ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 27.11.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Napoli - Centro Storico sau Orasul de piatra

    Ilustrație video-muzicală
    Terra Nostra - 'O Sole Mio!


    TIPĂREȘTE

    Centrul Istoric din Napoli a intrat in Patrimoniul UNESCO in anul 1995. Este cunoscut ca cel mai mare centru urban al patrimoniului din Europa. Are forma dreptunghiulara si o suprafata de 1700 ha. Dintre strazile care il delimiteaza doua sunt mai importante; via Duomo si via Toledo (paralele intre ele).

    In interior pastreaza structura vechiului oras grecesc cu trei strazi principale (tot paralele intre ele, dar perpendiculare pe primele doua) numite in trecut Decumani:

    Superiore - alcatuita din trei stradute una in prelungirea celeilalte,

    Maggiore - via Tribunali

    Inferiore - numita si Spaccanapoli, alcatuita tot din trei stradute una in prelungirea celeilalte.

    Aceste trei strazi principale sunt unite intre ele prin stradute si mai inguste numite in trecut " cardo".

    Intregul Centro este de fapt o retea labirintica de astfel de stradute sporind farmecul si culoarea locala a zonei. Multe din obiectivele turistice (biserici, palate, piazzete) sunt localizate aici.

    Napoli se mandreste cu aproximativ 400 de biserici si cu Universita di Napoli infiintata in 1224, una din cele mai vechi din Europa. Fondatorii orasului au fost grecii, in sec. VII i. H. In timp peste vechiul oras grecesc s-a construit orasul roman. Astazi ele formeaza temelia orasului modern iar in cateva puncte din Centrul Istoric gasim excavatii ale acestor ruine. (in interiorul Duom-ului, al bisericii San Lorenzo Maggiore si al bisericii San Paolo Maggiore)

    Napoli Soterana este numele unui circuit de aprox . 40 minute, care se desfasoara la o adancime de 40 de metri prin fundatiila vechi de mii de ani. Aceste galerii in timpul celui de -al Doilea Razboi Mondial au fost folosite ca adapost antiaerian.

    Multimea de castele, palate regale sau nobiliare, de biserici si manastiri dovedesc importanta orasului care a fost capitala pentru Regatului Napoli si pentru Regatul celor Doua Sicilii.

    Diversitatea de stiluri arhitectonice de la gotic la baroc infrumuseteaza si desi amestecul de nou si vechi este surprinzator la prima vedere, in final constati ca coexista armonios. Bisericile istorice au fatade atipice si intrari cotite.

    Centro Istorico poate fii considerat un oras de piatra prin absenta totala a spatiilor verzi (doar unele curti interioara de manastiri adapostesc putina verdeata) prin inghesuirea de cladiri lipite de cele mai multe ori unele de altele toate de aceeasi inaltime (aproximativ 4 etaje) si culoare gri. Tot gri cenusiu este si pavajul din piatra cubica, de dimensiune mare din care nu am vazut lipsind o bucatica. Lustruit de trecerea anilor este destul de alunecos. In acest decor strazile par tuneluri neacoperite in care te orientezi mai greu la inceput. Uimitor, sunt locuri in care nici intr-o zi insorita nu ajunge soarele. Toata aceasta monotonie este sparta de culoarea galbena a unei biserici sau de combinatia de rosu - negru a zugravelii unui palazzo.

    Sa pornim pe strazi!

    VIA TOLEDO

    - una din arterele importante ale orasului, incepe in apropierea de Piazza Plebiscito, cu o zona pietonala, are o lungime de 1200m, si este plina de magazine... si de repere turistice.

    - strabate Piazza Dante si se opreste in dreptul cladirii Museo Archeologico Nationale.

    - in partea ei dreapta se deschide Centrul Istoric, iar in partea stanga gasim Quartieri Spanioli asezat la poalele dealului Vomero.

    Piazza Dante - este aglomerata, larga, in mijloc este statuia celedrului poet si filozof. In spatele statuii, fatadele a trei biserici lipite formeaza un ansamblu in arc de cerc. Prin portalul din stanga se intra pe via Tribunali spre piazza Bellini.

    Piazza Bellini - este plina de verdeata, magazine de instrumente muzicale si cafenele.

    Museo Archeologico Nationale - o cladire masiva, in trecut adapostea cazarma cavaleriei, asezat pe coltul unei intersectii, zugravit in rosu - carmin (culoare caracteristica acestui oras) cu ornamente negre, este considerat cel mai frumos muzeu din Napoli. Detine cea mai mare colectie de antichitati romane si grecesti si toate descoperirile din Pompei si Herculanum.

    Quartieri Spanioli - vechea locatie a garnizoanei spaniole cuprinde celebrele strazi inguste ale orasului, cu sfori pline de rufe sau stegulete agatate intre cladiri

    Aceste stradute perfect aliniate se intersecteaza in unghi drept unele cu altele si arata ca o tabla de sah pe care cladirile tin loc de patrate.

    Vomero - este dealul pe care se afla Castelul Sant' Elmo - tot o fortareata medievala si manastirea Certosa di San Martino - cu ale sale gradini panoramice terasate.

    VIA DUOMO

    - artera comerciala este cunoscuta pentru magazinele sale cu reduceri.

    - incepe in apropierea de Piazza Cavour si se termina la intersectia cu Corso Umberto

    - cel mai important obiectiv este Duom-ul din Napoli

    Duomo - principala biserica a orasului si singura constructie in stil romanic.

    - fundatia dateaza din anul 1200 dar cladirea este ridicata 100 de ani mai tarziu de Carol I de Anjou

    - este dedicata lui San Gennaro (Sf. Ianuarie) patronul facator de minuni al orasului.

    - in interior, include in nava stanga Basilica Santa Restituta - cea mai veche din oras, iar in nava dreapta gasim capela imensa a Sfantului Gennaro in al carui altar din argint sunt pastrate doua sticlute sigilate cu sangele acestuia. Se crede ca acest sange uscat se lichefiaza de trei ori pe an, in timpul slujbelor din 19 septembrie cand este sarbatoarea sa, la16 decembrie si in ultima sambata dinaintea primei duminici din mai, cand se comemoreaza mutarea moastelor sale in Napoli.

    - in laterala Duom-ului este intrarea pentru vestigiile romane si grecesti.

    - fatada cladirii este incadrata de doua blocuri de locuinte cu arhitectura caracteristica anilor '70

    VIA TRIBUNALI sau DECUMANI MAGGIORE

    - incepe din Piazza Dante, intersecteaza Via Duomo si se termina in fata Castelului Capuano

    - este strada principala din Centrul Istoric, cu magazine de suveniruri, cafenele, restaurante si mititele magazine alimentare gen supermarchet.

    - pe parcursul ei intalnim intrarea in Napoli Soterana (despre care am amintit la inceput) .

    - Piazza San Gaetano este locul in care aceasta strada este legata de Spaccanapoli prin micuta si ingusta (aprox. 2m latime) Via Gregorio Armeno; tot aici sunt cele doua bazilici: San Lorenzo Maggiore si San Paolo Maggiore, asezate una in fata celeilalte.

    - dupa intersectia cu via Duomo pe partea dreapta intalnim alt loc celebru, Pio Monte della Misericordia.

    Castel Capuano - este o fortareata in partea de est a Centro Storico, construita in sec. XII - lea, a functionat ca resedinta regala putin timp. O vreme a adapostit administratia orasului si tribunalul, de unde si numele strazii care se termina in fata portilor sale. In subsol era inchisoare.

    Piazza San Gaetano - de mici dimensiuni, este de fapt un punct de intalnire pentru mai multe stradute, cele mai importante fiind via Tribunalii si via San Gregorio Armeno.

    San Paolo Maggiore - zugravita in alb si gri este prima biserica dedicata Sf. Pavel si este construita pe fundatia templului roman dedicat lui Castor si Polux.

    San Lorenzo Maggiore - ridicata in Evul Mediu, in stil gotic francez, este impunatoare, dar lucrul ce o diferentiaza de o biserica obisnuita este intrarea si faptul ca practic nu are fatada. In interior excavatiile au descoperit un forum roman iar dedesupt o agora greaca.

    Pio Monte della Misericordia - este biserica octogonala a unei institutii de caritate fondata in 1601 de sase nobili; are una din cele mai frumoase lucrari de altar din Europa, pictura lui Caravvagio, Sette opere della misericordia sau Sapte acte de mila crestina.

    VIA SAN GREGORIO ARMENO

    - este ingusta, scurta si uneste Spaccanapoli de via Tribunalii

    - trece pe sub vechiul turn al manastirii San Gregorio Armeno (fondata in 930) care se gaseste tot pe aceasta strada si care acum este inchisa.

    - este celebra pentru atelierele care manufactureaza scene cu Nasterea Domnului si care se numesc presepi

    - tarabele care se gasesc in fata atelierelor se intind pe ambele parti ale strazii,

    de aici se poate cumpara mascota orasului din ceramica pe nume Pulcinella, ce reprezinta un om in costum alb cu o masca neagra pe fata si care are cioc de pasare; aduce noroc daca intalnindu-l in oras te fotografiezi cu el.

    SPACCANAPOLI sau DECUMANI INFERIORE

    - este alcatuita din trei strazi dar localnicii folosesc in special aceasta denumire

    - incepe din via Toledo inainte de Piazza Dante

    - este dreapta si imparte Centrul Istoric in doua (spacca-divide)

    - este perpendiculara pe via Duomo si este paralela cu via Tribunali

    - pe parcursul ei sunt trei piazzette importante; Piazza del Gesu', Piazza San Domenico Maggiore si Piazzetta Nilo

    Piazza del Gesu' Nuovo - cuprinde trei obiective importante:

    Biserica Nuovo Gesu' cu o fatada imensa din piatra fatetata; cladirea a fost la origine un palat costruit in anul 1470. A fost pe rand casa particulara, biserica iezuita apoi franciscana si apoi din nou biserica iezuita. Interiorul este grandios, in mod special tavanele si cupola sunt bogat ornamentate.

    Obeliscul dintr-o laterala a pietei a fost construit cu bani donati de enoriasi.

    Complexul Santa Chiaia cuprinde manastirea si biserica cu acelasi nume, care au fost construite in stil gotic provensal in anul 1300 si au fost reconstruite dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial . Biserica are interior sobru si aerisit, cu capele numai pe nava dreapta, iar altarul de dimensiuni mici este imbogatit de vitraliile si rozeta de deasupra.

    Piazza San Domenico Maggiore - ingusta retine atentia prin:

    Obeliscul in varful caruia este statuia Sf. Dominic - intemeietorul Ordinului Dominican. A fost inaltat drept recunostiinta pentru faptul ca au scapat cu viata dupa epidemia de ciuma din 1656, de catre calugarii care s-au baricadat in interiorul bisericii.

    Biserica San Domenico Maggiore, construita intre 1283 - 1324 si barocizata in anul 1670, este un monument in stil gotic original, cu aceeasi fatada atipica, ce seamana mai repede cu un castel.

    Cappella Sansevero este o capela funerara proiectata de Raimondo de Sansevero, unul din printii familiei, care avea si reputatia de alchimist. Situata in imediata apropiere a bisericii San Domenico Maggiore adaposteste numeroase si valoroase statui din marmura si a fost conceputa cu scopul de a fi un mesaj adresat peste timp. Piesa centrala este un Hristos Acoperit executat dintr-un singur bloc de alabastru. Pretul unui bilet este de 7euro, iar in interior este interzis filmatul si fotografiatul. Cappella are aprox. 100metri patrati si cel mai mare numar de supraveghetori intalnit pana acum 10 persoane. Sculpturile sunt greu de descris in cuvinte, dar o idee despre valoarea lor iti poti face cand numeri personalul. Sunt expuse si doua experiente anatomice ale printului Raimondo, care infatiseaza sistemul vascular al corpului uman. Daca veti cauta pagina de net a locatiei mentionate, va veti putea face o idee despre cele expuse.

    Piazzeta Nilo - cea mai mica dintre toate cele descrise pana acum, adaposteste o statuie a zeului pagan al Nilului (inarmat cu conul abundentei) si Biserica Sant' Angelo o Nilo in care se afla mormantul Cardinalului Brancaccio. De fapt cladirea este fostul palat al familiei acum transformat. Aceeasi culoare rosu - carmin si statuile exterioare asezate in nise il scoate in evidenta din gri-ul strazii.

    Concluzii:

    - un oras magnific in care cu mare placere voi reveni

    - cred ca am vazut 25% din ce era important

    - amestecul diferitelor forme de relief : mare, campie, dealuri, munte si insule,

    face ca Napoli sa fie poate singurul oras ce se bucura de un asemenea areal.


    [fb]
    ---
    Trimis de mecut in 15.05.11 00:17:58
    Validat / Publicat: 15.05.11 08:01:40
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6339 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mecut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 Obeliscul cu statuia Sfantului Dominic din Piazza care ii poarta numele
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 79600 PMA (din 67 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [15.05.11 07:50:09]
    »

    Sper sa placa melodia postata, se poate schimba!

    Admin
    [15.05.11 10:58:54]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru destinatia Italia

    mecutAUTOR REVIEW
    [15.05.11 11:15:56]
    »

    webmaster 13

    Multumesc foarte mult pentru melodie!

    DoreD
    [15.05.11 13:00:00]
    »

    Mi-am permis sa citesc review-ul ascultand aceeasi melodie, cantata un pic -- diferit Luciano Pavarotti - O sole mio

    Frumos, am anumite retineri insa in a mai vizita Italia, cel putin pentru o vreme. Italia este o tara frumoasa, pacat ca... este locuita, o parere subiectiva, asta este: D.

    Oricum, un ghid bun pentru unul dintre cele mai frumoase orase din Europa.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    balasa violeta
    [16.05.11 10:25:39]
    »

    Un review interesant si important. Multumesc!

    georgiana
    [17.06.11 21:54:34]
    »

    Pentru ca la data cand ai scris acest review, eram in vacanta, mi-a scapat si-mi cer scuze. Se pare ca am multe de recuperat, in cele 12 zile in care nu am avut acces la internet!

    Nu am fost decat la periferia orasului Napoli, dar cele citite de tine, imi vor fi de folos, mai ales fotografiile deosebite pe care le-ai incarcat! Felicitari, review-ul tau merita pe deplin sa fie alec ac ''Mini ghid ''!

    E bine ca ai ales luna martie pentru vizita, acum cand au venit caldurile, nu-i prea recomandat, mai ales in jurul amiezii.

    mecutAUTOR REVIEW
    [18.06.11 12:29:41]
    »

    @Georgiana

    Multumesc pentru ecoul plin de cuvinte frumoasa pe care mi l-ai scris!

    Sa stii ca citesc cu mare placere si interes tot ce scrii!

    Nu e cazul sa-ti ceri scuze, cred ca toti ramanem in urma cu cititul cand suntem in concediu (eu am gasit la intoarcere 250 de rw. si acum mai am 60 nedeschise).

    Iti doresc sa vezi Napoli cat mai curand pentru ca mi-ar placea sa citesc despre cum vezi tu acest oras.

    Sa ai o zi buna si spor la scris in continuare!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    RobertCodescu
    [03.07.11 07:34:06]
    »

    STIU recunosc asa este e foarte tarziu dar totusi o sa-mi permit sa acord si eu de abia acum cele 900 PMA binemeritate pentru acest review superb!!!

    FELICITARI din partea mea!!!

    mecutAUTOR REVIEW
    [04.07.11 10:42:55]
    »

    @RobertCodescu

    Multumesc!

    mecutAUTOR REVIEW
    [29.08.11 09:14:33]
    »

    @ DoreD

    @balasa violeta

    Multumesc pentru aprecierile din ecouri!

    Mii de scuze pentru lipsa de promtitudine!

    gettutza
    [26.10.12 21:27:28]
    »

    @mecut: Mi-a placut mult review tau, bine scris si foarte documentat.

    Si eu am fost in multe orase din Italia, la Napoli însă nu am ajuns. Sinceră să fiu imi era puțin și teama. O preietenă care a fost acolo acum 2 ani a trecut prin adevărate peripeții după ce i s-a furat borseta cu bani si acte.

    Am vazut ca locuim in acelasi oras.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    zuftim
    [09.08.14 14:54:52]
    »

    Wow! Acest rw mai "vechi" e ca vinul... Pe langa calitatea intrinseca deosebita, imi e f util ptr o viitoare vacanta in Napoli + Coasta Amalfi.

    Mihai18
    [04.09.15 22:53:18]
    »

    Au trecut 4 ani de când „ai dispărut” ca o cometă. De ce? M-am delectat citind revirwurile tale. Revin-o. Te rog.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    balasa violeta, DoreD, georgiana, gettutza, mecut, Mihai18, zuftim
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Napoli şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057243824005127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1