04.15 16:55:42]
»

@DaRKruCS - Păi o să ne încumetăm noi, la tine mai e vorbă? Am fi vrut să mergem la sfârşitul săptămânii viitoare dar taman atunci Accu Weather anunţă ploi şi furtuni. E posibil să lăsăm pe iunie dar ORI-ŞI-CUM vom merge. Reviewurile astea sunt ca drogurile. Nu te poţi lăsa să nu vezi şi tu ce au descris alţii, inclusiv Crazy Mouse cu atât entuziasm.

DaRKruCS
[29.04.15 00:29:40]
»

@Michi: Ne încumetăm stimata doamnă, mai ales după această pălmuță părintească ???? Cu toate că generațiile ce vin din spate si le purtam prin vacanțe au nevoie doar de drumuri ok si net. Gratuit sau nu, net sa fie! Nu tu rucsac, nu tu tren... Cât despre cazare: rezerva mama, plătește bătrânu'... ????

Acum vreo 10 ani drumurile dinspre Focșani spre Lepșea erau ca autostrăzile de azi din Nepal ???? Tinut superb, oameni primitori da' nu prea ajungi cu masina intreaga. Chiar nu ma asteptam sa se schimbe ceva ???? Dar merg pe încredere!

Michi
[29.04.15 09:05:47]
»

@DaRKruCS -Apropo de ce spui cu netul. Ieri în metrou, am numărat numai în jurul meu 11 tineri şi mai puţin tineri căutând pe telefon. Şi eu am cont pe FB deşi nu-l prea apreciez, considerând că mai multă socializare facem aici Îîn jurul unei teme decât pe FB.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[29.04.15 09:37:53]
»

@DaRKruCS: Repet, majoritatea drumurilor spre locurile de interes din Vrancea sunt coală de hârtie! Acuma, nu veniti la Lepșa sau Soveja și vă așteptați la vreo Sinaia sau Bușteni! Tocmai asta face ținuturile vrâncene să fie aparte. Și, încă ceva: în Vrancea suunt trasee ca sa ajungi la locurile frumoase, deci nu prea ajungi cu mașina la locul cioată, tre' sa mergi pe jos! Și asta e cu atât mai frumos!

webmaster26
[27.12.15 14:09:46]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Măgura Odobești, FOCȘANI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, monicap, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Odobești & Măgura Odobeștilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078361988067627 sec
    ecranul dvs: 1 x 1