ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Focsani
ÎNSCRIS: 10.08.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 0 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Buluc [Jaristea, VN] - liniste absoluta

TIPĂREȘTE

Incep prin a va spune ca astazi, 6 august 2010, am avut norocul sa fiu prezenta la hramul Manastirii Buluc din comuna Jaristea, judetul Vrancea.

Drumul pana la manastire e oarecum anevoios, insa, cu grija si cu atentie se poate ajunge, asta numai daca iti doresti cu adevarat. Din Focsani, mergi spre Odobesti, pana la care sunt 16 km, apoi din centrul orasului Odobesti faci la dreapta, mai mergi inca 4 km pana in comuna Jaristea, iar de aici sunt numeroase indicatoare catre Manastirea Buluc, pana la care mai sunt aproximativ 4 km. Drumul este asfaltat, insa, pe ultimii 3 km drumul este acoperit cu pietris, dar, se poate urca cu masina, fara probleme, numai ca, in zilele de sarbatori religioase este putina aglomeratie, deci trebuie si mai multa prudenta.

Intrarea in curtea manastirii este impresionanta, mai ales ca aceasta este "strajuita" de doi brazi, unul de-a dreapta, altul de-a stanga, unul cu aroma de tamaie, celalat cu aroma de lamaie. Lucrul acesta nu-l stie foarte multa lume si poate-i mai bine asa, pentru ca, inclin sa cred, ca cei doi brazi ar ramane fara crengi.

Am ajuns acolo pe la ora 9, 30, slujba era deja inceputa, insa, am avut timp sa o ascult, dar sa observ si imprejurimile superbe si sa ma informez despre trecutul manastirii.

Astfel, dupa o vanatoare facuta de razesii si boierii din satele vecine, in frunte cu boierul Isaia Caragea Voievod, stransi buluc in jurul unui foc dintr-o poiana, acesta din urma a fost atat de coplesit de frumusetile pe care le-a vazut, incat a promis ca va face pe acel loc un schit care va purta numele de "Buluc" si ca va construi o biserica. Lucru care s-a si intamplat in data de 8 martie 1679.

Ce am remarcat acolo a fost linistea absoluta, acea liniste pe care mai rar "o auzi" in ziua de astazi, smerenia locuitorilor zonei, cat si modestia celor veniti din alte parti.

In manastire nu se gasesc decat 6 maicute, insa multitudinea florilor, curatenia absoluta si tot ce intalnesti acolo nu te duc cu gandul ca 6 oameni pot face atat de multe. Nu am mai vazut de multa vreme atatea flori si atata verdeata! Chiliile sunt adevarate oaze de racoare in aceste zile infernale, iar verdeata si coloritul florilor nu te fac decat sa-ti doresti sa ramai mai mult timp acolo.

Ce m-a mai impresionat a fost faptul ca absolut toata lumea a fost invitata la masa. In acea manastire nu se consuma carne nici atunci cand nu este post, insa preparatele puse pe masa lasa in urma toate preparatele fitoase de prin restaurante.

Trebuie sa va scriu si despre masa, pentru ca nu ma pot abtine si o sa va descriu pe rand, toate preparatele gustate. Aperitivul a fost format din rosii umplute cu salata de vinete, piftelute din peste, masline si peste marinat. A urmat apoi o ciorba de peste la cazan, din care trebuie sa recunosc ca am mancat 2 portii, cu ardei iute, ciorba al carei gust m-a "uns" la suflet si pe care nu cred ca-l mai poate potrivi nimeni intr-un mod atat de minunat. A urmat apoi saramura de peste cu mamaliguta, acompaniata tot de ardei iute, apoi peste prajit si ardei umpluti cu legume, din care nu am mai putut nici macar gusta, pentru ca ciorba de peste ma fascinase atat de mult, incat nu m-am mai gandit ce va urma dupa. La desert trebuie sa va povestesc dspre niste baclavale facute in casa, umplute cu mieji intregi de nuca si scaldate in miere de albine. Credeti-ma ca au fost de o mie de ori mai bune decat cele din cofetarii.

Am plecat de acolo cu regretul ca nu am putut sta mai mult, sa dorm chiar acolo, insa cu speranta ca voi mai reveni cat de curand. La intoarcere am avut norocul sa observ privelistea superba, in cel mai adevarat sens al cuvantului si ma refer aici la faptul ca orasele Odobesti si Focsani se pot vedea de pe dealul pe care este construita manastirea, ca niste buchete de flori pe covorul verde al padurilor si viilor din zona.


[fb]
---
Trimis de Clotilde in 06.08.10 17:50:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7073 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Clotilde); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bradul de la intrarea in manastire (aroma de tamaie)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

aida.alecu*
[06.08.10 18:40:13]
»

Interesant loc de inchinare, dar nu ne spui mai nimic de Biserica! E manastire de maici, de taici? Exista posibilitatea si sa te cazezi la ei?

Nu amintesti nimic de florile atat de frumoase! Sau ciorbita de peste te-a dat gata? Meniul intr-adevar f bun, dar nu poti vb de o locatie si sa te rezumi la mancare! Mai ales in zi de Hram... !

Apoi de unde "linistea absoluta"? Am fost si eu in zi de Hram la manastire si oricat de evlaviosi ar fi pelerinii nu as putea zice ca am ascultat linistea! Nu vreau sa par carcotasa... si nici sa te supar... poate ne mai dai ceva detalii... ! Astept un nou rew. !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ClotildeAUTOR REVIEW
[06.08.10 19:08:36]
»

Nu, nu ma supar! Cum as putea sa ma supar dupa ce mi-ai citit review-ul? Fiecare e liber sa spuna ce crede si ce intelege.

Am spus ca in manastire se afla 6 maicute, deci este o manastire de maici. In vechime, schitul a adapostit si calugari, pana in anul 1951 cand in manastire au fost aduse 30 de maici de la Manastirea Cotesti.

Cat despre flori...am crezut ca imaginile fac mai mult decat cuvintele! Insa pot sa si spun ca muscatele sunt la ele acasa acolo (de fapt cred ca muscatele sunt florile "de casa" ale tuturor manastirilor), cercelica superba cred ca ai vazut-o deja, iar gradinitele erau pline de flori de sezon, dupa cum se poate observa si din poze.

Sa stii ca acolo chiar "am ascultat" linistea, si nu am gresit deloc cand am spus asta, pentru ca si pe mine m-a mirat ca, spre deosebire de alte locasuri religioase, aici se auzeau doar preotii si pasarelele care ciripeau.

Despre biserica: este destul de micuta, dar te impresioneaza prin vechimea ei si prin cea a icoanelor, dar si prin faptul ca in ea exista un pomelnic ctitoricesc ce dateaza din anul 1831, in care se pomeneste si despre un Triohilat Monah, vechil asupra Schitului Buluc.

La data de 1 octombrie 1919, ieromonahul Casian Caraba a fost pus staret al acestei manastiri, care a gasit biserica si chiliile intr-o stare jalnica, din cauza primului razboi mondial, desi biserica fusese sfintita in anul 1918 de catre Prea Sfintitul Teodosie al Romanului. Odata cu venirea staretului Casian, situatia s-a indreptat, acesta a reusit sa imbogateasca viata monahala dar si sa atraga oamenii de prin imprejurimi.

In urma cutremurului din anul 1940, biserica a fost afectata, tot atunci fiind furata si salba de aur a Bisericii Buluc. Au fost salvate mobilierul, scaunul arhieresc, catapeteasma, icoanele, usile si ferestrele.

Biserica a fost reamenajata si consolidata apoi, iar din anul 1953 aceatsa a devenit biserica afiliata Parohiei Varsatura. Abia dupa anul 1989, Manastirea Buluc si-a reluat activitatea de sine statatoare, fiind o manastire de maici.

In rest...numai de bine!

pepsi70ro
[06.08.10 19:10:51]
»

Frumos povestit, felicitarile mele! Desi n-am fost niciodata acolo mi-ar place sa ajung.

aida.alecu*
[06.08.10 19:12:25]
»

Asa da, cred ca e complet! Foarte frumos! Si ai un vot de la mine! Multumesc!

ClotildeAUTOR REVIEW
[06.08.10 20:56:48]
»

Multumesc, pepsi! Iti doresc din tot sufletul sa ajungi acolo!

aida, ma bucur ca am reusit sa ma reabilitez, datoria impulsului tau! Multumesc pentru asta! Si pentru vot!

abbilbal*
[13.09.10 23:54:00]
»

Frumos povestit şi povestea a fost însoţită de imagini frumoase, aşa încât am simţit mireasma coniderelor şi a celor doi brazi de la intrare. Am apreciat toate astea cu un vot dat cu toată sinceritatea.

webmaster26
[27.12.15 17:08:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Măgura Odobeștilor, FOCȘANI" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, aida.alecu*, Clotilde
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Odobești & Măgura Odobeștilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062362909317017 sec
    ecranul dvs: 1 x 1