ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Novi Sad - pe strazi cochete cu parfum de tei

TIPĂREȘTE

Novi Sad este al doilea oras ca marime din Serbia, dupa Belgrad si capitala provinciei Voivodina, si este situat pe malul Dunarii, langa pantele nordice ale Muntelui Fruska Gora. Novi Sad este un mare centru cultural, industrial si financiar al economiei sarbesti. Se afla situat la 150 km de Timisoara, asa ca ne-am trezit voiosi, cu chef de plimbare si am pornit spre Vama Jimbolia-Zdrenjanin-Novi Sad. Drumul este ok, cu exceptia portiunii intre Zdrenjanin si Novi Sad, pentru ca soseaua e denivelata din metru in metru, asa ca ne-a enervat maxim lucrul acesta. Chiar se simtea foarte tare. Uneori o groapa o mai poti evita, dar sa mergi 50 km cu denivelari nu e fain deloc.

Dar sa revenim la oras, pentru ca sunt multe parti pozitive pe care vreau sa ma axez. Unul din cele mai importante atractii turistice ale Novi Sad-ului este FORTAREATA PETROVARADIN. Aceasta se afla in localitatea cu acelasi nume, chiar pe malul Dunarii, pe partea opusa a Novi Sad-ului, dar e ca un cartier marginas, practic face parte din oras. Din informatiile gasite pe internet, nu ne-am dat seama daca se poate ajunge din oras pe jos pana la cetate, asa ca am setat gps-ul sa ne duca prima data direct la cetate, venind din Zdrenjanin. Adresa ei este Petrovaradin, str Beogradaska nr4. Dar dupa ce am vizitat-o si am condus spre centrul Novi Sad-ului, ne-am dat seama ca e de fapt aproape, cam la 2 km, asa ca lejer puteti merge si pe jos din oras. Intrarea la cetate este 100 dinari/pers (4 lei), dar doar daca vreti sa vizitati interiorul cladirilor si muzeul, in rest nu se plateste nimic.

Se poate observa inca de cand treci podul peste Dunare, pentru ca este situata undeva sus, si iese in evidenta din orice parte. Noi am parcat pe straduta care duce la cetate, dar se poate parca chiar sus, in fata cetatii, unde este amenajata o mica parcare.

Prima imagine cu aceasta fortareata chiar m-a lasat placut surprinsa. Este inconjurata de ziduri vechi, chiar deasupra Dunarii, si parca strajuieste cateva cladiri in interiorul ei, protejandu-le.

Cetatea Petrovaradin este formata din trei elemente:Fortareata in sine (formata la randul ei din Cetatea de Sus si Cetatea de jos), Turnul cu ceas si Muzeul, gazduit in cladirea vechiului arsenal. Cetatea de sus gazduieste o serie de pasaje subterane, porti, galerii si iti ofera cea mai frumoasa imagine cu Dunarea si Novi Sad-ul. Zidurile inca ramase in picioare au intre ele portiuni cu iarba verde si arata atat de proaspat si de viu totul incat nu stiam unde sa ne mai uitam. Sunt si bancute unde te poti relaxa si cateva terase cu muscate rosii. Cetatea de jos este formata din resedintele ofiterilor si cladirile guvernamentale si publice ale orasului.

Si sa nu uitam de TURNUL CU CEAS, un simbol important in cetate. Este in stil baroc, alb si falnic si se inalta maiestuos spre cer, cu turla lui verde. Mi-a placut si faptul ca au fost plantati trandafiri in jurul sau, intr-o mini gradina. Florile completeaza mereu frumos orice obiectiv. Limba mare a ceasului indica ora, iar cea mica, minutele si a fost conceputa in acest fel pentru ca pescarii de pe Dunare sa poata vedea mai usor ora de la departare. Am simtit o liniste deplina sus, la cetate. Doar fiecare cu gandurile lui, si cu imaginea satelor imprastiate in verdeata, undeva in stanga Dunarii.

Am ajuns apoi in centrul orasului, usor ingrijorati din cauza parcarii, pentru ca ne imaginam ca vom gasi greu una, ca la Belgrad. Surprinzator, chiar sunt mai multe parcari in zona centrala, bine semnalizate, asa ca am parcat in cea de langa Catedrala Ortodoxa Sf Gheorghe, la o parcare cam comunista ce-i drept, cu fiare si pereti mazgaliti, dar care era cu etaj. Nu mai conteaza cum arata parcarea, era locul perfect, chiar in centrul orasului. Am platit 45 dinari/ora (2 lei/ora). Ni s-a dat tichet iar cand am plecat am platit in functie de timpul stat, in cazul nostru, vreo 5-6 ore.

CATEDRALA CATOLICA SF MARIA este cu siguranta cea mai frumoasa biserica din Novi Sad. Este realizata in stil gotic, si are detalii arhitecturale minutios realizate. Domina PIATA LIBERTATII (TRG SLOBODE) in care se afla, asa ca trebuie neaparat sa ii treceti pragul. La fel de impresionanta este si inauntru, cu arcade si balcoane si bancute specifice bisericilor catolice. Am gasit-o goala, doar trei femei faceau curatenie, dar acest lucru si pentru ca majoritatea sarbilor sunt de religie ortodoxa. Catedrala este o constructie cu trei nave cu arcade neo-gotice si cu 20 de vitralii care descriu sfinti si parinti ai bisericii. Din orice parte o vezi, este pur si simplu superba. Pana si acoperisul este deosebit, cu tigle colorate.

PRIMARIA orasului este situata in aceeasi piata, fata in fata cu Catedrala Catolica si cu statuia lui Svetozar Miletic in fata ei, figura politica si conducator important in istoria Novi Sad-ului. Cladirea primariei este foarte frumoasa, cu coloane si ferestre inalte si alaturi de celelalte cladiri gen palate, in stil baroc, din Piata Libertatii, te duce cu gandul undeva inapoi in timp. In jurul Pietei Libertatii pornesc strazi pietonale late, pe care e o placere sa te plimbi, toate intrecandu-se in terase, magazine cu suveniruri, magazine de haine si incaltaminte si multe altele. Nu mai stii unde sa te opresti. E minunat acest sentiment. Am gasit totusi o terasa cu balansoare si ne-am racorit putin. Preturile sunt cam ca in Romania, la orice. Nu am simtit nici o diferenta. Mi-a placut ca peste tot am simtit miros de flori de tei. Am avut norocul sa ii gasim in floare. Si ca la orice colt canta vreun artist, la instrument, sau chiar la voce, mai tanar sau mai batran.

Tot in centrul orasului am gasit si TC SAD NOVI BAZAAR, sarbii de acolo ii spun mall, eu il voi numi centru comercial. E foarte mic pe langa mall-ul din Timisoara, dar are totusi 2 etaje (fiecare cu vreo 5-6 magazine), cu scari rulante, cafenele si o terasa cu sandwich-uri. Altceva de mancare nu se gaseste aici. Dar totusi, pentru o mica sesiune de shopping, e bine venit.

CATEDRALA SF GHEORGHE, este cel mai important lacas sfant ortodox din Novi Sad, foarte frumoasa, alba si cu turla verde-aurie si m-a impresionat interiorul ei mare, cu bolta pictata si candelabre de cristal. Aceasta se afla undeva langa PIATA LIBERTATII, si de acolo urmeaza o serie de stradute inguste si cochete, pline de restaurante cu flori, cu muzica, si de pub-uri. Cladirile din aceasta zona sunt foarte colorate, si au niste ferestre mici si dragute, unele cu obloane vopsite, altele cu flori agatatoare, ce mai, un mini-oras jucarie, vesel si frumos, care ne-a incantat. Sunt magazinase de tot felul, vintage si hand-made.

Am servit pranzul la un restaurant deosebit, La Fontana, gasit pe o straduta, intamplator si care ne-a atras ca un magnet. Dar voi scrie un review separat despre el, cu mai multe detalii. Cert e ca am plecat fericiti de acolo.

SINAGOGA din Novi Sad se gaseste cam la 10 min de mers pe jos din centrul orasului. Se merge pe bulevardul principal,pana in capat si cand ajungeti la o statie subterana, coborati si veti iesi in capatul celalalt al strazii. Jos, in acea statie, e ca un mic centru comercial, gasiti de toate, de la magazine, la chioscuri cu ziare, cu accesorii, mancare, etc. Apoi o luati dreapta, si dupa, stanga,dar o veti vedea, pentru ca e imensa. Mi-am dorit sa o vad chiar cu riscul sa o gasesc inchisa. Constructia este realizata in stil tipic maghiar, semanand cu constructiile medievale, cu plan cruciform, incununata de o cupola foarte mare. Fatada de vest este flancata de doua turnuri simetrice cu cupole octogenale mai mici si se mandreste cu cea mai mare veranda. Singurele simboluri specifice evreiesti sunt cele doua Table ale Legii, in ebraica, pe fatada vestica si peretii de sud si nord.

Am incercat toate usile masive pana cand una s-a deschis, starnind rasul prietenilor cu care am fost. Pai, trebuia sa le incerc pe toate, chiar vroiam sa intru. E foarte mare interiorul si deosebit, in totalitate alb, cu randuri de banci la etajul inferior si balcoane la cel superior. Superb de-a dreptul!

PARCUL DUNARII este cel mai popular parc din oras si se afla la cateva minute de mers pe jos din centru, la o frumoasa plimbare pe DUNAVSKA STREET,una din cele mai frumoase strazi pietonale(care da direct in parc).Plina de terase si aceasta si de magazine, si de flori de toate culorile. Cladirile istorice marginesc si aceasta cocheta strada, si am observat ca exista un fel de coridoare sau pasaje din Dunavska Street, spre strazile paralele, prin niste porti in interiorul cladirilor, care mi-au atras atentia. Si ce sa vezi, chiar si in acele coridoare sunt balcoane cu flori si magazine.

Revenind la parc, e o oaza de verdeata si liniste, cu o fantanita in mijloc si un mic iaz, cu copaci stravechi si statui haioase.

M-a surprins Novi Sad-ul intr-un mod placut, l-am gasit mai frumos si colorat ca Belgrad-ul, si cu siguranta mai curat. Nu este o regula ca cel mai mare oras dintr-o tara, sa fie si cel mai frumos, nici chiar o capitala. Totul este la indemana, am gasit usor obiectivele turistice, schimb valutar, parcari, restaurante. Ne-am relaxat si ne-am bucurat de acest frumos oras, intr-o zi frumoasa de iunie, cu parfum de tei. Novi Sad mai se numeste si Atena Sarbeasca, si chiar daca nu credeam ca e posibil sa semene intr-un fel cu ceva din Grecia, chiar la fiecare coltisor mi-a amintit de stradute din Grecia. Si sunt multe restaurante cu specific pescaresc de asemenea, ca doar este situat pe malul Dunarii.

O sa las pozele sa imi completeze povestea, si daca cumva, un mic detaliu dintr-o poza va v-a convinge, urmati-va instinctul si vizitati Novi Sad-ul. Eu l-am gasit jucaus, parfumat, cu oameni primitori, cu preparate gustoase, cu o istorie in spate, cu o cetate falnica. Si cu Dunarea cea veche, care pastreaza taine si ganduri si isi urmeaza cursul linistita...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de noi doi in 04.06.16 23:52:02
Validat / Publicat: 05.06.16 08:39:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 5725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Dunarea si Novi Sad-ul-vedere de la cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

noi doiAUTOR REVIEW
[04.06.16 23:54:05]
»

Webmaster, nu stiu daca am incadrat corect review-ul in aceasta sectiune, eventual daca e cazul va rog sa creati o sectiune noua, Descopera Novi Sad.

Multumesc!

webmaster
[05.06.16 05:51:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmasterX
[05.06.16 08:39:16]
»

Mutat în rubrica "O zi în Novi Sad, NOVI SAD" (nou-creată pe sait)

liviu49
[05.06.16 09:09:48]
»

@noi doi - Ma bucur sa fiu primul care voteaza si sper sa fie cu noroc. Revenind la articol, constat ca va pricepeti si la descrierea unui oras, nu numai la descrierea unor drumetii. Din pozele vazute si votate, pot spune ca v-a ajutat si orasul. si mi-as permite sa constat (parerea mea personala) cateva asemanari cu ce am mai vazut prin vizitele mele. Astfel cetatea se aseamana cu cea de la Alba Iulia, acelasi gen de ziduri exterioare, acelasi gen de intrare, acelasi gen de pod de acces in cetate (asemanator si cu cele de la Suceava, Neamt, ). Stradutele pavate, fara trotuare, dar cu multe flori imi aduc aminte de Lofer, Austria. Cladirile din pozele 12,12 si 25 imi aduc aminte de cele din centrul Timisoarei. M-ati facut sa imi doresc vizitarea acestui oras.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[05.06.16 10:02:27]
»

@webmaster - Multumesc!

noi doiAUTOR REVIEW
[05.06.16 10:11:38]
»

@liviu49: Multumesc pentru toate voturile pe care mi le-ati dat! Da, Novi Sad e un pic din multe orase in care am fost, se aseamana si cu Timisoara, si un pic din Bratislava, si probabil si cu orasul de care spuneti din Austria.

Daca am reusit sa va fac sa va doriti sa il vizitat, inseamna ca mi-am atins scopul, si nu pot fi decat foarte multumita!

Si e timpul sa mai descoperim si farmecul altor orase, inafara celor deja mega vizitate. Am intalnit aici si grupuri de nemti, si in Timisoara vin multi. Poate mult mai multi ca romanii, care ar trebui sa fie primii turisti ai oraselor proprii si ai Serbiei, ca doar suntem vecini.

Calatorii cu soare va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[05.06.16 16:38:50]
»

@noi doi -

Interesant si frumos articol.

noi doiAUTOR REVIEW
[05.06.16 17:25:31]
»

@elviramvio: Multumesc!

crismis
[05.06.16 17:50:57]
»

@noi doi: Minunat oras si o relatare pe masura! Pacat ca nu e usor accesibil din estul tarii, dar... nu se stie niciodata!

noi doiAUTOR REVIEW
[05.06.16 22:01:55]
»

@crismis - Da, din est e mai greu de ajuns. Asa cum e marea pentru noi, cei din vest. Dar, nu se stie niciodata!

Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, liviu49, noi doi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Novi Sad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04749608039856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1